Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
Dark Angel pisze:Nie mówię o obsłudze czy gratisach, bo nie kupowałam tam, tylko o cenach. A te są z reguły w górnych granicach. Nie oszczędzam na moich kotach, dostają wszystko, co najlepsze, ale jak mam zapłacić za 7,5 kg PON 125 zł (akurat promocja się trafiła) lub 239 zł to wybór jest prosty.
rudalia pisze:Gdzie trafiłaś taki tani PON? Z chęcią spróbowałabym dla moich kotów.
boguska_t pisze:Hmmm.. mnie też ciekawi gdzie można kupić 7,5 kg PON mocno poniżej kosztów zakupu. Czyżby się karmie termin ważności skończył lub kończył? Jeśli widzicie takie ceny produktów to warto dopytać dlaczego cena jest aż tak niska. Coś musi być nie tak z opakowaniem itp. Czasem sklepy stosują ceny dumpingowe aby klientów ściągnąć lub konkurencję "wykończyć" ale zazwyczaj nie są to aż takie różnice (ponad 100 zł)
Dark Angel pisze:bdkarma.pl - ale już dzień po tym, jak kupiłam, towar był niedostępny. Za 199 zł/7,5 kg alezwierz.pl te karmy ma, ale akurat Meadowland Mix im wyszedł.
Jeśli chcesz, mogę Ci wysłać próbkę tej karmy po kosztach przesyłki - chyba że jesteś z Warszawy, to możesz odebrać osobiście
Polina - 239 zł to max, co widziałam za PON. I akurat kocimietka.pl taką cenę za ten produkt ma - również parę innych sklepów, ale można kupić taniej, w tym na allegro. Do najtańszej ceny regularnej, którą ma alezwierz.pl, to aż 40 zł, które mogę wpłacić osobiście wybranej fundacji zajmującej się zwierzętami. Żaden sklep tego nie musi robić za mnie. Ponadto z zooplusa można korzystać, klikając w baner na stronie grupy pomogającej zwierzętom, które mają umowę z zooplusem, bdkarma.pl też wspiera schroniska. kocimietka nie jest w tym wyjątkowa.
Dla mnie po porównaniu z innymi możliwościami na rynku ten sklep jest drogi. A skoro taki sam produkt mogę gdzieś kupić taniej, to nie kupuję go drożej tylko dlatego, że mnie na to stać. Nie wydrapuj mi oczu, bo mam inne zdanie niż Ty.boguska_t pisze:Hmmm.. mnie też ciekawi gdzie można kupić 7,5 kg PON mocno poniżej kosztów zakupu. Czyżby się karmie termin ważności skończył lub kończył? Jeśli widzicie takie ceny produktów to warto dopytać dlaczego cena jest aż tak niska. Coś musi być nie tak z opakowaniem itp. Czasem sklepy stosują ceny dumpingowe aby klientów ściągnąć lub konkurencję "wykończyć" ale zazwyczaj nie są to aż takie różnice (ponad 100 zł)
Byłoby uczciwie, gdybyś napisała wprost, że kocimietka.pl to Twój sklep - za każdym razem, gdy go komuś polecasz albo jedziesz po innych sklepach. Nie wszyscy to wiedzą.
Akurat tu data ważności to kwiecień 2016 - moje koty spokojnie by opyliły do tego czasu ze 4 takie opakowania. Opakowanie było nieuszkodzone. Ot, ktoś tam sobie taką promocję wymyślił po prostu, może na zachętę, żeby potem ludzie kupowali w normalnej cenie (czyli 239 zł).
Dark Angel pisze:boguska_t Jadu? To Ty napisałaś, że pewnie karma przeterminowana albo opakowanie uszkodzone, dlatego tak tanio. Wiedziałam o kocimiętce zanim jeszcze zajrzałam na forum, jednak najpierw nie miałam co tam kupować (miałam chorego kota, który jadł tylko mokry Trovet i gourmety), potem znów nie miałam co kupować (dwa kociątka, jeden z wrażliwym brzuszkiem, więc karm nie zmieniałam aż do niedawna), a jak już wreszcie mam co kupować, to w innych sklepach jest to samo, ale taniej. Dlatego mam o tym sklepie taką właśnie opinię. Nie mówię, że złe produkty masz, bo akurat większość karm jest ok, ale moja koleżanka - absolwentka ekonomii nauczyła mnie paru rzeczy w życiu; jedną z nich jest niekupowanie tego samego produktu znacznie drożej, skoro można taniej, a zabierze to dokładnie tyle samo czasu.
Polina, nie buduję opinii o sklepie na podstawie jednorazowej promocji. Czy ja gdzieś napisałam, że bdkarma to najtańszy sklep na rynku? Nie. Od razu pisałam, że trafiłam na promocję. Był PON akurat tam tanio, to kupiłam od razu duży wór - najwyżej oddałabym komuś, kto dokarmia koty bezdomne, gdyby moje koty nie chciały. Staram się nie polecać sklepów w ogóle, tylko pod kątem konkretnych produktów. Gdybyś chciała Catz Finefood, bez mrugnięcia okiem wysłałabym Ciebie do zooplusa. Dla mnie nie istnieje jeden sklep dobry "na wszystko" - choćby dlatego, że niektóre produkty są tylko w wybranych sklepach albo różnica cenowa jest tak duża, że opłaca się kupić gdzie indziej. I nie mówię tu o różnicy typu 20 gr na opakowaniu.
Dark Angel pisze:Polina, nie rzucam słów "swobodnie". Ile razy mam Ci tłumaczyć, że porównywałam ceny? Wielu produktów, nie jednego PONa, bo zanim się zdecydowałam na suchą karmę, sprawdzałam 6 różnych, w tym ceny (a wszystkie karmy bezzbożowe, więc półka ta sama); z mokrymi to samo albo i lepiej. I nie mówię, że najdrożej, tylko że drogi lub jeden z droższych. Nie przekręcaj moich słów, bo bardzo tego nie lubię.
A co do tańszych produktów - sama sobie poszukaj, jeśli Ci zależy. To Twoje pieniądze. Ja mogę Ci tylko powiedzieć, jak to robię. Najpierw zaglądam do porównywarek cenowych. Potem wpisuję w google "sklep dla zwierząt" i otwieram po kolei wyniki. Tam w wyszukiwarce sklepu wpisuję poszukiwany produkt i jeśli go znajdę, do excela wpisuję nazwę lub adres www sklepu i cenę, a w następnej linijce mam przeliczoną cenę na kilogram. I tak do uśmiechniętej. Na szczęście nie muszę tego robić za często. Najgorzej było z Trovetem dla kotów z chorą wątrobą, bo mało kto to miał, jak szukałam, więc brałam, gdzie się dało.
Żebym jednak nie była gołosłowna, pierwsze przykłady z brzegu (czyli inne karmy, które rozważałam dla swoich kotów), bo akurat mam w arkuszu. W przypadku produktów sprzedawanych w zestawach dzieliłam zestaw przez ilość opakowań. Po kolei cena w kocimiętce i u konkurencji:
Applaws Cat Kurczak 2 kg - 52 - 44,70
Catz Finefood puszka 200g - 5,50 - 4,96
TOTW Rocky Mountain 6,8 kg - 112,90 - 109,50
I jak tak bardzo chcesz, to Canagan Free Run Chicken 4 kg - 124 - 119 (ale to tak na szybko szukane, więc może gdzieś jest taniej)
Czasem różnica jest taka, że się nie opłaca rozdzielać zamówień. A czasem jest taka, że warto.
Dark Angel pisze:Moja droga, życia by mi nie starczyło na sprawdzenie wszystkich karm, ale jak mi podasz konkretną karmę, tj. firmę i rodzaj karmy, to w tygodniu mogę poszukać.
Znajomy próbował ZP i Acanę. Żadna nie pasowała.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot], Patrykpoz i 268 gości