12 letni kot nowotwór uszu -Abdul[']

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Wto mar 17, 2015 19:30 Re: 12 letni kot nowotwór uszu -uszy usunięte światełko w tu

Abdulcio wygląda, jak kot nieźle dobrzejacy po operacji. Całkiem przyzwoicie wygląda, ale na ostatnim zdjęciu przypomima lwa, a na którymś z wcześniejszych ma minę, jak wielki chomik. Fajny jest.
Pewnie, jak będę w jego wieku, to też będę miała coś z tylnymi nogami, a to na skutek licznych zwyrodnień kotno-stawowych, na które teraz solidnie pracuję.
Nie zaszkodziłoby zrobić mu Rtg stawów biodrowych.'W razie czego na Różanej 71 przyjmuje neurolog dr Maciej Lenarcik, a w gabinecie obok ortopeda Krystyna Ratajska, też dr. Kiedyś byłam tam ze znajomym kociakiem i obie konsultacje kosztowały w pakiecie tylko 71 zł (zdjęcia były zrobione wcześniej). Polecam. Oczywiście, jak Abdul trochę dojdzie do siebie po zabiegu.
Błędnik? Też możliwe. Tyle, że jakby to był błędnik, to powinno się objawić bezpośrednio po operacji.

lilianaj

Od: Sob kwi 26, 2014 19:14

Post » Wto mar 17, 2015 19:33 Re: 12 letni kot nowotwór uszu -uszy usunięte światełko w tu

też o tym myślałyśmy ,pewnie wetka nam rozjaśni umysł ,ale dopiero pod koniec tygodnia lub nawet na początku przyszłego.
Cholera z niego okropna ,jak tłucze Ewe i widzi że Jej to lotto :wink: to gryzie :lol:

lilianaj pisze:Abdulcio wygląda, jak kot nieźle dobrzejacy po operacji. Całkiem przyzwoicie wygląda, ale na ostatnim zdjęciu przypomima lwa, a na którymś z wcześniejszych ma minę, jak wielki chomik. Fajny jest.
Pewnie, jak będę w jego wieku, to też będę miała coś z tylnymi nogami, a to na skutek licznych zwyrodnień kotno-stawowych, na które teraz solidnie pracuję.
Nie zaszkodziłoby zrobić mu Rtg stawów biodrowych.'W razie czego na Różanej 71 przyjmuje neurolog dr Maciej Lenarcik, a w gabinecie obok ortopeda Krystyna Ratajska, też dr. Kiedyś byłam tam ze znajomym kociakiem i obie konsultacje kosztowały w pakiecie tylko 71 zł (zdjęcia były zrobione wcześniej). Polecam. Oczywiście, jak Abdul trochę dojdzie do siebie po zabiegu.
Błędnik? Też możliwe. Tyle, że jakby to był błędnik, to powinno się objawić bezpośrednio po operacji.

chyba na razie wszystko pójdzie na bok ,kot musi dojść do siebie .
Damy mu odpocząć.
Chyba :roll:
Obrazek

dorcia44

Od: Pt maja 19, 2006 20:20

Post » Wto mar 17, 2015 19:49 Re: 12 letni kot nowotwór uszu -uszy usunięte światełko w tu

Dorciu, persy wbrew pozorom wcale nierzadko chorują na dysplazję, wiec możliwe, ze ma tego typu problemy.
Ale moze to wiek, a może złe karmienie latami? Moze brak jakichś minerałów? Zwyrodnienia stawów? Nie wiadomo jak to babsko go traktowało - może go np zamykała na godziny w transporterku? Żeby jej nie rujnował mieszkania :roll: On potrzebuje czasu żeby powoli dojść do siebie.
Persy są niezwykłe - przy chorej psychice wszystko u nich momentalnie siada. A kiedy nagle trafią do wspaniałego domu, nagle okazuje się, że jednak są twardzielami i walczą z przeciwnościami losu z całych sił! (o czym kolejny raz sie przekonałam tydzień temu na przykładzie persiczki wyciągniętej z naszego schroniska - ze zrezygnowanej, chorej kupki nieszczęścia w super domku tymczasowym zmieniła sie w wesołą błyskawicznie zdrowiejącą koteczkę :D )
Obrazek

Avian

Od: Śro lip 05, 2006 13:15

Post » Wto mar 17, 2015 20:18 Re: 12 letni kot nowotwór uszu -uszy usunięte światełko w tu

Wiem ,przeca persiara jezdem :mrgreen:
Obrazek

dorcia44

Post » Wto mar 17, 2015 20:21 Re: 12 letni kot nowotwór uszu -uszy usunięte światełko w tu

np. Kumiko.....nikt nie dawał jej szansy ,dorosły kot o wadzę1.30 ,zero mięśni ... :cry:
viewtopic.php?f=1&t=154741&p=9974995&hilit=kumiko#p9974995
Obrazek

dorcia44

Post » Śro mar 18, 2015 6:40 Re: 12 letni kot nowotwór uszu -uszy usunięte światełko w tu

dorcia44 pisze:Patrząc jak kot chodzi myślę że ma problemy z tylnymi nóżkami :roll: w dodatku

Abdul ma problemy z sercem -kardiomiopatia. Problemy z tylnymi łapami jak najbardziej mogą być z tym związane. Nie wiem dlaczego weci zwlekają z rozpoczęciem leczenia hcm. Za jakiś czas może być za późno, może dostać chociażby zawału. Aktualnie mam pod opieką 13 kotów z hcm (domowe i fundacyjne), niektóre miały problemy z tylnymi łapami i dlatego robiłam im echo. W każdym przypadku okazało się hcm, po rozpoczęciu podawania leków, efekt był od razu widoczny, koty o wiele lepiej chodzą i nawet zaczęły skakać.
Wiadomo, że Abdul może mieć dysplazję, ale naprawdę nie czekałabym z leczeniem kardiomiopatii. To jest bardzo poważna choroba...
...

CoToMa

Od: Pon sie 21, 2006 14:34

Post » Śro mar 18, 2015 7:16 Re: 12 letni kot nowotwór uszu -uszy usunięte światełko w tu

Pewnie ,tyle że Oni wiedzą co robią .
To naprawdę mądrzy lekarza ,Abdul osłuchowo jest ok,wszystko co złe dzieje się podczas narkozy ,do tego kot jest zwierzęciem bardzo pobudliwym ,jego trzeba zostawić w spokoju żeby się wyciszył ,doszedł do siebie ,przestał panicznie bać się człowieka i czynności wykonywanych przy nim .
To co się dzieje z kotem u weta może doprowadzić do jego śmierci .
Druga operacja odbyła się całkowicie bez problemu :idea: była podana inna narkoza itp.
Niedługo znów będziemy z nim u weta ,zobaczymy co teraz...w poprzedniej lecznicy podejrzewali uszkodzenie kręgosłupa. :roll:
Kot pięknie dochodzi do siebie w ciszy ,spokoju ,bez szarpania ,zbędnych emocji i ekscytacji ,dostał pojedynkę :wink: kiedy wychodzi na chwilę w celach poznawczych jest tak zniesmaczony ,ba w k..... że tam są inne koty że natychmiast ewakuuje się do swojego pokoju. :lol:

Mój Kudłaty ,który jest po operacji przepukliny przeponowo osierdziowej( serce zrosło się z wątrobą) ,leczony w Vetcardi (Niziołek ,Kraszewski itp.)również ma b.chore serduszko (prawdopodobnie) ,jednak wszyscy podjęli decyzję że jeszcze z lekami poczekają ze dwa trzy miesiące ,mam go zostawić w spokoju ,żeby doszedł do siebie po kolejnej narkozie i kontrolne ECHO. wtedy zapadnie decyzja o leczeniu.
Obrazek

dorcia44

Post » Śro mar 18, 2015 10:00 Re: 12 letni kot nowotwór uszu -uszy usunięte światełko w tu

CoToMa pisze:
dorcia44 pisze:Patrząc jak kot chodzi myślę że ma problemy z tylnymi nóżkami :roll: w dodatku

Abdul ma problemy z sercem -kardiomiopatia. Problemy z tylnymi łapami jak najbardziej mogą być z tym związane.

Coś w tym jest - znam kocurka perskiego z zaawansowaną kardiomiopatią, który chodzi właśnie tak jak przy dysplazji. 2 tygodnie temu miał "gorsze dni", jak siedział, rozjeżdżały mu się tylne łapy na boki ... Teraz nabrał znów sił, siedzi normalnie, ale chodzi tak charakterystycznie zawijając tylnymi łapami. Łapy nie były diagnozowane, bo trzeba by to było zrobić w narkozie - kardiolog polecił odpuścić, bo i tak zabieg na łapach nie byłby możliwy w jego stanie.
Obrazek

Avian

Od: Śro lip 05, 2006 13:15

Post » Śro mar 18, 2015 12:35 Re: 12 letni kot nowotwór uszu -uszy usunięte światełko w tu

Obrazek

... mry!
http://domowepiwniczne.blogspot.com/ <- a to nasz blog, można poczytać
i pomóc nam robiąc zakupy w Zooplus'ie - kliknij w banerek sklepu na pierwszej stronie bloga

jesteśmy też na FB -> https://web.facebook.com/IKtoTuMruczy/

ewa_mrau

Od: Pon sie 30, 2010 12:57

Post » Śro mar 18, 2015 20:43 Re: 12 letni kot nowotwór uszu -uszy usunięte światełko w tu

Też myślę, że na razie Abdulowi potrzebny jest przede wszystkim spokój, następnie spokój a potem jeszcze spokój i czas na zaufanie Dużej. Nawet jeśli ma kardiomiopatię to leczenie będzie wymagało współpracy kota bo leki są w tabletkach i podaje się je dopyszcznie, do tego jeszcze z figurami bo są straszliwie gorzkie - ja moim pakowałam w kapsułki po lacidofilu ale i tak ciężko było.
Obrazek]Obrazek

Modjeska

Od: Pt mar 31, 2006 20:52

Post » Czw mar 19, 2015 15:54 Re: 12 letni kot nowotwór uszu -uszy usunięte światełko w tu

na tą chwile wiadomo ,że jedno uszko niestety odpadnie ,z dobrych wszystko wygląda ok ,część szwów zdjęta. :ok:
Obrazek

dorcia44

Post » Czw mar 19, 2015 16:03 Re: 12 letni kot nowotwór uszu -uszy usunięte światełko w tu

dorcia44 pisze:na tą chwile wiadomo ,że jedno uszko niestety odpadnie ,z dobrych wszystko wygląda ok ,część szwów zdjęta. :ok:

Kochane, biedne maleństwo .... :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: nieustające oby było coraz lepiej :ok:
"Aby mieć właściwe spojrzenie na własną pozycję w życiu,człowiek powinien posiadać psa, który będzie go uwielbiał,i kota, który będzie go ignorował"/ D. Bruce
Obrazek
Szarusia [*]; Roki [*]; Kiciucha [*]; Santa [*]2011; Tinka [*]2013; Timorka [*]2013; Azira [*]2015; Cynamon [*] 2019; Fituś [*] 2020; Tola [*] 09.2020; Tosia[*] 04.2021; Tysia [*] 12.2021; Dziunia [*] 02.2024.

Kotina

Od: Czw sty 26, 2012 15:52

Post » Pt mar 20, 2015 18:54 Re: 12 letni kot nowotwór uszu -uszy usunięte światełko w tu

A dlaczego odpadnie uszko? Co się stało? Niedokrwione, czy zakażone? Przecież dobrze było...

lilianaj

Od: Sob kwi 26, 2014 19:14

Post » Pt mar 20, 2015 19:08 Re: 12 letni kot nowotwór uszu -uszy usunięte światełko w tu

Uszy często się kiepsko goją - u ludzi też.

felin

Od: Wto sty 06, 2009 0:04

Post » Pt mar 20, 2015 19:51 Re: 12 letni kot nowotwór uszu -uszy usunięte światełko w tu

lilianaj pisze:A dlaczego odpadnie uszko? Co się stało? Niedokrwione, czy zakażone? Przecież dobrze było...

uszko jest zrobione z jego własnej skóry ,ale się nie przyjęło.
Obrazek

dorcia44

[poprzednia][następna]