Koty z Odolan szukają karmicieli -co dalej z kotami...?

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto sie 25, 2015 10:44 Re: SPŁONĄŁ ŚMIETNIK-2 NOWE KOCIĘTA,czyli powtórka z rozrywk

Leć lec, Arcana świadkiem, że kupowałam mopa parowego specjalnie pod tymczasy... :| :roll:

Kuwety wyparzane codziennie, zmiana kapci przy wyjsciu z kociego pokoju i pilna obbserwacja psów. A i tak moje dwa koty sie zaraziły (ale miały bezpośrednia stycznosc z maluchami), żeby było smiesznie przy izolacji Radek dostał najpierw zapalenia pecherza a potem zapalenia trzustki z tego stresu...

Modliłam sie, że dwa moje bydlaki się nie zaraziły (psy) bo koszta by mnie zjadły. Ale daliśmy radę, Ty będziesz miała łatwiej,. bo pewnie posłuchasz Arcany z tym prokoxem. Ja waliłam codziennnie zastrzyki...
Wątek tęczowych kotów do adopcji: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=13&t=164847

Madie

Od: Pon wrz 10, 2007 17:35

Post » Wto sie 25, 2015 10:46 Re: SPŁONĄŁ ŚMIETNIK-2 NOWE KOCIĘTA,czyli powtórka z rozrywk

oj,to rzeczywiście miałaś kłopot Madie..
moja kocica też ma już zapalenie pęcherza i krwiomocz ze stresu :cry: jutro lecimy do dr Neski

czy luźna kupa się zagęszcza zaraz po pierwszej dawce Procoxu?

tabo10

Od: Nie lip 31, 2011 14:24

Post » Wto sie 25, 2015 10:54 Re: SPŁONĄŁ ŚMIETNIK-2 NOWE KOCIĘTA,czyli powtórka z rozrywk

tabo10 pisze:dzięki,wieczorem polecę po to
czy poprawa tzn.uformowany kał jest od razu po pierwszej dawce?

To zalezy, w jakim stopniu juz jest uszkodzona błona jelit. Procox nie leczy jelit, tylko tłucze kokcydia. Na biegunke to probiotyki itp. Jelita czasem regeneruja się dłużej. Teraz jest silna biegunka? Jeśli nie, do tego nie wykryto licznych, tylko pojedyncze kokcydia, to może pojdzie szybciej.

Arcana

Od: Nie lip 17, 2005 13:59

Adopcje: 8 >>

Post » Wto sie 25, 2015 10:54 Re: SPŁONĄŁ ŚMIETNIK-2 NOWE KOCIĘTA,czyli powtórka z rozrywk

Wiesz, było - minęło. Ale teraz przestrzegam kwarantanny z wieksza staranności ;) - ale ja mam możliwość.

Trzymam duże kciuki za Was. Wiesz, tak naprawdę dzieciaki mozna wydawać (tu niech jeszcze Arcana dopowie) juz po 1 dawce procoxu - pod warunkiem, że ludzie będa sie liczyc z dociagnieciem sprawy do konca i beda przestrzegali higieny.
Wątek tęczowych kotów do adopcji: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=13&t=164847

Madie

Post » Wto sie 25, 2015 10:57 Re: SPŁONĄŁ ŚMIETNIK-2 NOWE KOCIĘTA,czyli powtórka z rozrywk

Ja nie wydawałam swoich tymczasow przed końcem leczenia i zbadaniem kału, ale zwykle dawalam na dokocenie.

Arcana

Post » Wto sie 25, 2015 11:00 Re: SPŁONĄŁ ŚMIETNIK-2 NOWE KOCIĘTA,czyli powtórka z rozrywk

Koteczka nie ma biegunki. Kocurek ma,ale nie jakąś mega biegunę,a luźną kupę czasami podbarwioną krwią.Gdybym używała żwirku,pewnie nawet bym tego nie dostrzegła.

Maluchy siedziały w klatce,więc kwarantanna była. Jak dotąd nie miałam ani lamblii,ani kokcydiów.Bałam się pp i FIV,FELV. Doświadczenie pokazuje jednak,że i badanie kału powinno być w standardzie. Cóź koszty tymczasowania zaczynają być ogromne :?
Dotąd zawsze izolowałam tymczasy w kuchni.Czasem aż do wydania.Teraz jest tam kocur z FIV i pnn.Nikogo tam nie dołożę.Pewnie zostanie na dożywocie :cry: ,bo któż zechce taki balast? Mimo,że piękny rudy :1luvu: Warunki więc stały się trudniejsze :cry:
Ostatnio edytowano Wto sie 25, 2015 11:08 przez tabo10, łącznie edytowano 1 raz

tabo10

Post » Wto sie 25, 2015 11:07 Re: SPŁONĄŁ ŚMIETNIK-2 NOWE KOCIĘTA,czyli powtórka z rozrywk

Tak czy siak trzeba u obu wytłuc kokcydia, zanim będzie ich więcej. Uformowana kupa nie oznacza, ze kokcydia do końca wytluczone. Dorosłe koty mogą miec bezobjawowo, organizm sobie radzi. Zwykle u malych objawem jest biegunka. Choc u mnie za pierwszym razem zlapal moj roczny kocur, lało się z niego coraz bardziej, a ja sie upieralam, ze to nie pasozyty, bo tymczaskowi badalam kał. Az zbadałam kupala swojego kocura.

Arcana

Post » Wto sie 25, 2015 11:11 Re: SPŁONĄŁ ŚMIETNIK-2 NOWE KOCIĘTA,czyli powtórka z rozrywk

Tabo, czasami ludzie chca kota na jedynaka. I jak sie zakochaja nie przeszkadza im, ze jest chory. Moze tez oglaszaj...?

Madie

Post » Wto sie 25, 2015 11:17 Re: SPŁONĄŁ ŚMIETNIK-2 NOWE KOCIĘTA,czyli powtórka z rozrywk

A do którego labu w koncu wozisz i ile placisz? Mozna zlecic same pierwotniaki?

Arcana

Post » Wto sie 25, 2015 11:22 Re: SPŁONĄŁ ŚMIETNIK-2 NOWE KOCIĘTA,czyli powtórka z rozrywk

Kokcydia są badane oddzielnie ,a lamblie oddzielnie.Razem 60zł w Lab-Wet ul.Wita Stwosza, daję przez lecznicę.Inaczej nie mam możliwości,czas i odległość :|

tabo10

Post » Wto sie 25, 2015 11:26 Re: SPŁONĄŁ ŚMIETNIK-2 NOWE KOCIĘTA,czyli powtórka z rozrywk

Madie pisze:Tabo, czasami ludzie chca kota na jedynaka. I jak sie zakochaja nie przeszkadza im, ze jest chory. Moze tez oglaszaj...?

póki co to nie mam się kiedy w tyłek podrapać.Albo łapię siki,albo kupy,albo głaszczę i oswajam,albo psy na spacer,albo aplikuję leki chorej kotce,albo zmywam i dezynfekuję kuwety,albo odbywam wizyty p/a,albo rozmowy np.z wyzywającymi idiotami :strach: :strach: :strach:
Młyn taki,że porządnie usiąść i ogłaszać nie mam kiedy. Do tego pracuję na pełen etat i CHCĘ ŻYĆ.Choć narazie tylko wegetuję. Wakacje się kończą,a ja nie miałam an jednego dnia.Mam dość.

Dobrze,że Arcana pomaga ogłaszać :1luvu: :201494

tabo10

Post » Wto sie 25, 2015 11:31 Re: SPŁONĄŁ ŚMIETNIK-2 NOWE KOCIĘTA,czyli powtórka z rozrywk

Może coś zle zrozumialas. Sama pare razy wozilam na Stwosza. Zakreślasz, co chcesz badac. Pasozyty 20 zl, giardia 20 zl (obejmują lamblie i kokcydia). Zwykle badalam jedno i drugie, ale chyba mozna tylko pierwotniaki za 20 zl. Mozesz zadzwonic do labu i zapytac. Bliżej masz na Powstańców Sl.? Tam tez taniej niz 60.

Arcana

Post » Wto sie 25, 2015 11:34 Re: SPŁONĄŁ ŚMIETNIK-2 NOWE KOCIĘTA,czyli powtórka z rozrywk

Pytałam u weta kilka razy i tak mi powiedziano 8O Nic źle nie zrozumiałam,jeszcze się dopytywałam,że tylko na pierwotniaki,żeby wyszło taniej :evil: Czuję,że biorą ile chcą :evil:

tabo10

Post » Wto sie 25, 2015 11:38 Re: SPŁONĄŁ ŚMIETNIK-2 NOWE KOCIĘTA,czyli powtórka z rozrywk

Zadzwoń, to Ci wyjaśnią. Zapytaj, czy mozna tylko lamblie i kokcydia (bez inszych pasozytów) i ile kosztuje.

http://www.labwet.pl/9/kontakt

http://laboklin.pl/kontakt/

Chyba ze wolisz placic 60 i nie tracic czasu.

Arcana

Post » Wto sie 25, 2015 22:59 Re: SPŁONĄŁ ŚMIETNIK-2 NOWE KOCIĘTA,czyli powtórka z rozrywk

Z tego, co mówił mi wet, w A-labie (bodajże) można zbadać różne rzeczy osobno i wtedy jest taniej. Lamblie robią chromatografem. Natomiast Laboklin bierze 35 albo 45 za wszystko i mają taką opcję, że tylko wszystko, a lamblie robią mikroskopem.
Konwencja wetów jest taka, że jeśli u jednego kota w domu masz stwierdzone żyjątka, to trzeba odrobaczyć wszystkie naraz, więc nie musisz badać wszystkich.
Jakkolwiek osobiście nie odrobaczałabym dorosłych tak od razu, bo po co, zanim się zarażą.
Obrazek Kawunia?

koteczekanusi

Od: Pon sty 07, 2008 12:03

[poprzednia][następna]