Skarpeciarz i Tosia - Przeprowadzka (new teeth-new life)

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie maja 10, 2015 16:59 Re: Skarpetkowy Potwór i Tosia II - wiosna pełnom gembom :D

Cristóbal Balenciaga o drugim nazwisku nie pozostawiającym wątpliwości co do jego pochodzenia - Eizaguirre, w Getarii się urodził, matka jego była krawcową, a on sam od dziecka ponoć marzył o tym, żeby zostać projektantem. No i został, bo jak się Bask uprze to nie ma przebacz :D Ponoć markiza, dla której pracowała matka Balenciagi, widząc pasję trzynastoletniego chłopięcia, przyniosła mu kiedyś kawał materiału i swoją najlepszą suknię, a niechby skopiował. Skopiował tak, że z wrażenia Markiza została jego mecenasem. A Krzysztof zrewolucjonizował świat mody, uważa się go dziś za jednego z prekursorów Haute Couture.

Drugi uparty Bask, Juan Sebastián Elcano, postanowił opłynąć świat naokoło. Po perypetiach wszelakich (między innymi po tym, jak uczestniczył w buncie załogi, acz został oszczędzony) i po śmierci Ferdynanda Magellana, stanął na czele wyprawy i doprowadził jedyny statek, który tę wyprawę przetrwał, z Filipin do Hiszpanii.
Obrazek

Wracamy do ryb i świąt, bo pisałam, że się załapaliśmy. Rybą z rusztu pachniało już w drodze z samochodu do pensjonatu, a w pensjonacie właścicielka powiedziała nam, że właśnie się zaczyna Święto Sardeli. W związku z czym poszliśmy się obżerać i integrować ze społecznością lokalną i napływową. Integrowaliśmy się do późnej nocy nadużywając Txakoli oraz cydru.
Najpierw traktorkiem wwieziono z portu sardele, ilość symboliczną. I zaczęła się degustacja i integracja. A potem chodziliśmy jak głupki z kieliszkami, bo nam się ich nie chciało zanieść do pensjonatu, a chcieliśmy je na pamiątkę. Nie my jedni z tego, co widziałam.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Ryby w restauracjach smażą na rusztach wystawionych na zewnątrz, stąd i całe miasteczko pachnie cudnie.
Obrazek
Ostatnio edytowano Nie maja 10, 2015 18:08 przez Bryska4, łącznie edytowano 1 raz

Bryska4

Od: Sob paź 25, 2008 17:59

Post » Nie maja 10, 2015 17:00 Re: Skarpetkowy Potwór i Tosia II - wiosna pełnom gembom :D

Txakoli to baskijskie wino. Białe, prawie zielonkawe, kwaśne, lekko musujące, od 10,5 do 12 %, chociaż nie wygląda, wydaje się słabsze. Winogrona, z którego się je robi, porastają okolicę prawie do samego wybrzeża, co tworzy przecudnej urody, zielony dywan. Txakoli jest mało znane w świecie winnym, wśród białych win zdecydowanie wyprzedzają je wina galicyjskie, ale dla mnie Txakoli ma smak wakacji, więc pałam do niego miłością nadmierną.
Obrazek Obrazek Obrazek

Ach, o mszy miało być. Jako, że święta to i msza. Kończyła się procesją ze śpiewami i ten kawałek obejrzeliśmy do końca, aczkolwiek nie zrozumieliśmy ani słowa poza tym, że było dużo o morzu.
Obrazek Obrazek Obrazek

Chór widzieliśmy też dzień wcześniej, na koncercie. To samo – konferansjer zapowiada, opowiada, a w tej getariańskiej rzeczywistości w ogóle nie istnieje takie coś jak „nie mówię po baskijsku”. Myślałam, że jak skończy, to zacznie po hiszpańsku, ale gdzie tam!
Obrazek

Jeszcze trochę muzyki - panowie z piszczałkami to txistulari, obrazek bardzo w Kraju Baskow popularny. Nazwa wywodzi się od piszczałki – txistu. Na txistu gra się jedną ręką, a drugą wybija rytm na bębenku.
Obrazek Obrazek

Bryska4

Post » Nie maja 10, 2015 17:00 Re: Skarpetkowy Potwór i Tosia II - wiosna pełnom gembom :D

A dziś nam się zrobiła przecudowna pogoda, więc weszliśmy na Szczura. Szczur (El Ratón de Getaria) to naprawdę Góra Świętego Antoniego, która do XVI wieku była wyspą, a potem została połączona z lądem. Szczur jest zwany szczurem, bo (zdjęcie z netu)….
Obrazek

Na szczurze jest park, z którego widoki pozostawię bez komentarza, bo i po co cokolwiek mówić.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Amen. Po baskijsku „amen” :D

Bryska4

Post » Nie maja 10, 2015 17:28 Re: Skarpetkowy Potwór i Tosia II - (K)raj Basków str. 37.

:201463
to ja popatrze na te widoki piękne
:201463
"Dom należy do kotów. My tylko spłacamy kredyt"
Obrazek

Moli25

Od: Pon gru 22, 2014 21:40

Post » Nie maja 10, 2015 17:35 Re: Skarpetkowy Potwór i Tosia II - (K)raj Basków str. 37.

Wspaniała wyprawa!
A czy "x" po baskijsku czyta się "x"? Bo nazwa fujarki język wyłamuje :lol:
Nowy dzień. Nowy skutek uboczny.

Hańka

Od: Sob lut 09, 2008 0:22

Post » Nie maja 10, 2015 17:51 Re: Skarpetkowy Potwór i Tosia II - (K)raj Basków str. 37.

"X" czyta się jak miękkie "sz" albo "cz" (gdy występuje w zlepku "tx").
W txistulari to czistulari. Bardzo wiele hiszpańskich słów, które mają w sobie "ch" (czytane jak miękkie "cz"), po baskijsku brzmi podobnie, tylko z "tx". Nie wspomnę o manii "euskeryzowania" wyrazów hiszpańskich i pisania ich przez "tx", mimo, że mają swoje, zupełnie inne odpowiedniki w euskera (baskijskim).
W kaixo (cześć) - kajszo.

Bryska4

Post » Nie maja 10, 2015 17:55 Re: Skarpetkowy Potwór i Tosia II - (K)raj Basków str. 37.

Ha, to się dobrze domyślałam! W portugalskim jakoś tak podobnie jest.
Nowy dzień. Nowy skutek uboczny.

Hańka

Od: Sob lut 09, 2008 0:22

Post » Nie maja 10, 2015 17:56 Re: Skarpetkowy Potwór i Tosia II - (K)raj Basków str. 37.

Temu szczurowi ogonek się pali :mrgreen:
fckptn
Obrazek

ana

Od: Śro lut 20, 2002 21:56

Post » Nie maja 10, 2015 17:57 Re: Skarpetkowy Potwór i Tosia II - (K)raj Basków str. 37.

ana pisze:Temu szczurowi ogonek się pali :mrgreen:

Hahaha, faktycznie, ta latarnie jak iskierki :D

Bryska4

Post » Nie maja 10, 2015 21:02 Re: Skarpetkowy Potwór i Tosia II - (K)raj Basków str. 37.

Ooooooooooooooooooo!!! :1luvu: :1luvu: :1luvu:

Jak pieknie! Mdleje z zachwytu Obrazek
Obrazek
"Il n'y a pas de chat ordinaire" (Colette)
Trójkot - Puszek i Szatony

Birfanka

Od: Pon lip 06, 2009 9:48

Post » Pon maja 11, 2015 8:05 Re: Skarpetkowy Potwór i Tosia II - (K)raj Basków str. 37.

Ja malo nie zemdlalam jak na szczura wczoraj wylazlam.
A TZtowi sie strasznie podobalo, a nie paieta, ze juz tam bylismy :lol: dopiero na gorze sie odblokowal i cos tam sobie przypomnial.

Bryska4

Post » Pon maja 11, 2015 13:03 Re: Skarpetkowy Potwór i Tosia II - (K)raj Basków str. 37.

Fajnie u tych Baskow :1luvu:
Swietego Antoniego uwielbiam, zawsze mi pomaga odnalezc zguby. Raz nawet kota mi odnalazl jak mi zwial do lasu. Sw.Antoni is the best :1luvu:
W srode jade na 5 dni do Walii, zarazilas mnie ta mikroturystyka :lol:

Chat

Od: Nie cze 15, 2008 8:57

Post » Pon maja 11, 2015 13:07 Re: Skarpetkowy Potwór i Tosia II - (K)raj Basków str. 37.

Chat, zdjęcia rób ^^

Bry, pięknie u Ciebie. i morze i góry <3
Chamstwo zawsze najgłośniej wrzeszczy, obraża, pogardza. Bo nic innego nie umie.

Belka na pokładzie - Jezebel w UK

kwiat groszku

Od: Nie wrz 13, 2009 19:15

Post » Pon maja 11, 2015 13:26 Re: Skarpetkowy Potwór i Tosia II - (K)raj Basków str. 37.

Sie pojedzie i sie zrobi, spoko luzik :D

Chat

Od: Nie cze 15, 2008 8:57

Post » Pon maja 11, 2015 17:22 Re: Skarpetkowy Potwór i Tosia II - (K)raj Basków str. 37.

Och Walia :1luvu:
Doczekać się nie mogę fotek :)

Groszku, no właśnie, coś, co mi się jako dziecięciu w głowie nie mieściło :lol: albo góry, albo morze! A tu wszystko na raz i to jeszcze góry zielone.
Och, odespałam te wojaże, bo jednak te winka, te przekąski (jak nie majonez to smażone) mnie wykończyły. Przechodzę na dietę sałacianą.
Upał mamy okropny. Oczywiście tylko do piątku :twisted:

Bryska4

[poprzednia][następna]