Wystawa NA PLAŻY 27-28.06.2015 SOPOT

Wystawy i pokazy kotów. Ogłoszenia, informacje, zdjęcia

Moderatorzy: DoBo, Moderatorzy

Post » Pon cze 29, 2015 10:47 Re: Wystawa NA PLAŻY 27-28.06.2015 SOPOT

mów mi Fatum pisze:Moim zdaniem z zdjęcia nie wynika to, co zostało zarzucone sędziemu.

zanim siegnelam po aparat bylo juz prawie po fakcie, wybacz Fatum ze nie sledze kazdego kroku p. Hornella.

Jednak zachowanie p. Pruchniaka gdy ocenial rowniez maincoona w slowach ''tego kota nie powinno byc w ogole na wystawie, nie no jest kompletnie nieprzygotowany, nie wiem co on tutaj robi" oraz po angielsku p. Pruchniak do p. Hornella gdy mial oceniac kota rosyjskiego hodowcy - ''hej Henry, ona jest przyjaciolka Twojej zony'' - slyszeli juz chyba wszyscy ktorzy byli przy ringu w sobote.

mów mi Fatum pisze:Jakość kotów które znajdują się w BIS zależy od nas - wystawców i hodowców. Nie powinniśmy o tym zapominać.

Zgadza się, co nie znaczy, że pomimo iż jest jako jedyny , dwoch czy trzech przedstawicieli to od razu musi przejsc dalej by pokazac zwyciezce, a przeciez byla kotka egzotyczna ktora mozna bylo pokazac jako BOBa - zaznaczam - czysta. Próg czystosci powinien byc brany jako pierwszy pod uwage, a dopiero pozniej typ kota jako takiego.
% i idziemy dalej z ocenianiem.
Wspomniany wyzej maincoon ktory cytuje raz jeszcze "nie powininen byc w ogole na wystawie" << slowa p. Pruchniaka dostal ocene EX1 !!!
Takze kazdemu niezaleznie od przygotowania, typu etc. po CACu, Nominacji by bylo wiecej usmiechu. A przeciez sa sedziowie ktorzy nie patrza kto im funduje bilety i jak czesto zaprasza na wystawy (p. Lee z holandii) gdzie % sypią się zasluzenie i nie mozna miec pretensji bo norweg jeden z drugim mieli koltuny.
Zapraszanie sedziow by dogodzic wystawcom, obniza jakosc wystawy samej w sobie.

I nie chodzi tu o co pisze Fatum - "Sędzia doceni nieładnego kota - jeszcze gorzej." tylko o to by ocenil obiektywnie, a nie ku uciesze.
Zaś "Nie czaję - sędzia wytknie niedoskonałość kota - jest źle. " - BARDZO DOBRZE, o to w tej zabawie przeciez chodzi :) lepsza sroga ocena i wytkniecie bledow, anizeli doskonala ocena kiepskiego kota.

polk

Od: Pon cze 29, 2015 5:47

Post » Pon cze 29, 2015 11:01 Re: Wystawa NA PLAŻY 27-28.06.2015 SOPOT

mów mi Fatum pisze:Nie wiem, kto głosował, ale sędziów uprawnionych do oceny kategorii I było kilku, a kot w konkurencji do BOB nie był sam.
Jakość kotów które znajdują się w BIS zależy od nas - wystawców i hodowców. Nie powinniśmy o tym zapominać.

Nie czaję - sędzia wytknie niedoskonałość kota - jest źle. Sędzia doceni nieładnego kota - jeszcze gorzej.

o tym jakie koty są w BIS decydują przede wszystkim sędziowie, bo to oni dają certyfikaty i nom :oops: a niekoniecznie im te nom i certy się należą i o tym przede wszystkim musimy pamiętać :D
bo los tak naprawdę często się uśmiecha, trzeba tylko ten uśmiech dostrzec i na niego odpowiedzieć

Enya

Od: Czw paź 23, 2003 12:30

Post » Pon cze 29, 2015 11:14 Re: Wystawa NA PLAŻY 27-28.06.2015 SOPOT

polk pisze:
Enya pisze: za brak zasad i etyki :evil:

do tego profesjonalizm zarowno H.Hornella jak i Ireneusza Pruchniaka

Obrazek

perski zwyciezca rozminal sie z wodą i mydlem, mimo to dostal BOBa w obydwa dni

Sędzia Irek Pruchniak zdolny... Obskoczył BOBy w Sopocie i jeszcze się na wystawę w Brnie wyrobił....

polk pisze:Obrazek

Henry Hornell i jego sprawdzanie zdjec maincoonow na stronce przed oceną w niedziele

Jak już się czyni tak poważne zarzuty sędziemu, to warto byłoby zrobić fotkę, na której widać, co Henry ogląda. Na fotce siedzi Henio przed laptopem - może oglądać coony, ale może też gołe laski albo pisać swojego bloga.
Genialne oskarżenie, jakby nie patrzeć.

LittleDevils

Od: Wto mar 13, 2012 13:25

Post » Pon cze 29, 2015 11:17 Re: Wystawa NA PLAŻY 27-28.06.2015 SOPOT

mów mi Fatum pisze:Kupno kociaka na wystawie to głupota

I w dodatku to nielegalne.
Nie o to chodzi by człowiek miał kota ale o to by kot miał człowieka...
Obrazek

Witek Nowak

Od: Pon lut 18, 2008 22:08

Post » Pon cze 29, 2015 11:22 Re: Wystawa NA PLAŻY 27-28.06.2015 SOPOT

Jak już się czyni tak poważne zarzuty sędziemu, to warto byłoby zrobić fotkę, na której widać, co Henry ogląda. Na fotce siedzi Henio przed laptopem - może oglądać coony, ale może też gołe laski albo pisać swojego bloga.

next time bede nagrywac ;)
wiem co widzialam i slyszalam, za pozno siegnelam by uwiecznic piekna chwile, w slowa Pruchniaka tez nie musisz mi wierzyc, mimo iz szeptem, na ucho tego nie mowil.
Moze znajdzie sie tu osoba ktorej maincoona ocenial i tak ''ladnie'' go skwitowal , a moze nawet sam zainteresowany sie pokusi o wytlumaczenie wszystkim co mial na mysli mowiac o przyjazni rosyjskojezycznego hodowcy z zona Henrego tuz przed ocena kota tego hodowcy :)

polk

Post » Pon cze 29, 2015 11:25 Re: Wystawa NA PLAŻY 27-28.06.2015 SOPOT

[Twoje fotki rozwalają forum, zmień rozmiar - WN]

polk

Post » Pon cze 29, 2015 11:27 Re: Wystawa NA PLAŻY 27-28.06.2015 SOPOT

Enya pisze:
mów mi Fatum pisze:Nie wiem, kto głosował, ale sędziów uprawnionych do oceny kategorii I było kilku, a kot w konkurencji do BOB nie był sam.
Jakość kotów które znajdują się w BIS zależy od nas - wystawców i hodowców. Nie powinniśmy o tym zapominać.

Nie czaję - sędzia wytknie niedoskonałość kota - jest źle. Sędzia doceni nieładnego kota - jeszcze gorzej.

o tym jakie koty są w BIS decydują przede wszystkim sędziowie, bo to oni dają certyfikaty i nom :oops: a niekoniecznie im te nom i certy się należą i o tym przede wszystkim musimy pamiętać :D

O tym jakie koty przywozimy na wystawę decydujemy my - chude, brudne albo w doskonałej kondycji.
Czasami wybór najlepszego kota wystawy jest trudny, bo jest kilka najpiękniejszych, a czasami jest trudny, bo nie ma z czego wybierać. :wink:
(...) powiedział kiedyś do mnie: „Nie wiem, czy uda ci się poprawić rasę, ale zrób wszystko, żeby przynajmniej jej nie zepsuć". Zrozumiałam wtedy, jak wielka odpowiedzialność ciąży na hodowcach i jak ważne są podstawowe zasady, którym powinni oni pozostać wierni przez całe życie. (...)

mów mi Fatum

Od: Pon maja 03, 2010 13:39

Post » Pon cze 29, 2015 11:36 Re: Wystawa NA PLAŻY 27-28.06.2015 SOPOT

polk pisze:

next time bede nagrywac ;)
wiem co widzialam i slyszalam, za pozno siegnelam by uwiecznic piekna chwile, w slowa Pruchniaka tez nie musisz mi wierzyc, mimo iz szeptem, na ucho tego nie mowil.
Moze znajdzie sie tu osoba ktorej maincoona ocenial i tak ''ladnie'' go skwitowal , a moze nawet sam zainteresowany sie pokusi o wytlumaczenie wszystkim co mial na mysli mowiac o przyjazni rosyjskojezycznego hodowcy z zona Henrego tuz przed ocena kota tego hodowcy :)

Po pierwsze: p. Irka naprawdę nie mogło być w Sopocie, bo oceniał koty w Brnie.
Po drugie: MAINE COON!
(...) powiedział kiedyś do mnie: „Nie wiem, czy uda ci się poprawić rasę, ale zrób wszystko, żeby przynajmniej jej nie zepsuć". Zrozumiałam wtedy, jak wielka odpowiedzialność ciąży na hodowcach i jak ważne są podstawowe zasady, którym powinni oni pozostać wierni przez całe życie. (...)

mów mi Fatum

Od: Pon maja 03, 2010 13:39

Post » Pon cze 29, 2015 11:37 Re: Wystawa NA PLAŻY 27-28.06.2015 SOPOT

ktos mi chyba cenzure wrzucil na jednego posta, albo dalej czeka na akceptacje WN ???

polk

Post » Pon cze 29, 2015 11:39 Re: Wystawa NA PLAŻY 27-28.06.2015 SOPOT

Pardon! Sebastian ''tyle'' ich jest ze sie pomylilam :)

polk

Post » Pon cze 29, 2015 11:40 Re: Wystawa NA PLAŻY 27-28.06.2015 SOPOT

polk pisze:ktos mi chyba cenzure wrzucil na jednego posta, albo dalej czeka na akceptacje WN ???

Jestem w pracy, mam ograniczony dostęp do forum, może inny moderator ci klepnie, jak nie, to zrobię to po 19
Obrazek

Witek Nowak

Post » Pon cze 29, 2015 11:48 Re: Wystawa NA PLAŻY 27-28.06.2015 SOPOT

mów mi Fatum pisze:Nie czaję - sędzia wytknie niedoskonałość kota - jest źle. Sędzia doceni nieładnego kota - jeszcze gorzej.

Pisze jeszcze raz, w razie czego prosze o edit, bo umknal moj jeden post.

Wytknie niedoskonalosc - BARDZO DOBRZE, o to chodzi przeciez.

natomiast:

doceni niedoskonalego kota - jeszcze gorzej - NIE! Chodzi przeciez o obiektywna ocene, a nie ku uciesze wystawcy. Kazdemu po nominacji CACu itd.
Zbyt wiele dowolnosci cechuje ocenianie przez niektorych sedziow, zbyt wielka niechec do przyznawania % itp.
Maincoon ktory "nie powinien sie znalezc w ogole na wystawie" - rowniez dostal EX1. No to jak to jest p. Pruchniak, kot jest DOSKONALY czy zle przygotowany i nie powinno go tu byc.

Prosze mnie dobrze zrozumiec - OCENA OBIEKTYWNA, UZASADNIONE KULTURALNE SLOWA KRYTYKI - TAK,
MYDLENIE OCZU, SLODZENIE WYSTAWCY I PAKOWANIE EXów - NIE.

natomiast mowienie w takich slowach ''nie noooo tego kota w ogole nie powinno tu byc" urąga godnosci funkcji sedziego. po takich slowach niejednemu hodowcy podeszlyby oczy łzami, tyle w temacie

polk

Post » Pon cze 29, 2015 11:55 Re: Wystawa NA PLAŻY 27-28.06.2015 SOPOT

polk pisze:natomiast mowienie w takich slowach ''nie noooo tego kota w ogole nie powinno tu byc" urąga godnosci funkcji sedziego. po takich slowach niejednemu hodowcy podeszlyby oczy łzami, tyle w temacie

Z czasów jak już byłem doświadczonym wystawcą:
sobota: Och i Ach, cert, BIV, NOM;
niedziela: co ten kot tu robi? futra nie ma, broda słaba, ucha nie ma, ogon krótki...

I wcale mnie to nie obeszło bo wiem co mam i na wystawy jeżdżę raczej towarzysko. Ale jak bym dostał taki tekst na swojej pierwszej wystawie to kto wie.....
Obrazek

Witek Nowak

Post » Pon cze 29, 2015 14:57 Amber show in Sopot

Just been told a few things about me at the show in Sopot, AND NOT ME ALONE, normally I don't answer this kind of thing.

First for the bitter old lady with the nice group 4 NFO, KITTEN the reason you did not get BIV was his profile is not completely STRAIGHT also he has a slight pinch and his chin could be stronger, otherwise you have a very beautiful cat.
So your reason, not true

Now the most amusing and also very annoying one: photo of me looking at the lap top, I was looking at my wedding photos, I was not even on line. SO my unidentified writer, you are wrong.

In Norway we have two words that describe a COWARD that does not use their real name like you have. Translated to English it means "BAG OF SHIT"

But luck for us there are lots more nice people than bad ones

Henry :D

henry

Od: Pon cze 29, 2015 13:53

Post » Pon cze 29, 2015 18:35 Re: Wystawa NA PLAŻY 27-28.06.2015 SOPOT

Widzę, że nie tylko ja mam zastrzeżenia co do wystawy i wszelkich prawidłowości.
W naszym przypadku kot nie został wezwany do nominacji, bo pewien inny kot nie mógł mieć konkurencji.... żałosne.
Nie wspomnę już o tym, że klub zapewniał o świetnym nawiewie, a siedzieliśmy jak sardynki w puszce (działał aż jeden mały nawiew na początku sali), dojście do ringu graniczyło z cudem, czekanie z kotem do oceny w ścisku kot przy kocie powodował ogromny stres u kotów, zwiedzający mieli pretensje, wiekszośc żałowala, że kupiła bilety, a najlepszym hitem było to, że kończyła się wystawa, hodowcy zaczęli składać klatki, a bilety były nadal sprzedawane. Nigdy więcej.
"Ludzi można z grubsza podzielić na dwie kategorie: miłośników kotów i osoby poszkodowane przez los."
Oscar Wilde

Marta.S

Od: Pt lis 02, 2012 10:29

[poprzednia][następna]