catalina pisze:No właśnie napisałam, że miała podawane kroplówki i zamiast poprawy jest pogorszenie. Do posiłków nie ma jak podawać , bo prawie ich nie je... Antybiotyk był na zapalenie dziąseł spowodowane kamieniem nazębnym, była ropa, już nie ma ale oczywiście dziąsła nadal czerwone i pewnie bolą. Dzisiaj widziałam jak zjadła kilka ziaren suchego, plaster wędliny i trochę serka Bielucha, Ipatikine podaję bo u poprzedniej kotki była skuteczna.
Tak jak pisał mgrpl poprawy natychmiastowej nie będzie. Gdyby nie kroplówki zapewne byłoby jeszcze gorzej. Ja bym postawiła jednak na dobrą diagnozę i badania (pełen profil diagnostyczny+usg nerek a przy okazji żołądka, pęcherza, trzustki i wątroby+mocz), bez tego nie za bardzo wiadomo co robić i jak leczyć, a przy pogarszającym sie stanie kociaka nie ma co strzelać na oślep, szkoda czasu. W zależności co pokażą wyniki można próbować zaradzić na każdą z dolegliwości, podawać coś osłonowo na żołądek, jeśli anemia to stymulować produkcję krwinek, na podstawie jonogramu dobrać płyn do kroplówek i wyłapywacz fosforu.. ect.. ect.. ale bez pełnego rozeznania jak?
catalina pisze:DO tego Negra ma oczywiście problem w paszczy. Brała antybiotyk, no ale w efekcie ma rozstrojony żoładek.
Co znaczy rozstrojony żołądek - wymioty czy biegunka?
A osłonowo coś dostała - probiotyk?
catalina pisze:Ma też podwyższone leukocyty, czego nie miała przy poprzednim badaniu.
Moim zdaniem to świadczy o tym, że antybiotyk jest źle dobrany i infekcja szaleje w najlepsze, pytanie tylko czego dotyczy ta infekcja.
Catalina aby ktokolwiek coś konkretnie mógł podpowiedzieć potrzebne jest zestawienie kompletu wykonanych badań (na obecną chwilę wrzuć te dotychczasowe) i bardziej konkretny opis sytuacji. Po twoich postach wydaje się, że masz trochę wyników badań tylko nie pokazujesz nam pełnego obrazu tego co masz.
Na szybko na stan zapalny dziąseł (rozumiem, że nie krwawią) mogę podpowiedzieć przemywanie gazą nasączoną roztworem (różowym--przeczytaj ulotkę) nadmanganianu potasu. Nadmanganian kujesz w aptece w postaci kryształków za jakieś 4pln. Zerknij pisałam kilka postów wcześniej.
Czy ustalono pierwotną przyczynę wzrostu mocznika i kreatyniny?