Proszę Państwa, oto Krzyś - część pierwsza

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw sie 13, 2015 21:02 Re: Proszę Państwa, oto Krzyś. Nasze koty i kłopoty

Kotów polewam wodą (głowy w szczególności), do misek z wodą do picia wkładam kostki lodu oraz zamówiłam im elektrolity do picia :ok:

felin

Od: Wto sty 06, 2009 0:04

Post » Pt sie 14, 2015 9:28 Re: Proszę Państwa, oto Krzyś. Nasze koty i kłopoty

Lód do wody to nie jest chyba dobry pomysł, możliwe są choroby gardła
"Koty trzeba chwalić, robia się od tego bardziej puchate"

taizu

Od: Śro gru 30, 2009 23:05

Post » Pt sie 14, 2015 13:08 Re: Proszę Państwa, oto Krzyś. Nasze koty i kłopoty

taizu pisze:Lód do wody to nie jest chyba dobry pomysł, możliwe są choroby gardła

Jak ktoś uważa, że za zimna, to pije z innej.

felin

Od: Wto sty 06, 2009 0:04

Post » Pt sie 14, 2015 14:47 Re: Proszę Państwa, oto Krzyś. Nasze koty i kłopoty

Wodę dolewam do misek co jakiś czas, codziennie wymieniam w poidełkach pod blokiem, z których pełno ptaków korzysta, no i dla "dziczków", wiadomo. Niby od przyszłego tygodnia ma być lepiej. Najgorsze, że żeby wyrównać poziom wody w rzekach, musiałoby teraz padać dwa tygodnie. Bug niedługo osiągnie rekordowo niski poziom sprzed 50 lat - 62 cm. Ogłosili stan suszy. Zresztą wszyscy wiedzą, jak jest.
Dziś taka fruwajka się pojawiła:
Obrazek
Bardzo grzecznie wyprosiłam, zanim Chrapek się zorientował.
Kasia, też o tym marzę, bo też często robię zdjęcia, ptakom, motylom, ślimakom, drzewom po prostu. Na razie musi mi wystarczyć aparacik w telefonie - 5,0 Mega :?
Chrapek jest bardzo przystojny, to prawda. Szkoda, że taki niegrzeczny, ciągle i wciąż:
Obrazek
Ostatnio edytowano Wto wrz 08, 2015 11:39 przez Katia K., łącznie edytowano 1 raz
Kota ['] 12.12.2015 | Krzyś ['] 21.10.2019 | Niunia ['] 24.01.2022 | Chrapek ['] 3.02.2022 | Kokosz ['] 17.02.2023

Zarejestruj się na FaniMani, rób zakupy i wspomagaj przy okazji fundacje!

Wiewiórki i inne ptaki

Katia K.

Od: Wto kwi 18, 2006 19:17

Post » Pt sie 14, 2015 15:20 Re: Proszę Państwa, oto Krzyś. Nasze koty i kłopoty

sie cza przyzwyczaić, fszystkie czarnuszki takie som i tyle :mrgreen: Tuliś

alessandra

Od: Pon maja 07, 2007 13:04

Post » Pt sie 14, 2015 18:15 Re: Proszę Państwa, oto Krzyś. Nasze koty i kłopoty

Tuliś, brachu, bo to sama prawda jest, ja żem był kocur na dzielni, mnie matka od bachorów z Bronxu wyrwała, co by mi nie przetrącili kości kijem, ja mam to we krwi, żem jest rozbójnik, a te wszystkie inne koty, co tu żyjom z nami w chałupie, to mi mogom co najwyżej czółko wylizać, o!
Kota ['] 12.12.2015 | Krzyś ['] 21.10.2019 | Niunia ['] 24.01.2022 | Chrapek ['] 3.02.2022 | Kokosz ['] 17.02.2023

Wiewiórki i inne ptaki

Katia K.

Post » Wto sie 25, 2015 18:53 Re: Proszę Państwa, oto Krzyś. Nasze koty i kłopoty

Wczoraj złapaliśmy Blankę. To wolno żyjąca beżowa koteczka z tego nieszczęsnego miejsca karmienia, które dostałam "w spadku". Bywała już zimą, ale wtedy jeździłam nieregularnie, widywałam ją raz na kilkanaście/kilkadziesiąt dni. Czasem grubą, czasem chudą. Teraz jest częściej, więc postanowiłam, że spróbuję. W sobotę mieliśmy już klatkę, ale Blanka nie przyszła o tej godzinie, o której jeżdżę do kotów. W niedzielę była i zrobiła nas "w konia", weszła do klatki, wyjadła jedzenie, dystyngowanie wyszła. Na szczęście klatka przy składaniu nie narobiła huku, koty się nie wystraszyły. Nie mogłam sobie wybaczyć, że nie użyliśmy sznurka. W poniedziałek sznurek już był, Blanka też pojawiła się, ale nie od razu. Postawiliśmy klatkę w miejscu, w którym stała w niedzielę, przynęta też ta sama (szprotki w oleju z Biedronki), niestety, Blanka wystraszyła się zbyt gwałtownego ruchu Krzyśka i przebiegła po klatce, zatrzaskując ją z hukiem, uciekła z prędkością światła. Wróciła. Ale ustawioną ponownie klatkę ominęła szerokim łukiem. No i tak sobie trwaliśmy, my w kucki, trzy koty zdziwione, że nie rozkładam jedzenia. Już chciałam odpuścić, ale Krzysiek się uparł, że spróbujemy jeszcze raz. Postawiliśmy klatkę w innym miejscu, dowiązaliśmy drugi sznurek, Krzysiek oddalił się, ja kucnęłam bez ruchu przy murze. Dwie pozostałe kotki odeszły dalej, nie przeszkadzały. Głód zwyciężył. Podeszła ostrożnie do klatki, wyjadła sprzed wejścia, zerknęła w górę na zamknięcie, delikatnie weszła do środka, zjadła pierwszy kawałeczek, drugi, no i udało się. Ale bez sznurka znowu powtórzyłaby się sytuacja z niedzieli.
Dziś Blanka jest już po zabiegu, nie była to sterylka aborcyjna, choć już coś zaczęłam podejrzewać.
Cieszę się, człowiek nie może zrobić dla kotki wolno żyjącej nic lepszego, niż ją wykastrować.

Wiewiórki i inne ptaki

Katia K.

Post » Pon sie 31, 2015 18:36 Re: Proszę Państwa, oto Krzyś. Łapanka

Dziś wypuściliśmy Blankę. Wybiegła z transportera z prędkością światła, to całkowicie dzika kotka, taka, która wyje i sika pod siebie w klatce z przerażenia.
Obrazek Obrazek
A takiego gościa mieliśmy na balkonie w sobotę. Czytałam niedawno, że w tym roku z powodu pogody modliszki można spotkać nie tylko na południu kraju, ale nie spodziewałam się, że zawita do mnie. Byłam w szoku, dobrze, że koty nie namierzyły jej przede mną:
Obrazek Obrazek
Ostatnio edytowano Wto wrz 08, 2015 11:41 przez Katia K., łącznie edytowano 1 raz

Wiewiórki i inne ptaki

Katia K.

Post » Pon sie 31, 2015 22:22 Re: Proszę Państwa, oto Krzyś. Łapanka

Gość niesamowity :1luvu:

taizu

Post » Wto wrz 01, 2015 18:56 Re: Proszę Państwa, oto Krzyś. Łapanka

To prawda ;) Bardzo lubię takie przyrodnicze ciekawostki. Dawno temu znajomy z Tarnobrzega miał u siebie zieloną, atakowała jego buty. Wiem, że modliszki są wojownicze, ta "moja" nie była, spokojnie przeszła z balkonu przez płotek na pionowy element balustrady, posiedziała chwilę, powlepiała we mnie te swoje kuliste oczyska i odleciała do parku.

Wiewiórki i inne ptaki

Katia K.

Post » Śro wrz 02, 2015 9:32 Re: Proszę Państwa, oto Krzyś. Łapanka

Ja też lubię takie ciekawostki przyrodnicze i bardzobardzo zazdroszczę Ci tego gościa :oops:
Obrazek

Każda przykrość nas dotyka, tylko niektóre szczególnie.

Amika6

Od: Śro sty 24, 2007 18:48

Post » Śro wrz 02, 2015 20:59 Re: Proszę Państwa, oto Krzyś. Łapanka

Aniu, gdybyś miała taki okaz na swoim balkonie, zdjęcia nadawałyby się do albumu National Geographic. Ty masz świetny sprzęt i robisz naprawdę dobre zdjęcia, te moje robione telefonem... cóż.

Dziś była Blanka, 2 dni po wypuszczeniu. Wyglądała zza skarpy, ze 30 metrów od miejsca, gdzie stawiam miski. Wcześniej też nie napraszała się, o nie, chwytała kęs i uciekała za śmietnik. Dziś poczekała, aż wszystko zostawię (były dwa koty), odejdę na bezpieczną odległość i zniknę z jej pola widzenia, dopiero zaczęła się skradać, widziałam to z daleka, można powiedzieć, że z ukrycia. To dobrze, że jest ostrożna, bardzo bym chciała, żeby dwie dziewczyny stamtąd, które znam od 7 lat, też nigdy się nie oswoiły. Mniej bym się o nie bała. Cóż zrobić :(

Wiewiórki i inne ptaki

Katia K.

Post » Wto wrz 08, 2015 11:16 Re: Proszę Państwa, oto Krzyś. Skarbonka

Chyba najwyższa pora rozstać się z zapodaj.pl, znowu poznikały zdjęcia i to wcale nie jakieś przedawnione, bo wstawiane w lutym, marcu. Nie wiem, może fotosik nie będzie robił takich numerów? Bo jednak w tym wątku, który zaczęłam prawie 4,5 roku temu, zdjęcia mogłyby zostać :?

Dlaczego "skarbonka". Cóż, wczoraj znowu Krzyś odwiedził wujka weta. Ciągle to samo, skóra, oczy, uszy. Po upałach bardzo mu się pogorszyło. Biegam za nim z wacikami i solą fizjologiczną, ale on bardzo protestuje, naprawdę, ja niewiele mogę przy nim zrobić. No i antybiotyk + steryd, w czwartek ponowna wizyta.
Obrazek

Kota, ta z mojego podpisu, moja "pierworodna", która teraz mieszka z rodzicami, prawie na sygnale jechała w sobotę do weta, nie mogła chodzić, myśleli wszyscy, że zwichnęła albo złamała łapę. Nie, okazało się, że to zwyrodnienia w początkowym i końcowym odcinku kręgosłupa, zdjęcie rtg w poniedziałek to potwierdziło. Zwyrodnienia u 10-letniego kota? Akurat to jest jedyny kot, którego wiek znam +/- 2 miesiące, przyjęłam, że jest z maja, w tym roku minęło 10 lat. Nie jest już młoda, ale zwyrodnienia kręgosłupa?

Pogoda beznadziejna, albo mordercze upały, albo zimne deszcze i porywisty wiatr :( Martwię się o te moje dziczki-sierotki :( Wczoraj czekały, mimo ulewy, trzy z czterech, Blanka też była. Nie jest to miejsce dla kotów, powtarzam to od lat. Nie ma nawet gdzie tych miseczek postawić, żeby deszcz się w nie nie lał. Żal mi ich okrutnie. A kocham te koty, jak swoje, Bezę i córkę znam od 7 lat. Wolałabym, żeby zachowywały się jak Blanka, ona, od kiedy wypuściliśmy ją po sterylce w zeszły poniedziałek, czeka kilkanaście, kilkadziesiąt metrów od śmietnika, odejdę, dopiero podchodzi do misek. A Beza z córką... :(

Wiewiórki i inne ptaki

Katia K.

Post » Wto wrz 08, 2015 14:33 Re: Proszę Państwa, oto Krzyś. Skarbonka

Ech... :(

taizu

[poprzednia][następna]