Mopik ['] Kropek i Kicia [End of story]

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw mar 12, 2015 18:41 Re: Opowieści Mopika

Straszne są te widoki u weta.
Krew pobiera, z raczej usiłuje... nie leci. Kotek się denerwuje. oczy jak 5 zł wielkie... mi serce pęka. Szlag mnie trafia na wszystko.
Raz, to kotek się tak stresował, że ja, patrząc na niego myślałam,że padnę tam.
Ten pobiera krew , ja patrzę a kiciu odpływa... :( Widze po oczkach. Po prostu "kukiełka".

Kciuki za dobre wyniki.

gatiko

Od: Pt paź 03, 2014 10:24

Post » Pt mar 13, 2015 19:17 Re: Opowieści Mopika

Piatek trzynastego.;..

Rano Mopik jakos wlazl do duzego pokoju a tam ma kryjowke, z ktorej ciezko go wyluskac, a ze czlowiek sie spieszy do pracy - a to niech siedzi. Oczywiscie jak wrocilem z pracy - kotek znow tam wlazl, slyszac klucz w drzwiach, bo juz kojarzy ze zaraz jedzie do weta. Ale przedtem nalal w lazience, zasikujac przy okazji chodniczek przy wannie, polozony dzien wczesniej (3 dni schnal po praniu po wczesniejszym zasikaniu). Nic to, posprzatalem szczochy i przygotowuje sie do operacji Kot do Weta.
Czyli zamknalem drzwi od innych pokoi, otworzylem szeroko drzwi do lazienki, wstawilem transpoter, zaczynam wyluskiwac kota z kryjowki. Po 10 minutach sukces, biore go na rece, niose, kotek sie wyrwa, ale ze jedyna droga wiedzie do lazienki, to prosze bardzo. Mopik czolga sie pod drzwi wyjsciowe... i sika pod siebie. Duzo. Kurde. Biore klamoty, sprzatam szczochy, a kotek... a kotek odkryl, ze drzwi do sypialni nie sa zamkniete tylko domkniete... i wlazl pod lozko. Ale sfuszerowal sprawe, bo zamiast jak wczoraj bawic sie w "ty po lewej ja po prawej i tak w kolko", to wlazl w kacik, skad go latwo wyciagnalem. W akcie desperacji wbil jednak lapy w materac, wiec 2-3 minuty go wyczepialem. Potem juz tylko pare minut walki przy transporterze (nie, nie wejde!!!) i zasadniczo kot gotow do transportu.

U weta byl jakis niespokojny, wyrwal sobie kroplowke, potem usilowal gdzies uciekac wiec musialem go trzymac. Na szczescie to juz ostatnia kroplowka. Wracamy do domu, kot wypuszczony, ja sobie mierze cisnienie: 137/87, tetno 95.

Witaj weekendzie!
Obrazek

Ludzie, którzy nie lubią kotów, w poprzednim życiu musieli być myszami.

Lifter

Od: Pt sie 09, 2013 10:47

Post » Pt mar 13, 2015 20:45 Re: Opowieści Mopika

Nie wiadomo, czy się śmiać, czy płakać.

Biedne kocisko, musiało kupę nerwów zjeść... widać, ile kosztuje zwierzaka, wizyta u weta.

Ty ,też miałeś "wesoły" dzionek.

Dobrze, że teraz odetchnie kotek od wizyt u weta.

gatiko

Post » Śro mar 18, 2015 18:55 Re: Opowieści Mopika

W piatek ostatni dzien byl u weta a do dzis nie wita pod drzwiami, tylko siedzi pod lozkiem i lamentuje pofilaktycznie - ze niby "zaraz brac beda". Z ta roznica ze wczoraj wylazl po godzinie, a dzis po 15 minutach, wiec jednak jakby dawal wiare, ze na razie brany nie bedzie.

Inna sprawa, ze chyba na znak protestu znow leje poza kuweta...
Obrazek

Lifter

Post » Pt kwi 03, 2015 16:06 Re: Opowieści Mopika

Tydzien siedzial i lamentowal, drugi tydzien tylko profilaktycznie sie chowal... To jest stres.

A tutaj - stad psow masakruje kota... ale smialo ogladajacie :)

http://demotywatory.pl/4478948/Brac-go
Obrazek

Lifter

Post » Pt kwi 03, 2015 16:21 Re: Opowieści Mopika

ha ha ha, ma chłopak wzięcie :mrgreen: Jaki skok piękny :ok:

gatiko

Post » Pt kwi 03, 2015 16:30 Re: Opowieści Mopika

Żeby Wielkanoc w tym roku,
przyszła z sukcesem u boku.
Aby żyło się Wam zdrowo,
prywatnie i zawodowo.
Wielu, wielu chwil radosnych
i cudownej, ciepłej wiosny!
Obrazek

Gosiagosia

Od: Wto kwi 23, 2013 11:47

Post » Wto kwi 07, 2015 9:49 Re: Opowieści Mopika

No i wizyta kontrolna, my obaj w sporym stresie, ale ja chyba bardziej, bo poprzednie wyniki kreatyninowo/mocznikowe byly dosc niepokojace. Na szczescie tym razem jest lepiej, mocznik wprawdzie w gornej granicy normy (68 przy normie 70) ale wczesniej mial niemal 89, wiec jest na pewno lepiej, kreatynina TYLKO 1.8 - mowie TYLKO choc to gorna norma dla kota, ale on zwykle miewal na poziomie 2.1-2.3, wiec tez fajnie. Co prawda biale cialka krwi dosc mocno polecialy... ale nadal siedza w normie (5,8 przy normie 5.5).

Za to Mopik od 2.04 nagle i niespodziewanie odmowil jedzenia mokrej karmy. Po prostu NIE i juz, choc zawsze chetnie podzeral. Wolowina, kurczak, kaczka, losos - NIE. A jednak bylo to dla niego sensowne zrodlo wody, bo malo pije dran. No nic, odstawimy na pare dni, moze mu ta niechec przejdzie.

No i kolejna kontrola za miesiac. Jak beda przyzwoite wyniki to sie zrobi co poltora-dwa kolejne.

PS. W trakcie badania wpadla babka z kotem na reku - 19.5 roku - niestety nic sie juz nie dalo zrobic, kot odszedl. Byl po prostu bardzo stary, na ludzkie mial 97 lat. Pozazdroscic i wspolczuc...
Obrazek

Lifter

Post » Pon maja 11, 2015 10:28 Re: Opowieści Mopika

No i po kolejnej kontroli. Trochę miałem pietra, bo ostatnio to różnie bywało, ale dziś - rewelacja. Wszystko w normie, a nerki to już w ogóle - nawet kreatynina, ktora u niego zawsze byla lekko podwyzszona teraz siedzi w granicach normy.

I dlatego na nastepna pojedziemy dopiero za 2 miesiace. :)
Obrazek

Lifter

Post » Pon maja 11, 2015 10:48 Re: Opowieści Mopika

:mrgreen: Całusy dla Mopika.

gatiko

Post » Nie maja 17, 2015 19:06 Re: Opowieści Mopika

W sobote jechalismy na wycieczke do Czech (z Wrocka blizej jak do Wawy czy Krakowa), bylo troszke zamieszania, Mopik w swoim malym lebku dodal 2+2 i wyszlo mu 234, czyli "ojej, zaraz mnie wezma do lekarza" i ze strachy zlal sie - gdy juz bylismy spakowani i gotowi do wyjscia - na dywanik. Czo to za kot...

BTW

A tak wyglada "skalne miasto" w Andszprachu (Czechy)

Obrazek
Obrazek

Lifter

Post » Nie maja 17, 2015 20:13 Re: Opowieści Mopika

Co się dziwić kotełkowi.... Po ostatnich traumatycznych przejściach Masza jak widzi,że biorę do ręki kontenerek zwiewa tylko się kurzy i bunkruje się na przykład za kuchenką.... A potem warczy i syczy i nie chce wyjść. A ja tylko chcę na przykład przetrzeć go z kurzu albo przestawić w inne miejsce bo zawadza... O pogłaskaniu jej po karku nie mam nawet co marzyć, i wcale mnie to nie dziwi, te rozkurczowe które brała naprawdę były bolesne. Mam tylko nadzieję,że kiedyś jej trauma przejdzie bo aż mi jest żal biedulki...
Buziole w cudowny Mopikowy nosek proszę przekazać :D
Obrazek
Obrazek
Obrazek

kocia_mendka

Od: Pt paź 11, 2013 18:40

Post » Wto lip 07, 2015 19:12 Re: Opowieści Mopika

Mopik co u Ciebie, kotku ?

gatiko

Post » Wto lip 14, 2015 7:43 Re: Opowieści Mopika

No, dzisiaj - zaraz - idziemy do weta na kontrole, to sie okaze. Od dwoch dni ma cos slabszy (choc nadal dobry) apetyt. Ale od jakies 2-3 tygodnie nagle kategorycznie odmowil jedzenia jakiejkolwiek karmy mokrej. Nie i juz! Wiec dostaje tylko suche i mieso, a szkoda bo powinien wiecej pic, a w mokrej zawsze sporo wody pobieral. I teraz sika raz na dobe. Czekamy. moze sie mu odmieni.
Obrazek

Lifter

Post » Wto lip 14, 2015 10:12 Re: Opowieści Mopika

No i po badaniach. Watrobowe maja mi przyslac na majla, nerkowe wprawdzie gorsze niz ostatnio ale i tak bardzo dobre. Inne wyniki w sumie tez OK, poza jednym - LPT, czyli krzepliwosc krwi spada - leci mu od dwoch lat, ale ostatnio jakos tak trzymalo sie dolnej normy (300.000), lepiej lub mniej ale sie trzymalo. Dzis mial 220.000 - najgorzej odkad ma badania. Wetka mowi zeby sie tym "za bardzo" nie przejmowac, no ale jednak. Mam nadzieje, ze mu sie poprawi, bo mial juz skoki do 240 a potem wracalo w okolice 300. Oby.
Obrazek

Lifter

[poprzednia][następna]