Wąt (cz. II) Emma odeszła, ale znów E M M M!

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon lut 23, 2015 6:55 Re: Wąt (cz. II) E, M, M i M - Maja ma chore nerki :(

Czytałam, że karmy nerkowe zawierają dużo soli, aby kot miał wzmożone pragnienie.Tyle i są paskudne.Większość osób karmi normalnie, dodaje tylko jakiś wyłapywacz fosforu.Na podforum Koty nerkowe i cukrzycowe jest mnóstwo informacji, dla mnie to bardzo trudne.A Neska to chyba najlepszy specjalista od nerek, z tego co czytałam.
Wiem, że Maniusia miała już usuwane ząbki :( Teoretycznie jest za młoda na takie problemy, ale ...
Nowy bazarek viewtopic.php?f=20&t=217527 Zapraszam

ewar

Od: Wto lis 06, 2007 20:17

Post » Pon lut 23, 2015 17:13 Re: Wąt (cz. II) E, M, M i M - Maja ma chore nerki :(

ewar pisze:Czytałam, że karmy nerkowe zawierają dużo soli, aby kot miał wzmożone pragnienie.Tyle i są paskudne.Większość osób karmi normalnie, dodaje tylko jakiś wyłapywacz fosforu.Na podforum Koty nerkowe i cukrzycowe jest mnóstwo informacji, dla mnie to bardzo trudne.A Neska to chyba najlepszy specjalista od nerek, z tego co czytałam.
Wiem, że Maniusia miała już usuwane ząbki :( Teoretycznie jest za młoda na takie problemy, ale ...

Zgadzam się, karmy tzw. weterynaryjne to dziadostwo. A sód w soli na nerki też może szkodzić ;) Polecam poczytać ten wątek: http://www.barfnyswiat.org/viewtopic.php?t=3427
BARF jest też dobry na zęby - kot gryząc duże kawałki mięsa czyści sobie zęby. Moje pięciolatki prawie nie mają kamienia.
[

kasumi

Od: Pt sty 15, 2010 23:19

Post » Pon mar 02, 2015 20:16 Re: Wąt (cz. II) E, M, M i M - Maja ma chore nerki :(

Conchita, i co?
Nowy bazarek viewtopic.php?f=20&t=217527 Zapraszam

ewar

Od: Wto lis 06, 2007 20:17

Post » Nie mar 08, 2015 15:06 Re: Wąt (cz. II) E, M, M i M - Maja ma chore nerki :(

ewar pisze:Conchita, i co?

Dołączam do pytania.

Bazyliszkowa

Od: Wto sty 31, 2006 15:47

Post » Pon mar 09, 2015 22:56 Re: Wąt (cz. II) E, M, M i M - Maja ma chore nerki :(

Jutro o 9 rano mamy wizytę u dr Neski (wcześniej sie ne dało, nie było terminu).
Zdam relacje po powrocie.
Obrazek

Conchita

Od: Pt wrz 03, 2010 7:44

Post » Wto mar 10, 2015 8:57 Re: Wąt (cz. II) E, M, M i M - Maja ma chore nerki :(

Kciuki zaciśnięte :ok:

Bazyliszkowa

Post » Wto mar 10, 2015 15:21 Re: Wąt (cz. II) E, M, M i M - Maja ma chore nerki :(

No więc zdaniem dr Neski (przesympatyczna osoba, swoją drogą) Maja ma drugą fazę PNN, zwanego obecnie przewlekłą chorobą nerek.
Niewykluczone, że ma wadę nerek od zawsze - jej nereczki są bardzo małe i trudne do znalezienia, z niewidoczną strukturą k-r (cokolwiek to znaczy).
Na razie nie jest źle, ma być na diecie nerkowej, za sześć tygodni powtórka z badań krwi, profil nerkowy. I coś osłonowego na żołądek, bo koty z PNN mają często nadkwaśność - żeby nie chudła. Wyłapywaczy fosforu na razie nie, chyba, że dieta nie będzie pomagała, to się zobaczy, kroplówek też nie.
Na razie przestała tak chudnąć, ważyła tyle, co przy poprzedniej wizycie. Urzekła wszystkich w gabinecie, mrucząc, barankując z impetem i wykazując rozliczne objawy swojego ADHD ;) Dr Neska kazała się nie zamartwiać i powiedziała, że Maja może z tym żyć jeszcze całe lata.
Generalnie uspokoiła mnie bardzo.
Obrazek

Conchita

Post » Wto mar 10, 2015 16:28 Re: Wąt (cz. II) E, M, M i M - Maja ma chore nerki :(

No to w sumie niezłe wieści.
Wierzę, że przed Mają jeszcze długie życie w dobrym zdrowiu :ok: :ok: :ok:

Bazyliszkowa

Post » Wto mar 10, 2015 17:24 Re: Wąt (cz. II) E, M, M i M - Maja ma chore nerki :(

To dość dobre wieści o Maji,ona bardzo podobna do mojej Sisulki. Dużo, dużo zdrówka życzymy i serdecznie pozdrawiamy. :201461 :201461 :201461
Obrazek

jasia.stargard2

Od: Wto sty 27, 2015 16:02

Post » Pt mar 13, 2015 9:13 Re: Wąt (cz. II) E, M, M i M - Maja ma chore nerki :(

i my wszyscy trzymamy kciuki łapek i rączek za zdrowie i dobre samopoczucie Majki. Oraz Babci Emmy. Oraz naszego ulubieńca Marianka. No i last but not least delikatesika Meli :kotek: :kotek: :kotek: :kotek:

paw

Od: Pt mar 27, 2009 16:37

Post » Nie kwi 19, 2015 19:01 Re: Wąt (cz. II) E, M, M i M - Maja ma chore nerki :(

Jak Maja się czuje?
Jak dziewczyny?
Jak wiosna?

Pozdrawiamy :201461

pozytywka

Od: Wto cze 22, 2010 10:45

Post » Pt maja 22, 2015 13:35 Re: Wąt (cz. II) E, M, M i M - Maja ma chore nerki :(

Dawno nas nie było :)
U nas w porządku - Maja na diecie ma kreatyninę w normie :) Spadła jej mocno. Mocznik nie za bardzo, ale też nie jest jakoś źle, ostatnio byłyśmy na kontroli, wetka zadowolona. Więc super. Musimy za to kontrolować hemoglobinę i czerwone ciałka, bo są na granicy normy. Samopoczucie i kondycja doskonała, ma mnóstwo energii - a przed zdiagnozowaniem była słabsza, więcej podsypiała. Teraz wulkan.
Maniusia jak zwykle jest uśmiechniętym słoneczkiem i pulpecikiem (ale nie tyje, taki z niej okrąglasek po prostu). Dostały zabawkę - kółko z piłką w środku z Zooplusa za punkty, inne koty olały, Mania bawi się tym godzinami od kilku tygodni. I ma fioła na punkcie laserka, za każdym razem, jak ktoś bierze coś z komody, to melduje się Marian, czekając na laserek. I trzeba go wtedy wyjąć, bo nie jesteśmy w stanie znieść rozczarowania na pysiu.
Mela żre się z Mają i nadal szaleńczo kocha Dużego (kota tak związanego z wybranym przez siebie człowiekiem to jeszcze nie widziałam), trochę śmierdzi jej z paszczy, musimy obejrzeć jej ząbki u wetki. Jak zwykle jest łasuchem, kradnie jedzenie, żebrze, zagląda do talerzy i jej Duży zawsze ulega.
Emma dużo śpi, ale jest w świetnej formie, ładnie je, nic jej nie dolega, wygląda na zadowoloną z życia. Trochę sztywno człapie zamiast chodzić, ale miała badania, nic niepokojącego nie znaleziono. Według moich wyliczeń ma już z 18 lat.

Dziękujemy za zaglądanie :)
Obrazek

Conchita

Post » Pt maja 22, 2015 13:46 Re: Wąt (cz. II) E, M, M i M - Maja ma chore nerki :(

Ha! Ściągnęłam cię myślami :)
Właśnie miałam pisać pw, jak zdejmę z ognia naleśniki :)
Dobrze czytać, że wszystkie dziewczyny w dobrej kondycji (na ile zdrowie pozwala)
bliźniaczka astralna Mariana też szleje za laserkiem :) i jak tylko usłyszy takie kliknięcie wyłącznika, to się natychmiast melduje, choćby spała w najdalszym pokoju :mrgreen:

Pozdrawiamy serdecznie :201430

pozytywka

Post » Pt maja 22, 2015 14:03 Re: Wąt (cz. II) E, M, M i M - Maja ma chore nerki :(

A ty nadal nie masz wątku?:)
Wymiziaj Lokiego i Zdziśkę :201461
Obrazek

Conchita

Post » Pt maja 22, 2015 14:05 Re: Wąt (cz. II) E, M, M i M - Maja ma chore nerki :(

wymiziani :), dziękujemy

jakoś nie mam już serca do "wątkowania"

pozytywka

[poprzednia][następna]