SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon lip 13, 2015 15:31 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

ususzyłam surowe skorupki z jajek na parapecie. Próbowałam palcem zetrzec na pył ale nic z tego dalej były ostre kawałki. W barfie trzeba kosci dawac z miesem zeby był rowny stosunek wapn fosfor. Myslałam zeby do gotowanego miesa dac wapn zeby ten stosunek wyrównac ale nie udało mi sie ze skorupkami. A jak by kupic ipakitine i dodawac do miesa?

Jeszcze takie pytanie. Przy podejrzeniu alergi pokarmowej robi się diete eliminacyjna. Np jeden rodzaj miesa i sprawdza się czy się kot drapie czy nie. Na karmie rc hypo pisze zeby diete stosowac min 4 tyg. Czy ten jeden rodzaj miesa tez ma sie dawac przez 4 tyg?
Kotka Milka

Post » Pon lip 13, 2015 16:25 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Taniej chyba kupić zmielone skorupki niz ipakitine....
Skorupki trzeba utrzeć w moździerzu albo najlepiej zmielić w młynku do kawy. Powinny byc dobrze obrane z błonek inaczej sie szybko psują.

W barfie nie trzeba dawać kości, skorupki wystarcza. Kości i tak nie należy dawać za dużo, wiec skorupki tak czy inaczej sie podaje.

Satirra

Od: Nie lut 23, 2014 10:33

Post » Pon lip 13, 2015 19:21 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Bardzo dziękuję za odpowiedzi :)
gatiko pisze:Nie za ciekawy ten skład ...
Może przez jakiś czas, zrób monodietę. Podawaj ostropest mielony, żeby kociaka oczyscic ...Z alergiami to tak bywa,że jak się rozhulają, to potem nic zjeść nie można, bo wszystko szkodzi.

Ostropest mielony mam dodawać do karmy taki surowy? Łyżeczkę dziennie na kota? Czy lepiej kupić w tabletkach? Monodieta czyli sam królik zmielony tak? Mam nadzieję, że za niedługo znów będzie w biedronce lub lidlu na promocji...
Przez jaki okres czasu stosować tą kurację?

Dark Angel podawałam indyka i kaczkę, nawet ze wsi dawałam kurczaka i niestety wychodzi, że na cały drób. Weterynarz też nam kiedyś radził RC Sensitive Control i Hypoalergenic, ale niestety też nie zadziałały. Nawet nie skończyliśmy tych karm, tylko przekazałam dla kotów.
Z RC przy biegunkach podaje natomiast Gastro Intestinal i nie jest źle, tylko troszkę strupów się pojawia, ale za to nie ma biegunki.
W podanym wątku polecają Hillsa- po tym to była tragedia, prawie tak wielka jak po Aplawsie.
Spróbuję jeszcze jagnięciny, może akurat, ale to poźniej jak się już sytuacja unormuje. Zacznę może od samego królika.

Wistra a gdzie mogę kupić tą karmę? Już kiedyś wyczytałam na jakimś wątku o tej karmie, ale niestety szukałam w internecie i nie mogłam jej nigdzie znaleźć. Później tak pochłonęłam się opieką nad dzieckiem, że wyleciała mi to z głowy. Super, że podałaś tą nazwę, bo to chyba bardzo dobra karma?

Jozi

Od: Pt gru 13, 2013 23:23

Post » Pon lip 13, 2015 19:24 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Vet activ mozna kupic stacjonarnie w krk, nie wiem, czy wysylaja: http://wet-activ.pl
Moj kocur je ta z krolikiem (K5 ze strony) i wyglada jak milion dolcow.
03.07.2010 ['] Prezes. Kocham Cię.
26.11.2020 ['] Murziłka
12.05.2022 ['] Tiger
22.03.2024 ['] NW SP Dongalas Glitne DSM

Dom bez kota jest jak człowiek bez duszy... Nie ma w nim życia.

Prawdziwa miłość nie potrzebuje słów. Albo milczy. Albo MRUCZY!

wistra

Od: Nie paź 08, 2006 17:11

Post » Pon lip 13, 2015 19:33 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Super :D sam królik :ryk: , to jutro tam dzwonię, bo widzę, że nie podali adresu, a mogłabym podjechać.
A cenowo jak ta karma wychodzi, bardzo droga?

Jozi

Od: Pt gru 13, 2013 23:23

Post » Wto lip 14, 2015 7:59 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Nie mam pojecia :( ale przez tel Ci powiedza
03.07.2010 ['] Prezes. Kocham Cię.
26.11.2020 ['] Murziłka
12.05.2022 ['] Tiger
22.03.2024 ['] NW SP Dongalas Glitne DSM

Dom bez kota jest jak człowiek bez duszy... Nie ma w nim życia.

Prawdziwa miłość nie potrzebuje słów. Albo milczy. Albo MRUCZY!

wistra

Od: Nie paź 08, 2006 17:11

Post » Wto lip 14, 2015 9:11 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Kotka Milka pisze:ususzyłam surowe skorupki z jajek na parapecie. Próbowałam palcem zetrzec na pył ale nic z tego dalej były ostre kawałki. W barfie trzeba kosci dawac z miesem zeby był rowny stosunek wapn fosfor. Myslałam zeby do gotowanego miesa dac wapn zeby ten stosunek wyrównac ale nie udało mi sie ze skorupkami. A jak by kupic ipakitine i dodawac do miesa?

Zdrowemu kotu chcesz podawać preparat redukujący fosfor? Przeznaczony dla zwierząt z niewydolnością nerek. Skąd taki pomysł?
Dla laików chcących stosować BARF przeznaczone są takie preparaty jak Felini Complete. Ale to juz wiesz i dalej kombinujesz.
Jesli nie BARF, który musi być zbilansowany, to stosuj zroznicowane żywienie, ale nie smieciami, tylko ekonomicznymi karmami jak suche TOTW czy Porta 21 sensible, mokre Animonda Carny, do tego regularnie mięso, podroby, ryby.

Arcana

Od: Nie lip 17, 2005 13:59

Adopcje: 7 >>

Post » Wto lip 14, 2015 10:19 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

moze ktos mi sprawdzic ile kosztuje mega pakiet animonda 800g? W zoo+?mi w komórce wchodzi tylko miau.
Kotka Milka

Post » Wto lip 14, 2015 10:24 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

12 x 800 g kosztuje 79,80 czyli 8,31 zl/kg.

Arcana

Post » Wto lip 14, 2015 10:31 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

dzięks :201461
Kotka Milka

Post » Wto lip 14, 2015 10:44 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

W Bitibie taniej - 72,80, ale tam bezpłatna dostawa od 120 zl.

Arcana

Post » Wto lip 14, 2015 19:32 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

a powiedzcie czy niemieckie kitekaty wiskasy i felixy są lepsze od polskich?czy warte uwagi?
Kotka Milka

Post » Wto lip 14, 2015 19:48 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Kotka Milka pisze:a powiedzcie czy niemieckie kitekaty wiskasy i felixy są lepsze od polskich?czy warte uwagi?

Jak wszystko produkowane na rynek niemiecki mogą mieć trochę lepszą jakość, ale to ten sam syf. Pomyśl, jak coś ma w sobie 4% mięsa o jak może być dobre dla mięsożercy. Czytaj składy.

Polina

Od: Sob sty 17, 2015 14:58

Post » Wto lip 14, 2015 20:19 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Polina pisze:
Kotka Milka pisze:a powiedzcie czy niemieckie kitekaty wiskasy i felixy są lepsze od polskich?czy warte uwagi?

Jak wszystko produkowane na rynek niemiecki mogą mieć trochę lepszą jakość, ale to ten sam syf. Pomyśl, jak coś ma w sobie 4% mięsa o jak może być dobre dla mięsożercy. Czytaj składy.

Ja śmiem twierdzić, że to nawet koło mięsa nie leżało. Owszem ma 4% czegoś pochodzenia zwierzęcego, ale gdzie jest napisane, że to mięso? Pewnie same łyse kości sądząc po zawartości fosforu ;)

Satirra

Od: Nie lut 23, 2014 10:33

Post » Śro lip 15, 2015 9:17 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Jozi pisze:Witam wszystkich, przepraszam, że odbiegam od tematu, ale mam problem z kocurkiem. Ma alergię na drób, wołowinę itp. jedyne co go nie uczula to królik, dziczyzna, ryby w małych ilościach. Wypróbowałam już dużo różnych karm z rybami, z samym królikiem i niestety nic nie znalazłam dobrego w 100%, po każdej po jakimś czasie drapie się i ma strupki na skórze. Trovet z królikiem był przez jakiś czas dobry, power of nature z królikiem kiedyś się zajadał, ostatnio zmienili coś w składzie i niestety wystąpiła biegunka u kota. Sama to widzę, na oko zawartość puszki jest ciemniejsza, wcześniej była jasna i gdzie nie gdzie były ciemniejsze, twarde kawałki, natomiast sprawdzałam w składzie i nic się nie zmieniło, więc nie wiem dlaczego już nie toleruje tych puszek.
W zooplusie w nowościach jest karma Happy Cat z królikiem co o niej sądzicie? Czy ma dobry skład?
Proszę o pomoc, ja niestety nie znam się za bardzo na tym.
http://www.zooplus.pl/shop/koty/karma_d ... ine/503063

Zerknij na kattovit sensitive ewentualnie gastro.
My lecimy od 3 lat juz chyba na gastro i jest super, ale my mamy alergie jelitowa.

Agaaa

Od: Wto sty 18, 2005 17:04

[poprzednia][następna]