SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto cze 02, 2015 16:04 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

czy ktoś wie jak prawidłowo przyrządzić i w jakiej ilości podawać kotu gluta z siemienia lnianego celem ochrony p. pokarmowego?
Obrazek

Boo

Od: Pt lis 04, 2005 11:41

Post » Wto cze 02, 2015 16:33 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Łyżeczkę ziaren zalewasz wrzątkiem - ok. pół szklanki i zaparzasz pod przykryciem. Najlepiej, żeby postało z godzinę, żeby dobrze naciągnęło. Podajesz kotu ok. 5ml między posiłkami.

Czytałam, że niektórzy gotują kisiel z całych ziaren (ok. 15min).

Satirra

Od: Nie lut 23, 2014 10:33

Post » Wto cze 02, 2015 16:36 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Nic z mielonego nie można podawać kotom, tak? Coś mi się kiedyś obiło o oczy, że w niektórych przypadkach len może zaszkodzić kotu ale nie zapamiętałam :(

Bardzo dziękuję!
Obrazek

Boo

Post » Wto cze 02, 2015 16:56 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

A gdzie tak wyczytałaś ? To bzdura.

gatiko

Od: Pt paź 03, 2014 10:24

Post » Wto cze 02, 2015 17:01 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

gatiko pisze:A gdzie tak wyczytałaś ? To bzdura.

jakbym wiedziała/pamiętała to bym się nie pytała ;)

mam jakieś mgliste wrażenie, że gdzieś rzuciło mi się po oczach, że nieumiejętnie przygotowany / podany len może kota zatruć
Obrazek

Boo

Post » Wto cze 02, 2015 17:13 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Zmielone siemię jest dobre przy zakłaczeniu, jako dodatkowy błonnik. Jako lekarstwo wywar z całych ziaren.
Moim zdaniem nie powinno się tego podawać stale, ale w razie konieczności kilka-kilkanaście dni jest ok. Dawałam tak kotom i ich nie otrułam, więc spokojnie ;-)

Satirra

Od: Nie lut 23, 2014 10:33

Post » Wto cze 02, 2015 17:18 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

viewtopic.php?p=4993832#p4993832

Siemię lniane zawiera substancje cyjanogenne, czyli takie, które mogą przekształcić się w cyjanowodór (kwas pruski, chem. HCN). Cyjanogeneza nie zachodzi, jeśli zmielone nasiona zalejemy gorącą wodą, lub gdy je zagotujemy w wodzie, ponieważ enzym aktywujący przemiany jest białkiem, i jak każde białko w wysokiej temperaturze ulega denaturacji i traci swoje właściwości. zalanie zmielonego siemienia wodą chłodną lub zimną przyspieszy cyjanogenezę. Zalanie całego (nie zmielonego) siemienia zimną wodą nie powoduje cyjanogenezy, ponieważ – jak już wcześniej napisałam – w nienaruszonym ziarnie glikozydy nie mają kontaktu z enzymami. Dlatego spożycie śluzów powstałych w wyniku zalania zimną wodą całego siemienia nie powoduje powstania cyjanowodoru.

NITKA/KARINKA

Od: Sob lut 21, 2009 8:41

Post » Wto cze 02, 2015 17:21 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Boo pisze:
gatiko pisze:A gdzie tak wyczytałaś ? To bzdura.

jakbym wiedziała/pamiętała to bym się nie pytała ;)

mam jakieś mgliste wrażenie, że gdzieś rzuciło mi się po oczach, że nieumiejętnie przygotowany / podany len może kota zatruć

jasne :ok:
Wczoraj pytałaś na forum odpisałam Ci.
Podawałam, sprawdzalam ( wiele czytałam ) , kociaczkom pomagało. Jak odpisuję , tzn,że sama czegos doświadczyłam. Sprawdziłam.

gatiko

Od: Pt paź 03, 2014 10:24

Post » Pt cze 05, 2015 15:28 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

NITKA/KARINKA pisze:http://forum.miau.pl/viewtopic.php?p=4993832#p4993832

Siemię lniane zawiera substancje cyjanogenne, czyli takie, które mogą przekształcić się w cyjanowodór (kwas pruski, chem. HCN). Cyjanogeneza nie zachodzi, jeśli zmielone nasiona zalejemy gorącą wodą, lub gdy je zagotujemy w wodzie, ponieważ enzym aktywujący przemiany jest białkiem, i jak każde białko w wysokiej temperaturze ulega denaturacji i traci swoje właściwości. zalanie zmielonego siemienia wodą chłodną lub zimną przyspieszy cyjanogenezę. Zalanie całego (nie zmielonego) siemienia zimną wodą nie powoduje cyjanogenezy, ponieważ – jak już wcześniej napisałam – w nienaruszonym ziarnie glikozydy nie mają kontaktu z enzymami. Dlatego spożycie śluzów powstałych w wyniku zalania zimną wodą całego siemienia nie powoduje powstania cyjanowodoru.

Dokładnie o to mi chodziło, dziękuję :)
Obrazek

Boo

Post » Pt cze 05, 2015 15:52 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

kwiat groszku pisze:Luśka łyka.

Dzięki. Moja też PONu nie gryzie :( w ogóle, wchodzi jej słabo.
Tylko Purizon... :roll:

Polina

Od: Sob sty 17, 2015 14:58

Post » Pt cze 05, 2015 16:13 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Luśce też słabo wchodził. pierwsze 200g zeszło jako-tako, ale teraz już nie tyka. w sumie to dobrze, bo lecimy na saszetkach i puszkach + surowe mięso. teraz w zasadzie każde mokre jedzenie jest ok.

a suchy PON wymieszałam z Canaganem, który jest przebojem i może jakoś zejdzie. ;)
Chamstwo zawsze najgłośniej wrzeszczy, obraża, pogardza. Bo nic innego nie umie.

Belka na pokładzie - Jezebel w UK

kwiat groszku

Od: Nie wrz 13, 2009 19:15

Post » Pt cze 05, 2015 17:28 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

kwiat groszku pisze:Luśce też słabo wchodził. pierwsze 200g zeszło jako-tako, ale teraz już nie tyka. w sumie to dobrze, bo lecimy na saszetkach i puszkach + surowe mięso. teraz w zasadzie każde mokre jedzenie jest ok.

a suchy PON wymieszałam z Canaganem, który jest przebojem i może jakoś zejdzie. ;)

Moja mokrego w ogóle nie je, więc nie mam wyjścia. W kółko tylko ten Purizon i Purizon z małą domieszką Orijena.
Sporo dobrego słyszałam na temat tej karmy Canagan. Muszę przetestować. Dostałam ostatnio próbkę za zakupy w sklepie Kocimiętka.pl (polecam, przemiła obsługa!)

Petite Cuisine też nie je :placz: Jest to nieracjonalne, bo to praktycznie sam sosik. Pachnie i wygląda jak żadna filetówka. Polecam generalnie wszystkim niejadkom. Mojej nie podchodzi, ale to jest naprawdę przypadek szczególny. Nazwę ją suchar :!:

Polina

Od: Sob sty 17, 2015 14:58

Post » Pt cze 05, 2015 18:52 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Polina pisze:
kwiat groszku pisze:Luśce też słabo wchodził. pierwsze 200g zeszło jako-tako, ale teraz już nie tyka. w sumie to dobrze, bo lecimy na saszetkach i puszkach + surowe mięso. teraz w zasadzie każde mokre jedzenie jest ok.

Moja mokrego w ogóle nie je, więc nie mam wyjścia. W kółko tylko ten Purizon i Purizon z małą domieszką Orijena.
Sporo dobrego słyszałam na temat tej karmy Canagan. Muszę przetestować. Dostałam ostatnio próbkę za zakupy w sklepie Kocimiętka.pl (polecam, przemiła obsługa!)

Petite Cuisine też nie je :placz: Jest to nieracjonalne, bo to praktycznie sam sosik. Pachnie i wygląda jak żadna filetówka. Polecam generalnie wszystkim niejadkom. Mojej nie podchodzi, ale to jest naprawdę przypadek szczególny. Nazwę ją suchar :!:

To mnie Pani załamała.... To chyba pierwszy kot, który Petitek nie lubi...
PS.
Dziękuję za mile słowa :) i zapraszam ponownie :) Może Moonlight Diner nr51.. mokre, pasztetowate z jelenia i z kocimiętką... Dziś testowałam na swoich, smakowało :)
Najlepsze karmy dla kota w jednym miejscu. Na sztuki i w pakietach..
Obrazek
Zapraszam także na blog z poradami i ciekawostkami, jestem kocim behawiorystą. http://www.blog.kocimietka.pl
Obrazek Obrazek

boguska_t

Od: Wto lip 22, 2014 6:44

Post » Pt cze 05, 2015 19:25 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

U mnie ten MD 51 to ogromna porażka - koty nawet tego nie liznęły uciekały wręcz od misek do tego sam wygląd jak przemielony papier toaletowy - szaro-bura papka - paskudztwo, dobrze że w koszyku wylądowały tylko dwie saszetki na próbę, jedna nadal w lodówce na dnie leży może się jakiś bezdomniaczek skusi

grainfreek

Od: Nie paź 27, 2013 17:14

Post » Pt cze 05, 2015 19:59 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Moje suche kazdego rozgryzaja, a PON Farm Mix to Kleo przekocha (moj brat nam oddal bo jego kot nie chce jesc). U nas szal jest na Applawsa, Canagana, ProNature Hollistic kaczka w pomarańczach i jeszcze mamy kupione i chcemy przetestowac GranataPet z krewetkami. O petitki to by sie pozabijaly :D A co do zakupow i obslugi w Kocimietce to takze polecam, od jakiegos czasu tylko tam kupuje i jestem szczesliwa :)

marcelkaaa07

Od: Wto lut 24, 2015 21:00

[poprzednia][następna]