Gdańsk - pan Edward i jego dwa koty

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt lut 27, 2015 20:38 Gdańsk - pan Edward i jego dwa koty

O panu Edwardzie, jego kotach i sąsiadach w potrzebie dowiedziałam się od forumowej AYO. Dzisiaj wybrałam się z wizytą.

Pan mieszka w maleńkim mieszkaniu w bloku z kotem i kotką. Rudaska pan znalazł i przygarnął, a szarutką dostał od znajomej. Oba kotki mają niecałe 4 lata i są z panem od maleńkiego. Były dzisiaj trochę zestresowane, bo na wizytę przyszłam z całą obstawą sąsiadek, zrobił się harmider, ale jak dostały jedzonko, to zaczęły się mną interesować, ocierać o nogi stołu, szarutką nawet pomiziałam :-)

Pan Edward jest bardzo ubogi, nie ma nic. Gołe ściany i kilka starych mebli. Od sąsiadów wiem, że nie pije, że czasami chodzi pod Biedronkę i prosi ludzi, żeby kupili jedzenie dla jego kotków, gdy już jemu zabranie pieniędzy. Dopóki ma za co, kupuje karmę w zoologicznym - pani sprzedaje mu ją po kosztach.

Priorytetem jest kastracja kotów. Ze wsparciem Magdy Banach i Wioli Byszuk będziemy próbować zabrać koty na zabiegi w przyszłym tygodniu. Chciałabym od razu je odrobaczyć. Będzie to ich pierwszy raz :-( Druga rzecz - żwirek i kuwetki. Pan przynosi piasek z dworu i wsypuje go do dwóch kuwetek, z czego jedna jest zbyt mała, żeby zmieścił się w niej kot. Sprząta, ale pewnie zbyt rzadko, narobione jest dookoła :-( Z resztą wiadomo - kocur niekastrowany, w brudnej kuwecie zwykły piach - zapach autentycznie czuć na całej klatce. Przyda się każda niepotrzebna Wam kuwetka. Żwirek i łopatkę kupię z pieniędzy, które zostały ze sterylek. Na końcu, w miarę możliwości chciałabym zorganizować regularne wsparcie karmą.

Przed wyjściem zapytałam pana Edwarda, czego on potrzebuje, czego jemu brakuje. Odpowiedział, że on ma wszystko, że wprawdzie rentę dostanie dopiero za tydzień, a ma 12 zł., ale sobie to rozdysponuje, że chciałby tylko pomocy dla kotów. Na pytanie, czy może coś z ubrań by mu się przydało, pokazał mi z radością 5 starych marynarek wiszących w pustej szafie, w których nawet nie chodzi, bo nie ma gdzie. Więc ma nawet więcej, niż potrzebuje... :-(

Jestem po wizycie u pana Edwarda ogromnie wzruszona. Uwierzcie mi, że wszystko, co ma, zmieściłoby się w reklamówce. A mimo to opiekuje się dwoma zwierzakami. Kocha je, one jego, potrzebują tylko niewielkiej pomocy z naszej strony.

Zapomniałam wspomnieć, że pan Edward jest niepełnosprawny intelektualnie, na dodatek bardzo słabo widzi. Rozmawiając ze mną nie patrzył mi w oczy, tylko gdzieś obok, tak słaby ma wzrok. Mimo to wydaje się rozumieć wszystkie moje wskazówki i prośby, wydaje się szczęśliwy, że ktoś chce pomóc zwierzakom i chętny do współpracy. Na szczęście w przyszłości nad sytuacją będą czuwać sąsiadki.

Mimo, że pan Edward nie chciał niczego dla siebie, to chciałabym mimo to pomóc i jemu. Myślę, że przyda się wszystko - od trwałego jedzenia, np. konserwy, słoiki, herbaty, kawy, po środki czystości, gąbki, ręczniki, pościel... Jeśli ktoś z Was chciałby przekazać coś dla kotów lub pana Edwarda, to można zostawić to u mnie lub też zawieźć bezpośrednio do niego (adres podam w prywatnej wiadomości). Ach, jeszcze jedno - koty nie mają żadnych zabawek. Może macie coś, czym Wasze zwierzaki już się nie bawią?

Poniżej umieszczam kilka zdjęć ze spotkania. Dzisiaj zostawiłam kotkom troszkę jedzonka i domek - drapak, który nie sprzedał się na bazarku.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
www.kotangens.org
KOTANGENS na fb
Obrazek

ada_z

Od: Czw sie 22, 2013 11:17

Post » Pt lut 27, 2015 21:21 Re: Gdańsk - pan Edward i jego dwa koty

podaj prosze adres na pw - jestem z Tczewa, ale w środe będą w Gdańsku zawiozę i karmę i zabawki dla kotów (mam też wiklinowa budkę z kratką, może służyć za transporter- myślisz że przyda się?) i coś do jedzenia dla tego Pana
"Człowiek którego kochają koty nie może być człowiekiem bezwartościowym.",

KotwKratke

Od: Nie lis 20, 2011 19:33

Post » Pt lut 27, 2015 21:44 Re: Gdańsk - pan Edward i jego dwa koty

:(
Ronda 25.04.2014[*]
Cindy 21.08.2018[*]
Kota nie powinno sie kupowac, bo kot to przyjaciel.
Przyjaciol sie nie kupuje.
Bleise Pascal

Obrazek.

Cindy

Od: Śro lut 11, 2009 13:23

Post » Pt lut 27, 2015 21:58 Re: Gdańsk - pan Edward i jego dwa koty

Ważna sprawa. Podniosę.

lilianaj

Od: Sob kwi 26, 2014 19:14

Post » Pt lut 27, 2015 22:04 Re: Gdańsk - pan Edward i jego dwa koty

masakra :( aż łza się w oku kreci....

Asia777

Od: Czw mar 27, 2014 12:28

Post » Pt lut 27, 2015 23:12 Re: Gdańsk - pan Edward i jego dwa koty

lilianaj pisze:Ważna sprawa. Podniosę.

Dziękuję! :1luvu:
www.kotangens.org
KOTANGENS na fb
Obrazek

ada_z

Post » Pt lut 27, 2015 23:18 Re: Gdańsk - pan Edward i jego dwa koty

KotwKratke pisze:podaj prosze adres na pw - jestem z Tczewa, ale w środe będą w Gdańsku zawiozę i karmę i zabawki dla kotów (mam też wiklinowa budkę z kratką, może służyć za transporter- myślisz że przyda się?) i coś do jedzenia dla tego Pana

Bardzo dziękuję! Budka jak najbardziej się przyda, nawet jako legowisko. Kotki są bardzo fajne, widać, że miłości mają dość, ale brakuje podstawowych kocich sprzętów.
www.kotangens.org
KOTANGENS na fb
Obrazek

ada_z

Post » Pt lut 27, 2015 23:23 Re: Gdańsk - pan Edward i jego dwa koty

KociewKratkę, tylko uważaj na rzeczy, które były w Twoim mieszkaniu w czasie choroby Piracika (podczytywałam temat). Pp strasznie się roznosi i to prze dość długi czas a nie wiadomo czy koty Pana Edwarda były szczepione. Może lepiej kupić kilka nowych zabawek. Tak będzie bezpieczniej.
ObrazekObrazek

basia111

Od: Czw paź 04, 2012 16:39

Post » Pt lut 27, 2015 23:28 Re: Gdańsk - pan Edward i jego dwa koty

basia111 pisze:KociewKratkę, tylko uważaj na rzeczy, które były w Twoim mieszkaniu w czasie choroby Piracika (podczytywałam temat). Pp strasznie się roznosi i to prze dość długi czas a nie wiadomo czy koty Pana Edwarda były szczepione. Może lepiej kupić kilka nowych zabawek. Tak będzie bezpieczniej.

Ojej... Koty pana Edwarda na 99% nie były szczepione. Gdy zapytałam o odrobaczanie, to w ogóle nie widział, o czym mówię :-(
www.kotangens.org
KOTANGENS na fb
Obrazek

ada_z

Post » Pt lut 27, 2015 23:29 Re: Gdańsk - pan Edward i jego dwa koty

basia111 pisze:KociewKratkę, tylko uważaj na rzeczy, które były w Twoim mieszkaniu w czasie choroby Piracika (podczytywałam temat). Pp strasznie się roznosi i to prze dość długi czas a nie wiadomo czy koty Pana Edwarda były szczepione. Może lepiej kupić kilka nowych zabawek. Tak będzie bezpieczniej.

wiem, wiem :)
budka stoi w piwnicy od dawna (w worku foliowym), a zabawki i inne wynalazki kupię - spokojnie, jestem odpowiedzialnym KotemwKratke ;)
wogóle pomyślałem, że jeśli chodzi o suchą karmę to mogę zdeklarować na stałe comiesięczny zapas karmy :kotek:
"Człowiek którego kochają koty nie może być człowiekiem bezwartościowym.",

KotwKratke

Od: Nie lis 20, 2011 19:33

Post » Pt lut 27, 2015 23:36 Re: Gdańsk - pan Edward i jego dwa koty

:), no wiem, ale tak tylko dla pewności dopisałam.
ObrazekObrazek

basia111

Od: Czw paź 04, 2012 16:39

Post » Sob lut 28, 2015 1:17 Re: Gdańsk - pan Edward i jego dwa koty

Bardzo wzruszający temat.
Obrazek
Misia [*] u mnie 28.04.2017-14.06.2018

Meteorolog1

Od: Sob lis 23, 2013 0:42

Post » Sob lut 28, 2015 5:56 Re: Gdańsk - pan Edward i jego dwa koty

A Kotwkratkę to jest super facet: kocha koty, kocha żonę i wyraża się o niej cudnie i na dodatek chętnie pomaga innym! :201446

lilianaj

Od: Sob kwi 26, 2014 19:14

Post » Sob lut 28, 2015 8:43 Re: Gdańsk - pan Edward i jego dwa koty

Potwierdzam wszystko, co dotyczy KotawKratkę!!!
I niniejszym podbijam wątek, aby więcej osób przeczytało, może znajda się osoby, które moga i chcą pomóc-to taka smutna historia, gdzie serce przegrywa z rzeczywistością :( :( :(
I zwróćcie proszę uwagę,że ubożuchno tam, ale czyściutko.
ObrazekObrazekObrazek
Tylko przyjaciele słyszą Twój krzyk , gdy milczysz i widzą łzy, gdy się śmiejesz
"Boże , chroń mnie od fałszywych przyjaciół -z wrogami sobie poradzę"

kropkaXL

Od: Wto sie 12, 2008 14:18

Post » Sob lut 28, 2015 14:05 Re: Gdańsk - pan Edward i jego dwa koty

Kochani, Wasz odzew w sprawie pana Edwarda i jego kotów jest tak ogromny, że musimy to jakoś skoordynować. Nie przemyślałam wszystkiego od razu, bo nie spodziewałam się aż takiej fali pomocy <3 :-)
Myślę, że jednak trzeba najpierw zorganizować zbiórkę w jednym miejscu, a potem zawieźć panu wszystko, bo on sam może czuć się przytłoczony ciągłymi wizytami, a sąsiadki też mogą stracić cierpliwość.
Szczegółowe potrzeby postaram się wybadać przy okazji zabierania kotków na zabiegi. W tej chwili mogę powiedzieć tyle, że panu raczej przydadzą się rzeczy podstawowe: trwałe jedzenie (wiecie, że dzisiaj zorientowałam się, że w mieszkaniu chyba nie było nawet lodówki? :-( ), wygodne ubrania, ręczniki, pościel, garnki... Dla kotów wiadomo, karma sucha i mokra, jakieś legowiska, kuwetki, zabawki, wszystko się przyda. Mam tylko jedną prośbę... Jeśli chodzi o żwirek, to najlepiej, gdyby to był taki rodzaj, który można usuwać w toalecie. Nie gniewajcie się, że "wymyślam", ale to jest szczególna sytuacja - pan niedowidzący, niepełnosprawny, bez kobiecej ręki nie poradzi sobie z bentonitem. Smrodek i brudna podłoga dookoła kuwetek szybko wrócą. Już wytłumaczyłam panu, że żwirek będzie mógł na bieżąco spuszczać w toalecie, to jedyna szansa, że będzie usuwał nieczystości na bieżąco. A jeszcze jak za bardzo namieszamy i trafi się worek z bentonitem, pan może nie zauważyć różnicy, spuści go w toalecie i tragedia murowana.
Proszę o wyrozumiałość, jeśli nie uda mi się super organizacyjnie wszystkiego ogarnąć, ale nie mam doświadczenia w takich "akcjach" :-) Każda Wasza rada, Wasze doświadczenie i pomoc bardzo się przydadzą :-)
www.kotangens.org
KOTANGENS na fb
Obrazek

ada_z

[następna]