Zabezpieczenie balkonu

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie wrz 20, 2015 10:22 Re: Zabezpieczenie balkonu

Zwróć uwagę, aby na górze była jakaś listwa, albo bardzo gęsto wkręty.Niektóre koty łażą po siatce i mogą zawisnąć na górze.Jeśli masz znajomego "złotą rączkę" to warto przy okazji zamontować jakieś półeczki, żeby koty miały plac zabaw.U mnie na razie wiszą hamaczki na barierce i prawie zawsze są zajęte przez koty.
Obrazek
Nowy bazarek viewtopic.php?f=20&t=217527 Zapraszam

ewar

Od: Wto lis 06, 2007 20:17

Post » Pt wrz 25, 2015 9:14 Re: Zabezpieczenie balkonu

aniia20 pisze:Kamionka- w sumie trochę mnie przekonałas, ale to wydatek na pózniej. Teraz naprawde mam kiepsko z kasa.
Widziałam tez na zooplusie takie do okna uchylnego. Bede myslec. Dzięki :)

Ewar-widzisz, o tym nie pomyslałam. Faktycznie tak byłoby najlepiej i tak właśnie zrobię. Znam nawet taka złota rączkę co wszystko zrobi i naprawi, kwestia zapytania o zamontowanie siatki :)) dzięki wielkie ! :)

Nie otwieranie okna uchylnie to żaden wydatek. Po prostu go nie otwierasz. Nawet nie zabezpieczone okno siatka możesz otwierac normalnie i waska naprawdę waska szparke do 5 cm zrobić jeśli nie masz siatki. Najbardziej niebezpieczne sa okna uchylne. Bo dziura się zweza, kot wpada do szerokiej, a potem opadnie pare centymetrow w dol i się blokuje wisi w powietrzu, a organy sa scisniete. Ja tez od razu po tym wypadku, nie mialam profesjonalnch zabezpieczen, wiec zwiazalam 2 klamki sznurkiem. Sznurek obkleilam tasma, żeby koncowki kota nie interesowaly. Dopiero niedawno znalazłam tu na forum takie fajne ograniczniki z Ikei. Komplet na allegro 2 szt niecale 20 zl. Zamocowalam do tego jednego okna obydwa dla bezpieczeństwa 1 na dole 1 u góry gdyby ten na dole dzięki lapkom kota nie wytrzymal. I tylko tak otwieram. Ta moskitiera , która mam, tez może być za slaba dla kota. Wiec tylko jak stoje obok otwieram szeroko okno. A caly dzen ta szparka.
U mnie w miescie nie ma zadnej firmy, która zakłada siatki. Dalam ogłoszenie, ze szukam jakiejś zlotej rączki, ktora by zalozyla z moich materialow, i na razie nic. Na razie na balkon beze mnie i smyczy kot nie wychodzi. Na codzien balkon uchylam taka medoda jak okno. Ale na przyszle lato tez chcialabym osiatkowac balkon, bo to nie robota zamykac kota w łazience jak masz pwiesic pranie, czy wywietrzyc porządnie mieszkanie, a i on będzie miał radoche.
Ostatnio edytowano Sob wrz 26, 2015 10:36 przez Kamionka, łącznie edytowano 1 raz
regułą w przypadku kotów jest to, że nie ma żadnych reguł.. Obrazek

Kamionka

Od: Pon lut 23, 2015 2:17

Post » Pt wrz 25, 2015 10:14 Re: Zabezpieczenie balkonu

Zapytaj grupy B2, czy nie będą w Waszych okolicach. Też siatkują porządnie, a jak się powołasz na forum miau masz 10% zniżki 3x nieoprocentowane raty (skorzystalam)
03.07.2010 ['] Prezes. Kocham Cię.
26.11.2020 ['] Murziłka
12.05.2022 ['] Tiger
22.03.2024 ['] NW SP Dongalas Glitne DSM

Dom bez kota jest jak człowiek bez duszy... Nie ma w nim życia.

Prawdziwa miłość nie potrzebuje słów. Albo milczy. Albo MRUCZY!

wistra

Od: Nie paź 08, 2006 17:11

Post » Sob wrz 26, 2015 10:38 Re: Zabezpieczenie balkonu

wistra pisze:Zapytaj grupy B2, czy nie będą w Waszych okolicach. Też siatkują porządnie, a jak się powołasz na forum miau masz 10% zniżki 3x nieoprocentowane raty (skorzystalam)

Wistra, a moglabys rozwinąć myśl ? dla mniej 'wtajemniczonych' :)
Co to grupa B2 ? Gdzie owej szukac ? Byłabym bardzo wdzięczna.

Kamionka

Post » Sob wrz 26, 2015 12:02 Re: Zabezpieczenie balkonu

Ja sama zabezpieczyłam balkon w zasadzie bnez ingerencji w elewację ( mozna to zrobic całkiem bez ingerencji jesli nie potrzeba siatkować u góry jak ja musiałam, i jesli się mocniej przymocuje te metalowe listwy do barierki:

https://photos.google.com/album/AF1QipN ... rM3uD8gZdc

mimbla64 ma podobne rozwiazanie jak ja tylko ładniejsze :)

https://www.facebook.com/mimbla.gg/medi ... 552&type=1

W obu przypadkach niedrogie. U mnie to był koszt siatki ( jakies 50 zł) i listew regałowych plus plastikowe opaski zaciskowe, za grosze.

Ais

Od: Nie sty 08, 2006 10:45

Post » Sob wrz 26, 2015 12:25 Re: Zabezpieczenie balkonu

Polecam jezeli ktos jest z okolic slaska.
Nie drogo i fachowo
viewtopic.php?f=50&t=160786

CatAngel

Od: Pt cze 04, 2010 10:22

Post » Sob wrz 26, 2015 12:29 Re: Zabezpieczenie balkonu

Poszukaj w necie sposobów na samodzielne osiatkowanie balkonu.
Wiele zależy od tego, jaki masz typ balkonu.
Np. taki sposób z siatką z zooplusa. To naprawdę nieduży koszt, a dla kotów balkon to ogromna przyjemność.
https://www.facebook.com/media/set/?set ... 304&type=3

Mamy też cały wątek o zabezpieczeniach, w którym jest sporo podpowiedzi, jak to zrobić:
viewtopic.php?f=1&t=348&start=1455
Obrazek

mimbla64

Od: Pon lis 12, 2007 9:29

Post » Sob wrz 26, 2015 20:19 Re: Zabezpieczenie balkonu

Byłam, pytałam. Moge wiercić byleby tylko nie zmieniać koloru budynku :D
Od poniedziałku zacznę działać :)))

dziekuje za wszystkie rady.:)))

aniia20

Od: Nie cze 07, 2015 19:05

Post » Czw paź 01, 2015 11:15 Re: Zabezpieczenie balkonu

Aniia fajnie, ze dzialasz. Ja musze czekac.

Mimbla i Ais Super te osiatkowania, ja niestety musze znaleźć wpierw jelenia, który mi to zrobi :D To 3 piętro, ostatnie. Nie ma balkonu na demną tylko taki dziwny daszek na metalowym stelażu. Nie wiem czy w tym wiercic czy przyklejać. Nie znam się. Nie umiem. Ja jestem sama. Nie znam zadnego Pana, który by miał takie zdolności, czas i chec przede wszystkim. Wiec samodzielnie odpada. Samodzielnie to mogę kupic materialy. Za reszte musze zaplacic. Tylko wpierw trzeba znaleźć chętnego. Jak pytam to patrza na mnie jak na wariatke. U nas w miescie nie ma osiatkowanch okien i balkonow. Jeśli już to moskitiera na robale. Ci, co montują okna tez się tym na naszym terenie nie zajmują. Nawet porzadnych mocnych, takich ze jest pewność, ze kot nie uszkodzi moskitier nie ma.

Kamionka

Post » Sob sty 09, 2016 22:16 Re: Zabezpieczenie balkonu

Temat dotyczy teraz i mnie. Balkon mikry, ale jest.
W moim mieszkaniu rodzinnym sprawa okratowania byłaby łatwiejsza, bo balkon jest "schowany" - nie wystaje poza prostopadłościan bloku, więc wystarczyłby prostokąt siatki... ...natomiast w moim nowym-starym lokum, ów mikrobalkon nie dość, że jest takim wystającym pypciem, który trzeba oblecieć z 3 stron i od góry, ale nie ma żadnego daszka o który można by się zaczepić. Ostatnie piętro. Ktoś tu chyba cos pokazywał, ale foto już niedostępne.

Czyli nie tyle sie okratkować co oklatkować? Czy ktoś obeznany w zabezpieczeniu może mi podsunąć jakiś pomysł, jak sie okratkować na ostatnim piętrze, pypciowaty mini-balkon mając do dyspozycji?
Trzy koty moje. Czwarty tylko ze mną mieszka.

Fatka

Od: Pt sty 01, 2016 19:36

Post » Sob sty 09, 2016 22:25 Re: Zabezpieczenie balkonu

Fundacja Pomocy Zwierzętom Kłębek KRS: 0000449181

Jarka

Od: Czw kwi 10, 2008 16:43

Post » Sob sty 09, 2016 23:08 Re: Zabezpieczenie balkonu

Jarka, dziękuję!

To dokładnie taki "pypeć" jak z pierwszego linka, aż sie zaczęłam zastanawiać czy to ten sam blok :ryk:

Fatka

Post » Sob sty 09, 2016 23:09 Re: Zabezpieczenie balkonu

Możesz jeszcze rozważyć zrobienie zadaszenia, na upały byłoby jak znalazł.
Fundacja Pomocy Zwierzętom Kłębek KRS: 0000449181

Jarka

Od: Czw kwi 10, 2008 16:43

Post » Sob sty 09, 2016 23:31 Re: Zabezpieczenie balkonu

A oświećcie mnie teraz, bo w wynajem bawię się po az pierwszy : czy ingerencje typu dziury w ścianach, wkręty etc mam uzgadniać tylko z właścicielką lokum(notabene świetna kobita- pierwsze moje pytanie to nie było o metraż tylko czy mogę kota trzymać- odpowiedziała, że nawet stado :P ), czy trzeba gdzieś dalej?

Fatka

Post » Wto sty 26, 2016 8:54 Re: Zabezpieczenie balkonu

Znowu ja! Bo nijak sobie nie umiem poradzić.

Chciałabym zachowac dostęp do wysięgników na pranie, co w takiej sytuacji? Jak wspominałam, balkon typu co powyżej, jeszcze raz zalinkuję + wysięgniki:

http://kociasiatka.pl/wp-content/upload ... 00x562.jpg

Kiedyś się głowiłam nad tym i podświadomość w nocy podsunęła mi pomysł: aby pomiędzy prętami barierek poprzeplatac małą siatkę (mam tak w domu rodzinnym, aby piesek nie wypadł)), a na czas kociego balkonowania na górę kłaść kwadratową "pokrywę" kraty + zabezpieczyć ją od strony wejścia aby koty wchodziły pod tak ukształtowaną "klatkę",a nie wskakiwały na górę. Zdaję sobie sprawę, że to może zdać egzamin przy planowanym balkonowaniu- gorzej jak trafi się kot który przy każdej okazji będzie chciał wyjść na balkon.
Co o tym myślicie? A może jakis inny patent?

Moja siostra nie dostała od właścicieli lokalu zgody na jakiekolwiek modyfikacje i na czas balkonowania kot jest zabezpieczany smyczą - ale ona ma większy balkon ;)

Pomóżcie proszę :201494

Fatka

[poprzednia][następna]