Kitusia i Marysia {Maciuś za TM} Bytomskie Łobuzy :D

blaski i cienie życia z kotem

Moderator: Estraven

Post » Wto mar 24, 2015 19:30 Re: Kitusia, Marysia i Maciuś w naszych sercach [']

kalair pisze:takie mam obawy.. :roll:

Klaudia, Jak pisze Sylwia-płacisz, żądasz, niech myślą co chcą! :ok:

:ok: :ok: :ok:

MaryLux

Od: Pon paź 16, 2006 14:21

Post » Wto mar 24, 2015 19:52 Re: Kitusia, Marysia i Maciuś w naszych sercach [']

Mam nadzieję :)

Tak prawdę powiedziawszy to ja już pół roku temu oglądałam te tabliczki i nie mogłam wybrać, najchętniej napisałabym wszystko :) Nie mogłam się też zebrać do kupienia jej, ale Maciuś tam czeka...
Cieszę się, że mam to już za sobą :)

Drukować mi pięknie z należytą czcią, gdyż to dla mojego Królewicza jest ta tabliczka!

Zrobiłam dziś pyszny obiad, chcę Wam zdradzić mój patent na zapiekankę o ile lubicie te z Biedronki w zamrażalce takie porcjowane ze szpinakiem. Wczoraj kupiłam, szpinaku było pół łyżeczki może, smaku jeszcze mniej, mnóstwo tłuszczu i sosu i se myślę - to nie to! Moja zapiekanka to 2 min przygotowania i od razu do piekarnika na czas podobny do tamtej ok. 40 min.

Makaron rurki lub świderki wysypujemy na surowo do formy. Wcześniej na dno dałam trochę oleju. Teraz sos. Serek topiony i pół litra wody gotujemy do rozpuszczenia serka (trzeba mieszać, żeby się ładnie rozpuścił) - doprawiamy sos tym co lubimy - ja dałam wegete, czosnek, curry i pieprz. Jak sie rozpuści to zalewany makaron - sos powinien przykrywać makaron (więc proporcje wg tego ile czego macie), na to wyłożyłam zamrożony szpinak i to posypałam serem żółtym i oregano. Do piekarnika i gotowe :D W wersji lux dałabym jeszcze np plamki koncentratu i na pewno niebieski ser pleśniowy, ale nie miałam. - wyszło pysznie i w miarę szybko :)
Skarby: Obrazek

klaudiafj

Od: Czw cze 05, 2014 21:02

Post » Wto mar 24, 2015 20:25 Re: Kitusia, Marysia i Maciuś w naszych sercach [']

Klaudia, dobre zrozumiałam??? Surowy, suchy makaron wsypujemy??
Obrazek
Obrazek

kalair

Od: Czw maja 24, 2007 21:07

Post » Wto mar 24, 2015 20:30 Re: Kitusia, Marysia i Maciuś w naszych sercach [']

Właśnie tak! Dlatego Wam to napisałam, bo nie każdy o tym wie, że do zapiekanek z sosem dajemy suchy, surowy makaron (mój małż się dziś dziwił, a potem wielce zachwalał) - skrobia z makaronu wiąże zapiekankę dodatkowo, czyli zlepia i można ładnie pokroić. A gdyby się okazało, że sosu nie ma a makaron jeszcze twardy to dolewa się wody i zapiekanka dalej się zapieka :) Taki makaron jest dużo smaczniejszy niż uprzednio ugotowany, bo nie jest rozgotowany ;) I ma smak, który nie uciekł w wodzie w innym garnku. Wrzucam też surowy makaron na patelnie i podlewam wodą i duszę z warzywami :) A nauczyłam się tego myku z dań gotowych, gdzie zawsze makaron jest surowy ;)

klaudiafj

Post » Wto mar 24, 2015 20:35 Re: Kitusia, Marysia i Maciuś w naszych sercach [']

Jak dla mnie ok., nie trzeba wcześniej gotować. :P
Obrazek
Obrazek

kalair

Od: Czw maja 24, 2007 21:07

Post » Wto mar 24, 2015 20:36 Re: Kitusia, Marysia i Maciuś za TM <3

Właśnie ;)

klaudiafj

Post » Wto mar 24, 2015 20:57 Re: Kitusia, Marysia i Maciuś za TM <3

Ja myślałam, że my w Bytomiu nie mamy prawie bezdomnych zwierząt, a odnalazłam już drugą fundacje i tu w linku pisze o stadach i karmicielkach http://chatul.pl/podopieczni Działkowce kiedyś spotkałam :) Fajnie, że ktoś się nimi opiekuje, szkoda, że tych osób nie ma tutaj na forum chyba. I że w Bytomiu też są akcje sterylizacji i że miasto daje karmę karmicielkom :) Bardzo mi się to podoba, kolejny plus dla Bytomia :ok:

klaudiafj

Post » Wto mar 24, 2015 21:03 Re: Kitusia, Marysia i Maciuś za TM <3

Klaudio a lazanie też można z suchym makaronem zrobić ?
Pozdrawiam Obrazek

Gosiagosia

Od: Wto kwi 23, 2013 11:47

Post » Wto mar 24, 2015 21:07 Re: Kitusia, Marysia i Maciuś za TM <3

Lazanię to przede wszystkim się robi z suchym :) W lazanii jest sporo sosu, a i zawsze można dodatkowo podlać wodą jak wyparuje za dużo :) Można też folią przykryć od góry i dusić aż makaron zmięknie, wtedy sos nie odparuje tak szybko i potem ściąga się folię i lazania dochodzi i się przypieka ładnie :)

klaudiafj

Post » Wto mar 24, 2015 21:25 Re: Kitusia, Marysia i Maciuś za TM <3

A ja głupia zawsze podgotowywałam płaty makaronu i narobiłam się. :lol:
Nawet po tylu latach gotowania człowiek czegoś mądrego i wygodnego się nauczy. :1luvu:

Gosiagosia

Post » Wto mar 24, 2015 22:05 Re: Kitusia, Marysia i Maciuś za TM <3

Ja przy pierwszej lazanii też gotowałam i jak mi sie posklejało wszystko to koniec ;) Ale teściowa była we Włoszech 8 lat i powiedziała mi, że daje się surowy i dużo sosu :)

klaudiafj

Post » Wto mar 24, 2015 23:15 Re: Kitusia, Marysia i Maciuś za TM <3

Cześć Klaudus :1luvu:

Wszystkie napisy piękne, ciężko wybrać :cry:

O patrz, a ja głupia zawsze makaron gO tuje najpierw i taka ciapa wychodzi :ryk: także wypróbuję nowy sposób :ok: :piwa:
Obrazek

sistersy25

Od: Wto paź 28, 2014 22:03

Post » Śro mar 25, 2015 7:48 Re: Kitusia, Marysia i Maciuś za TM <3

Hej :)
Do lazanii nigdy nie gotowałam płatków. Robię dużo sosu, makaron sam się w tym ugotuje :)

Sihaja

Od: Pon sty 03, 2005 22:17

Post » Śro mar 25, 2015 9:46 Re: Kitusia, Marysia i Maciuś za TM <3

Witam Was na małą chwileczkę, idę do pracy na drugą zmianę i zaraz wychodzę ale chociaż się z przywitam :piwa:
Słoneczko ładnie świeci aż chce się żyć i chętniej wstaje nawet do pracy. :lol:

Gosiagosia

[poprzednia][następna]