Wątek dla nerkowców - IX

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów
Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Nie kwi 19, 2015 22:38 Re: Wątek dla nerkowców - IX

Sava, do kogo chodzisz?
"Bo kot, Panie doktorze, nie człowiek.
On potrzebuje miłości"
Katarzyna Grochola
---
Shila *26.04.2002 +20.04.2015 :cry:

mgrpl

Od: Pt paź 20, 2006 12:07

Post » Nie kwi 19, 2015 22:44 Re: Wątek dla nerkowców - IX

mgrpl pisze:Sava, do kogo chodzisz?

Chodzę na Lencewicza

Sava

Od: Czw lis 23, 2006 22:26

Post » Nie kwi 19, 2015 23:41 Re: Wątek dla nerkowców - IX

Nie wiem co to za weterynarz. Może warto zmienić na jakiegoś nerkowego, np. dr. Neskę?
"Bo kot, Panie doktorze, nie człowiek.
On potrzebuje miłości"
Katarzyna Grochola
---
Shila *26.04.2002 +20.04.2015 :cry:

mgrpl

Od: Pt paź 20, 2006 12:07

Post » Nie kwi 19, 2015 23:47 Re: Wątek dla nerkowców - IX

mgrpl pisze:Nie wiem co to za weterynarz. Może warto zmienić na jakiegoś nerkowego, np. dr. Neskę?

Nie mogę, nie mam samochodu, pracuję do 19 i muszę chodzić tam gdzie blisko. Ale akurat o lecznicy Marcel 2 słyszałam same pozytywne opinie.
A poza tym staram się zawsze dużo rozmawiać z wetami i sugerować to i owo, dlatego też tak wertuję ten dział.

Jak na razie jest ok, lekarka na samym wstępie zleciła dużo badań. Zobaczymy jak długo aktualna sytuacja się utrzyma :roll:

Sava

Od: Czw lis 23, 2006 22:26

Post » Pon kwi 20, 2015 1:30 Re: Wątek dla nerkowców - IX

Proszę o PILNĄ pomoc ... nie dam rady przebić się przez wszystkie wątki ...szukałam wybiórczo, ale efektem był tylko mętlik w łepetynie ... :oops:

Mam Pokerka po ciężkich przejściach diagnostyczno-leczniczych, przez rok był kłuty prawie codziennie, ma wszędzie bolesne zrosty i praktycznie brak drożnych żył ... Dlatego tak ważne jest dla mnie zrobienie WSZYSTKICH potrzebnych badań za jednym pobraniem ...Pokerek ma eozynofilowe zapalenie jelit i okresowo odzywają mu się wrzody żołądka. Od wrześnie 2011 r. po wizycie u Lechowskiego ciągniemy na sterydach : PABI DEXAMETHAZON ..Zgodnie z zaleceniem profesora ...metodą prób schodziłam do minimalnej bezpieczne dawki, która blokowała wymioty, doszłam do wersji wręcz homeopatycznej (1/7 - 1/8 z jednomiligramowej tabletki. Plus osłonowo venter.
Do tej pory wyniki miał dobre, praktycznie nie wymiotował, dobry humor pomimo wyglądu szczotki do kibla (futro w fatalnym stanie).
Teraz znowu zaczął wymiotować (pod bardzo dużym ciśnieniem), ma drżenie mięśni, skurcze nóżek.
Wg wetki wyniki wyszły mu bardzo kiepskie, we wtorek powtarzamy - STĄD MOJA PROŚBA - CO JESZCZE MU ZBADAĆ przy takich wynikach: wpisuję to co było 4 kwietnia:
MCV(SOK) 48,00
MCH (ŚMH( 15,50
MCHC (ŚSH) 32,20
erytrocyty 8,57 mln/mm3
hematokryt 41,10 %
hemglobina 13,20 g/dl
leukocyty9,70 tys,mm3
trombocyty 401,00 tys/mm3
neutrofile segmentowane 87, 60 %
eozynofile - 14, 00 %
limfocyty 9,60 %
monocyty 2,80 %

Biochemia: albuminy 4,30 g/l
ALT (GPT- 2,33
AST (GOT) 43, 81
AP (fosfataza zasadowa( 77, 45
fosfor 4,68 mg/dl
glukoza 100,00 mg/dl
kreatynina 1,95 mg/dl
mocznik 60,42 mg/dl
potas 11,09mg/dl
wapń 14,76 mg/dl

usg

pęcherz moczowy silnie wypełniony z licznymi złogami. Obie nerki powiększone, lewa 44,8 mm x 27,7 mm, prawa nerka - 43, 2 mm x 25, 3 mm. Obie o zachowanej strukturze.
Wątroba mała z widocznymi zwłóknieniami. pęcherzyk żółciowy zagięty.

Dostaliśmy clavubactim na 2 tygodnie, hepa compositum i zentotil (po 5 tabletce skończyła się możliwość podania mu tego w jakiejkolwiek formie).

Które badania powtórzyć ...co zrobić jeszcze nowego ? Poza hormonami tarczycy, bo te będą robione ...
Będę bardzo wdzięczna za podpowiedzi, mam zaklepaną wizytę u Prof. Lechowskiego i chciałabym mieć wszystkie potrzebne badania.

NO i oczywiście proszę o pomoc w interpretacji wyników ... czy moje słoneczko "sypie" się już definitywnie ??? :cry: Co mogę zrobić ...żeby zbić mu ten wapń i potas (bo chyba te są mocno zawyżone) i boję się też o serce Pokerka.
Ostatnio edytowano Pon kwi 20, 2015 18:07 przez katarzyna1207, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek

katarzyna1207

Od: Pt lip 03, 2009 21:58

Post » Pon kwi 20, 2015 6:01 Re: Wątek dla nerkowców - IX

Katarzyna 1207 ,
zrobiła bym magnez ,niski poziom powoduje dużo zaburzeń.
Podajesz Venter -on może zaburzać wchłanianie magnezu.

anka1515

Od: Nie gru 25, 2011 16:05

Post » Pon kwi 20, 2015 19:40 Re: Wątek dla nerkowców - IX

katarzyna1207 pisze:Co mogę zrobić ...żeby zbić mu ten wapń i potas (bo chyba te są mocno zawyżone) i boję się też o serce Pokerka.

Potasu jest za mało, należałoby suplementować. Norma jest od 16 do 22 mg/dl. Jeżeli kot często i dużo wymiotuje to możliwe, że traci potas przez przewód pokarmowy.
Wapnia jest z kolei za dużo. Być może macie do czynienia ze zwiększonym wchłanianiem z jelit. Norma jest od 8 do 11,1 mg/dl. Wapń redukują min. kroplówki NaCl z glukozą. Niestety taki płyn wypłukuje również potas...
Proponowałabym sprawdzić poziom GGTP, bilirubiny oraz fruktozaminę. Do pełnego jonogramu brakuje jeszcze chlorków i magnezu. Warto byłoby także zbadać mocz.
"Prawdziwa moralna próba ludzkości, najbardziej podstawowa [...] polega na jego stosunku do tych, którzy są wydani na jego łaskę i niełaskę: do zwierząt."
Milan Kundera, Nieznośna lekkość bytu

Feliska97

Od: Pon lis 17, 2014 20:55

Post » Pon kwi 20, 2015 22:47 Re: Wątek dla nerkowców - IX

Dziękuję za podpowiedzi ....
Faktycznie - wetka magnezu nie zrobiła ... a zbyt niski poziom może pewnie powodować te skurcze?
Niestety, kroplówek w Pokerka praktycznie nie ma już gdzie robić :( ...tylko jedna żyła jest ledwo drożna ... nawet udowe zewnętrzne (na szczęście ma je wyjątkowo duże i dało się wkłuć) były wykorzystywane i też są zrosty ..Wlewy podskórne bez bólu też już odpadają - problemem było nawet zrobienie zastrzyku igłą 6 ...
Chlorki były robione jak Pokerek zaczął chorować i zawsze wetka (inna niż obecnie) mówiła, żeby je "olać" ... a też były rozjechane ... Do czego przydaje się to badanie ...sorry, że być może zadaję podstawowe pytania ...

edit: na mocz poluję od 2 tygodni ... przerywa sikanie w chwili próby podstawienia mu czegokolwiek pod tyłek ...do pustej kuwety nie nasika ....
Obrazek

katarzyna1207

Post » Wto kwi 21, 2015 19:29 Re: Wątek dla nerkowców - IX

Sava pisze:
mgrpl pisze:Zdaje się, że najlepszy jest ringer, PWE do stałego podawania prawie na pewno lepszy niż NaCl. Ale najlepiej zmieniać rotacyjnie, a przede wszystkim robić regularnie jonogram i na tej podstawie korygować podawanie kroplówek.
No i jak już pisało parę osób - w jednym wlewie 150 ml to zdaje się maks. Jak potrzebujesz więcej, to na pewno musi być rozłożone w czasie.
Oczywiście mówimy o stanie normalnym. Wątek moje Shiluśki, jakkolwiek dobrze obrazuje co się dzieje, jeśli się przesadzi z płynami, nie opisuje w tej chwili stanu normalnego. We wtorek głównym zagrożeniem życia było drastyczne odwodnienie, stąd i podjęte były drastyczne środki. Ale jak słusznie ktoś zauważył, w tej chwili roztwór w Shili żyłach prawdopodobnie bardziej przypomina wodę niż krew :-(

Właśnie doczytuję w Twoim wątku co się dzieje :? Faktycznie, teraz do mnie dotarło, że Angus zawsze gorzej się czuje po kroplówce a już najgorzej bylo gdy była szybko podana, wymiotował. Od tamtej pory pilnuję by kapało wolniej... No i widzę, że nie ma co szaleć z ilością płynu na raz i chyba lepiej podawać codziennie trochę. Ale z drugiej strony to kłucie... Przecież on będzie cały dziurawy na plecach :(

Sava, spokojnie. Kroplówkuję Zołzika od 3 lat. Czasem codziennie były kroplówy, czasem co 2-3 dni. Raz częściej raz rzadziej. Zołzik nie ma zrostów, nie ma dziur, nie ma ran :) Ostatnio jest trochę bardziej przeczulona i troszkę marudzi przy samym wkłuciu ale tylko przez ten momencik. Dodam, że do schroniska trafiła cała w ranach i ropniach i na dużej powierzchni skóry już po tym ma blizny.

W maju wchodzimy w 3ci rok współpracy z niewydolnymi nerkami.
Obrazek

Boo

Od: Pt lis 04, 2005 11:41

Post » Wto kwi 21, 2015 19:32 Re: Wątek dla nerkowców - IX

Z drugiej strony Maciek na karku ma już mnóstwo zrostów, podanie tam zastrzyku czy kroplówki jest dość trudne, dlatego od jakiegoś czasu kroplówki dostaje w bok.
Więc z tą skórą różnie to bywa, pewnie zależy od egzemplarza :)

Yagutka

Od: Nie paź 01, 2006 17:27

Post » Wto kwi 21, 2015 19:36 Re: Wątek dla nerkowców - IX

katarzyna1207 pisze:Dziękuję za podpowiedzi ....
Faktycznie - wetka magnezu nie zrobiła ... a zbyt niski poziom może pewnie powodować te skurcze?
Niestety, kroplówek w Pokerka praktycznie nie ma już gdzie robić :( ...tylko jedna żyła jest ledwo drożna ... nawet udowe zewnętrzne (na szczęście ma je wyjątkowo duże i dało się wkłuć) były wykorzystywane i też są zrosty ..Wlewy podskórne bez bólu też już odpadają - problemem było nawet zrobienie zastrzyku igłą 6 ...
Chlorki były robione jak Pokerek zaczął chorować i zawsze wetka (inna niż obecnie) mówiła, żeby je "olać" ... a też były rozjechane ... Do czego przydaje się to badanie ...sorry, że być może zadaję podstawowe pytania ...

edit: na mocz poluję od 2 tygodni ... przerywa sikanie w chwili próby podstawienia mu czegokolwiek pod tyłek ...do pustej kuwety nie nasika ....

Poziom chlorków należy odczytywać w powiązaniu do stężenia sodu we krwi. Chyba sodu też nie sprawdzaliście, bo nie wpisałaś wyniku. Spadkowi bądź wzrostowi sodu towarzyszą najczęściej podobne zmiany stężenia jonu chlorkowego. Chlorki nadają się m.in. do monitorowania stopnia odwodnienia.

Magnez jest odpowiedzialny za rozluźnienie mięśni po ich skurczu. Niedobór magnezu może prowadzić do napięć mięśniowych, drżeń i skurczy. W przypadku znacznego niedoboru mogą wystąpić zaburzenia rytmu serca. Pierwiastek ten ma znaczenie także dla układu nerwowego.
"Prawdziwa moralna próba ludzkości, najbardziej podstawowa [...] polega na jego stosunku do tych, którzy są wydani na jego łaskę i niełaskę: do zwierząt."
Milan Kundera, Nieznośna lekkość bytu

Feliska97

Od: Pon lis 17, 2014 20:55

Post » Śro kwi 22, 2015 2:13 Re: Wątek dla nerkowców - IX

Feliska97 pisze:
katarzyna1207 pisze:Dziękuję za podpowiedzi ....

Poziom chlorków należy odczytywać w powiązaniu do stężenia sodu we krwi. Chyba sodu też nie sprawdzaliście, bo nie wpisałaś wyniku. Spadkowi bądź wzrostowi sodu towarzyszą najczęściej podobne zmiany stężenia jonu chlorkowego. Chlorki nadają się m.in. do monitorowania stopnia odwodnienia.

Magnez jest odpowiedzialny za rozluźnienie mięśni po ich skurczu. Niedobór magnezu może prowadzić do napięć mięśniowych, drżeń i skurczy. W przypadku znacznego niedoboru mogą wystąpić zaburzenia rytmu serca. Pierwiastek ten ma znaczenie także dla układu nerwowego.

Dziękuję Feliska97 ...Pokerek niestająco mnie zadziwia ... wszystkie parametry mu się poprawiły, niektóre nawet są już w normie. Czekam na wynik tarczycowych
Obrazek

katarzyna1207

Post » Śro kwi 22, 2015 2:35 Re: Wątek dla nerkowców - IX

Pokerek lepiej już się czuje ?
U mnie przy wysokim wapniu a niskim magnezie kot miał takie drgania.

anka1515

Od: Nie gru 25, 2011 16:05

Post » Śro kwi 22, 2015 18:32 Re: Wątek dla nerkowców - IX

anka1515 pisze:Pokerek lepiej już się czuje ?
U mnie przy wysokim wapniu a niskim magnezie kot miał takie drgania.

Tak Aniu, czuje się lepiej ... On odbierał chyba i moje emocje, bo jak mi z łomotem spadł kawał kamienia z serca - po wynikach - on od razu zaczął być żwawszy ...
Wapń mu spadł, magnez ma w normie ...I najważniejsze - kreatynina spadła do 1,49, mocznik do 31,18. ALT podniósł się do 10,81. Jak wyniki tarczycowe będą ok, to wetka sugeruje, że to być może "łagodna" padaczka ....
Obrazek

katarzyna1207

Post » Śro kwi 22, 2015 21:35 Re: Wątek dla nerkowców - IX

Mam nadzieję, że nikt nie będzie miał mi za złe ale ja tak troszkę pozytywnie.

Zbliża się 12 maja, trzecia już rocznica ucieczki Zołzika przed zastrzykiem z morbitalu. Kiedy do nas trafiła walczyliśmy o każdy dzień. Później o każdy tydzień choć miesiąc wydawał się nie do osiągnięcia. A za niecałe 3 tygodnie miną 3 lata. Piszę te słowa bo jesteśmy po badaniu krwi.

Przedostatnie kontrolne robiliśmy 4 lipca 2014, ostatnie 17 kwietnia. Ten sam lab.

CREA było 237,6 umol/l a mamy 239,7 umol/l (norma do 168)
UREA było 13,6 mmol/l a mamy 12,3 mmol/l (norma do 11,3)

Pozostałe parametry w sumie w normach. Od lipca zeszłego roku do teraz kreatynina prawie stoi w tym samym miejscu, mocznik nawet troszkę spadł mimo, że przed badaniem nie dostawała kroplówek jakieś 2 tygodnie ze względu na brzydki kaszel.

Te nasze trzy lata to trzy lata szczęścia, dzikich harców i łapania piłeczek w locie niczym najlepszy bramkarz. To też trzy lata wielkiego apetytu i żebraniny o smaczki na kłaczki :)

Te trzy lata zawdzięczamy temu forum a przede wszystkim pani P. 8) , która była zawsze wtedy, kiedy jej potrzebowałam, która stawiała mnie do pionu i odpowiadała na tysiące głupich pytań, które zadawałam jak bałam się robić coś wbrew wetom.

Za to wszystko bardzo, bardzo dziękuję. A Zołzik pozdrawia :)

Obrazek
Obrazek

Boo

Od: Pt lis 04, 2005 11:41

[poprzednia][następna]