» Pon lis 23, 2015 15:09
Re: wysoki mocznik u kota i brak poprawy,pomocy!!!
Moim zdaniem jeśli kreatynina jest ok a tylko podwyższony mocznik to kot nie jest chory na nerki a jedynie odwodniony. Antybiotyk widocznie był nietrafiony i zamiast pomóc prawdopodobnie jeszcze go dobił. Kota należy nawadniać i zachęcać do jedzenia, picia, nawet na siłę i szukac przyczyny utraty apetytu, ewentualnie rozwazyc podanie sterydu, żeby kot poczuł się dobrze a wy zebyscie mieli czas na diagnostykę, np. usg jamy brzusznej. A jak z jego paszczą? Nie ma nadżerek? Przechodziłam chyba podobna historie, kotka leczona na zapalenie pęcherza, był robiony kilka razy antybiogram i antybiotyki niby celowane ale stan zapalny się utrzymywał. A potem po długotrwałej antybiotykoterapii pojawiło się plazmocytarne zapalenie dziąseł. I funkcjonowała tylko dzięki sterydom, plus konieczne było wyrwanie zębów. Sterydy stopniowo było odstawiane i teraz jest OK. Ale wet blisko mnie widząc podwyższony mocznik postawił diagnozę chore nerki i zalecił furosemid. na szczęście przeczytałam watek nerkowy i zamiast podawać furosemid pojechałam na SGGW gdzie potwierdzono moje przypuszczenie. Nie ma chorych nerek tylko jest odwodniona z powodu głodówki.
Ostatnio edytowano Wto lis 24, 2015 9:16 przez
Ewa.KM, łącznie edytowano 1 raz