Moderator: Moderatorzy
Czarnuszek6 pisze: ...nasz wet ... obejrzał stan dziąseł i tu jest bardzo źle, stan zapalny, krwawią, nad kłem uszczerbionym szczególnie (do usunięcia). On nic nie proponował w tym kierunku (poza żelami co smarujemy), ze względu na to iż kot w tym stanie nie ma szans na przeżycie zabiegu w narkozie.
Czarnuszek6 pisze:Znajomi z forum uświadomili mi jednak jak bardzo kicia z tym dodatkowo cierpi i sugerują, (podobnie jak i lekarz z jednej z tych klinik gdzie możemy to skonsultować i ewent. wykonać) że nie jest to humanitarne nie zrobić z tym nic, nawet gdyby kiciuś miał nie wybudzić się z narkozy, ze względu na poziom cierpienia, czyli stanęłam przed b. trudną decyzją. Na konsultacje jedziemy w sobotę, ale decyzje będę musiała podjąć ja. Czy ktoś był w podobnej sytuacji? Proszę o odp.
Czarnuszek6 pisze:Rtratkie, jak nazywa się ten Wasz antybiotyk na stan pysia? skonsultuje z naszym wet.
asigo pisze:(...)
Z zaleceń mamy dawać karmę renal (firma jedna z 11), dopytywałam się dlaczego i otrzymałam odpowiedź że [b]badania wyraźnie wskazują na to że życie kotów z PNN jest dwa razy dłuższe na tych karmach niż na zwykłych z wyłapywaczami.[b]
[b]Z kolei doświadczenie pani doktor wskazuje na brak zależności w stosowaniu diety i wystąpieniu PNN.[b] Pacjentami pani Neski są zarówno koty jedzące tylko Royala, karmione tylko jedzeniem domowym jak i BARFowe.
(...)
PNN jest często spotykane u starszych kotów. Powszechne występowanie PNN u kotów starszych niż 15 lat było odnotowane w 30% przypadków w cytowanym badaniu. Ograniczenie białka w diecie jest zwykle rekomendowane u kotów z tym schorzeniem. Żywienie kotów i psów z PNN bazuje na przekonaniu, że ograniczenie białka w diecie zredukuje azotowe produkty przemiany materii, w wyniku czego poprawi kliniczne oznaki mocznicy. Choć nie udowodniono do końca, że mocznik i inne katabolity białkowe są toksynami azotowymi, to przyjmuje się, że zatrzymane katabolity białkowe to oznaka mocznicy. Niestety, zalecenia lecznicze dla kotów z PNN są szacowane na podstawie zaleceń dla psów z tym schorzeniem. Efekty długoterminowego ograniczenia białkowego w diecie kotów z PNN wg naszej wiedzy nie były określone na podstawie zorganizowanych badań.
Dorosłe koty potrzebują 5 razy więcej białka w diecie (20% kalorii z białek) niż dorosłe psy (4% białka w diecie). Dodatkowo, PNN może zwiększać potrzebę przyjmowania białka, zwłaszcza kiedy rozwija się kwasica nerkowa. Zatem bezpieczeństwo i efektywność ograniczeń bialkowych w diecie kotów z PNN są wątpliwe. Cel badań przedstawionych tutaj to udowodnienie leczniczych i żyweniowych efektów ograniczeń białka w diecie u zdrowych kotów oraz u kotów z wywołaną chirurgicznie PNN.
Wnioski i odniesienia kliniczne – Diety bogate w białko nie były związane ze zmniejszeniem stopnia kłębuszkowych i niekłębuszkowych uszkodzeń, zwiększeniem bialkomoczu czy zmniejszeniem wskaźnika filtracji kłębuszkowej. Diety kaloryczne nie odpowiadały za zwiększenie uszkodzeń kłębuszkowych, lecz były związane z delikatnym wzrostem uszkodzeń niekłębuszkowych. Czynniki inne niż spożycie białek i kalorii muszą być rozważane jako mające potencjalny wpływ na niewydolność nerek u kotów. Wynik przynoszą pytania o praktykowanie zmniejszania białka w diecie kotów z PNN, z zamiarem zmniejszenia dalszych niewydolności.
asim pisze:Kreatynina 2.047 mg/dl przy normie do 1.8
Mocznik 80.050 mg/dl przy normie do 77.00
Fosfor 7.646 mg/dl przy normie do 6.8
asim pisze:Na mocznik czytałam o kroplówkach - czy pow. 200 to już wynik wystarczający do włączenia kroplówek?
asim pisze:Odebrałam kolejne wyniki Redzika, mimo podawania codziennie Alugastrinu fosfor wzrósł do 14
Mocznik też poszybował ostro w górę, mamy już 214. Kreatynina 2,96.
[...]
Na mocznik czytałam o kroplówkach - czy pow. 200 to już wynik wystarczający do włączenia kroplówek?
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 19 gości