Wrocław - Gdańsk. Miziak jest we Wrocławiu.

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt sie 28, 2015 10:24 Re: Gdańsk Przymorze. Miziak jest bezdomny!

Arcana pisze:Ale pomaga też ktoś, kto się naprawdę angażuje i jest przekonany do tego, żeby złapać?

W tej chwili już nie.
Trzeba szukać innych rozwiązań.
Tylko jakich?

Bazyliszkowa

Od: Wto sty 31, 2006 15:47

Post » Pt sie 28, 2015 10:24 Re: Gdańsk Przymorze. Miziak jest bezdomny!

Arcana pisze:Ale pomaga też ktoś, kto się naprawdę angażuje i jest przekonany do tego, żeby złapać?

Powiem szczerze, że jak wczoraj próbowałam go łapać to gdzieś w podświadmości nie chciałam żeby wszedł do tej klatki. Widać, że jest szczęśliwy. Zżyty z kotami. Małgosia, chciałam nakręcić Ci filmik jak robi z nimi baranki, mizia się jak biega z ogonkiem do góry - niestety padła mi bateria w smartfonie i nie mogłam tego nagrać - ale jeszcze to zrobię. Miziak wbrew imieniu chyba nie jest i nigdy nie był Miziakiem nakolankowym. Wydaje mi się, że on w bloku nigdy nie był szczęśliwy. Piszesz, że może będziesz mu szukać domu wychodzącego - ale co jeśli tam ucieknie i nie trafi już tak szczęśliwie jak teraz, nigdy nie wiadomo jak będzie. Ja mówię z serca - gdybym to ja miała decydować zostawiła bym go tam gdzie jest. Tak jak piszesz kot nie planuje - kot żyje chwilą - teraz jest zadowolony po co mu to odbierać. Myślę, że na siatkę da się go złapać - wolałabym zostawić tę możliwość na moment gdy będzie to absolutnie konieczne. Bo wiadomo kot wielokrotnie łapany robi się coraz bardziej niełapalny, kiedy poznaje kolejne narzędzia i sposoby łapania. Może po prostu bądź w kontakcie z karmicielką, jeśli będzie działo się coś niepokojacego to go odłowimy (sądzę, że na siatkę na 99% mi się uda) i KOTangens zapewnia mu tu w Trójmieście pobyt w klinice wet, pełne badania i leczenie. Jeżeli byłby w stanie zdrowotnym nie pozwalającym na powrót na podwórko to wróci do Wrocławia.
To, jak traktujesz koty, decyduje o twoim miejscu w niebie. - Robert A. Heinlein
Justynka [*] 26.8.2011 Piglunia [*] 29.9.2011 Babunia [*] 24.11.2014 Rysio [*] 10.10.2016 Ogrynia-zaginęła 8.10.2011 odnaleziona 25.02.2012 zm. 26.11.2018, Tosia [*] 25.03.2019

Iwonami

Od: Wto sie 10, 2010 21:53

Post » Pt sie 28, 2015 10:28 Re: Gdańsk Przymorze. Miziak jest bezdomny!

Iwonami pisze:

Powiem szczerze, że jak wczoraj próbowałam go łapać to gdzieś w podświadmości nie chciałam żeby wszedł do tej klatki. Widać, że jest szczęśliwy. Zżyty z kotami. Małgosia, chciałam nakręcić Ci filmik jak robi z nimi baranki, mizia się jak biega z ogonkiem do góry - niestety padła mi bateria w smartfonie i nie mogłam tego nagrać - ale jeszcze to zrobię. Miziak wbrew imieniu chyba nie jest i nigdy nie był Miziakiem nakolankowym. Wydaje mi się, że on w bloku nigdy nie był szczęśliwy. Piszesz, że może będziesz mu szukać domu wychodzącego - ale co jeśli tam ucieknie i nie trafi już tak szczęśliwie jak teraz, nigdy nie wiadomo jak będzie. Ja mówię z serca - gdybym to ja miała decydować zostawiła bym go tam gdzie jest. Tak jak piszesz kot nie planuje - kot żyje chwilą - teraz jest zadowolony po co mu to odbierać. Myślę, że na siatkę da się go złapać - wolałabym zostawić tę możliwość na moment gdy będzie to absolutnie konieczne. Bo wiadomo kot wielokrotnie łapany robi się coraz bardziej niełapalny, kiedy poznaje kolejne narzędzia i sposoby łapania. Może po prostu bądź w kontakcie z karmicielką, jeśli będzie działo się coś niepokojacego to go odłowimy (sądzę, że na siatkę na 99% mi się uda) i KOTangens zapewnia mu tu w Trójmieście pobyt w klinice wet, pełne badania i leczenie. Jeżeli byłby w stanie zdrowotnym nie pozwalającym na powrót na podwórko to wróci do Wrocławia.

Szczególnie ciekawy jest podkreślony przeze mnie fragment.
Należy go chyba rozumieć tak: Jak już kot będzie doprowadzony do takiego stanu, że będzie ledwo powłóczył łapami i da się złapać, to wróci do Wrocławia. :strach:

Bazyliszkowa

Post » Pt sie 28, 2015 10:33 Re: Gdańsk Przymorze. Miziak jest bezdomny!

"Nijt nie odmówił pomocy.Zaangażowało się tu sporo osób
Już raz go złapałyśmy więc czemu zarzuca się nam brak chęci pomocy?
My pomagamy kotom codziennie,ale nie będziemy łapać kota skoro.uważamy,że się go tym skrzywdzi"

FACEPALM.

myamya

Od: Czw cze 23, 2011 12:16

Post » Pt sie 28, 2015 10:41 Re: Gdańsk Przymorze. Miziak jest bezdomny!

myamya pisze:"Nijt nie odmówił pomocy.Zaangażowało się tu sporo osób
Już raz go złapałyśmy więc czemu zarzuca się nam brak chęci pomocy?
My pomagamy kotom codziennie,ale nie będziemy łapać kota skoro.uważamy,że się go tym skrzywdzi"

FACEPALM.

Czy komus tak trudno pojac, ze opiekunka nie dotrzymala warunkow umowy?
Ma wrocic do osoby, ktora go wyadoptowala bez wzgledu na to, czy ktos go tam krzywdzi czy nie - i tyle :!:
Ronda 25.04.2014[*]
Cindy 21.08.2018[*]
Kota nie powinno sie kupowac, bo kot to przyjaciel.
Przyjaciol sie nie kupuje.
Bleise Pascal

Obrazek.

Cindy

Od: Śro lut 11, 2009 13:23

Post » Pt sie 28, 2015 10:45 Re: Gdańsk Przymorze. Miziak jest bezdomny!

I nie ma na Miau fundacji/osoby z Trójmiasta, która naprawdę chciałaby pomóc go złapać? 8O

Arcana

Od: Nie lip 17, 2005 13:59

Adopcje: 8 >>

Post » Pt sie 28, 2015 10:52 Re: Gdańsk Przymorze. Miziak jest bezdomny!

Cytat z osoby, która rzekomo pomaga go złapać:
"czasami dobrymi chęciamu można bardzo mocno kogoś skrzywdzić
Jak go złapałysmy pierwszy raz(i to ja zlokalizowałam miejsce jego pobytu)mówiłam abyś go zabrała ...
Teraz sytuacja jest taka ze kot ma wszystko czego mu trzeba i w razie czego lekarza też,to o co Ci teraz chodzi
Daj mu sw,spokój,nie krzywdz go więcej!"

Chyba nie ma żadnych szans na to, że pomoc będzie realna. :(

myamya

Od: Czw cze 23, 2011 12:16

Post » Pt sie 28, 2015 11:06 Re: Gdańsk Przymorze. Miziak jest bezdomny!

czy ktoś może podać linka do tych wypowiedzi na fb?

gisha

Od: Wto sty 17, 2006 12:01

Post » Pt sie 28, 2015 11:07 Re: Gdańsk Przymorze. Miziak jest bezdomny!

gisha pisze:czy ktoś może podać linka do tych wypowiedzi na fb?

https://www.facebook.com/events/525451577608088/

Bazyliszkowa

Post » Pt sie 28, 2015 11:50 Re: Gdańsk Przymorze. Miziak jest bezdomny!

Dla mnie najbardziej wiarygodny jest ten opis na FB: ( podkreślenia są moje )

Miziaka znalazłam tym razem w miejscu bardziej dla niego przyjaznym. Miejsce z tyłu bloku jest bardziej bezpieczne, jeśli chodzi o samochody, to dość duży teren z zaroślami i drzewami.
Karmiciele mają tam niewielkie stadko, oprócz Miziaka chyba tylko 5 kotów. Wszystkie są wysterylizowane, zadbane i w ogóle grubaski z nich.
Miziak jak dołączył tam, był podobno bardzo wychudzony, dlatego nazwali go Cienias. Mimo, że Miziak według tej pani sporo przytył, nadal pozostaje najchudszy, więc nowe imię dalej do niego pasuje.
Jakiś czas temu pani zauważyła, że Cienias ma problemy z ząbkami i chciała go złapać do weterynarza, ale mimo klatki łapki nie udało im się.

Koty mogą wchodzić do jednej piwnicy, która jest przystosowana dla nich, są tam nawet kuwety i zawsze suche jedzonko.
Tak naprawdę parę osób miało nam za złe, że próbujemy złapać Miziaka i straszyli nas Policją, musiałyśmy się tłumaczyć . Emotikon smile
Teraz tylko prośba do Miziaka: daj się złapać.
To, jak traktujesz koty, decyduje o twoim miejscu w niebie. - Robert A. Heinlein
Justynka [*] 26.8.2011 Piglunia [*] 29.9.2011 Babunia [*] 24.11.2014 Rysio [*] 10.10.2016 Ogrynia-zaginęła 8.10.2011 odnaleziona 25.02.2012 zm. 26.11.2018, Tosia [*] 25.03.2019

Iwonami

Post » Pt sie 28, 2015 12:22 Re: Gdańsk Przymorze. Miziak jest bezdomny!

Przeczytałam dyskusję na fb i mogę napisać tylko jedno - przez kilka lat miałam bezpośredni, osobisty kontakt z Agnieszką M., Heleną M. i Moniką P. i tyle, ile one robią dla kotów w Trójmieście , jak postępują aby poprawić ich byt , jak przejmują się ich losem naprawdę zasługuje na ogromne uznanie i szacunek:1luvu:
NIGDY NIE ZROBIŁYBY NICZEGO ABY SKRZYWDZIĆ JAKIEGOKOLWIEK KOTA a wręcz przeciwnie ZROBIĄ WSZYSTKO ABY MU POMÓC!!!!
JEŚLI MOGŁYBY MIZIAKA ZLAPAĆ NA PEWNO BY TO ZROBIŁY!!!
Jest problem z jego złapaniem jak rozumiem, bo omija klatkę , wszystkie mieszkają daleko od Przymorza, wszystkie mają mnóstwo kotów pod opieką , również chore u siebie w domu oraz pracują,
Karolina nie chce się włączyć w łapanie :( ................
Rozumiem Małgosię ze chce aby Miziak wrócił do niej , sądzę że jedyny sposób, jeśli się da, to przekonać obecną karmicielkę do współpracy w łapance , choć z relacji wynika, że wcześniejsze próby kończyły się fiaskiem .......... lub pojechać i osobiście łapać :(

gisha

Post » Pt sie 28, 2015 12:36 Re: Gdańsk Przymorze. Miziak jest bezdomny!

Pamiętajmy jednak, że w tym wątku najważniejszy jest Miziak. Który bezdyskusyjnie powinien wrócić do Małgosi.

MaryLux

Od: Pon paź 16, 2006 14:21

Post » Pt sie 28, 2015 12:45 Re: Gdańsk Przymorze. Miziak jest bezdomny!

Nie zauważyłam, aby ktoś podważał to, co wymienione panie robią dla kotów. Nie mam też wątpliwości, że chcą dla kotów jak najlepiej.
Nie rozumiem tylko skąd ten upór w twierdzeniu, źe bezdomność dla kota, który w tak młodym wieku stracił tyle zębów, który - jak to widnieje we wpisie Pani Heleny M., powinien być zbadany przez lekarza, jest dla niego lepsza niż dom. I dopiero wtedy, gdy kot będzie chory, złapie się go i wróci do Wrocławia.
Ja widzę jeszcze jeden aspekt sprawy. Czy umowy adopcyjne w takich wypadkach mają nie obowiązywać? Przecież to jest zielone światło dla adoptujących, którzy wyrzucą z jakiś powodów kota, a potem powiedzą, że na wolności jest mu lepiej, że kot się ma bardzo dobrze.
Dla mnie to jest też KOLEJNY już, bo takich historii jest więcej, dowód na to, że nie powinno się oddawać do adopcji kota, czy innego zwierzęcia, daleko od miejsca zamieszkania, czy pobytu osoby oddającej zwierzę do adopcji. Bo okazuje się po raz kolejny, że wizyty poadopcyjne są bardzo wskazane i potrzebne.

Iwonami

Post » Pt sie 28, 2015 13:10 Re: Gdańsk Przymorze. Miziak jest bezdomny!

"Dobrze w przyszłym tygodniu (prawdopodobnie wtorek) pożyczę siatkę i mam nadzieję, że go złapię. Umieszczę go na kilka dni w klinice wet, zlecę komplet badań krwi i żeby sprawdzili stan jamy ustnej. O wynikach i opiniach weterynarzy napiszę tu. Potem do 15.09 może być u mnie, potem proszę Małgorzata o odbiór lub znalezienie innego DT/hotelu dla kotów lub decyzję o wypuszczeniu na Piastowskiej 90. 15.09 wyjeżdżam i i tak już mam duży problem ze zorganizowaniem opieki nad 35 kotami."

skopiowane z wpisu Moniki P. z fb :1luvu: :1luvu: :1luvu:

gisha

Post » Pt sie 28, 2015 20:11 Re: Gdańsk Przymorze. Miziak jest bezdomny!

gisha pisze:"Dobrze w przyszłym tygodniu (prawdopodobnie wtorek) pożyczę siatkę i mam nadzieję, że go złapię. Umieszczę go na kilka dni w klinice wet, zlecę komplet badań krwi i żeby sprawdzili stan jamy ustnej. O wynikach i opiniach weterynarzy napiszę tu. Potem do 15.09 może być u mnie, potem proszę Małgorzata o odbiór lub znalezienie innego DT/hotelu dla kotów lub decyzję o wypuszczeniu na Piastowskiej 90. 15.09 wyjeżdżam i i tak już mam duży problem ze zorganizowaniem opieki nad 35 kotami."

skopiowane z wpisu Moniki P. z fb :1luvu: :1luvu: :1luvu:

amen
Obrazek

Kinnia

Od: Nie sie 19, 2012 21:12

[poprzednia][następna]