dziki Patmol

blaski i cienie życia z kotem

Moderator: Estraven

Post » Pt mar 06, 2015 9:23 Re: rozsądne, wykształcone koty (po Akademii) szukają Domów

chyba raczej to początek :roll:

Alibaba Obrazek
to już normalny kot, nie przepada za kotami, ale współistnieje
bardzo zainteresowany jedzeniem (je Barfa) i człowiekiem
dużo śpi

Patmol

Od: Śro gru 30, 2009 14:03

Post » Pt mar 06, 2015 11:07 Re: rozsądne, wykształcone koty (po Akademii) szukają Domów

dzisiaj mają zakładać kołnierze na okna
cokolwiek to znaczy
kołnierze dokupiłam -bo brakowało na oknach
moja szanowna Młoda siedzi w dimu, ale marudzi :roll: że koniecznie musi wyjść o 14 w Bardzo Ważniej Sprawie
TZ oczywiscie w pracy i ja w pracy
czy nie ma jakiej metody na dzieci i na to żeby nie oszaleć? pewnie nie ma :roll:

Patmol

Post » Sob mar 07, 2015 18:49 Re: rozsądne, wykształcone koty (po Akademii) szukają Domów

nadal jesteśmy w pełnym składzie 8)
liczę koty co chwila :roll:

rano, naprawdę wcześnie zapukali, ze będą okno wymieniać
wiec koty zabrałam z pokoju dzieci, tylko Młody został, bo spał i Ryjonek bo nie chciał przyjść
nie da się go złapać, jak on nie chce
ale do obcych facetów w oknie nie podejdzie -to został po szafą
i mamy okno wymienione, kurz wszędzie, wycieram i wycieram
Ryjonek w końcu się znudził baniem się po szafą i przyszedł do kuchni

kupiłam szyje z indyka
źle się kroi. ale bardzo smakowała zwierzakom

Patmol

Post » Sob mar 07, 2015 23:41 Re: rozsądne, wykształcone koty (po Akademii) szukają Domów

... czyli zmierza ku końcowi prac :ok:
Obrazek
Obrazek

MalgWroclaw

Od: Czw paź 15, 2009 17:39

Post » Nie mar 08, 2015 20:06 Re: rozsądne, wykształcone koty (po Akademii) szukają Domów

w sumie
zależy jak to liczyć
mają skończyć przed 20 kwietnia
więc z każdym dniem bliżej końca
okno i jest i w sumie to go nie ma jednocześnie -bo wokół trzeba czymś wykończyć, ocieplenie poprawić
regipsem? dziura taka jest
i strych nadal bez ściany i sufitu - nie ma gdzie prania wieszać i i kurzu pełno :roll:
w kuchni boazeria mi częściowo odpadła -ale jeszcze dachówek nie ma, więc raczej bez sensu naprawiać dopóki nie skończą

Patmol

Post » Pon mar 09, 2015 12:31 Re: rozsądne, wykształcone koty (po Akademii) szukają Domów

szanowna Caillou nie bardzo chce mieszanki moje jeśc - i nie mam jak jej wpychać suplementy i ziemie okrzemkową
a nie mogę jej głodzić

zamówiłam żwir i przy okazji puszeczki smilli (12 sztuk z tuńczykiem) może będzie jadła -to dołożę jej suplementów i ziemi okrzemkowej
i inne zwierzaki tez dostaną oczywiscie
i rozmyślam nad czystkiem
bo on nadaje się tez dla zwierzaków, i ma działanie tez antygrzybiczne, antyalergiczne (dla Szapo) i przeciwdziałam odczynom pokleszczowym (profilaktycznie dla psów i dla mnie i dla Młodego)
tylko podobno jest dużo rodzajów czystka -i nie wiem który kupić
najpierw bym spróbowała tego co sprzedają w badapak
ale podobno można też pic suszone kwiaty, ale nie wiem gdzie kupić i czy lepsze czy gorsze niz liście

dużo mniej mi wychodzi żwiru niż na chrupkach
tak mniej więcej o polowe mniej żwiru
kupuje tego najdrobniejszego Benka -bo jak on jest w kuwetach, to najrzadziej zdarzają się nasikania i takie tam poza kuwetami
i psikam tym co mi poradziła Alienor :1luvu: na ewentualne wpadki, i efekt jest :kotek:
więc jeszcze raz dziękuje
całkiem dobrze neutralizuje

myłam sobie twarz w naparze z kotków olchy -fajne wrażanie
ale niestety kotki bardzo wysoko rosną w parku :twisted: wróciłam do mycia twarzy w naparze z liści miłorzębu dwuklapowego
tez przyjemnie, ale olcha była taka bardziej gęsta jakby i milutka i mięciutka

i wrzucam liście miłorzębu szczodrze do każdej zupy
Tz sie już przyzwyczaił 8)

włożyłam wysuszony wrotycz (same kwiatki) do słoiczków i poprosiłam Młodego, żeby podpisał WROTYCZ i żeby napisał jakoś krótko, ze używać tylko małe ilości-tez wrzucam do zupy, ale oszczędnie
żeby ktoś nie pomyślał że to rumianek i herbatek sobie nie robił
a Młody namalował na słoiczkach trupie czaszki :roll:

edit - z drugiej strony tak sobie myślę, czy jest sens płacić za czystka :roll: 20 zł za 0.5 kg
duzo
jak zaraz będą pokrzywy i różne nasze zielska , wcale nie gorsze, a całkiem za darmo -wystarczy sobie narwac
liście olchy i babka i rożne takie dzikie róże
lepsze niż czystek , bo tutejsze

i jest jakieś takie ziele
lebioda?
na dobre sny
nie narkotyk, ale ziele takie -po którym ładnie się śni
znacie?
można by pić albo poduszkę sobie wypchać

i klony już sok mają
no, ale nie natnę przecież klonów w parku :roll:

Patmol

Post » Pon mar 09, 2015 14:25 Re: rozsądne, wykształcone koty (po Akademii) szukają Domów

Młody :lol: :ok:

Zioła "nasenne" to m.in. melisa, waleriana (kozłek), lawenda, szyszki chmielu...
:arrow: https://portal.abczdrowie.pl/ziola-na-sen

O wywoływaniu ładnych snów nie słyszałam, ale brzmi poetycko 8)

Działanie przeciwrobacze ma też piołun (pięknie pachnie).
Obrazek

violet

Od: Pon sty 07, 2013 17:17

Post » Pon mar 09, 2015 16:36 Re: rozsądne, wykształcone koty (po Akademii) szukają Domów

Ja chcę bardzo wiedzieć po jakich ziołach ma się dobre sny :) Tylko chodzi mi o prawdziwe zioła nie te "zioła" :mrgreen: Zatem to lebioda ?
Wpisałam w google zioła na dobre sny i strony jakie mi się pokazały spowodowały, że zrobiłam tak Obrazek
Źle sypiam ostatnio i prawdziwe zioła zielarskie, które łagodnie pomogłyby spać bardzo by się przydały :roll:

Widzę remont wchodzi na wysokie C ...
Wytrzymaj tam, jeszcze tylko trochę :ok:
Ja bym pewnie zwierza popakowała w sytuacja kryzysowych do wielkich transporterów niech siedzą albo wywiozła do mamy.
Raz na rok ma mój pięciozwierz u siebie i jest z tego bardzo rada :twisted:
Obrazek

psiama

Od: Czw maja 07, 2009 13:19

Post » Wto mar 10, 2015 7:31 Re: rozsądne, wykształcone koty (po Akademii) szukają Domów

psiama pisze:albo wywiozła do mamy.

to jest dobry i najszybszy sposób na pozbycie się zwierząt -moja mama jest w tym ekspresowa 8)
mogłabym wywieść wszystkie do mamy (oprócz Caillou), a potem spokojnie oddać miseczki i kuwety i transportery
w ciągu jednego dnia moja mam by się pozbyła zwierząt -jakoś by jej uciekły :roll: i byłyby nie do odnalezienia
ewentualnie by się najadły trutki na myszy , którą moja mam by zapomniała sprzątnąć

ostatnio jak byłam u niej z wizytą z dwoma psami -zapowiedziana byłam z psami-to była wysypana rozsądna ilość trutki w kuchni koło lodówki
ale mam oczywiscie mnie nie uprzedziła, tylko powiedziała, że mogę spokojnie psy puścić po domu, i usiąść, napijemy się herbaty
a ja, zamiast siąść ,obeszłam z psami cały dom i zdążyłam zabrał trutkę, zanim zjadły 8) szybka jestem
a moja mam zdziwiona, że przecież psy nie są chyba takie głupie, żeby trutkę jeśc :roll: moje niestety sa głupie
w końcu to nie mojej mam wina,że mam głupie psy i koty niezbyt mądre -pewnie i z balkonu by spadły

dużych kontenerów nie mam i nie kupie, bo drogie
jeden tylko mam, ale tam sie zwierzaki nie zmieszczą

nie jest w sumie źle
tylko strychu mi strasznie brakuje -nie mam gdzie wieszać prania i to jest problem

tych ziół jeszcze poszukam

jest tez taka herbatka -ale to na dobre zasypianie http://www.ziolowyzakatek.sklep.pl/na.dobranoc.html
robiłam Młodemu jak był chory i strasznie marudził wieczorem, że nie może spać, bo go gardło boli i nie może przełykać
po tym zasypiał po 30 minutach

i można by taką poduszeczkę sobie zrobić http://www.ziolowyzakatek.sklep.pl/podu ... a_sen.html

Patmol

Post » Wto mar 10, 2015 7:59 Re: rozsądne, wykształcone koty (po Akademii) szukają Domów

Powiedziałabym Mamie, że psy są głupie po mnie, a ja też odziedziczyłam głupotę :wink:
edit, bo zapomniałam: Twoja Mama ma myszy? Dość mało spotykane dziś, poza wiejskimi domami (i szczurami w centrum Wrocławia oczywiście)
Obrazek
Obrazek

MalgWroclaw

Od: Czw paź 15, 2009 17:39

Post » Wto mar 10, 2015 9:02 Re: rozsądne, wykształcone koty (po Akademii) szukają Domów

moja mam jak najbardziej uważa, ze ja jestem głupia 8)
a ja po ojcu pewnie 8) normalna sprawa
Młoda się czasem jeszcze denerwuje, jak jej babcia skomentuje jakiś wybór ( że głupi 8) oczywiscie) bo np. powinna iść na medycynę, ale ma całkiem inne plany :strach:
moja mam ma czasem chyba myszy -przynajmniej tak twierdzi, ze czasem ma
może się czuje bezpieczniej z trutką przy lodówce

krokusy kwitną w Legnicy
Obrazek

i takie coś rośnie -ale nie wiem co to
Obrazek

a koty śpią (Zorro i Szapo)
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Patmol

Post » Wto mar 10, 2015 10:22 Re: rozsądne, wykształcone koty (po Akademii) szukają Domów

a teraz prośba :kotek: czy ja dobrze myślę?
kotki parkowe i leśne
to jest olcha? (olsza)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

a to leszczyna? czy coś innego ?
Obrazek

Obrazek

Patmol

Post » Wto mar 10, 2015 11:00 Re: rozsądne, wykształcone koty (po Akademii) szukają Domów

dobrze myślisz 8)

kotki leśne, parkowe i domowe – wszystkie piękne :D

i krokusy :1luvu:
ale to zielone pod nimi to nie wiem – chyba jakieś gruboszowate coś
Obrazek

violet

Od: Pon sty 07, 2013 17:17

Post » Wto mar 10, 2015 16:32 Re: rozsądne, wykształcone koty (po Akademii) szukają Domów

Widze mamusia hardcore 8O
MalgWroclaw pisze:Powiedziałabym Mamie, że psy są głupie po mnie, a ja też odziedziczyłam głupotę :wink: <ciach>
Umarłam … :ryk:

Krokusy cu-do-wne ! A koteczki-łapeczki jeszcze bardziej :1luvu:

Będę cierpliwie patrzeć czy jakiegoś ziółka na dobre sny nie namierzysz :D
Obrazek

psiama

Od: Czw maja 07, 2009 13:19

Post » Wto mar 10, 2015 20:18 Re: rozsądne, wykształcone koty (po Akademii) szukają Domów

tutaj czytałam http://lukaszluczaj.pl/sen-trawa-i-rosliny-w-snach/
sasanka jest raczej pod ochroną 8)
ale rumianek czy lebiodkę możnaby wypróbować
cytat z tej strony powyżej (pogrubienia moje)

Na zdjęciu powyżej widzicie sasankę zwyczajną (Pulsatilla vulgaris), roślinę, którą wschodni Słowianie nazywają сон трава, czyli son-trawa, dosł. sen-trawa – zioło snów. Ciekawe czy dlatego, że była rośliną mocy, czy dlatego, że pomagała zasnąć (w legendach o sen-trawie sprowadza długi magiczny sen). W wielu krajach Europy pije się wieczorem herbatkę z rumianku lub lebiodki pospolitej, aby mieć dobre sny. Lebiodka pospolita (Origanum vulgare) nosi nawet nazwę „dobra myśl” w wielu jęz. słowiańskich (np. czeskim i słoweńskim), podobnie w gwarach góralskich.

Patmol

[poprzednia][następna]