dziki Patmol

blaski i cienie życia z kotem

Moderator: Estraven

Post » Pt mar 20, 2015 14:00 Re: rozsądne, wykształcone koty (po Akademii) szukają Domów

Nie zażywałam tego leku.
Nie mam kocurka, bo Sylwuś (i inne kocurki) znalazły domy.
Obrazek
Obrazek

MalgWroclaw

Od: Czw paź 15, 2009 17:39

Post » Pt mar 20, 2015 14:04 Re: rozsądne, wykształcone koty (po Akademii) szukają Domów

raczej jesteś za Młoda 8)
wycofali go w latach 60
jego przepisywali kobieton w ciąży -raczej nie byłaś chyba w ciąży w latach 60? 8)

to bierz Alibabe i Elberta :kotek:
będziesz miała dwa kocurki :201461

Patmol

Od: Śro gru 30, 2009 14:03

Post » Pt mar 20, 2015 14:24 Re: rozsądne, wykształcone koty (po Akademii) szukają Domów

Sypkie [prawdziwe ] kakao + mleko owsiane [lub jakiekolwiek inne roślinne]. Kakaa nie powinno się mieszać z mlekiem zwierząt *
Zrobienie mleka owsianego w domu zajmuje 2 min.* , a można sobie zrobić dowolnej gęstości płynna czekoladę i np. nawrzucać czegoś do niej.
Bardzo modne jest ostatnio tzw. surowe kakao. Ale jest fafnaście razy droższe, więc założyłam, że to moda :lol:
Gdzieś czytałam niedawno, że nie każde E to samo zło; są pod tym symbolem jakieś podstawowe składniki, których sie używa i tak. * Tzn niektórzy używają w domu.

* - nie chce mi sie szukać linków :mrgreen:
Prawo i Sprawiedliwość jest najbardziej mściwym gangiem politycznym w Europie./Davies

Obrazek
"Lepiej czasem zapalić małą świeczkę, niż przeklinać mrok.."

morelowa

Od: Sob gru 19, 2009 10:38

Post » Pt mar 20, 2015 14:36 Re: rozsądne, wykształcone koty (po Akademii) szukają Domów

o tym E z czekolady

E476 (E 400-499 opon, środki zagęszczające, stabilizatory i emulgatory)
Nazwa : Poliglicerol polyricinoleat
Grupa : Bezpieczeństwo ,Nie nadaje się dla wegetarian
Ostrzeżenie : Ze szczególnym uwzględnieniem produktów zawierających E 476 powinna odnosić się ludziom, którzy cierpią na zaburzenia żołądka i dzieci.
Komentarz : Informacje na temat substancji jest kontrowersyjna, więc w niektórych krajach jest to zabronione w użyciu. Według niektórych źródeł, nadmierne stosowanie dodatku może prowadzić do powiększenia wątroby i nerek i zakłóca metabolizm. To nie jest alergenem.

ja na razie piję z mlekiem
z czasem odstawimy mleko (ja i Młody :roll: ) na razie odstawiamy tyle innych rzeczy
ale częściej piję w wodą po prostu i cukrem
cukru tez eis nie powinno mieszac z kakaem
a cytryny z herbata :roll:
wiem , ale nie pojmuję

zajmuje więcej niż dwie minuty -przynajmniej 15 minut
bo trzeba wszystko powyciągać, wyrzucić koty, zrobić a potem umyć blender i go jeszcze schować
mleko z lodówki można nalać do kubka i schować butelkę do lodówki i zdążyć zabrać kubek z mlekiem zanim kot się napije
samo miksowanie w blenderze zajmuje 1 minutę

♥ Płatki owsiane umieść w kielichu blendera i zalej wodą.

♥ Zacznij miksować i miksuj około minuty.

♥ Następnie przelej ciecz przez gazę do innego naczynia.

♥ Powstały płyn to mleko owsiane. Możesz je dosłodzić lub lekko posolić dla smaku.

i bardziej profesjonalnie
Mleko owsiane

1 miarka płatków owsianych
4-5 miarek przegotowanej wody
(1 łyżeczka cukru waniliowego, sól)

Miarka to np.: szklanka lub kubeczek w zależności, ile chcecie uzyskać mleka.

Na surowo: płatki zalać 1 miarką wody i odstawić na noc w temperaturze pokojowej.
Na gorąco: płatki ugotować w 1-1,5 miarki wody do miękkości.

Potem wrzucić płatki do blendera, zmiksować. Dolać resztę wody i ponownie zmiksować. Nie bójcie się wlać tych 4 miarek wody, mleko owsiane jest bardzo sycące. W sumie niewielka ilość owsianki, którą by się zjadło na raz, zmiksowana w wodzie naprawdę porządnie wypełnia żołądek.

mogłabym w góry brać
zalać wieczorem i rano zjeść
bardzo oszczędnie

Patmol

Post » Pt mar 20, 2015 14:47 Re: rozsądne, wykształcone koty (po Akademii) szukają Domów

Nie byłam wcale w ciąży :kotek:
Obrazek
Obrazek

MalgWroclaw

Post » Pt mar 20, 2015 14:52 Re: rozsądne, wykształcone koty (po Akademii) szukają Domów

Robię takie mleko od dawna i nie zajmuje mi tyle czasu wyjmowanie i chowanie blendera :roll: W końcu myję tylko tę końcówkę..Oczywiście niczego nie odmierzam, tylko sypię i dolewam 'na oko' i wg potrzeb.
O E pisałam ogólnie, nie pod kątem czekolady :lol:
A jeśli unikać E to chyba być dobrze konsekwentnym i np nie mieszać kakaa z mlekiem, skoro w wyniku tego coś sie tam robi .
Z wodą jest OK i podobno dobre.
Prawo i Sprawiedliwość jest najbardziej mściwym gangiem politycznym w Europie./Davies

Obrazek

morelowa

Post » Pt mar 20, 2015 15:06 Re: rozsądne, wykształcone koty (po Akademii) szukają Domów

ha, muszę kupić blender!
natchnęłyście mnie (zwłaszcza ta wizja płynnej czekolady mleczno-owsianej...)
:201459
Obrazek

violet

Od: Pon sty 07, 2013 17:17

Post » Pt mar 20, 2015 15:16 Re: rozsądne, wykształcone koty (po Akademii) szukają Domów

Bardzo ciekawy przepis na kakao na mleku owsianym.... tylko o za późnej porze jak dla mnie go podałyście - muszę go zapamiętać i gdy będę miała podłączony sprzęt wydrukować i wypróbować.... nie wiadomo jaki mi wyjdzie wynik testów na nietolerancje czy też tak jak TZ nie powinnam odstawić mleka...

Ile sypiecie kakao?
W jaki sposób zagęszczacie czekoladę?
...Obrazek...Obrazek

kussad

Od: Pt paź 13, 2006 9:59

Post » Pt mar 20, 2015 15:47 Re: rozsądne, wykształcone koty (po Akademii) szukają Domów

Mleko krowie powinni odstawić wszyscy dorośli. To nie jest tylko kwestia widocznego uczulenia. Ale to wszyscy wiedzą :mrgreen:

Jak sypiesz kakao do płynu to się robi gęste. Więc sobie sypiesz..sypiesz, potem dolewasz... I tak długo jak Ci sie chce albo Ci się zrobi odpowiednie. :lol:

edit. : zainteresowałam się tym mlekiem, bo zachciało mi się beszamelu. A jak zrobic beszamel bez mleka ? 8O Wyszedł normalnie - owies niewyczuwalny :lol:

Obrazek

morelowa

Post » Pt mar 20, 2015 16:11 Re: rozsądne, wykształcone koty (po Akademii) szukają Domów

Oglądałam kiedyś taki dokument, dawno o dzieciach, których matki zazywaly ten lek. Wydawało mi się, że chodziło o Stany ale nie musiało tak być :-)

jozefina1970

Od: Nie maja 09, 2010 12:46

Post » Nie mar 22, 2015 18:47 Re: rozsądne, wykształcone koty (po Akademii) szukają Domów

dostałam takiego maila :roll:

Witam, z checia przygarne kocurka z tym ze jestem w zaawansowanej ciazy nie pofaytguje sie osobiscie po kotka. jesli jest taka mozliwosc zeby Pani/Pan mogli go przywiezc bylabym wdzieczna mieszkam w Milkowicach tj jakies 10 km od Lcy.

nie ze bym była uprzedzona do kobiet w ciąży :roll:
napisałam, że mogę przywieść :roll:
no bo mogę
ale po co jej kot w zaawansowanej ciązy?
Alibaba nie lubi zwierząt -wątpię żeby polubił niemowlaka :roll:

może powinnam napisać
po co Pani kot?

może powinnam pisać wprost w ogłoszeniach, że Alibaba nie nadaje się dla dzieci
tylko dla dorosłych, spokojnych ludzi

Patmol

Post » Nie mar 22, 2015 19:31 Re: rozsądne, wykształcone koty (po Akademii) szukają Domów

to nie powieziesz z dwoma wyprawkami, w tym jedną niemowlęcą?
Obrazek
Obrazek

MalgWroclaw

Post » Pon mar 23, 2015 7:48 Re: rozsądne, wykształcone koty (po Akademii) szukają Domów

nie wiem czy różowa potrzebna czy niebieska :roll:
napisałam kilka zdań i kilka pytań :roll: jakoś nie jestem przekonana
panią tylko interesuje, że możemy przywieść -bo ona nie może
a ja nie widzę tego połączenia Alibaba i niemowlak, a za chwilę Ali baba i małe dziecko :roll:
muszę zmienić tekst ogłoszenia
u Elberta wprost napisałam, że nie nadaje się do zabawy z dziećmi, a u Alibaby nie - bo on mi się w ogóle z dziećmi nie łączy jakoś

w ogóle nie widzą tego połączenia -kobieta w zaawansowanej ciąży na wsi i całkiem nowy kot w domu
przecież na początku z niemowlakiem to naprawdę jest dużo roboty
a i spokojnie można przeleżeć z miesiąc w szpitalu przed porodem i po porodzie
zapytałam czy ma doświadczenie z kotami, czy ma zwierzęta, czy mąż akceptuje ten pomysł itd :roll:
Alibaba to potrzebuje człowieka u którego można posiedzieć na kolanach, który się nie spieszy

Alibaba
Obrazek

wczoraj z bazy glicerynowej zrobiłam sobie dwa nowe mydła
dodałam cynamonu 8) i olejku eterycznego z trawy cytrynowej
fajne wyszło :kotek: pachnie i w ogóle
tylko kształt ma marny -bonie mam żadnych foremek na mydła
nie chciałam kupować oryginalnych bo drogie, tylko szukam czegoś w sklepie co by się nadało -albo plastikowe albo silikonowe
a na razie używam plastikowego pudelka -wylewam masę i potem kroję na prostokąty 8) takie kanciaste wychodzi
ale po kilku myciach robi się kształtne mydełko

na Iliadę nie idę
jedna pani była -i nie brzmiało to zachęcająco co opowiadała
bardzo krwawe (dosłownie) i zbyt nowoczesne jak dla mnie :oops:

wczoraj smażyłam naleśniki
a że ostatnio jestem wielbicielką czarnej rzepy -bardzo tania i smaczna
zrobiłam nalesniki z nadzieniem z ryżu jaśminowego (kupiłam 5kg worek i bardzo słusznie, bo ryz pyszny) i startej czarnej rzepy (dużo rzepy, żeby ostre było) i śmietany i przypraw
bardzo dobre wyszło (i tanio :kotek: )

Patmol

Post » Pon mar 23, 2015 9:39 Re: rozsądne, wykształcone koty (po Akademii) szukają Domów

edit tego co powyżej

ogłoszenie Alibaby -wstawiłam kilka

Alibaba świetny kot na spokojnego jedynaka, dla ludzi którzy mają czas dla kota

Alibaba to bardzo spokojny, duży, domowy kot, który szuka nowego Domu. Lubi leżeć i obserwować. Bardzo chętnie wpycha się na kolanach domowników, ale z przyjemnością siedzi tez na krześle czy fotelu. Lubi leżenie na parapecie na miękkiej poduszce.
Nieśmiały i ostrożny. Szuka spokojnego domu i ludzi, którzy będą mieli dla niego czas. Wezmą na kolana, wygłaszczą, wyczeszą. Boi się krzyków, nie nadaje się do domu z małymi dziećmi.
Nie przepada za innymi zwierzakami - więc szuka raczej domu bez psa i kota, gdzie będzie jedynym rozpieszczanym jedynakiem. Ale może tez zamieszkać z miłym, spokojnym psem czy niekonfliktowym kotem.
Dla ludzi rozmruczany, taki duży miś. Bezproblemowo je zarówno kocie chrupki, jak i mięsko (bardzo lubi). Korzysta wzorowo z kuwety. Nie nadaje się na kota wychodzącego.

nie wiem czy pisać jeszcze, że kiepsko zna kocią i psią mowę :roll: kiepsko komunikuje się z psami i kotami
to prawda, ale żebym nie wyszła na szaloną :oops:

Alibaba coś tam próbuje gadać po kociemu , ale to chyba gaworzenie raczej -bo zwierzaki go nie rozumieją, a on nie jest pilnym uczniem
schowa się na parapecie za zasłoną (zasłony zaciągnięte, bo remont dachu
i tak cały dzień przesiedzi w kryjówce

psiej mowy nie zna całkiem i nie chce się uczyć

Patmol

Post » Pon mar 23, 2015 13:53 Re: rozsądne, wykształcone koty (po Akademii) szukają Domów

zapraszam na bazarek i zapraszam do pochwalenia eis kocim uśmiechem
viewtopic.php?f=20&t=168184&p=11038538#p11038538

Patmol

[poprzednia][następna]