Jedna pani prosiła mnie o wzór zawiadomienia o popełnieniu przestępstwa na podstawie ustawy o ochronie zwierząt. Sprawa obecna dotyczy porzucenia kota, ale przydałby się taki wzór bardziej uniwersalny -tez dotyczący psa trzymanego w złych warunkach.
Nie macie czegoś takiego?
Żeby już nie kombinować -tylko wypełnić i zanieść na policję.
Wzór do wypełnienia przez osobę fizyczną, nie organizację.
Jak pomyśle

to wymyśle, ale nie chce mi się myśleć.
A poza tym jak ktoś ma dobry wzór, to szkoda mojego kombinowania, czytania orzecznictwa i komentarzy -wcale nie wiadomo czy wymyśle równie dobry.
na pewno art. 6 ust. 2 pkt 11 ustawy o ochronie zwierząt
myslę że trzeba by się też powołać na kodeks postępowania karnego na art 304
i z sensem uzasadnić
bo jak czytam w orzecznictwie
Przestępstwo znęcania się nad zwierzętami określone w art. 35 ust. 1 ustawy z dnia 21 sierpnia 1997 r. o ochronie zwierząt może być popełnione tylko umyślnie i to wyłącznie z zamiarem bezpośrednim.
itd
Znęcaniem się jest natomiast każde z wymienionych w art. 6 ust. 2 ustawy sposobów bezpośredniego postępowania w stosunku do zwierzęcia, które muszą być objęte zamiarem bezpośrednim sprawcy, zamiar odnosi się więc do samej czynności sprawczej, a nie do spowodowania cierpień lub bólu. Dopuszczanie polega w praktyce na nie przeciwdziałaniu, czyli przyzwoleniu i jest świadome, gdy sprawca zdaje sobie sprawę z następstw swego zachowania się, czyli że inna osoba zachowa się w jakikolwiek sposób wskazany w ust. 2 art. 6. czyli praktycznie wystarczy trzymać się wersji, ze kot/pies uciekł
i już
więc potrzebny wzór z odpowiednimi zdaniami, ze sprawca działał świadomie z zamiarem bezpośrednim i dopuszczał itd
i do kogo pisać?
do policji?
organizację chcę ominąć
macie FURminator?
daje coś?
on jest na baterie?
czy to po prostu taki elegancki grzebień
sierść mnie dobija
psy mogę wyczesać na dworze
ale koty to tragedia , anie ma czasu codziennie każdego wyczesywać i jeszcze Alibaba całkiem poważnie się wkurza na czesanie
myślałam o takim
http://www.zooplus.pl/shop/koty/kuwety_ ... rsc/495428a konkretnie takim - Duże koty / długość sierści do 5 cm -bo najwiecej sierśc jest z Alibaby i Garfiego, ale takim to i te mniejsze koty chyba bym mogła czesać
a psa?