Przelicznik jednostek, proszę o pomoc.

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Pt maja 29, 2015 7:32 Re: Podwyższona kreatynina i zła morfologia. Proszę o pomoc.

Dziekuję.

gatiko

Od: Pt paź 03, 2014 10:24

Post » Sob maja 30, 2015 11:41 Re: Podwyższona kreatynina i zła morfologia. Proszę o pomoc.

Na dzień dzisiejszy, z brzusiem już ok :-) Może to był efekt stresu, po wizycie u weta ? Był bardzo przestraszony, przy pobieraniu krewki.

No nic, tak się zastanawiam, co można by dodać do wody ,żeby kociaki zechciały łaskawie pić ? Próbowałam :
- wrzucalam trawę , żeby ich skusić ( uwielbiają trawę )
- wrzucałam pietruszkę zieloną ...
- kocimiętkę...
- mieszałam wodę z jakimś "sosem" z mokrej karmy ...

... i woda w miskach stoi i umiera ze śmiechu :evil:

Odkąd sa na mokrym, coraz gorzej z piciem z miski czystej wody. Nawet jak strzykawką podaję czystą wodę , to jest odwracanie głowy, a potem ucieczka.

gatiko

Post » Śro cze 03, 2015 20:46 Re: Podwyższona kreatynina i zła morfologia. Proszę o pomoc.

Stresik odpuścił, to teraz 3 -ci dzień, jak nie robi kupki.
W sumie to ja nie wiem,ale odkąd są tylko na mokrej ( i mięsku) , to czestotliwość robienia kupci się zmieniła. Wygląd też.
Sorry,że ja tak o kupkach, ale przecież każdy tutaj przyzwyczajony i raczej w temacie :ok:

Nie wiem czy to normalne,że są takie przerwy ...
Co 3 - 4 dni i czasami w kuwecie , mało co do wygrzebania mam :mrgreen:

gatiko

Post » Śro cze 03, 2015 21:28 Re: Podwyższona kreatynina i zła morfologia. Proszę o pomoc.

U mojego (pnn i nadczynnośc tarczycy), gdy jadał mięso surowe, zatwardzenia występowały systematycznie. Obecnie, gdy je zarówno chrupki royala (mocno krytykowane) oraz applaws, surowiznę, animondę i inne mokre karmy, kupy pojawiają się raz na dobę, rzadko co dwa dni.
Takie mam wrażenie, że to zależy od firmy i jakośco karmy. Być może taka uroda Twoich kotów...
Moj lekarz twierdzi, że raz na 48 godzin można zaakceptować - jeśli rzadziej - trzeba sie martwić.
Zatwardzenia występują przy pnn (http://www.felinecrf.org/key_issues.htm#constipation), dlatego mam do nich taki trochę stosunek z rezerwą i niepokojem...
Generalnie, z naszego doświadczenia, im więcej surowizny, tym więcej przerw w wydalaniu kału. MOkre, jako takie, i suche nie wpywają na pracę jelit (na razie).
Obrazek

ona szalona

Od: Czw mar 24, 2005 12:45

Post » Śro cze 03, 2015 21:47 Re: Podwyższona kreatynina i zła morfologia. Proszę o pomoc.

Jak jadały suche, to kupki były każdego dnia. Od zmiany karmy, zmieniło się w kuwecie - obydwoje.

gatiko

Post » Czw cze 04, 2015 1:04 Re: Podwyższona kreatynina i zła morfologia. Proszę o pomoc.

Pamiętam jak pytałam weta o kupę u kota karmionego mięsem to mi powiedział ,ze kot jest mięsożercą i przyswaja bardzo dużo z niego ,więc nie ma tyle odpadów.

anka1515

Od: Nie gru 25, 2011 16:05

Post » Czw cze 04, 2015 9:06 Re: Podwyższona kreatynina i zła morfologia. Proszę o pomoc.

:D dzięki.
Wczoraj już spać nie mogłam,że znowu się to przeklęte pnn objawia, nawet przy kupie, :oops:

Pasowałoby to, o czym piszesz... Nie wiem czy wspominałam,że jedzą niewielkie ilości, więc przypuszczalnie potrzebują więcej czasu,żeby mieć ,"oddać" do kuwetki :ok:

ps. Dotykam brzuszka, ale nie znam się na tym - jak wygląda brzuszek z problemami.

gatiko

Post » Czw cze 04, 2015 12:57 Re: Podwyższona kreatynina i zła morfologia. Proszę o pomoc.

Jak 2-3 dni kupala niema /mowią ,ze do 4/to trzeba coś podawać ,bo za długo nie może nie być.Zapiecze się i później trudno.
Podaj wtedy coś ,zeby wspomóc.
Laktuloze ,wątróbkę,ja czasami daje i trochę mleka.
Czasami i parafine ale to sporadycznie-ona zaburza wchłanianie.

anka1515

Od: Nie gru 25, 2011 16:05

Post » Pt cze 05, 2015 15:24 Re: Podwyższona kreatynina i zła morfologia. Proszę o pomoc.

im lepsze - lepiej trawione i przyswajane a mniej śmieciowe, jedzenie tym mniejsze i rzadziej pojawiające qpki
Obrazek

Boo

Od: Pt lis 04, 2005 11:41

Post » Pt cze 05, 2015 17:41 Re: Podwyższona kreatynina i zła morfologia. Proszę o pomoc.

Niby racja, na logikę tak wychodzi. Tylko u nas, to niedługo bedzie trzeba z lupą szukać.

Nie wiem, czyj skarb znalazłam ostatnio ( 3 dni wstecz ), byłam pewna że to kicia. Musiałam się jednak pomylić ?? Bo jesli faktycznie by tak było, to kotek (dzisiaj) 6 - ty dzien by nie zrobił qpki.
Brzuszek ma miękki. Je normalnie... (pić nie piją obydwoje, tylko mokra karma ). Może dlatego są problemy , bo nie piją czystej wody ? :twisted:
Wskakuje na te miejsca, co zawsze... Jak dotykam brzuszka, to nie odczuwam,żeby go coś bolało. Masować się pozwala. Wczoraj płakał. Nie, nie w kuwecie. W pokoju siedział, chodził i płakał żałośnie. Taką chwilę miał.
Miałam wrażenie,że wczoraj i dzisiaj był w kuwecie, za większą potrzebą,ale wyszedł.
To raczej nie wygląda na zatwardzenie, prawda ? Z domowych sposobów na "poślizg", nie działa nic.

Nie wiem co się dzieje, nic z tego nie rozumiem. Acha, gdzieś wyczytałam,że po wołowinie może być "blokada". Wołowinę podaję...

gatiko

Post » Sob cze 06, 2015 16:41 Re: Podwyższona kreatynina.Proszę o pomoc. Lublin wet -PYTAN

Mam pytanie, odnośnie badanie moczu w labie weterynaryjnym, w Lublinie.
ktoś może wysyłał mocz do badania i potrafi mi odpowiedzieć na kilka pytań ?
- czy robią posiew moczu
- czy robią elektroforezę białka w moczu ( jakoś tak)
jakie są koszta powyższych ?
- czy robią badanie podstawowe moczu ( łącznie z osadem )
- badanie stosunku białka do kreatyniny
--- no i ceny , jakie mają ?

Jeśli ktoś coś wie w temacie, proszę o jakieś info.

gatiko

Post » Sob cze 06, 2015 17:01 Re: Podwyższona kreatynina.Proszę o pomoc. Lublin wet -PYTAN

Spróbuj napisać maila do pani Ewy Sinielewicz e-mail: ewas7@o2.pl, lub zadzwoń tel. 81-445-66-36 i zapytaj.
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Od: Czw paź 20, 2005 9:53

Post » Sob cze 06, 2015 17:27 Re: Podwyższona kreatynina.Proszę o pomoc. Lublin wet -PYTAN

Dziekuję.
Napiszę zaraz.

Nie otrzymałam żadnej info od wetki, a wczoraj miała dac znać ( po kolejnym przypominaniu się ).

gatiko

Post » Sob cze 06, 2015 17:30 Re: Podwyższona kreatynina.Proszę o pomoc. Lublin wet -PYTAN

Jest jakieś dobre laboratorium w Lublinie, gdzie prowadzi je dr weterynarz razem z żoną bodajże biolożką, nazwy nie znam. Polecały mi je wetki z Lubartowskiej Przychodni Małych Zwierząt. Podobno nawet jak posiew jałowy wychodził u innych to u nich skutecznie wychodziły jednak bakterie oraz dobry antybiogram. Cena ok 65 zł za posiew. Najlepiej na specjalnym podłożu ale może być też z jałowego pojemniczka.

Być może mowa o tym samym. Dziś się już nie dowiem, mogę spróbować jutro.

Nortishia

Od: Czw sty 29, 2015 15:49

Post » Sob cze 06, 2015 17:42 Re: Podwyższona kreatynina.Proszę o pomoc. Lublin wet -PYTAN

Napisałam maila do tej Pani, polecanej przez pixie65.

Nortishia, dzięki za odzew. Jeśli będziesz coś wiedzieć, to chętnie informację od Ciebie przyjme :-)
Nie wiesz, czy mocz do badania ma iść przez kuriera (od weta), czy sama mam wysłać ? Może głupie pytanie, ale nie mam pojęcia.

Widzę,że jak sama (znowu) czegoś nie zrobię, to ...na pomoc weta nie mam co liczyć.

gatiko

[poprzednia][następna]