Niki FeLV+, PNN-kochała życie...moje Słoneczko zgasło :(

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto lis 10, 2015 18:52 Re: Niki FeLV+ i PNN - wciąż kocha życie :)

Ja bym powiedziała, że fosfor skoczył naprawdę niedawno, może w jakimś leku, albo w jedzeniu bez wyłapywacza. Z leków np witaminowy preparat Combivit zawiera fosforany.
Czyli : fosfor zaczął się obniżać, obniżył się mocznik, a potem kreatynina, aż zaistniało coś, co spowodowało skokowy wzrost fosforu. Pewno teraz mocznik lekko wzrasta w ślad za fosforem...
"Koty trzeba chwalić, robia się od tego bardziej puchate"

taizu

Od: Śro gru 30, 2009 23:05

Post » Wto lis 10, 2015 22:27 Re: Niki FeLV+ i PNN - wciąż kocha życie :)

szybenka pisze:Wciągu niepełnych dwóch tyg. fosfor wzrósł z 7,5 na 8,5 mg/dl :( co może być tego przyczyną, przy równoczesnym spadku mocznika i kreatyniny? Liczyłam, że spadnie, a w najgorszym przypadku poziom może pozostanie b/z, a tu... :cry:

Catosal? Za mała dawka wyłapywacza?
"Prawdziwa moralna próba ludzkości, najbardziej podstawowa [...] polega na jego stosunku do tych, którzy są wydani na jego łaskę i niełaskę: do zwierząt."
Milan Kundera, Nieznośna lekkość bytu

Feliska97

Od: Pon lis 17, 2014 20:55

Post » Wto lis 10, 2015 23:03 Re: Niki FeLV+ i PNN - wciąż kocha życie :)

Catosal dostała na zmianę z Combivit, co drugi dzień, przed badaniami - od 12.10. do 26.10.
W badaniach z 30.10. fosfor był na poziomie 7,5.
Po badaniach: jedzenie w tym czasie to Felix 1-1,5 saszetki, suchy Hill's renal - Renagel rano 1/4 tabl., popołudniu/wieczorem 2 x 1/8 tabletki. Musiałbym być stale przy Niki i po każdym kęsie dawać okruch Renagelu. Szkoda, że kiedyś nie nauczyłam jej pór karmienia.
Co drugi dzień łyżka stołowa tłustej gęsi wymieszanej z Alusalem 1/2 tabl. + 1/8 tabl. Renagelu do pysia.

Więc stąd ten skok?

Nie wiedziałam, że Combivit też ma fosforany :cry:
Moje wetki nie używają/używały Intravit, kt. zaleciła dr Neska. Same zdecydowały i zastosowały leki, których nie daje się nerkowcom :(

Miałam wczoraj niemiłą rozmowę z właścicielką lecznicy, do kt. tu u nas chodzę.
Bolało ją chyba to, że podaję zalecenia innego weta, a ona musi się do tego dostosować. Nawet padło, abym się zdecydowała na jednego lekarza.
Powiedziałam, że do dr Neski jeżdżę jako do specjalistki.
Chyba dopiero, kiedy powiedziałam, że zastosowały niewłaściwy lek z zawartością fosforu (szkoda, że nie wiedziałam, że oba są szkodliwe), stonowała i była zaskoczona.
Szanuję ją jako weterynarza, ma na pewno dużą wiedzę, ale nie wszystko wie. Trochę się też nasłuchałam od klientów o niej, co potwierdza moje obserwacje i odczucia, ale w pewnym zakresie muszę jej ufać i dać szansę.
Wetka, kt. ufam jest tylko czasami w lecznicy, popołudniami i wieczorami.
Wiem, że wszystkie się konsultują (jest jeszcze trzecia, najmłodsza - sympatyczna i chętna pomagać, ale specjalizująca się w psach i królikach), ale zdrowie i życie Niki jest akurat w rękach tej, kt. nas przyjmuje.

Dzisiaj miałam kolejną przygodę z Niki.
Wróciłam wcześniej z pracy, aby zrobić kroplówkę, bo wieczorem musiałam wyjść.
Odwijam zabezpieczenia wenflonu i co widzę? Wenflon przyklejony plastrami, a sama rurka wystaje nad plastrami (później zdjęcia wstawię). Nie mam pojęcia jak to wyszło, bo zewnętrznie wszystko było dobrze okutane, Niki tego nie wyjęła.
Zadzwoniłam do lecznicy. Wetka kazała przyjechać.
Wchodzę a tam 8 os. i jedna wetka. Chciałam zrezygnować, ale udało się, zwłaszcza, że mamy wenflon w drugiej łapce :dance:
Obrazek
Wszystkie argumenty na podparcie ludzkiej wyższości nie są w stanie zaprzeczyć jednej niezaprzeczalnej prawdzie: w cierpieniu zwierzęta są nam równe. Peter Albert David Singer

szybenka

Od: Nie gru 13, 2009 22:16

Post » Śro lis 11, 2015 1:43 Re: Niki FeLV+ i PNN - wciąż kocha życie :)

Właściwie powinnam była napisać, że Catosal zawiera fosforany (butafosfan, uważany za "doskonałe źródło organicznego fosforu" :( )
Combivit zawiera fosforanu w postaci wit B2 niewiele, ale catosal to 10 g na 100 ml
Nie mówię, że ten butafosfan mocno Niki zaszkodził, ale to uzasadnia skok wyników, tym bardziej, że było podane do krwi

taizu

Post » Śro lis 11, 2015 11:41 Re: Niki FeLV+ i PNN - wciąż kocha życie :)

Kurcze :(
A dostaje cos na wylapanie tego fosforu?
aktualny wątek viewtopic.php?f=46&t=221075
Urodziłam się zmęczona i żyję, żeby odpocząć.

zuza

Od: Sob lut 02, 2002 22:11

Post » Śro lis 11, 2015 22:35 Re: Niki FeLV+ i PNN - wciąż kocha życie :)

Wyłapywacz cały czas jest stosowany.
Renagel wspierany Alusalem.

Długo nie nacieszyłam się nowym wenflonem - znów wyjęty. To Niki musi liżąc z zewnątrz zabezpieczenie wyciągać. Na zewnątrz nic nie widać. Łapka owinięta szczelnie tą tkaniną z lejem dla zwierząt. Dopiero po odwinięciu widać co się dzieje.
Wenflon co prawda był blisko zagięcia łokcia i wetka mówiła, że może się wysunąć. Może ja za słabo wczoraj owinęłam łapkę?
Nie wiem czy jutro uda się znowu wkłuć :(
Dzisiaj była kroplówka podskórna.

Nikunia jest kochana, wtulała się we mnie, zagadywała. Pynio ma radosny, bez grymasu dyskomfortu czy bólu.
Bryka jak kociak :)

Tylko ten fosfor po głowie mi chodzi...
Obrazek
Wszystkie argumenty na podparcie ludzkiej wyższości nie są w stanie zaprzeczyć jednej niezaprzeczalnej prawdzie: w cierpieniu zwierzęta są nam równe. Peter Albert David Singer

szybenka

Post » Śro lis 11, 2015 23:52 Re: Niki FeLV+ i PNN - wciąż kocha życie :)

Nie dawaj Catosalu to fosfor powinien się poprawić przy wyłapywaczach, które stosujesz. Dawaj czystą witaminę B12, ludzką z apteki, na receptę weterynaryjną może być

taizu

Post » Czw lis 12, 2015 9:26 Re: Niki FeLV+ i PNN - wciąż kocha życie :)

Niki nie dostaje witamin od 26 października.
Dawkowanie zostało skończone jeszcze przed pierwszymi badaniami i 28 października (nie 30-go, wtedy dopiero dostałam wynik) fosfor był na poziomie 7,5, a po dwóch kolejnych tyg., gdzie ani karmy nie zmieniałam, ani witamin nie dostawała, tylko dożylne kroplówki i zalecane leki od dr Neski, poziom wzrósł do 8,5.
Obrazek

szybenka

Post » Pt lis 13, 2015 14:21 Re: Niki FeLV+ i PNN - wciąż kocha życie :)

Nie będę pisać, bo nie wiem co pisać.
Jest huśtawka - wszystkiego :/

Zdjęcia z soboty, z powrotu od weta. Niki miała dobry humor, była b. ożywiona i niezadowolona, że znowu siedzi w torbie:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek

szybenka

Post » Pt lis 13, 2015 15:24 Re: Niki FeLV+ i PNN - wciąż kocha życie :)

Ślicznie Nikusi w pomarańczowym :)
Może wynik pomiaru fosforu pokazuje jeszcze skutki podawania tych preparatów z fosforem, na zasadzie takiego opóźnienia. Bo przecież wyłapywacze fosforu też trzeba podawać kilka tygodni zanim potwierdzenie ich działania będzie widoczne w wynikach.
"Akceptacja śmierci i protest przeciw niej: dwie nieusuwalne strony naszego życia." (L.Kołakowski)

fili

Od: Pon paź 10, 2005 10:14

Post » Pt lis 13, 2015 15:27 Re: Niki FeLV+ i PNN - wciąż kocha życie :)

Uważaj na kupę ,czy strawiona ,kolor.Wyłapywacze mogą powodować ,ze kot nie trawi pokarmow ,jeszcze ochrona /np solvertyl czy co innego/.
Mój nerkowy odszedł w niedziele.

anka1515

Od: Nie gru 25, 2011 16:05

Post » Pt lis 13, 2015 16:04 Re: Niki FeLV+ i PNN - wciąż kocha życie :)

Aniu, współczuję.
Nasz moment rozstania też się zbliża, co nie oznacza, że spodziewam się jego już jutro, ale jestem realistką.
Kupy ładne, tzn. takie jak dotąd. W miarę regularne.
Osłonowe bierze.

Wyłapywacze Niki dostaje od 1,5 roku. Od maja Renvela, a od października Renagel.

To prawda, Nikuni do pysia w pomarańczu :)
Obrazek

szybenka

Post » Sob lis 14, 2015 2:53 Re: Niki FeLV+ i PNN - wciąż kocha życie :)

Ja myślę o tym czy nie przesadzamy z wyłapywaniem.
dawałam dawki alusalu ok 1/2 tabl do jedzenia /każdego/,później renagel /po drodze i inne/,leki te powodują obniżenie kwasu solnego ,który musi być do procesu trawienia.
Solvertyl też hamuje wydzielanie kwasu solnego.
to był kocio podwórkowy ,wszystkiego nie dawałam rady sprawdzić,musiałam podawać enzymy bo nie trawił.
dobrymi lekami kiedyś co podawałam kotom były Heel dokladnej nazwy teraz nie pamiętam -mucosa ,coenzym,w iniekcji./i jeszcze jakiś/
Od dłuższego czasu ich w Polsce nie było.

anka1515

Od: Nie gru 25, 2011 16:05

Post » Sob lis 14, 2015 17:41 Re: Niki FeLV+ i PNN - wciąż kocha życie :)

taki jaka była moja Kiciunia. Miała 17 lat.

bożenna13

Od: Wto paź 20, 2015 12:04

Post » Sob lis 14, 2015 23:14 Re: Niki FeLV+ i PNN - wciąż kocha życie :)

szybenka pisze:

Obrazek

Obrazek

Ojejku,no Słonusio nie złość się tak,zapomniałam pańci przekazać buziaki dla Ciebie,wybacz mi Słonusio Ukochane <3 :oops:
Pańciu przekażesz ? :oops: :mrgreen:

Ten pomarańcz to chyba dla niej był stworzony :1luvu:
Ale to pierwsze zdjęcie cudne,taka tajemnicza na nim jest <3

i jak zwykle nieustanne :ok: :ok: :ok: :ok:
Obrazek

Myszolandia

Od: Pon sty 19, 2009 22:48

[poprzednia][następna]