SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw kwi 09, 2015 21:59 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Wszystko to sprawa marki i ceny.
Tu składy są zastanawiająco i łudząco podobne - dowolna witamina, np. B6 czy D3 - dokładnie tyle samo, co do dziesiątych części mg.

kfiatek 1983

Od: Wto paź 04, 2011 22:15

Post » Pt kwi 10, 2015 6:42 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Zofka pisze:
kfiatek 1983 pisze:To w takim razie pytanie brzmi - skoro Purizon i N&D mają taki sam skład, to jakim cudem różnią się o tą nieszczęsną K3? I czy na pewno się różnią.

Wygląda na to, że się różnią. Poza tym uważam, że nie ma dwóch identycznych produktów/karm, czy też identycznych składów, zawsze jest jakiś szczegół, który je różni.
Po co ten sam producent miałby produkować dwie karmy o identycznym składzie, ale innej nazwie... :?:
----------------------------
A tak na marginesie, w Zooplusie jest fajna promocja na Purizona :wink:

Producent robi to po to, aby więcej sprzedać. Współpraca z Zooplusem to ogromny obrót w całej Europie.

Polina

Od: Sob sty 17, 2015 14:58

Post » Pt kwi 10, 2015 20:36 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

kfiatek 1983 pisze:Porównaj i daj znać proszę. Jestem bardzo ciekawa.
X czasu temu jak miała N&D zawierała K3 (dlatego też potem nawet na nią nie patrzyłam).
Spotkałam się z twierdzeniem, że poniżej pewnego poziomu nie jest szkodliwa (ale na ile to prawda...) więc może mieści się to w standardach.

Mam dwie małe N&D. Na opakowaniu widnieje wit. K
Tu macie linki:
https://drive.google.com/file/d/0B1tEpG ... gya2M/view

https://drive.google.com/file/d/0B1tEpG ... sp=sharing

Przepraszam, nie przekręcałam zdjęcia a robiłam je na szybko.
Opakowanie ma nawet te same elementy graficzne co Purizon. Chrupki mają IDENTYCZNY kształt co Purizona. Otworzyłyśmy dzika, młoda wcina aż miło ;)

Zaczęłam czytać na temat tej witaminy i nie jest ona szkodliwa. Szkodliwy jest jej niedobór lub przedawkowanie. Trochę mi się nie chce wierzyć, że celowo suplementują jakąś szkodliwą dla kociaka witaminą. Myślę, że jest jej taka ilość, że jest to potrzebny składnik.
O znalazłam coś takiego:
http://www.kocie-abc.pl/dieta/witaminy- ... aszkodzic/

O i jeszcze tu:
http://www.peteducation.com/article.cfm ... 46&aid=709

Polina

Post » Sob kwi 11, 2015 0:23 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

No i widzisz, tu na opakowaniu widnieje ogółem witamina K.
Na starym była wyszczególniona K3 - menadion.
Gdyby to były K1 lub K2, a nie sztuczny związek K3 to by nie było problemu, a tak to mam wątpliwości.
I znowu - czy zniknęła tylko liczna na opakowaniu, czy zmienili skład...

kfiatek 1983

Od: Wto paź 04, 2011 22:15

Post » Sob kwi 11, 2015 10:17 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Mojemu kitkowi nie smakuje porta21 (Feline Finest Sensible, bez zbóż) :( juz trzeci dzien probuje go do niej przekonac i niestety bunt - odchodzi od miseczki. Skubnal pare chrupek doslownie. Szczerze mowiac jak dla mnie to ta karma nie pachnie zbyt apetycznie. wczesniej jadl TOTW (nie bylo problemu) i Purizon (uwielbia!). Probowac dalej czy odstawic porte?
https://www.youtube.com/watch?v=8NIlVyBtopc
Koty potrafią zranić w jeden sposób - odchodząc.

rest

Od: Sob gru 27, 2014 17:08

Post » Sob kwi 11, 2015 10:52 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

rest pisze:Mojemu kitkowi nie smakuje porta21 (Feline Finest Sensible, bez zbóż) :( juz trzeci dzien probuje go do niej przekonac i niestety bunt - odchodzi od miseczki. Skubnal pare chrupek doslownie. Szczerze mowiac jak dla mnie to ta karma nie pachnie zbyt apetycznie. wczesniej jadl TOTW (nie bylo problemu) i Purizon (uwielbia!). Probowac dalej czy odstawic porte?

Karmę najlepiej wprowadzać stopniowo, mieszając z dotychczasową. Spróbuj podać mu miseczkę w proporcjach 3/4 TOTW lub Purizon i 1/4 Porty 21. Po np. tygodniu możesz wsypywać już po połowie, potem 3/4 Porty itd. :)
Obrazek
Obrazek
Obrazek

mandala20

Od: Pon wrz 22, 2014 15:41

Post » Sob kwi 11, 2015 11:14 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Wymieszałam z purizonem i zjada wszystko z miseczki :) :ok: dzieki za radę
https://www.youtube.com/watch?v=8NIlVyBtopc
Koty potrafią zranić w jeden sposób - odchodząc.

rest

Od: Sob gru 27, 2014 17:08

Post » Wto kwi 14, 2015 18:30 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Ostatnio edytowano Nie kwi 19, 2015 17:48 przez piter7, łącznie edytowano 1 raz

piter7

Od: Wto sie 03, 2010 19:15

Post » Czw kwi 16, 2015 14:47 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Co do tożsamości składów Farminy i Purizona:

FARMINA Natural & Delicious LG(T) kurczak i granat 0,3 kg Cat:

Składniki:
Świeży kurczak bez kości (30%), mączka z kurczaka (28%), ziemniaki, tłuszcz z kurczaka...

Purizon kurczakowy:
Skład
30 % świeży filet z kurczaka bez kości, 28 % suszony filet z kurczaka, 18 % ziemniaki, 5 % tłuszcz kurczaka...

ciekawe czy złe tłumaczenie czy faktycznie tak jest bo suszony filet z kurczaka a mączka z kurczaka (całego "z kurnikiem") to jednak różnica jest.

Ktoś pytał co po PoNie - prawie na równi są Wild Cat'y - Karoo, Etosha i Cheetah a później jest spora przerwa do ziemniaczanych bezzbożówek.
Obrazek

Boo

Od: Pt lis 04, 2005 11:41

Post » Pt kwi 17, 2015 10:07 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Problemy z kocią alergią w miarę opanowane. TOTW zielony smakuje i nie uczula. Uzupełniam mu jedzonko tauryną w odrobinie puszeczki (ćwiartka lubianej lub 1/8 mniej lubianej). Ze smakołyków krewetki Thrive (rozpacz bo ostatnio nie ma w ofercie, duże opakowanie odpada, nagrody ze względu na alergię są tylko w wyjątkowych sytuacjach). Puszeczki bezzbożowe dla alergika przeważnie nie smakują i karmię futrzaka z ręki, wtedy raczy zjadać. Jakie puszki smakują kotom??? Te z wyższej półki przeważnie są be.... Tylko Applaws jest akceptowany, ale tam wołowina (mało, ale to czynnik uczulający), po odrobinie nic się nie dzieje, jednak wolałabym znaleźć coś co smakuje i na pewno nie uczuli.... Testowałam jeszcze GranataPet, Animondę Carny i CFinefood.
Jakie puszki (bezzbożowe!!) smakują Waszym kotom???

fankapuchatego

Od: Wto lis 06, 2012 18:10

Post » Pt kwi 17, 2015 10:12 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

fankapuchatego pisze:Problemy z kocią alergią w miarę opanowane. TOTW zielony smakuje i nie uczula. Uzupełniam mu jedzonko tauryną w odrobinie puszeczki (ćwiartka lubianej lub 1/8 mniej lubianej). Ze smakołyków krewetki Thrive (rozpacz bo ostatnio nie ma w ofercie, duże opakowanie odpada, nagrody ze względu na alergię są tylko w wyjątkowych sytuacjach). Puszeczki bezzbożowe dla alergika przeważnie nie smakują i karmię futrzaka z ręki, wtedy raczy zjadać. Jakie puszki smakują kotom??? Te z wyższej półki przeważnie są be.... Tylko Applaws jest akceptowany, ale tam wołowina (mało, ale to czynnik uczulający), po odrobinie nic się nie dzieje, jednak wolałabym znaleźć coś co smakuje i na pewno nie uczuli.... Testowałam jeszcze GranataPet, Animondę Carny i CFinefood.

Podpinam się pod pytanie, bo u mnie żadne :( Moja nawet na pastę Miamora kręci nosem.
No, czasami Applaws, ale to tak zje z łyżeczkę a reszta idzie do misek dla blokowych kociaków. Szału można dostać. Wcina tylko suche i surową wołowinę (co 2 dni).

Polina

Post » Pt kwi 17, 2015 10:30 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Moi jedzą GranataPet, CFF i Feringę. Eksperymentalnie zamówiłam Grau puszka dla łasucha, zobaczymy, co będzie.
ObrazekObrazekObrazek
Panowie Kocurowie
"Poznasz siebie, poznając własnego kota." Konrad T. Lewandowski, "Widmowy kot"

PumaIM

Od: Pon sty 20, 2003 1:30

Post » Pt kwi 17, 2015 11:22 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

PumaIM pisze:Moi jedzą GranataPet, CFF i Feringę. Eksperymentalnie zamówiłam Grau puszka dla łasucha, zobaczymy, co będzie.

Moja kicia zajada się Feringą bez opamiętania. Też ostatnio zamówiłam Grau, bo skusiła mnie promocja, ale Kiara nie chciała nawet podejść do miski, po powąchaniu miała wręcz odruch wymiotny 8O :roll:
Obrazek
Obrazek
Obrazek

mandala20

Od: Pon wrz 22, 2014 15:41

Post » Pt kwi 17, 2015 11:37 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Luśce polewałam saszetkami RC HerrmannsaBio i wszelkie inne. bez niczego filetówki jej tylko smakowały, w ilości znikomej >< teraz (po 2,5 miesiąca) zjada bez problemu. wybrane smaki. :roll: i surowe mięsko :dance:
Chamstwo zawsze najgłośniej wrzeszczy, obraża, pogardza. Bo nic innego nie umie.

Belka na pokładzie - Jezebel w UK

kwiat groszku

Od: Nie wrz 13, 2009 19:15

Post » Pt kwi 17, 2015 12:29 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

fankapuchatego pisze:Problemy z kocią alergią w miarę opanowane. TOTW zielony smakuje i nie uczula. Uzupełniam mu jedzonko tauryną w odrobinie puszeczki (ćwiartka lubianej lub 1/8 mniej lubianej). Ze smakołyków krewetki Thrive (rozpacz bo ostatnio nie ma w ofercie, duże opakowanie odpada, nagrody ze względu na alergię są tylko w wyjątkowych sytuacjach). Puszeczki bezzbożowe dla alergika przeważnie nie smakują i karmię futrzaka z ręki, wtedy raczy zjadać. Jakie puszki smakują kotom??? Te z wyższej półki przeważnie są be.... Tylko Applaws jest akceptowany, ale tam wołowina (mało, ale to czynnik uczulający), po odrobinie nic się nie dzieje, jednak wolałabym znaleźć coś co smakuje i na pewno nie uczuli.... Testowałam jeszcze GranataPet, Animondę Carny i CFinefood.

A czemu nie dawać jako przysmaku surowego mięsa drobiowego - np. indyk czy kurczak. Może być też królik. Spróbowałabym też z surową wołowiną/cielęciną, bo to zupełnie inna jakość mięsa niż to w puszkach. Albo ryby? Kupić filet, poporcjować, zamrozić i dawać po odmrożeniu i sparzeniu/ugotowaniu? Taurynę suplementować w miarę potrzeby proszkiem rozpuszczanym w małej ilości wody i tym polewać podawane mięso albo tabletkami z tauryną (ja daję Mikitę: http://zooart.com.pl/product-pol-5413-M ... -tab-.html )

Pamiętajcie, że Applaws to mięso filetowane. Nie nadaje się jako karma podstawowa.

Dark Angel

Od: Wto sie 12, 2014 11:38

[poprzednia][następna]