Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Wto maja 12, 2015 12:13 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Z tego co wiem to dializy są w Lublinie a to daleko.
Koty podobnież gorzej znoszą dializy od psów.
moje zdanie jest takie ,ze nie można tyle kroplówki podać ilościowo w takim czasie,
a dwa to ogólnie na dobę za dużo.
kot się wykończy.
Ile on waży?

anka1515

Od: Nie gru 25, 2011 16:05

Post » Wto maja 12, 2015 13:32 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

6.5 kg... dializy zapewne to przedluzenie jego zycia o jakis czas, raczej marne szanse by nerki tak same z siebie ruszyły... Człowiek bardzo chciałby cofnąć czas do momentu w którym wystąpiły pierwsze symptony... Niestety do operacji człowiek za wiele nie wiedział o niewydolności nerek, teraz całą sytuację rozegrałbym od badania krwi...
Mam tylko żal do pierwszego weterynarza, gdyż jest to jego chleb powszedni, kot do niego trafil 5-8 godzin od pierwszych oznak, zal o to ze mu nie zrobił tych badań krwi... nie wiem czy nie potrafił czy wyszedł z założenia "a może się uda"... w tym momencie sam bym szukał kliniki która dla swietego spokoju zrobi te badania. Jednak idąc do fachowca, ma się nadzieje że Cię o tym poinformuje, że wie iż ja zwykły szary człowiek nie musi się na wszystkim znać... Żal i nadzieja w jakimś Cudzie, że jak pojedziemy to w odwiedziny miejmy nadzieje do kotka naszego Kochanego Olusia, bo jeśli po odbiór to będą to jego ostatnie chwile z nami ... :(

zxcv88

Od: Pon maja 11, 2015 13:16

Post » Wto maja 12, 2015 13:39 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

A USG nerek było? Bo w sumie na razie chyba nadal nie wiesz co leczysz (niestety częsty problem :-( ). Zastanawia mnie to podwyższone ciśnienie dróg moczowych - tak jakby coś się przytkało. Wyniki rosną bardzo szybko (UREA i CREA +60% w 3 dni mimo kroplówek 8O ).
Na pewno aktualne leczenie nie przynosi efektów, jeśli szybko nie zdiagnozujesz przyczyny i nie wdrożysz celowego leczenia, będzie źle. Niestety moja wiedza nie jest wystarczająca, żeby podpowiedzieć jaką należy dalej diagnostykę robić.
"Bo kot, Panie doktorze, nie człowiek.
On potrzebuje miłości"
Katarzyna Grochola
---
Shila *26.04.2002 +20.04.2015 :cry:

mgrpl

Od: Pt paź 20, 2006 12:07

Post » Wto maja 12, 2015 13:45 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Problemem był mocz zalegający, doszło do zatrzymania go przez kryształki? kamienie? Weterynarz stwierdził iż to było przyczyną tego ciśnienia. W drugiej lecznicy ma robione te badania, na razie nie dzwonie tam, mam przyjechać o 18 mam nadzieje że do zdrowiejącego kotka... Wypadało by zadzwonić jednak ta niewiedza pozwala na nadzieje, z godziny na godziny coraz mniejszą...

zxcv88

Post » Wto maja 12, 2015 13:45 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Dziękuje za wszystkie odpowiedzi. ciężko będzie mi podawać mięso mojemu kotu, gdyż on praktycznie cale życie je tylko suchą karmę, mięso jako takie nie bardzo go interesuje. Owszem trochę tam skubnie jak przygotowuje kurczaka, ale to jest parę kęsków. Teraz je cały czas suchą karmę Renala, tak więc chyba ten renal na chwilę obecna wchodzi jedynie w grę.

karola80

Od: Sob maja 02, 2015 18:18

Post » Śro maja 13, 2015 11:52 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Dziękuje za wszystkie informację. Niestety Oli nie dał rady, dziś w nocy poddał się :(:(:(:(. Na przyszłość dla potomnych, nigdy nie ufać ślepo weterynarzowi, on nie siedzi z waszym pupilem 24 h i nie widzi tego co widzi właściciel, macie wątpliwości pobierzcie informacji u innego lekarza. Ja niestety zaufałem i teraz jest płacz i wielka rozpacz, żal że człowiek nie posłuchał sam siebie.... W razie kłopotów z Pupilami to Proponuje wręcz żądać badania krwi, z której wiele można wywnioskować. Jeśli klinika, czy też weterynarz nie mają takiej możliwości proponuje zmienić na taką która ma.... Pozdrawiam i życzę wszystkim waszym Pupilom długiego i szczęśliwego życia przy swoich właścicielach...
Nasz Oli odszedł od nas przynajmniej o 10 lat za szybko....

zxcv88

Post » Śro maja 13, 2015 11:54 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Oli... koteczku (*) <3
Bardzo, bardzo współczuję :cry:

gatiko

Od: Pt paź 03, 2014 10:24

Post » Śro maja 13, 2015 12:06 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Oli [*]
bardzo mi przykro.

anka1515

Od: Nie gru 25, 2011 16:05

Post » Śro maja 13, 2015 15:26 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Współczuję :(
Oli (*)

Podziwiam, jak szeregowy poseł ogrywa opozycję Obrazek
STOP HEJT! Nikt nie jest anonimowy w sieci.

Erin

Od: Pt cze 22, 2007 8:43

Post » Śro maja 13, 2015 15:27 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Czy Ipakitine działa tak samo jak Renalvet?

Podziwiam, jak szeregowy poseł ogrywa opozycję Obrazek
STOP HEJT! Nikt nie jest anonimowy w sieci.

Erin

Od: Pt cze 22, 2007 8:43

Post » Śro maja 13, 2015 18:55 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

zxcv88, współczuję.
Oli {*}
"Prawdziwa moralna próba ludzkości, najbardziej podstawowa [...] polega na jego stosunku do tych, którzy są wydani na jego łaskę i niełaskę: do zwierząt."
Milan Kundera, Nieznośna lekkość bytu

Feliska97

Od: Pon lis 17, 2014 20:55

Post » Śro maja 13, 2015 18:57 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Erin pisze:Czy Ipakitine działa tak samo jak Renalvet?

Tak. Jeden i drugi preparat ma w swoim składzie węglan wapnia oraz chitosan.
"Prawdziwa moralna próba ludzkości, najbardziej podstawowa [...] polega na jego stosunku do tych, którzy są wydani na jego łaskę i niełaskę: do zwierząt."
Milan Kundera, Nieznośna lekkość bytu

Feliska97

Od: Pon lis 17, 2014 20:55

Post » Czw maja 14, 2015 14:33 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Współczuję strasznie.
Oli (*)

karola80

Post » Czw maja 14, 2015 14:39 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Witam wszystkich. Mój kot miał robione usg i o ile z nerkami nie jest tak źle to z wątrobą jest nieciekawie, są ponoć jakieś zmiany. Moja wetka sugeruje, że stąd mój kot może mieć anemię, nie od nerek tylko od wątroby, dziś kolejna kroplówka i dowiem się więcej. Czy ktoś z Was zna się na sprawach wątrobowych?

karola80

Post » Czw maja 14, 2015 14:53 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

zxcv88, współczuję :-(
Oli, biegaj za TM [*]
"Bo kot, Panie doktorze, nie człowiek.
On potrzebuje miłości"
Katarzyna Grochola
---
Shila *26.04.2002 +20.04.2015 :cry:

mgrpl

Od: Pt paź 20, 2006 12:07

[poprzednia][następna]