Podejrzenie FIP ! [*]

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob mar 21, 2015 20:40 Re: Podejrzenie FIP ! Dobry wet z Rzeszowa - proszę o porady

18.03 było robione czyli 3 dni temu i wtedy też pobierany płyn
„Oswoić” znaczy „stworzyć więzy”.Pozostajesz na zawsze odpowiedzialny za to, co oswoiłeś. Jeśli mnie oswoisz, ty będziesz dla mnie jedyny na świecie i ja będę dla ciebie jedyny na świecie."

Cycuś [*] 11.01.15- zaginął , Horacy [*] 29.03.15- FIP , Presia [*] 11.06.2016 - FIP i kocia białaczka, Julian [*] 20.08.21 - rak wątroby

Horek

Od: Pt mar 20, 2015 10:18

Post » Sob mar 21, 2015 20:49 Re: Podejrzenie FIP ! Dobry wet z Rzeszowa - proszę o porady

jeszcze się zapytam czy jak bralaś kotka ze schroniska to jego brzuszek juz był powiekszony? czy wiadomo jak dlugo on był w takim stanie i co się dzialo wcześniej?

asia2

Od: Sob wrz 04, 2010 14:43

Post » Sob mar 21, 2015 20:53 Re: Podejrzenie FIP ! Dobry wet z Rzeszowa - proszę o porady

Tak, brzuszek miał duży szczególnie porównując do tego, że ma szczupłe nogi i szczupły pyszczek. Ale po prostu myśleliśmy, że taka jego uroda... gdyby był u nas i brzuch nagle by mu rósł dawno bylibyśmy u weterynarza. A tak to jak brzuch był już spory i wydawalo się, że kot ma gorączkę oraz był taki senny to stwierdziliśmy, że natychmiast pójdziemy. Nie wiemy jak długo miał duży brzuszek zanim go wzięliśmy. U nas przez te 2 miesiące brzuszek jednak jeszcze dosyć urósł.

kot wyglądał pierwszego dnia jak go wzięliśmy tak: (nasz pamiątkowy filmik dla schroniska)

https://www.youtube.com/watch?v=j48ryF-J-QA
„Oswoić” znaczy „stworzyć więzy”.Pozostajesz na zawsze odpowiedzialny za to, co oswoiłeś. Jeśli mnie oswoisz, ty będziesz dla mnie jedyny na świecie i ja będę dla ciebie jedyny na świecie."

Cycuś [*] 11.01.15- zaginął , Horacy [*] 29.03.15- FIP , Presia [*] 11.06.2016 - FIP i kocia białaczka, Julian [*] 20.08.21 - rak wątroby

Horek

Post » Sob mar 21, 2015 21:25 Re: Podejrzenie FIP ! Dobry wet z Rzeszowa - proszę o porady

Nie rób następnych badań krwi. Te są OK.
Nie wiem, czy jest sens robić bilirubinę, bo i tak jest zażółcenie (myślę
o męczeniu kota pobieraniem krwi). Ale może jest?
Napisz sobie wszystko na kartce. Są rzeczy, które mówią o FIP
ale są też ważne, które przeczą (płyn jest przezroczysty, nie ma gorączki,
A/G 0,625, kot miał pełny brzuch już 2 miesiące temu - już by nie żył). Weź wyniki badań.
Spisz jakie leki kiedy dawałaś (szczególnie steryd - on ukrywa objawy).
Chodzi o to, aby lekarz mógł wysunąć jakieś wnioski. Zapytaj, co to może
być jeśli nie FIP. Jeśli FIP to nic nie zrobicie, ale są pewne czynniki, które
tej chorobie przeczą. Trzeba zaryzykować, bo nic nie stracisz.
Czy były dawane p/gorączkowe, które mogły zbijać potencjalną temperaturę?
Chyba nie?
Te guzki na wątrobie - ile czytałam wątków o FIP, to wydaje mi się, że widoczne
były dopiero w badaniu sekcyjnym (czyli po otwarciu brzucha), które miało na celu
stwierdzenie powodu śmierci. Nie wiem, czy byłyby widoczne na USG?
Ale może jestem w błędzie? :roll:

Hemobartonelli nie da się szybko zdiagnozować, raczej podaje się ciemno Doksycyklinę.
I to kilka tygodni w dużych dawkach.
Meoniku ['] - tak bardzo kocham i tęsknię każdego dnia. Na zawsze jesteś w moim sercu, czekaj na mnie, przyjdę na pewno.

Marcelibu

Od: Nie sty 11, 2009 1:10

Post » Sob mar 21, 2015 21:34 Re: Podejrzenie FIP ! Dobry wet z Rzeszowa - proszę o porady

Jak trafiliśmy do weta to miał 40st. Po podaniu leków przeciwzapalnych gorączka zmalała do 36,7st i następnego dnia (bez podania przeciwzapalnych) też nie miał gorączki- jakieś 37,8st. Dziś wydaje mi się, że przed podaniem sterydu miał- ale nie mam termometru więc nie zmierzyłam. Jutro zmierzymy u weta.

Kot po sterydzie poczuł się już znacznie lepiej z tego co widzę. Był siusiu pierwszy raz dziś. Napił się ponownie. Odchrząkuje jakąś wydzielinę co jakiś czas (robił to od pierwszego dnia jak do nas przybył).
Macelibu, jak ja liczę to a/g to wychodzi mi 0,579... nie wiem co robię źle?

Steryd dostał dziś wieczorem pierwszy raz. 1 tabletkę encortolonu.

To o co w takim razie poprosić weta? O lek na hemobartonellę w ciemno? A jak sprawdzą czy jest zapalenie woreczka żółciowego czy kamienie? (myslałam, ze jakoś z krwi)...

przepraszam, że się tak dopytuję, ale po prostu czuję się strasznie zagubiona w tym wszystkim...
Ostatnio edytowano Sob mar 21, 2015 22:05 przez Horek, łącznie edytowano 1 raz

Horek

Post » Sob mar 21, 2015 21:46 Re: Podejrzenie FIP ! Dobry wet z Rzeszowa - proszę o porady

może byc tez pozawatrobowe zapalenie drog żólciowych i np mogło dojśc do żólciowego zapalenia otrzewnej ale to wtedy gdyby doszlo do pękniecia woreczka w wyniku zapalenia. Ja tak pisze , to nie oznacza że wiem. Kombinuje, podpowiadam, uwrażliwiam.

asia2

Post » Sob mar 21, 2015 21:47 Re: Podejrzenie FIP ! Dobry wet z Rzeszowa - proszę o porady

Białko całkowite - Albuminy = Globuliny
6,54 - 2,4 = 4,14
A = 2,4
G = 4,14
A/G = 0,579.
Masz rację. Liczyłam na telefonie - marny kalkulator, przepraszam.
Ale to też wysoko.

Mów wszystko po kolei, sugeruj i hemobartonellę (bo daje objawy bardzo
podobne do FIP - wysięk), jak i sprawę woreczka (dróg żółciowych). Powiedz
o tym, że kot już miał taki brzuch od 2 miesięcy. Daj lekarzowi szansę pomyśleć.
My tutaj tylko proponujemy, podpowiadamy.
Meoniku ['] - tak bardzo kocham i tęsknię każdego dnia. Na zawsze jesteś w moim sercu, czekaj na mnie, przyjdę na pewno.

Marcelibu

Post » Sob mar 21, 2015 21:49 Re: Podejrzenie FIP ! Dobry wet z Rzeszowa - proszę o porady

przeczytałam, że encortolon (w sensie steryd) nie jest dobry dla wątroby :( trochę się martwię, że mu zaszkodzę ;/ Choć niby ma działanie przeciwzapalne...
Ok, będę wetowi podrzucać różne ścieżki. Pojedziemy do tego co ostatnio, ale się uprę na te badania. W koncu ja tu płacę- to wymagam...
Bardzo Wam wszystkim dziękuję za te propozycje i podpowiedzi! Dodało mi to trochę sił i nadziei na walkę.

Horek

Post » Sob mar 21, 2015 22:00 Re: Podejrzenie FIP ! Dobry wet z Rzeszowa - proszę o porady

Encortolon lepszy jest od Encortonu.
Daj znać co lekarz powie.
:ok:

Marcelibu

Post » Sob mar 21, 2015 22:06 Re: Podejrzenie FIP ! Dobry wet z Rzeszowa - proszę o porady

Na pewno dam znać, dziękuję :*

Horek

Post » Nie mar 22, 2015 8:15 Re: Podejrzenie FIP ! Dobry wet z Rzeszowa - proszę o porady

przyszła mi do glowy trzustka- zapalenie trzustki. W sumie ono nigdy nie daje takich objawów że można rzec to to i już. Niech wet zbada cukier. Też może zbierać się płyn, może byc gorączka przez chwilę , może być brak apetytu, wszystko to może byc.
Na usg nie masz opisu trzustki?

asia2

Post » Nie mar 22, 2015 8:34 Re: Podejrzenie FIP ! Dobry wet z Rzeszowa - proszę o porady

Kot był siusiu rano. Zjadł bardzo niewiele kurczaka (łyżeczkę), nie chciał pić :(
Niby przywitał mnie miauknięciem i siedział sobie na kocyku, ale nie miał apetytu i pragnienia.
Na 10 jedziemy do weta.

Robię listę :

- podejrzenie zapalenia woreczka żółciowego lub kamieni żółciowcyh (drogi żółciowe)
- podejrzenie zapalenia trzustki (choć glukoza ostatnio była ok)
-podejrzenie zapalenia wątroby (zażółcenie, pewnie wysoka bilirubina, powiększona i z grudkami na usg)
-hemabartonella

- stosunek a/g 0,579 (dość wysoki jak na fip)
- kolor płynu przezroczysty, gęsty (ewentualne pobranie i test Rivalty) schodzi po furosemidzie
- brzuch ma taki od 2 miesięcy, jedynie się powiększa
- początkowo gorączka 40st, po raz podanym leku przeciwzapalnym 36,7-37,9 przez dwa dni
- wypadająca matowa, szorstka sierść (odkąd go mamy)
- kot miał apetyt coraz mniejszy, ale jadł i pił
- po antybiotyku kot czuł się gorzej (marfloxin)
- wczoraj na noc dostał 1 tabletkę sterydu (encortolon)- trochę lepiej się czul, ale dziś prawie nie zjadł
- dostaje Hepatiale forte na wątrobę
- plus biorę wyniki

Horek

Post » Nie mar 22, 2015 8:39 Re: Podejrzenie FIP ! Dobry wet z Rzeszowa - proszę o porady

Późno w nocy przypomniała mi się ważna rzecz - kotek dostał
dużo Furosemidu. Wraz z płynem wysikał dużo mikroelementów
(mam tutaj na myśli wapń, potas, magnez i inne potrzebne pierwiastki).
Powiedz lekarzowi.

To słabnięcie martwi. :ok: :ok: :ok:

Marcelibu

Post » Nie mar 22, 2015 8:52 Re: Podejrzenie FIP ! Dobry wet z Rzeszowa - proszę o porady

Po podaniu sterydu kot podobno ma apetyt i dużo pije.U mnie dwa koty brały steryd i tak faktycznie było.
Nowy bazarek viewtopic.php?f=20&t=217527 Zapraszam

ewar

Od: Wto lis 06, 2007 20:17

Post » Nie mar 22, 2015 12:17 Re: Podejrzenie FIP ! Dobry wet z Rzeszowa - proszę o porady

To napisałam wetowi :
Obrazek

Dzisiejsze badania krwi:
Obrazek
Widać, że krwinki lecą...
Zrobimy test na białaczkę (mam zadzwonić po wynik za godzinę, albo jutro podczas wizyty się dowiem)
Kot dostał kroplówkę: ornityna, Ringer, Hemowet.
Wieczorem mamy mu podać antybiotyk (Marfloxin), Hepatiale Forte oraz Hemowet 1/2 tabletki.

Kot czuje się lepiej, nawet troszkę rozmowny się zrobił...

Horek

[poprzednia][następna]