Kotka zdziczała po sterylizacji

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto mar 03, 2015 23:54 Kotka zdziczała po sterylizacji

Witam,

mam do Was pytanie. Mam w domu dwie kotki, 3 i 2-letnie, obie poddaliśmy zabiegowi sterylizacji w listopadzie zeszłego roku. Od tego czasu starsza kotka "zdziczała", zrobiła się agresywna w stosunku do drugiej kotki i psa, nie daje im żyć, gania całymi dniami. Wcześniej chętnie przychodziła do nas, spała z nam w łóżku, a teraz nie jest w ogóle zainteresowana kontaktem. Do tego zrobiła się strasznie bezczelna, kradnie jedzenie dosłownie spod ust, a jak wyczuje coś w szafce lub śmietniku to zrobi wszystko, żeby to dostać. Ostatnio wróciłam z synkiem (ma 6 lat) z zakupów i wyszłam z psem na spacer. Zapomniałam totalnie, że kupiłam piersi z kurczaka, które zostały w reklamówce na blacie. Wracam po chwili, a tu mały płacze. Pierwszy raz przestraszył się kota, próbował powiedzieć jej, żeby nie gryzła reklamówki, a ona na niego zaczęła prychać. To wcześniej nigdy się nie zdarzało, była bardzo grzeczna i spokojna, nie szalała za jedzeniem, a teraz siedzi cały czas w śmietniku i wyciąga reklamówki, z którymi potem chowa się pod łóżkiem i liże.

Dodam tylko, że jest to kot domowy i nigdy nie wychodziła, w lecie chodzi tylko czasem wyjdzie na dach. Boję się, że zrobi komuś krzywdę. Co robić?

mildzia

Od: Wto mar 03, 2015 23:42

Post » Śro mar 04, 2015 9:43 Re: Kotka zdziczała po sterylizacji

Dziwne, bo po sterylce koty łagodnieją.
Podkradanie jedzenia, wyciąganie z toreb, to akurat typowe zachowanie kota.
Ale generalnie radziłabym iść do weta, zrobić kompleksowe badania badania. Może jest jakaś konkretna przyczyna zmiany jej zachowania - zaburzona gospodarka hormonalna, metabolizm, itp.
Los bowiem synów ludzkich jest ten sam, co i los zwierząt; los ich jest jeden: jaka śmierć jednego, taka śmierć drugiego, i oddech życia ten sam. W niczym więc człowiek nie przewyższa zwierząt.
(Biblia, Księga Koheleta 3/19)

Prakseda

Od: Czw cze 16, 2005 10:35

Post » Śro mar 04, 2015 10:50 Re: Kotka zdziczała po sterylizacji

Stawiałabym na problem zdrowotny.Coś ją boli? Chyba trzeba odwiedzić weta.
Nowy bazarek viewtopic.php?f=20&t=217527 Zapraszam

ewar

Od: Wto lis 06, 2007 20:17

Post » Śro mar 04, 2015 16:13 Re: Kotka zdziczała po sterylizacji

Dziwne zachowanie kota ale myślę, że to zbiegło się ze zabiegiem a nie koniecznie jest jego następstwem. Koty po zabiegu nie zmieniają charakteru, może nam się tak wydawać bo kot jest istotą bardzo zmienną ale sterylizacja nie wpływa na to czy jest łagodny czy agresywny. Kocury po kastracji staja się spokojniejsze ale to dlatego, że nie wrze w nich już koci maczo. Szukałabym problemu w innym miejscu.
Trzeba zabezpieczyć kosze na śmieci (zakleić taśmą, zastawić czymś) jak tylko kot się tam zbliża konsekwentnie odganiać mówiąc nie wolno, sio itp Jeden stały sygnał wypowiedziany ostrym tonem (kot szybko zacznie go rozpoznawać)
Może kotka chce przejąć dominację w domu nad zwierzakami i dlatego tak się zachowuje.
Jeśli chodzi o kontakt z ludźmi to koty często zmieniają nastawienie. Czasem moja kotka ze mną śpi noc w noc a czasem nie przychodzi przez tydzień, czasem śpią ze mną oba. Tak jak pisałam na początku koty są bardzo zmienne i pewnie znów będzie przychodzić niebawem.
To, że warczała na dziecko to normalne, broniła swojego jedzenia, może ona nie dojada (może ma robaki i jest głodna) i dlatego szuka wciąż jedzenia, jest rozdrażniona. Dużo tych może... trzeba kota obserwować jak się zachowuje, mowa ciała w różnych momentach (czy to agresja z bólu, czy z chęci dominacji)
Najlepsze karmy dla kota w jednym miejscu. Na sztuki i w pakietach..
Obrazek
Zapraszam także na blog z poradami i ciekawostkami, jestem kocim behawiorystą. http://www.blog.kocimietka.pl
Obrazek Obrazek

boguska_t

Od: Wto lip 22, 2014 6:44