Kitusia i Marysia {Maciuś za TM} Bytomskie Łobuzy :D

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon lut 23, 2015 11:44 Re: Maciuś <3 [*] Kitusia 14l. i Marysia 6l. Moje trzy <3

Miau dobry! :)
Piękne zdjęcia :ok: Jaki masz aparat?

Podziwiam, jak szeregowy poseł ogrywa opozycję Obrazek
STOP HEJT! Nikt nie jest anonimowy w sieci.

Erin

Od: Pt cze 22, 2007 8:43

Post » Pon lut 23, 2015 12:17 Re: Maciuś <3 [*] Kitusia 14l. i Marysia 6l. Moje trzy <3

No, ja w Bytomiu widziałam dużo takich opuszczonych budynków. Najbardziej przykro patrzeć na opuszczone kamienice. Właściwie w centrum miasta.... Straszne wrażenie...

Sihaja

Od: Pon sty 03, 2005 22:17

Post » Pon lut 23, 2015 12:18 Re: Maciuś <3 [*] Kitusia 14l. i Marysia 6l. Moje trzy <3

Sihaja pisze:No, ja w Bytomiu widziałam dużo takich opuszczonych budynków. Najbardziej przykro patrzeć na opuszczone kamienice. Właściwie w centrum miasta.... Straszne wrażenie...

też tak mam jak tam jestem :(
Obrazek

http://www.nadziejanadom.org/

"Największym egoizmem jest życie dla czystych podłóg, foteli bez sierści i w przekonaniu -już nigdy więcej, bo później boli "

mir.ka

Od: Pt cze 01, 2012 10:06

Post » Pon lut 23, 2015 12:41 Re: Maciuś <3 [*] Kitusia 14l. i Marysia 6l. Moje trzy <3

mir.ka pisze:to są budynki jak się wjeżdża chyba od Siemianowic? czy jeszcze inne? w Bytomiu jest wiele takich zapuszczonych miejsc, a tych straszących , wyludnionych kamienic 8O

Tak, jak się wjeżdża od Siemianowic. Ta ulica wlotowa wygląda źle i ludzie myślą, że tak jest w całym Bytomiu. Mało tego jest tam najbardziej zmeliniała Biedronka i ta okolica jest nie fajna, mnóstwo żuli. Ale dalej już jest inaczej. Ja uważam, że ogólna nagonka na Bytom jest bezpodstawna. Bytom to przepiękne miasto, jedno z najładniejszych w naszej okolicy. Kamienice są remontowane, no ale ta Siemianowicka jest straszna. Tam są też kamienice, w których mieszkają, no żeby nie nazywać rzeczy po imieniu... Te budynki nie będą remontowane, bo mieszkańcy nie płacą od lat. Była polityka taka w mieście, że osoby niepłacące i patologie (głownie chodzi o patologię) przesiedlało się do kamienic w centrum. To nie pojęte. Przez to idzie się między pięknymi kamienicami a mija się żuli i rodziny patologiczne, te rodziny mieszkają w centrum. Teraz miasto przyjęło taką politykę, że więcej takich osób nie będzie sprowadzać do centrum. Te osoby będą przesiedlane na przedmieścia. (mają tam swoje "baraki" czyli wyremontowane pokoje.) Rozpoczęła się walka z nimi. I dla tych osób miasto od prywaciarza przejęło te hotele zrujnowane. Miały w nich powstać mieszkania dla (wybaczcie określenie) żuli, patologii, wiecznych obszarpańców, pijaków, osób, które nie płacą za mieszkania od lat i niszczą je. Od tej transakcji minął może rok i na razie nic się tam nie dzieje. Jednak ja mam nadzieje, że to dojdzie do skutku.
Uwielbiam Bytom za to, że tu ludzie są prawdziwą społecznością i mają dużo do powiedzenia - zanim tu zamieszkałam to wszyscy się zebrali by obalić prezydenta, który źle zarządzał miastem. Tu czuć demokrację. U nas w Siemianowicach wali się, źle się zarządza i nikt palcem nie kiwnie a każdy dla siebie jest nie miły. Tu się ludzie do siebie uśmiechają na ulicach. Mi się tu świetnie mieszka :) A mieszkam w śródmieściu :) I w lato jest sezon teatrów ulicznych, dużo się tu robi wydarzeń kulturalnych. Dla mnie Bytom to strzał w 10 :ok:
Uważam, że najgorsze miasto w naszym regionie to Chorzów - w centrum jest okropnie ( a wiem co mówię, bo mam z nim kilkuletnie doświadczenie), ale to do Bytomia przylgnęła łatka :)
Budynki opuszczone, zrujnowane są w każdym mieście, wcale w Bytomiu nie ma ich więcej niż w pozostałych miastach.
Ogólnie kamienice pozostają puste - tak jest we wszystkich też miastach ościennych. Mieszkań dla młodych nie ma, a kamienice się marnują. To mnie zawsze zadziwia, tak samo w Siemianowicach. Kolejka po mieszkanie długa na 10 lat a mieszkania jakie się dostaje to wyglądają gorzej niż te budynki przy Siemianowickiej, a w tym czasie w centrum niemal każda kamienica stoi pusta i niszczeje.
A choćby to odremontować i dać ludziom za czynsz to już jest biznes dobry :) Młodym pracującym małżeństwom. Myślę, że byłaby kolejka do tego i miasto zaczęło by żyć. Ale nie... krótkowzroczność. Lepiej zrobić kretyństwie kule przy stacji BP niż dać ludziom mieszkania. W tej sytuacji myśmy się wynieśli, bo nawet nie chcieliśmy mieszkania dostać, ale te które były do kupienia miały ceny z kosmosu, miasto gdzie nic nie ma ceni się jakby było centrum śląska.
Temat rzeka... Przyjrzyjcie się kamienicom w innych miastach - centrum zazwyczaj stoi puste. A Bytom ma sie pod tym względem bardzo dobrze tyle, że przylgneła łatka, ludzie patrzą z politowaniem na Bytom nie widząc własnych marniejących miast - a taka jest prawda, mieszkamy w Polsce.

CatAngel ja też lubię chodzić po takich miejscach i słyszałam o tamtej cementowni i nawet chyba widziałam zdjęcia ślubne :) Modny to temat ostatnio, takie kontrasty - brud i suknia ślubna :)

Aniu też się trochę lękam jak tam chodzę, bardzo się boję o to, że ktoś ukradnie mi sprzęt, ale chęć przeżycia przygody jest silniejsza ode mnie ;)

Jedyne czego nie lubię w takich miejscach to tego, że "nie odkrywam Ameryki"! Bo przede mną było tam już pół miasta. Najbardziej bym chciała wleźć przez dziurę do starego szpitala najlepiej psychiatrycznego - ooooo taaaakk - żeby jeszcze były sprzęty jakieś, to moje marzenie i nawet mam namiary na takie, ale to nie łatwe jest. No i też są to miejscówki znane, więc wiele osób było tam przede mną. Uwielbiam motyw szpitali psychiatrycznych :D Kręci mnie to jak nie wiem co innego ;)

Sama się widzę w szpitalu ;p Oczywiście to żart, ale tak się sama z siebie śmieję, że jak kiedyś zwariuję i wyląduje w takim szpitalu to zapewne będzie wyglądać to tak, że znajdę sobie jakieś pudełko po butach i będę myślała, że to aparat, wszystkim będę robić zdjęcia i rozdawać czyste kartki wierząc, że zrobiłam wybitne portrety. Albo będę leżeć w trawie z tym pudełkiem i godzinami fotografować owady i kwiaty, a pielęgniarki będą się pukać w głowę i mówić - ta jest nieszkodliwa :ryk: :mrgreen:

Erin używam Pentaxa kII obecnie :)
Skarby: Obrazek

klaudiafj

Od: Czw cze 05, 2014 21:02

Post » Pon lut 23, 2015 12:45 Re: Maciuś <3 [*] Kitusia 14l. i Marysia 6l. Moje trzy <3

Klaudia, świetne foty! Ja kocham takie miejsca oglądać!!! Już chyba mam obejrzane wszystkie możliwe w necie. Zwłaszcza szpitale. :D .
Nie, no suuper! A jeszcze jak można wejść, to już w ogóle bajka! :D

Witajcie kochane, mam nadzieję, ze już lepiej! :1luvu: :ok: :ok:
Obrazek
Obrazek

kalair

Od: Czw maja 24, 2007 21:07

Post » Pon lut 23, 2015 13:10 Re: Maciuś <3 [*] Kitusia 14l. i Marysia 6l. Moje trzy <3

Pentax, moje marzenie :)

Erin

Post » Pon lut 23, 2015 13:17 Re: Maciuś <3 [*] Kitusia 14l. i Marysia 6l. Moje trzy <3

Bożenko to dodam jeszcze trochę zdjęć, nawet nie wiedziałam, że takie lubicie. Nie wiem czy je udostępniać u mnie na stronie, żeby ludzie nie pomyśleli, że już całkiem mrocznie fotografuję ;)

Ooo koleżanko Erin :1luvu: :1luvu: Lubię Cię jeszcze bardziej :ryk: Pentaksirze to społeczność a pod koniec roku ma być w sprzedaży pełna klatka, wreszcie ;) Trzeba zacząć zbierać kaskę, ale fajne jest to, że już obiektywy do niej mam. Za to kocham Pentaxa - nie nie kupisz to pasuje do każdego body -starego i nowego. I za pancerne puszki, mogę do woli fotografować w deszczu :) Taaak, wad nie dostrzegam, dla mnie same zalety :) I się zwraca uwagę na siebie jak sie wchodzi w grono mężczyzn z Canonami/Nikonami a tu "dziewczonka z Pentaxem" oczy im z orbit wyłażą jak dostrzegają markę :ryk:

klaudiafj

Post » Pon lut 23, 2015 13:23 Re: Maciuś <3 [*] Kitusia 14l. i Marysia 6l. Moje trzy <3

klaudiafj pisze:Bożenko to dodam jeszcze trochę zdjęć, nawet nie wiedziałam, że takie lubicie. Nie wiem czy je udostępniać u mnie na stronie, żeby ludzie nie pomyśleli, że już całkiem mrocznie fotografuję ;)

Dawaj dawaj! Teraz doczytałam, że chciałabyś pofocić szpital psychitryczny. Tylko tam może nie pół miasta, ale też full ludzi wchodzi-oczywiście nielegalnie, ale mają swoje sposoby. Aczkolwiek zazwyczaj takie miejsca są pilnowane.

Ten widziałaś? :arrow: http://turystyka.wp.pl/gid,16132737,kat ... aid=11464e

Tu jest spis :arrow: http://www.forgotten.pl/miejsca.php?typ ... 20medyczne

Kiedyś oglądałam foty z jakiego opuszczonego szpitala poradzieckiego. Pełnego sprzętu, a nawet leków, ale nie pamiętam, gdzie to było.
Obrazek
Obrazek

kalair

Post » Pon lut 23, 2015 13:39 Re: Maciuś <3 [*] Kitusia 14l. i Marysia 6l. Moje trzy <3

Ooo tak :D To są tematy, które uwielbiam nawet w filmach - oglądasz horrory o szpitalach? Mam kilka, mogę zapodać tytuły :) Wczoraj usilnie chciałam znaleźć coś w ten deseń i nie udało mi się :/
Super, jak sprzęt jeszcze leży, bo jak są same mury jak w tym hotelu pracowniczym to już to nie jest tak ponure :)

U mnie na granicy Siemianowic i Katowic jest taki pl. Alfreda. Schodzi się między drzewami do jakby "dolinki" i są tam familoki. Kiedyś mieszkała tam moja babcia, a wszystko było otoczone lasem. Już wtedy tam w tym budynku ostatni ludzie mieszkali, same starowinki. 15 lat temu wszyscy już nie żyli i kamienica została pusta. Jakieś dwa lata temu poszłam tam i ku mojemu zaskoczeniu znalazłam dziurę w murze przez którą przeszłam. Znalazłam się w ogromnym, pustym budynku na dwa piętra z holem ogromnym, a na zewnątrz była burza. Miałam świadomość, że w tym budynku wszyscy umarli. Na drugim piętrze było mieszkanie mojej babci - znalazłam tam jej stolik kuchenny, jej lustro, tapczan na którym spał dziadek 20 lat temu i ... wiązankę ziół czy kwiatów, którą babcia przywiesiła na ścianę i uschła. Coś niesamowitego kompletnie. Patrzałam przez jej okno na drzewo na które patrzałam co rano i co noc. Ach... Oczywiście wszystko rozkradzione, był tam taki wielki, zabytkowy magiel, wszystkie metale z niego ukradli złomiarze... wszystkie kable powyrywali i piece żeliwne rozkradli. Pół piętra było zawalone i mieszkały tam gołębie. Ten smród zapamiętam do końca życia ;)
I coś czego nie rozumiem - na środku holu stał stołek, w mieszkaniach na środku pokoju też - zauważyłam to w opuszczonych miejscach - czemu zawsze krzesło stoi upiornie na środku?

klaudiafj

Post » Pon lut 23, 2015 13:43 Re: Maciuś <3 [*] Kitusia 14l. i Marysia 6l. Moje trzy <3

Cieszę się, Koleżanko :)
Ale jeśli chodzi o kompakty, to dla mnie nie ma lepszych niż Canony.

Erin

Post » Pon lut 23, 2015 13:46 Re: Maciuś <3 [*] Kitusia 14l. i Marysia 6l. Moje trzy <3

klaudiafj pisze:I coś czego nie rozumiem - na środku holu stał stołek, w mieszkaniach na środku pokoju też - zauważyłam to w opuszczonych miejscach - czemu zawsze krzesło stoi upiornie na środku?

Bo tak ma być i już! :lol:
Ale super tak pooglądać.. Klasa! Przypomniało mi się-znajome chłopaki jak gdzieś jadą, to czasem na takie miejsca trafiają. I tafili na opudzczony bodjże młyn. Wleźli przez otwarte okienko, i sieroty zapalili światło. Jeszcze jeden wziął sobie jakiś obraz stamtąd na pamiątkę. :P Przyszli następnej nocy fotki porobić i guzik, okno zabite! Ktoś musiał widzieć że się świeci i natychmiast zareagowali. :mrgreen:
Dawaj te tytuły! :D
Obrazek
Obrazek

kalair

Post » Pon lut 23, 2015 13:57 Re: Maciuś <3 [*] Kitusia 14l. i Marysia 6l. Moje trzy <3

Erin pisze:Cieszę się, Koleżanko :)
Ale jeśli chodzi o kompakty, to dla mnie nie ma lepszych niż Canony.

Jeżeli chodzi o kompakty nic nie wiem w tym temacie, mówiłam o lustrzankach :)
Jednak pierwszy aparat, którym robiłam zdjęcia to był kompakt canon i bardzo sobie go chwaliłam wtedy tj 8 lat temu :)

Dobrze, Bożenko, jak się skupię to wypiszę tytuły, ale pierwsze które przychodzą mi do głowy to - Silent Hills, MadHause, Gothika, Delikatna, 9 sesja, Lot nad kukułczym gniazdem (nie horror), House on Hounted Hill, Boo, a zresztą tu znalazłam link http://www.filmweb.pl/forum/horror/ZNACIE+JAKIES+HORRORY+ZE+SZPITALEM+PSYCHIATRYCZNYM+W+TLE,682929 Muszę też go przejrzeć, widziałam prawie wszystkie te filmy :)

klaudiafj

Post » Pon lut 23, 2015 14:06 Re: Maciuś <3 [*] Kitusia 14l. i Marysia 6l. Moje trzy <3

klaudiafj pisze:
Dobrze, Bożenko, jak się skupię to wypiszę tytuły, ale pierwsze które przychodzą mi do głowy to - Silent Hills, MadHause, Gothika, Delikatna, 9 sesja, Lot nad kukułczym gniazdem (nie horror), House on Hounted Hill, Boo, a zresztą tu znalazłam link http://www.filmweb.pl/forum/horror/ZNACIE+JAKIES+HORRORY+ZE+SZPITALEM+PSYCHIATRYCZNYM+W+TLE,682929 Muszę też go przejrzeć, widziałam prawie wszystkie te filmy :)

1,3,6 oglądałam. :P Reszty nie kojarzę, zaraz sobie popatrzę. :ok:
Obrazek
Obrazek

kalair

Post » Pon lut 23, 2015 19:46 Re: Maciuś <3 [*] Kitusia 14l. i Marysia 6l. Moje trzy <3

Cześć Klaudus :piwa:

Tak czytam o Bytomiu - mi się podoba :) Chorzów tez , ale z Chorzowem to mi se kojarzy festiwal im Ryśka Riedela, tylko wtedy odwiedzałam także mogę mieć inne zdanie, bo w sumie nie wiele zwiedzilam oprócz pola namiotowego 8O :D .
A filmy które wymieniłas - :ok:
Obrazek

sistersy25

Od: Wto paź 28, 2014 22:03

Post » Pon lut 23, 2015 19:52 Re: Maciuś <3 [*] Kitusia 14l. i Marysia 6l. Moje trzy <3

Właśnie, robię teraz swoje, ale wieczorkiem znajdę może jakiś film, którego nie widziałam z tego zestawienia w linku. To serio jest męczące jak sie prawie każdy horror widziało :D A teraz jest nowy w kinie twórców Sierocińca - POLECAM Sierociniec :) Ten nowy to Anioł Śmierci :)
Ach no tak, już jest wieczorek ;)

klaudiafj

[poprzednia][następna]