wysoki mocznik u kota i brak poprawy,pomocy!!!

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Nie lis 22, 2015 15:16 wysoki mocznik u kota i brak poprawy,pomocy!!!

Witam przedstawie historie mojego 11 letniego Kocurka. We wrześniu zachorował na baaedzo silne zapal pęcherza. Leczony byl dlugi ale ze skutkiem pozytywnym. Pod koniec pazdz byliśmy na kontrolnym usg i wszystko bylo ok. Po powrocie od weta mój kot z dnia na dzien przestawał jeść zrobil sie apatyczny,zupełnie inny kot:( . Myśleliśmy ze to na tle stresowym ze wszystko wróci do normy,ale nie wrócili a byli coraz gorzej.Wrocilismy wiec do naszego weta a ten po zbadaniu mu krwi stwierdził podwyższony mocznik,kreatynina ok. Podal mu kroplówkę,następnego dnia kolejną,włączył mu antyb. Ale ja nie widzę poprawy,a nawet jest coraz gorzej.kot niknie w oczach,nic nie je chowa sie..

Maleństwo2

Od: Nie lis 22, 2015 15:05

Post » Pon lis 23, 2015 14:31 Re: wysoki mocznik u kota i brak poprawy,pomocy!!!

Są tutaj specjaliści ale napiszę co wiem.
1. Przeczytaj wątek nerkowy na forum.
2. Znajdź weterynarza który zrobi wszystkie niezbędne badania żeby jak najlepiej zdiagnozować kota i zaplanuje leczenie.
3. Podaj tu wyniki biochemii, morfologii, moczu.
4. U mnie było tak że kot miał kreatyninę 420 (norma max 180 chyba) i mocznik 32 (norma chyba ok 12).
Kot był codziennie kroplówkowany dożylnie przez ok 10 dni i te parametry spadły do 220 i 20. Potem już doszedł do siebie i po zmianie karmy na mokrą z chitofosem i dość rzadkimi niestety kroplówkami podskórnymi doszedł do siebie, żyje 11 miesięcy od diagnozy i ma się dobrze.
Pozdrawiam. Musisz zacząć od razu działać. Dwie kroplówki to za mało. Mówię oczywiście o sytuacji w której kot ma PNN, nie wiem czy tak jest u tw kota. Weterynarz powinien to określić, wykonać/zlecić badania i leczyć. Może ma ostrą a nie przewlekłą niewydolność? Jeśli tak to tym bardziej potrzebne jest szybkie działanie. Ale niech się wypowiedzą ci co się lepiej znają. Poza tym kot musi jeść. Próbuj różnych karm, jeśli jadł suchą to daj mokrą.

robroy

Od: Czw sty 29, 2015 21:18

Post » Pon lis 23, 2015 15:09 Re: wysoki mocznik u kota i brak poprawy,pomocy!!!

Moim zdaniem jeśli kreatynina jest ok a tylko podwyższony mocznik to kot nie jest chory na nerki a jedynie odwodniony. Antybiotyk widocznie był nietrafiony i zamiast pomóc prawdopodobnie jeszcze go dobił. Kota należy nawadniać i zachęcać do jedzenia, picia, nawet na siłę i szukac przyczyny utraty apetytu, ewentualnie rozwazyc podanie sterydu, żeby kot poczuł się dobrze a wy zebyscie mieli czas na diagnostykę, np. usg jamy brzusznej. A jak z jego paszczą? Nie ma nadżerek? Przechodziłam chyba podobna historie, kotka leczona na zapalenie pęcherza, był robiony kilka razy antybiogram i antybiotyki niby celowane ale stan zapalny się utrzymywał. A potem po długotrwałej antybiotykoterapii pojawiło się plazmocytarne zapalenie dziąseł. I funkcjonowała tylko dzięki sterydom, plus konieczne było wyrwanie zębów. Sterydy stopniowo było odstawiane i teraz jest OK. Ale wet blisko mnie widząc podwyższony mocznik postawił diagnozę chore nerki i zalecił furosemid. na szczęście przeczytałam watek nerkowy i zamiast podawać furosemid pojechałam na SGGW gdzie potwierdzono moje przypuszczenie. Nie ma chorych nerek tylko jest odwodniona z powodu głodówki.
Ostatnio edytowano Wto lis 24, 2015 9:16 przez Ewa.KM, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek

Ewa.KM

Od: Śro mar 20, 2013 23:32

Post » Wto lis 24, 2015 6:22 Re: wysoki mocznik u kota i brak poprawy,pomocy!!!

Zgadzam się, mocznik może być podwyższony na skutek metabolizmu nawet, gdy kot nie je i chudnie np.
Co z kotkiem?

gantra

Od: Sob kwi 06, 2013 5:42

Post » Wto lis 24, 2015 13:12 Re: wysoki mocznik u kota i brak poprawy,pomocy!!!

Maleństwo jest coraz słabszy...jego stan sie nie poprawia,dzis został u wet. Na "kroplówce ostatniej szansy" kroplowka 330ml będzie leciało baardzo powoli dlatego musial zostać. Nic nie chce jeść,probuje mu cos wmusić,ale nie...nie mam pojecia dlaczego i wet tez traci nadzieję.Czekam na Tel kiedy będę mogla go odebrać:(

Maleństwo2

Post » Wto lis 24, 2015 17:13 Re: wysoki mocznik u kota i brak poprawy,pomocy!!!

Odebrałam kota,wet powiedzial że jest to zdrowy kot,zrobil mu wszystkie badania:mocznik i kreat super,watroba super zeby i dziasla super. Ale nie na pojecia dlaczego on nie chce jesc...Zalamka,zero pomyslu wyniki super ale nikt nie wie dlaczego on przestal jesc..:(

Maleństwo2

Post » Wto lis 24, 2015 18:52 Re: wysoki mocznik u kota i brak poprawy,pomocy!!!

Jakoś nie chce mi sie wierzyc w te super wyniki. Kot który kilka dni nie je nie może mieć super wyników.
Obrazek

Ewa.KM

Post » Wto lis 24, 2015 20:27 Re: wysoki mocznik u kota i brak poprawy,pomocy!!!

Pokazywał mi jego wyniki, które są w jego ksiązeczce. Przeciez nie podpiął by wynikow innego kota...On tez dzisiaj jak po raz kolejny rano przyjechalam uwazal ze jego nerki raczej nie funkcjonują prawidłowo,dopiero popołudniu jak go odbieralam po 6 godz( w tym czasie podał mu ta kroplowke i raz jeszcze zrobil wszystkie badania) powiedzial ze ten kot jest zdrowy,ale nie wie dlaczego on nie je...

Maleństwo2

Post » Wto lis 24, 2015 20:45 Re: wysoki mocznik u kota i brak poprawy,pomocy!!!

Sam robił te badania czy wysyłał do laboratorium?
Obrazek

Ewa.KM

Post » Wto lis 24, 2015 20:48 Re: wysoki mocznik u kota i brak poprawy,pomocy!!!

Możesz przepisać na forum te wszystkie "super" wyniki? Jakie leki dostaje kot? Miał w ostatnich dniach robione badanie moczu?
Ciężko cokolwiek podpowiedzieć jeśli brakuje nam podstawowych danych.
Niejedzenie u kota prowadzi do poważnych zaburzeń pracy wątroby i może być niebezpieczne dla jego zdrowia oraz życia.
"Prawdziwa moralna próba ludzkości, najbardziej podstawowa [...] polega na jego stosunku do tych, którzy są wydani na jego łaskę i niełaskę: do zwierząt."
Milan Kundera, Nieznośna lekkość bytu

Feliska97

Od: Pon lis 17, 2014 20:55

Post » Wto lis 24, 2015 22:11 Re: wysoki mocznik u kota i brak poprawy,pomocy!!!

Sam robil,ma specjalne urzadzenie do badan krwi na miejscu,wyniki wypisze jutro bo sa u rodzicow(to u nich mieszka Malenstwo)...

Maleństwo2

Post » Wto lis 24, 2015 23:27 Re: wysoki mocznik u kota i brak poprawy,pomocy!!!

kiedy kot oddawał osta4nio stolec?
"koty śpią z ludżmi,gdy tylko jest to możliwe,
w pozycji tak niewygodnej dla ludzi,
jak to tylko mozliwe dla kota"

franeczka2

Od: Czw cze 07, 2012 16:56

Post » Śro lis 25, 2015 2:01 Re: wysoki mocznik u kota i brak poprawy,pomocy!!!

Feliska97 pisze:Możesz przepisać na forum te wszystkie "super" wyniki? Jakie leki dostaje kot? Miał w ostatnich dniach robione badanie moczu?
Ciężko cokolwiek podpowiedzieć jeśli brakuje nam podstawowych danych.

Wpisz dziewczynom wszystkie wyniki!

Skąd jesteś? Może podpowiedzą weta dobrego.

gantra

Od: Sob kwi 06, 2013 5:42

Post » Śro lis 25, 2015 8:51 Re: wysoki mocznik u kota i brak poprawy,pomocy!!!

Jestem z Konina,wielkop.kot robi kupe,jest ona raczej biegunkowa..Wszystko wskazywalo na PNN a tu nic sie nie wyjasnilo. Moze on sie zatrul porzadnie.-kot niewychodzacy. Wcziraj wet podal mu w zastrz.steryd plus antyb fluorichinolon.-hak go odbieralam. Mam nadzieje ze zacznie w koncu jesc i po tych lekach i kroplowkach pkczuje sie lepiej.. Pozniej bede dzwonuc do rodzicow jak on sie czuje.:(

Maleństwo2

Post » Śro lis 25, 2015 9:14 Re: wysoki mocznik u kota i brak poprawy,pomocy!!!

A czy mocznik podwyzsza sie kiedy kot sie przypuszczalnie zatrul nieswiezym drobiem?? Wczoraj mama mi sie przyznala ze mniej wiecej jak przestal jesc zhadl niedokonca swieza cwiartke z kurczaka. Byc moze to zbieg okolicznosci a moze to jest przyczyna.

Maleństwo2

[następna]