Ogłoszenia "Wezmę kota"

Koty i kotki do adopcji

Moderatorzy: Estraven, LimLim, Moderatorzy

Post » Pon paź 05, 2015 22:39 Re: Ogłoszenia "Wezmę kota"

Za malo kotow w schroniskach , ktore pilnie potrzebuja domow..
Teraz to juz nie te czasy ze same dachowce.
Ludzie pozbywaja sie i rodowodoych czworonogow ..
Zamiast placic handlarzowi czy hodowcy za zwierzaka , przyczynajac sie tylko do kolejnego rozmnazania i nie szczescia..
kazdy kto ma serce i troche wiecej w glowie wzialby kota z fundacji a pieniadze przeznnaczyl na wsparcie tych biedakow ..
Warto przemyslec decyzje szukania zakupu kota nie wazne czy to hodowca czy handlarz jedno i drugie to ludzie dla ktorych to tylko "kasa "..

jasmina89

Od: Sob sie 29, 2015 23:41

Post » Nie paź 11, 2015 16:50 Re: Ogłoszenia "Wezmę kota"

http://olx.pl/oferta/zaopiekuje-sie-koc ... 87e36996e0

Witam! Chętnie zaopiekuje się małym kocurkiem długowłosym. Kotek może znajdować się do 75km od Wrocławia.

Skinheadgirl77 pisze:Dark Angel wiem o tym . Mam zamiar ją wysterylizować :).

Trzymam kciuki! We Wrocku działa sporo fundacji i schronisko, na pewno da się wypożyczyć klatkę łapkę, a może i uzyskać pomoc w łapaniu.
chętni na kota
-
Pozytywne myślenie wszystko odmieni - ja wierzę w świat bez bezdomnych, cierpiących psów i kotów jeszcze przed 40.
---
Poszukuję osoby która może pomóc w sterylizacji kotów bezdomnych w Polanowie oraz Nowym Miasteczku oraz osoby która odwiezie wiejską kotkę na zabieg pod Kielcami. Proszę o info na pw. Dziękuję :-)

VeganGirl85

Od: Śro gru 29, 2004 9:09

Post » Sob paź 17, 2015 20:38 Re: Ogłoszenia "Wezmę kota"

jasmina89 pisze:Warto przemyslec decyzje szukania zakupu kota nie wazne czy to hodowca czy handlarz jedno i drugie to ludzie dla ktorych to tylko "kasa "..

Jasmina, jesteś pewna tego co piszesz? Bo ja za mojego kota z pseudohodowli (historia zakończona tragicznie) zapłaciłam 750zł. Teraz, rok po jego zakupie i prawie 5 miesięcy po jego śmierci, dobrze znam różnicę między prawdziwym Hodowcą a pseudohodowcą i wiem, że zarabiają jedynie pseudo. Hodowla to dla prawdziwych Hodowców przed duże H, nie kasa, a pasja i miłość (zdarzają się czarne owce, które łamią zasady ale jest ich niewiele, stanowią wyjątek). Wydają oni majątek na badania genetyczne swoich kotów, na krycie najlepszymi kocurami, na zakup najlepszych kotek hodowlanych, na ocenę sędziowską a więc wystawy kotów, na żywienie kotki w ciąży i jej badania, na żywienie kociąt, w reszcie na taką głupotkę jak wyprawka dla każdego kociaka... nie liczą sobie za czas poświęcony kotom, za ich socjalizację itd. A cena? Chcą po części odzyskać poniesione koszty, uważasz to za niesprawiedliwe? Wielu z nich dopłaca do swojego hobby (bo Hodowla to hobby,a nie źródło utrzymania, z oczywistych względów), czasem udaje się wyjść na zero, może, przy ponadprzeciętnie licznym miocie ktoś kilkaset złotych ogólem zarobi, nie wiem jak się ilość kociąt przekłada na wydatki.

A jaka jest główna różnica między hodowcą a pseudohodowcą? WIEDZA. Hodowcy mają ogromną wiedzę o genetyce, behawioryzmie, chorobach, rozrodzie, patologii ciąży, żywieniu... długo można by wymieniać. Z mojego kontaktu z pseudohodowcami, głównie z "hodowcą" mojej poddanej eutanazji chorej kotki, wynika niezbicie, że nie posiadają oni elementarnej wiedzy! Mówię tu o niezbędnym minimum, jak kalendarz szczepień/odrobaczania, jak wiedza o jakichkolwiek chorobach kotów.
Koty z Hodowli są też wolne od FIV/FeLV/FIP, ich rodzice są przebadani pod kątem chorób typowych dla rasy, znana jest ich grupa krwi i genotyp. Można być też pewnym (a nawet samemu sprawdzić - w rodowodzie), że rodzice kociąt nie byli ze sobą spokrewnieni.

Niestety w społeczeństwie pokutuje przeświadczenie, ze hodowcy zarabiają na kotach, dlatego wiele osób ma dodatkowy motyw swojej oszczędności - "a nie dam zarobić tym milionerom prawdziwym hodowcom, co to sobie żądają za kociaka astronomicznej sumy!". Każdy, kto choć trochę poszuka informacji, zrozumie, że tylko pseudohodowcy robią na tym kasę. Bo oszczędzają na wszystkim, poczynając od zdrowia kotów i ich potomstwa, przez żywnie, szczepienia itd. Mimo, że prawie nie ponoszą kosztów żądają za swoje "rasowe" kocięta kilkuset złotych. A ludzie są na tyle głupi i ograniczeni w swej niewiedzy, by im płacić.Ze mną na czele, choć mną to nie oszczędność kierowała, a natychmiastowa dostępność kotka.

Chciałabyś, żeby na świecie istniał tylko kot europejski nierodowodowy rozmnażający się przypadkiem? Żeby nie istniały żadne inne rasy? Bo do tego dążą z jednej strony wszyscy piętnujący planowe rozmnażanie zwierząt rasowych, a z drugiej strony ci, którzy wspierają proceder pseudohodowców kupując od nich pseudorasowe zwierzęta, by na nich pseudo zaoszczędzić (pozorna to oszczędność) oraz dziurawe prawo, które umożliwia legalne ich działanie.
Nadrzędnym celem każdego Hodowcy jest (powinno być) udoskonalanie rasy. Bo gdyby nie oni jakie rasy istniałyby na świecie, by cieszyć nasze oczy swoim pięknem i "innością". Bo nie oszukujmy się, każdy z nas ma jakieś preferencje, jeden woli koty czarne, inny tygrysio pręgowane, jeszcze inny trójkolorowe, a kolejny półdługowłose czy z niebieskimi oczami. Czasem nie patrzymy na eksterior tylko na cechy charakteru i tu również istnieją preferencje, ja chcę kota o żywotnym charakterze, ktoś inny chce spokojnego i wyważonego, a jeszcze inny ktoś woli dzikiego, którego obserwuje jedynie z okna. Tak to już jest, że ludzie lubią różne rzeczy, różne cechy i po to właśnie istnieją rasy.

Nie należy więc piętnować kogoś za chęć zakupu kota, należy jedynie tym kimś pokierować i wytłumaczyć różnicę między hodowlą a pseudohodowlą i konsekwencje wynikające z nabycia kota z niewłaściwego źródła. Jeśli temu komuś nie zależy na zwierzaku czystej rasy należy namówić go na wzięcie pupila ze schroniska. Wszak tam też są zwierzęta w typie umiłowanej przez kogoś rasy.

Mimo, że jestem ofiarą pseudohodowli, nie wyznaję zasady "nie kupuj - adoptuj", a jedynie zasadę "podejmuj poinformowane decyzje". Informacja jest tu kluczem. To jej jest za mało w społeczeństwie.
To koty z pseudohodowli są drogie, jedynie ich cena początkowa wydaje się stosunkowo niska.

I piszę to, nie przeglądając wspaniały rodowód mojego czystej rasy kota, ale mając na kolanach trzy kocięta fundacyjne, dla których jestem domem tymczasowym.
Darujcie sobie hejtowanie potencjalnych kupujących, informujcie ich zamiast tego. Ale najpierw doinformujcie siebie samych.
Obrazek

kashucha

Od: Pon paź 06, 2014 14:10

Post » Sob paź 24, 2015 20:01 Re: Ogłoszenia "Wezmę kota"

Witam serdecznie. Szukam 2-3 miesięcznego czarnego (warunek konieczny) kotka do adopcji, do obioru najwcześniej w grudniu przed świętami. Przez prawie pół życia miałem kotkę w domu, lecz po ciężkiej chorobie i smutnym rozstaniu brakuje towarzystwa czarnego zwierzaka :( Kotka będę w stanie odebrać na obszarze 40-50 km od Strzegomia (Legnica, Świdnica, Jawor i okolice). Jeżeli ktoś z Was posiada malutkiego koteczka który własnie dorasta w towarzystwie rodzeństwa i opiekuńczej mamusi to poproszę o kontakt mailowy (mikems22@gmail.com) bądź gg: 10651498

mikems22

Od: Sob paź 24, 2015 19:48

Post » Pon paź 26, 2015 8:13 Re: Ogłoszenia "Wezmę kota"

następna szuka na przezent :roll:

Patmol

Od: Śro gru 30, 2009 14:03

Post » Pt paź 30, 2015 16:10 Re: Ogłoszenia "Wezmę kota"

Szukam kotki na dokocenie, najlepiej kociaka, dom z dwoma psami i dorosłą, roczną kotką, Wrocław. Preferencji więcej nie mam poza tym że kotka i młoda. :)

Rianne

Od: Sob gru 21, 2013 21:14

Post » Pt paź 30, 2015 17:30 Re: Ogłoszenia "Wezmę kota"

Patmol pisze:następna szuka na przezent :roll:

i jeszcze takiego co dorasta "w towarzystwie mamusi i rodzeństwa", czyli piwniczny kociak, od dzikiej mamusi, albo sierotka też odpada.... :roll:

OlaLola

Od: Nie paź 21, 2007 9:33

Post » Pt paź 30, 2015 18:43 Re: Ogłoszenia "Wezmę kota"

Rianne pisze:Szukam kotki na dokocenie, najlepiej kociaka, dom z dwoma psami i dorosłą, roczną kotką, Wrocław. Preferencji więcej nie mam poza tym że kotka i młoda. :)

U mnie jest podrzucona młoda czarna koteczka/kociak/kotami ok,psa się nie boi.

anka1515

Od: Nie gru 25, 2011 16:05

Post » Wto lis 10, 2015 0:53 Re: Ogłoszenia "Wezmę kota"

Mam do oddania biało-szarego kocurka, najlepiej na dokocenie do drugiego kota.

Niespo

Od: Pon kwi 27, 2015 16:51

Post » Nie lis 15, 2015 17:35 Re: Ogłoszenia "Wezmę kota"

Mam do oddania roczną kotkę, nierasową, ale bardzo ładną i zadbaną. Jest też bardzo zadbana, przyjazna i złakniona pieszczot. Niestety muszę ją oddać, dlatego pilnie poszukuje jej nowego domu. Jestem z Polkowic, ale mogę też dowieźć do okolicznych wsi i miast. Zainteresowanych proszę o odpowiedź

Kat24

Od: Nie lis 15, 2015 14:13

Post » Nie lis 15, 2015 19:31 Re: Ogłoszenia "Wezmę kota"

Kat24 pisze:Mam do oddania roczną kotkę, nierasową, ale bardzo ładną i zadbaną. Jest też bardzo zadbana, przyjazna i złakniona pieszczot. Niestety muszę ją oddać, dlatego pilnie poszukuje jej nowego domu. Jestem z Polkowic, ale mogę też dowieźć do okolicznych wsi i miast. Zainteresowanych proszę o odpowiedź

Taką kotkę chcesz oddać na wieś 8O nie pożyje tam długo :(
Obrazek

KITKA[*]28.03.2011 ŻUCZEK[*]17.04.2013 BUNIA[*]30.03.2015 BUBA [*] 12.10.2015 ZUZIA[*] 14.01.2018
RUDY MIŚ [*]1.08.2019 MAŁA[*] 11.04.2020

Do zobaczenia nasze kochane

ankacom

Od: Wto wrz 14, 2010 17:23

Post » Nie lis 15, 2015 23:07 Re: Ogłoszenia "Wezmę kota"

Kat24 pisze:Mam do oddania roczną kotkę, nierasową, ale bardzo ładną i zadbaną. Jest też bardzo zadbana, przyjazna i złakniona pieszczot. Niestety muszę ją oddać, dlatego pilnie poszukuje jej nowego domu. Jestem z Polkowic, ale mogę też dowieźć do okolicznych wsi i miast. Zainteresowanych proszę o odpowiedź

ZAdbana? Rozumiem, ze również wysterylizowana, prawda?
www.fundacjafelis.org
na FB: Foondacja Felis
KRS 0000228933 - podaruj nam 1%

Kasia D.

Od: Sob maja 18, 2002 13:40

Post » Pon lis 16, 2015 9:06 Re: Ogłoszenia "Wezmę kota"

ankacom pisze:Taką kotkę chcesz oddać na wieś 8O nie pożyje tam długo :(

Wzięłam ją ze wsi gdy miała pół roku, więc jest już obeznana ze wsią :)

Kasia D. pisze:ZAdbana? Rozumiem, ze również wysterylizowana, prawda?

Niestety nie. Chciałam ją wysterylizować, ale już nie zdążę, bo muszę oddać ją jak najszybciej :(

Kat24

Od: Nie lis 15, 2015 14:13

Post » Pon lis 16, 2015 10:09 Re: Ogłoszenia "Wezmę kota"

Ręce opadaja....:/
Wątek tęczowych kotów do adopcji: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=13&t=164847

Madie

Od: Pon wrz 10, 2007 17:35

Post » Pon lis 16, 2015 12:45 Re: Ogłoszenia "Wezmę kota"

Kat24 pisze:
ankacom pisze:Taką kotkę chcesz oddać na wieś 8O nie pożyje tam długo :(

Wzięłam ją ze wsi gdy miała pół roku, więc jest już obeznana ze wsią :)

Kasia D. pisze:ZAdbana? Rozumiem, ze również wysterylizowana, prawda?

Niestety nie. Chciałam ją wysterylizować, ale już nie zdążę, bo muszę oddać ją jak najszybciej :(

Pobawiłaś/łeś się i oddajesz?
Niewysterylizowana kotka na wsi to rodzenie kociąt kilka razy w roku. I topienie w wiadrze-bo tak zacofana jest w większości polska wieś.
Miej minimum człowieczeństwa w sobie i choć poszukaj fundacji,która Ci ją za darmo wysterylizuje!!!!!!!!!!!! Nie skazuj kotki i kociąt na zagładę!

tabo10

Od: Nie lip 31, 2011 14:24

[poprzednia][następna]