» Pon maja 11, 2015 19:40
Re: GAJA I PRZYJACIELE II
Odkąd jestem stałą bywalczynią Facebooka i czytam o różnych niesamowitych przypadkach zaginionych i odnalezionych zwierząt, nie zakładam już z góry, że zwierzę ktoś wyrzucił.
Czytałam niedawno o skradzionym psie z posesji, któremu udało się uciec od złodzieja, ale nie potrafił sam trafić do domu. Siedział przy jakiejś szosie, ludzie psy wieszali na właścicielu, że wyrzucił psa z samochodu, a ten szukał swojego psa po całej Polsce, wszystkich schroniskach. Na szczęście dzięki Facebookowi odnalazł go.
Pamiętam też historię psa oddanego do hotelu na czas urlopu swoich opiekunów. Pies z hotelu uciekł, właściciel hotelu nie poinformował o tym właścicieli psa, bo "nie chciał im psuć urlopu". Nie pamiętam, czy pies został znaleziony, ale wiem, że gdyby ktoś spotkał psa gdzieś w lesie, czy przy jakiejś drodze i napisał o tym na Facebooku zaraz by internauci pisali jaki to zły właściciel, bo psa porzucił.
Miałam w życiu dwa znalezione psy. Jednego wiozłam z urlopu. Wiem jak to jest, ogłaszałam wtedy znalezienie Gapcia w całej Polsce, bo świeżo usłyszałam historię, jak to ludzie wracali z urlopu do domu, na leśnym parkingu ich pies wyskoczył z samochodu i gdzieś pognał. Szukali go do póżna, dokąd było jasno, ale nie znaleźli. Musieli wracać do domu, bo następnego dnia musieli iść do pracy.
Potem ogłaszali się w prasie i w internecie. Nie wiem czy go znaleźli.
Nie wiem oczywiście jaka jest historia pieska znalezionego przez Ciebie, wyrażam tylko swój pogląd, że w życiu nic nie jest pewne. Bo życie pisze różne scenariusze.
Dlatego pomyślałam, że i tego psa ktoś może szuka, bo widziałam na FB w ostatnim czasie sporo ogłoszeń o poszukiwaniu psów bardzo podobnych do tego, ktorego znalazłaś.
A jak się może czuć człowiek, ktoremu zaginęło zwierzę, nikt nie wie bardziej ode mnie.
Dlatego uważam, że każde znalezione zwierzę trzeba ogłaszać, bo być może gdzieś ktoś rozpacza i szuka swojego zwierzęcego przyjaciela.
To, jak traktujesz koty, decyduje o twoim miejscu w niebie. - Robert A. Heinlein
Justynka [*] 26.8.2011 Piglunia [*] 29.9.2011 Babunia [*] 24.11.2014 Rysio [*] 10.10.2016 Ogrynia-zaginęła 8.10.2011 odnaleziona 25.02.2012 zm. 26.11.2018, Tosia [*] 25.03.2019