Podejrzenie FIP ! [*]

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon mar 23, 2015 12:29 Re: Podejrzenie FIP ! Dobry wet z Rzeszowa - proszę o porady

Tutaj masz wątek (część IV) o prowadzeniu kota z białaczką: viewtopic.php?f=1&t=150321&p=11034198&hilit=bia%C5%82aczkowce#p11034198 .
Pierwszy post danej części zawiera link do części poprzedniej.
Meoniku ['] - tak bardzo kocham i tęsknię każdego dnia. Na zawsze jesteś w moim sercu, czekaj na mnie, przyjdę na pewno.

Marcelibu

Od: Nie sty 11, 2009 1:10

Post » Pon mar 23, 2015 12:36 Re: Podejrzenie FIP ! Dobry wet z Rzeszowa - proszę o porady

Dziękuję za ten wątek. Prześledziłam całe wyniki badań, napisałam sobie objawy i.... ciągle pojawia się słowo niedokrwistość (anemia), białaczka, krwotok, stan zapalny. Białaczka- kilka razy... coś czuję, że to to :( przeczytam ten wątek, pomoże mi dowiedzieć się jak pomóc kotu.

edit: dzwoniliśmy, bo już nie mogłam wytrzymać do wizyty, musiałam wiedzieć na co się nastawić.... test na białaczkę ujemny.... nie wiem czy się cieszyć czy nie, już nie wiem co jest gorsze ;/
Przynajmniej mamy szansę, że da się to COŚ wyleczyć, bo białaczka nieuleczalna...
Zaraz wyjeżdżam do weta.
„Oswoić” znaczy „stworzyć więzy”.Pozostajesz na zawsze odpowiedzialny za to, co oswoiłeś. Jeśli mnie oswoisz, ty będziesz dla mnie jedyny na świecie i ja będę dla ciebie jedyny na świecie."

Cycuś [*] 11.01.15- zaginął , Horacy [*] 29.03.15- FIP , Presia [*] 11.06.2016 - FIP i kocia białaczka, Julian [*] 20.08.21 - rak wątroby

Horek

Od: Pt mar 20, 2015 10:18

Post » Pon mar 23, 2015 13:57 Re: Podejrzenie FIP ! Dobry wet z Rzeszowa - proszę o porady

Przyczyny anemi są różne . Hemobartoloneza daje objawy jak białaczka np. Złe leczenie też .
Trzymam kciuki!
Obrazek

Dla naszych Słoneczek [*] Kochamy i tęsknimy.

ASK@

Od: Czw gru 04, 2008 12:45

Adopcje: 10 >>

Post » Pon mar 23, 2015 17:41 Re: Podejrzenie FIP ! Dobry wet z Rzeszowa - proszę o porady

Byliśmy na kroplówce. Powiedziałam Pani doktor ornipuralu i ona powiedziała,że on dostaje w kroplówce ornitynę (to coś podobnego). Kicior miał znów pobrany płyn- tym razem był żółty. Ale nie pienił się i nie był ciągnący- był rzadki jak woda!!!(nawet wet się zdziwiła ) Wet powiedziała, że żółty może być od wątroby (wysoka bilirubina). Płyn pobraliśmy żeby zrobić test na fip (nie obecność koronawirusa, a konkretnie fip). Kosztował mnie on 180zł ,ale już trudno, stwierdziłam, że musimy wiedzieć. Kotek dostał dietę convalescence - taką mokrą saszetkę i zjadł teraz troszkę z apetytem :) Całą drogę w aucie do mnie mówił, a teraz wskoczył na parapet i siedzi (nie leży).

Wyniki testu na fip będą gdzieś w czwartek.

Przestraszyłam się, bo po przyjeździe Horek zostawił na parapecie wielką neonowo-żółtą plamę. Szybko zaniosłam go do kuwety, bo myślałam, że nie zdążył z siusiu. A tu się okazuje, że wycieka mu ten rzadki płyn... podkładałam papier toaletowy, nasiąkał szybko jak wodą. Teraz Horek położył się w kłębek i nie mam możliwości już mu tam nic ruszać, wsiąknie w krzeslo, ale to nic. Dzwoniłam do wetki, bo sie wystraszyłam- kot się mył czyli zlizywał ten płyn. No ale niby nic mu nie będzie. Płynu podobno bylo bardzo dużo (sama wetka sprawdzała na usg czy to czasem nie mocz, bo wygląda jak mocz...)
„Oswoić” znaczy „stworzyć więzy”.Pozostajesz na zawsze odpowiedzialny za to, co oswoiłeś. Jeśli mnie oswoisz, ty będziesz dla mnie jedyny na świecie i ja będę dla ciebie jedyny na świecie."

Cycuś [*] 11.01.15- zaginął , Horacy [*] 29.03.15- FIP , Presia [*] 11.06.2016 - FIP i kocia białaczka, Julian [*] 20.08.21 - rak wątroby

Horek

Post » Pon mar 23, 2015 18:00 Re: Podejrzenie FIP ! Dobry wet z Rzeszowa - proszę o porady

Nie ma testu na FIP. Jest na miano przeciwciał: będzie podane np. 1: 1200 plus rozpiska, że
takie miano to możliwy FIP, bo od 1:5000 to już pewny (liczby przykładowe). Obawiam
się, że jednoznacznej odpowiedzi nie będzie. Poproś niech zrobi sama test Rivalta.
Jaka diagnoza, jeżeli to nie FIP? Wątroba?
Ostatnio edytowano Pon mar 23, 2015 18:04 przez Marcelibu, łącznie edytowano 1 raz
Meoniku ['] - tak bardzo kocham i tęsknię każdego dnia. Na zawsze jesteś w moim sercu, czekaj na mnie, przyjdę na pewno.

Marcelibu

Post » Pon mar 23, 2015 18:03 Re: Podejrzenie FIP ! Dobry wet z Rzeszowa - proszę o porady

No pewnie wątroba, bo zażółcenie, woda w brzuszku, powiększenie narządu na usg, stan zapalny wg badań.

Horek dostaje cały czas leki na wątrobę i na krew. Dodatkowo antybiotyk. Jutro mam znów jechać (pewnie kroplówka).

Co do testu- wet mówiła, że to jakiś nowy test, że gdzieś tam wysyłają do jednej firmy, bo tylko ona ma patent. Nie zapamiętałam, bo na widok żółego płynu wybuchnęłam płaczem :(
Ostatnio edytowano Pon mar 23, 2015 18:05 przez Horek, łącznie edytowano 1 raz

Horek

Post » Pon mar 23, 2015 18:05 Re: Podejrzenie FIP ! Dobry wet z Rzeszowa - proszę o porady

Marcelibu pisze: Poproś niech zrobi sama test Rivalta.

Marcelibu

Post » Pon mar 23, 2015 18:06 Re: Podejrzenie FIP ! Dobry wet z Rzeszowa - proszę o porady

Kurcze, no ale to znowu będą mu musieli pobrać ten płyn... chyba, że będą trzymać do jutra i jutro im powiem? (dziś jest już zamknięte)

Horek

Post » Pon mar 23, 2015 18:12 Re: Podejrzenie FIP ! Dobry wet z Rzeszowa - proszę o porady

Jeżeli nie ma już próbki to odpuść. Wg mnie ten test jest lepszy niż idexx.

Marcelibu

Post » Pon mar 23, 2015 18:39 Re: Podejrzenie FIP ! Dobry wet z Rzeszowa - proszę o porady

Mnie strasznie zdziwiło, że ten płyn jest rzadki jak woda. Normalnie wypływało Horkowi - tak sączyło się. Może to lepiej? Nie będe mu już podawać furosemidu... Spi teraz bidulka, u weta byliśmy 2,5h więc czuje się wymordowany. Zapytam jutro o tą próbke, ale wątpię, by była...

Horek

Post » Pon mar 23, 2015 19:52 Re: Podejrzenie FIP ! Dobry wet z Rzeszowa - proszę o porady

To chyba nie FIP - wtedy płyn jest gęsty, pienisty, bursztynowy.
Przypuszczam, że jest stan zapalny i stąd przesiąkanie.
Ale bądź czujna - gdyby były duszności - Furosemid.
Najlepiej w iniekcji - wtedy szybko zastrzyk podskórny. Działa w 15 minut.
Bo tak ogólnie pisząc - mającemu duszności kotu trudno jest pchać coś do pyska.
Może poproś jutro o jedną dawkę Furosemidu w zastrzyku i o szkolenie,
jak taki zastrzyk zrobić.
Zapytaj jutro co wetka podejrzewa (jeśli nie FIP). Czy to może być stan zapalny wątroby?
I o to chrząkanie. Sprawdzaj dziąsła (mocna anemia jest widoczna w ich bladości).
Przy anemii trzeba uważać z kroplówkami ("rozwodnienie" krwi). Lepiej potem przejść na podskórne.
Patrz jakie jest siku (czy nie mocno żółte - ciemne - bilirubina).
Ostatnio edytowano Pon mar 23, 2015 19:53 przez Marcelibu, łącznie edytowano 1 raz

Marcelibu

Post » Pon mar 23, 2015 19:52 Re: Podejrzenie FIP ! Dobry wet z Rzeszowa - proszę o porady

jeśli z kota płyn wycieka, to test Rivalty możesz zrobić sama. Do szklanego naczynia należy wlać 10 ml ciepłej wody, dodać 2-3 krople zwykłego spirytusowego octu i krople, dwie płynu wysiękowego. Jeśli płyn rozproszy się w roztworze, daje 98% pewności, że NIE JEST TO FIP.
Jeśli płyn wysiękowy opadnie na dno roztworu, przyjmując postać odwróconej meduzy - daje 86% pewności, że to FIP.

izka53

Od: Śro wrz 29, 2010 13:54

Post » Pon mar 23, 2015 20:18 Re: Podejrzenie FIP ! Dobry wet z Rzeszowa - proszę o porady

Nie mogę mu pobrać tego płynu, bo chyba już tak nie leci. Chciałam Horka przekręcić, ale warczy... nie da się ruszyć. Przekręcił się sam na drugi bok i zajęczał przy tym ;( Chryste... chciałam zadzwonić do weta, do którego może mogłabym podjechać (choć nie wiem jak to Horek by przeżył...), ale wet nie odbiera ;((( Jestem sama, mąż wraca o 23 :( tak się boję, wariuję. Nie wiem co robić, nie wiem co może pomóc mojemu kotu... Spi teraz, mył łapkę i położył się. Jest bardzo słaby. Nie był dziś w kuwecie, a dostał furosemid.... Wszystko tak jakby wlazło mu w brzuch (może stąd tyle płynu). Boję się, że nie zdążę z eutanazją :(

Horek

Post » Pon mar 23, 2015 20:27 Re: Podejrzenie FIP ! Dobry wet z Rzeszowa - proszę o porady

Oj biedna jesteś. Możemy Cie wspierać w tej walce. Żeby kotek wygrał :ok: :ok:

asiek o

Od: Śro maja 26, 2010 15:14

Post » Pon mar 23, 2015 20:34 Re: Podejrzenie FIP ! Dobry wet z Rzeszowa - proszę o porady

Postanowiłam, że jak mąż przyjdzie z pracy to porozmawiam z nim o eutanazji. Czuję, że to wszystko zaszło za daleko, czuję, że powinniśmy to zrobić zanim będzie tragicznie. Jeśli mąż oceni stan kota na zły (ja uważam, że jest zły) to rano pojadę do weterynarza :( czasami trzeba wybrać... strasznie to trudne, naprawdę. Nie chcę sobie pluć w brodę, że nie próbowałam go leczyć, że nie próbowałam wszystkiego, ale nie wybaczę sobie jeśli on odejdzie w cierpieniu :(

nie umiem sobie z tym poradzić, naprawdę :(

Horek

[poprzednia][następna]