Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
Ewa.KM pisze:Ewa_Mrau przecież DT tym kociętom nikt nie proponował. Miały być złapane i siedzieć zamknięte w klatce, czekając na kolejne szczepienie na strychu, gdzie temperatura jak na dworze. Wtedy moim zdaniem z powodu braku ruchu dopiero by się pochorowały. Wiec chyba lepiej, ze nie zostały złapane. Moja zaprzyjaźniona lecznica w takim przypadku trzyma kocięta cały czas u siebie w lecznicy jak nie ma dla nich miejsca w DT. A trzymanie kociat w zimnie i w ciasnej klatce to by im na zdrowie nie wyszło na pewno.
kalewala pisze:Zaproponowałam pomoc taką, jakiej możemy udzielić - - klatkę łapkę, sterylkę kotki, szczepienie kociaków i klatkę stacjonarną na ich przetrzymanie przez kilka dni po szczepieniu - nie mamy w tej chwili takich dt, do których moglibyśmy wziąć bez ryzyka nieszczepione kociaki. Pomoc na już - bo nie wiadomo, w jakim wieku są kociaki, na pewno są dzikie, z każdym dniem trudniejsze do oswojenia - a w przepełnionych dt ich nie oswoimy.
Pani w pierwszej rozmowie wydawała się być zainteresowana warunkami - odniosłam wrażenie, że uznała je za realne do spełnienia. Po południu zadzwoniła, że mąż się na koty nie zgadza - co nie bardzo rozumiem, bo skoro mogą byś na strychu „luzem’, mogłyby te dwa-trzy tygodnie pobyć i w klatce na tym samym strychu.
Cóż, może ktoś zaoferuje Pani lepsze warunki…
Nasza propozycja jest aktualna do soboty - właśnie z uwagi na wiek kociaków…
kalewala pisze:mruczkowska pisze: Mąż sie nie zgadza sie na koty w domu a nie w klatce na strychu. Chyba sie nie dogadalysmy.
No chyba się nie dogadałyśmy. Usłyszałam, że mąż sie nie zgadza na koty i że Pani rezygnuje.
I coś o dwóch tygodniach na powrót do tematu - nie wiem, w jakim wieku są kociaki, te dwa tygodnie mogą być bardzo istotne.
Mnie wszystko jedno, gdzie będzie stać klatka z kociakami, w domu czy na strychu, byleby były "dostępne - bo trzeba je złapać, pokazać lekarzowi, odrobaczyć, przeleczyć, jeśli będzie potrzeba, zaszczepić. A to można zrobić tyko w klatce - bo koty głupie nie są, łapią się w zasadzie tylko raz.
Powtórzę - z uwagi na zagrożenie chorobami w naszych dt możemy je wziąć dopiero po szczepieniu, inaczej moga poumierać - a nie to jest naszym celem.
Tak jak pisałam - propozycja jeszcze aktualna.
Kotka będzie w lecznicy po sterylce, kociaki na strychu - pzez pierwszy tydzień raczej nie zaatakuje. A potem zobaczymy.
Ewa.KM pisze:No własnie doczytałam. Nie było dla dla nich ani dla klatki z nimi miejsc w DT. Szczepienia muszą byc co najmniej 2 w odstępie 2 tygodni. I przez te 2 tygodnie miały siedzieć na strychu w klatce i marznąć? Co innego jak sie bawia i biegają. W klatce nie miały by mozliwości biegac
mruczkowska pisze:Nie ma jej w schronisku bo została stamtąd wysłana do jakiejś lecznicy na Dąbrowskiego, początkowo miała być zawieziona gdzieś do Brzezin.
Chodziło nam o to, że nie chcemy ich na naszym strychu, bo byłyby zamykane na klucz i nie umiałyby z niego nigdy wyjść, dodatkowo trzeba byłoby po nich sprzątać. Na ogólnym strychu mogą sobie być, mają tam wyjście na klatkę, a z klatki na dwór (jest niezamykana). Strych jest pusty, nikt tam nie był z dwadzieścia lat pewnie. Są wolne, nie zamierzamy ich nigdzie więzić ani przeganiać. Dostają od nas jedzenie i picie mają domek z kawałka styropianu i kołdry i nic już w tej sprawie nie zamierzamy więcej robić.
Ewa.KM pisze:Mają o tyle lepiej, ze mogą biegać i nie siedzą nieruchomo w ciężkim stresie. Do takiego życia są przyzwyczajone, innego nie znają, do klatki nie.
.....
A temperatury w tej kotłowni w marcu były i tak dużo wyższe niż teraz na tym strychu.
pyma pisze:Byłyśmy dzisiaj z koleżanką w schronisku i przy okazji zapytałyśmy o kotkę, czy taka się pojawiła. I rzeczywiście w tym tygodniu została przywieziona, obecnie przebywa w lecznicy na obserwacji. Wet powiedziała, że jak wróci to zostanie wysterylizowana i zostanie w schronisku, bo kotka podobno pozwoliła wszystko przy sobie zrobić i nie dziczyła. Więc albo kiedyś miała dom albo jest a właściwie była wolno żyjąca znająca ludzi.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot], MaJa83, Majestic-12 [Bot] i 188 gości