Jestem sobie w domu z nowym paszportem, w którym nawet wyglądam
Zdjęcia wrzucę na dniach. Nie mam ich za pięknych, bo raz, że aparat mnie czasem przerastał (bo tam wszystko inaczej niż w moim), to w sobotę dotarłam na wczesne popołudnie, niebo było białe od słońca i wszystko się prześwietlało. Nacykałam za to zdjęć uliczek nocą, bo się zgubiłam.
Sobota była dniem cudnym. Najpierw zjadłam, potem plątałam się po uliczkach, a wieczór spotkałam się z parą internetowych znajomych. Marzenę znam z forum polonii hiszpańskiej, ale w sumie bardziej z FB. Do La Manczy trafili w czasach, gdy Hiszpania rozpaczliwie szukała lekarzy - tak Grzegorz, ginekolog, trafił to kompletnie bez znajomości języka i - jak sam twierdzi - przypadkiem. I tak jak ja jestem propagatorką nieodkrytej Navarry, tak Marzena sławi krainę Don Kichota. Jak chcecie poczytać, bo bardzo fajnie pisze:
http://www.hiszpania-przewodnik-intymny.com/Razem z mężem napisali mały przewodnik o La Manczy, dostałam książeczkę w prezencie z dedykacją i normalnie mało się nie popłakałam.
Że to sympatycznie ludzie to wiedziałam od dawna. Ale szkoda, że mieszkają tak daleko, bo mamy bardzo dużo ze sobą wspólnego, nawet obsesyjne słuchanie audiobooków
Tu jest wywiad z tą sympatyczną parką ludzi:
http://www.goforworld.com/artykuly/wywiad/don-kichoteToledo jest miastem cudownym. Jego hasło reklamowe brzmi "Toledo es impresionante" i powiedziałabym, ze to najwłaściwsze określenie, gdyby nie fakt, że w myślach najczęściej powtarzałam "o matko" (matce kupiłam wachlarz za nadużywanie imienia na daremno).
Stare miasto wydaje się wielkie, naprawdę takie nie jest, ale jakby chcieć raz przejść każdą uliczką to się kilometrów narobi - polecam obejrzeć w google maps widok z góry. Bezpiecznie jak nie wiem co, masa turystów, pyszne żarcie. Przecudowne pamiątki (kupiłam tylko kieliszek i magnes na lodówkę), porobiłam zdjęcia wystawom to Wam pokażę.
Alienor w Toledo była to mi będzie podpowiadać

Na zachętę fotka z niedzielnego poranka. I lecę do garów, bo jutro do pracy a na obiad nic nie mam