Walne FPL 2015 - licencje i GA FIFE 2015

Forum Felis Polonia

Moderatorzy: DoBo, Moderatorzy

Post » Nie lut 15, 2015 18:49 Re: Walne FPL 2015

kfiatek 1983 pisze:MariaD, gdzie ja napisałam, że mi opinia sędziego coś da odnośnie moich planów hodowlanych? Napisałam, że chyba warto żeby hodowca, który poza kilkoma sztukami na żywo więcej kotów nie widział spotkał się twarzą w twarz z większą ilością kotów i jakąkolwiek oceną. Może nawet uda mu się przy okazji przeczytać standard. Nie ma się co oszukiwać - takich co nie przeczytali nawet standardu, a mają za sobą sporo miotów też trochę jest.

A to, że sędzia nie oceni wartości hodowlanej danego kota jest chyba dla wszystkich oczywiste. Przy takich zasadach licencji każdy kot ją zdobędzie więc gdzie jest problem.

To dość (przepraszam) naiwne podejście. Obejrzy i co? Zmądrzeje od 2 wystaw? Będzie wiedział jak dobierać koty do rozrodu? Wykastruje to co ma, bo zobaczył lepsze?
No, to ja powinnam wyciachać moje kocice dawno temu, bo widziałam na wystawach koty lepsze od nich. I nadal widuję. 8)

Standard trzeba czytać z bardzo dobrym kotem "w ręku" i pokazywać jak się ma ten schematyczny opis do rzeczywistości. Opisać co jak ma wyglądać. Poszukać w necie idealnych uszu, brody, czoła, bo u jednego kota tego się nie znajdzie. Tego żadna wystawa nie pokaże, nie nauczy.
A często hodowca widząc gorsze "pasztety" stwierdzi: "mój nie taki zły, są gorsze" i będzie zadowolony i dalej nic nie wyniesie.

I jak już mowa o standardzie to przy persach mamy "short nose" a przy devon rexach "very short nose". Trzymać się standardu czy hodować "po swojemu"?

Gdzie jest problem? W bzdurnym przepisie podpartym bzdurnym wytłumaczeniem "dla dobra rasy". Nie. To jest jedynie dla zwiększenia frekwencji na wystawach. I większej kasy dla klubów.
Kluby maja komisje hodowlane. Co one robią rejestrując każdego kota każdej osobie jak leci? Gdzie ich rola jako edukatorów, mentorów? Po co w ogóle oni tam są?
Obrazek

MariaD

Od: Pt mar 19, 2004 18:31

Post » Nie lut 15, 2015 18:51 Re: Walne FPL 2015

kfiatek 1983 pisze:A to, że sędzia nie oceni wartości hodowlanej danego kota jest chyba dla wszystkich oczywiste. Przy takich zasadach licencji każdy kot ją zdobędzie więc gdzie jest problem.
Jeżeli każdy prędzej czy później zdobędzie to jaki jest jej sens?

Edukacja hodowców? Niestety nie ma co liczyć, że ktoś zmądrzeje lub zmieni swoje podejście po jednej czy dwóch wystawach.
Licencje hodowlane zniechęcą natomiast wiele początkujących osób, które mogą wtedy trafić do psa i kota. Gdyby zostały w FPL byłaby jeszcze nadzieja, że z czasem się douczą. Poza tym musiałyby przestrzegać innych przepisów, dużo ważniejszych.

Ktoś kto zapisze się do psa i kota jest stracony i już nie wróci do prawdziwego związku. Nie będzie miał kontaktu z prawdziwymi hodowcami. Będzie miał dla nich tylko łatkę „wróg”.
Obrazek

Projektowanie stron internetowych www.mirieldesign.com --- Genetyka: Dziedziczenie kolorów w pigułce, Inbred --- Koty norweskie leśne Skogkatt.pl

Miriel

Od: Czw lut 12, 2004 18:27

Post » Nie lut 15, 2015 18:54 Re: Walne FPL 2015

aniamat pisze:MariaD, ja nie muszę czytać opracowań dr. Niziołka, jeżdżę regularnie na badania i rozmawiam osobiście, zwyczajowo przywożąc kota na echo serca, Pan dr. zawsze pyta jaki jest wynik testu.

I każe wycinać każdego nosiciela? Wbrew temu co sam pisze w naukowych opracowaniach? 8O
Mnie też pyta i co z tego? I tez rozmawiam z nim. Oprócz tego czytam, wiele czytam. I polecam każdemu kto się chce wypowiadać na ten temat.
Bo jednak warto się zapoznać z opracowaniami na ten temat. Nauka poszła do przodu od czasów zbiorowej histerii na temat genetycznego HCM u MCO i wycinania całych linii.
Obrazek

MariaD

Post » Nie lut 15, 2015 19:04 Re: Walne FPL 2015

MariaD masz tendencje do dorabiania ideologii w wypowiedzi, jeśli znajdziesz w mojej wypowiedzi tekst o ciachaniu kotów na podstawie gen-testu to zacytuj...
Pisałam wyraźnie gen-test i echo serca.

aniamat

Od: Pon lis 30, 2009 17:40

Post » Nie lut 15, 2015 19:14 Re: Walne FPL 2015

aniamat pisze:MariaD masz tendencje do dorabiania ideologii w wypowiedzi, jeśli znajdziesz w mojej wypowiedzi tekst o ciachaniu kotów na podstawie gen-testu to zacytuj...
Pisałam wyraźnie gen-test i echo serca.

aniamat pisze:Założę się, że gdyby na walnym przeszło, obowiązek gen- testu na HCM i echa serca u MCO, a w rezultacie nakaz wycofania kotów z hodowli z wadą, powstała by mega burza...

Dla mnie takie stwierdzenie jest jednoznaczne - nosiciel potwierdzony gentestem - pod nóż, z wadą serca potwierdzoną echem - pod nóż (niezależnie od wyników echa). No bo po co inaczej byłby obowiązek gen-testu?
Nie znam hodowcy, który WIEDZĄC o tym, że kot ma wadę serca potwierdzoną echem, celowo i świadomie rozmnożył takiego kota.
Obrazek

MariaD

Post » Nie lut 15, 2015 19:21 Re: Walne FPL 2015

MariaD pisze: nosiciel potwierdzony gentestem - pod nóż, z wadą serca potwierdzoną echem -

Gdybyś napisała zamiast przecinka "i" i to "i" odczytała, może nie byłoby dalszej dyskusji.

aniamat

Post » Nie lut 15, 2015 19:38 Re: Walne FPL 2015

ilu z "młodych hodowców" dyskutujących tu i ówdzie pamięta licencje hodowlane w SHKRP i może podać bodaj kilka plusów takiego rozwiązania bez lania wody? Cóż takiego straciliśmy od tamtych czasów?

EverGreen

Od: Pon sty 30, 2006 21:56

Post » Nie lut 15, 2015 19:54 Re: Walne FPL 2015

aniamat pisze:
MariaD pisze: nosiciel potwierdzony gentestem - pod nóż, z wadą serca potwierdzoną echem -

Gdybyś napisała zamiast przecinka "i" i to "i" odczytała, może nie byłoby dalszej dyskusji.

Jeżeli z "i", no to jeszcze bardziej bez sensu. "I" jest oznacza, że muszą wystąpić oba te warunki jednocześnie by wyeliminować kota z hodowli.

Kot może być N/N i mieć wadę serca.

Sensowne byłoby tylko obowiązkowe, coroczne echo serca wszystkich kotów hodowlanych podatnych na tę chorobę. Nie tylko MCO.
Obrazek

MariaD

Post » Nie lut 15, 2015 20:06 Re: Walne FPL 2015

Ok to napiszę jeszcze raz, teraz w trochę innym stylu:

Gen-test wynik - N/HCM, HCM/HCM) + echo serca - wada = ciachanie (oczywiście jest to moje zdanie na ten temat).

Oczywiście wypowiedź była czysto hipotetyczna, gdyż nawet nie był złożony taki wniosek i obawiam się, że w przyszłości nie będzie...

aniamat

Post » Nie lut 15, 2015 20:12 Re: Walne FPL 2015

MariaD pisze:
Sensowne byłoby tylko obowiązkowe, coroczne echo serca wszystkich kotów hodowlanych podatnych na tę chorobę. Nie tylko MCO.

I tym się różnimy, dla mnie osobiście wykonania samego badania echa serca jest kompletną bzdurą , a kolejnym bezsensem jest obowiązek wykonywania tego badania dla idei samego w sobie obowiązku... i co, jak z odczytu parametrów wyjdzie kardiomiopatia to jest zezwolenie na rozmnażanie bo hodowca obowiązek spełnił...?

aniamat

Post » Nie lut 15, 2015 20:17 Re: Walne FPL 2015

aniamat pisze:
Oczywiście wypowiedź była czysto hipotetyczna, gdyż nawet nie był złożony taki wniosek i obawiam się, że w przyszłości nie będzie...

Przecież fakty nie powstrzymują dyskusji, w myśl starej zasady - jeśli fakty nie zgadzają się z lansowanymi tezami, tym gorzej dla faktów...

Jestem ciekaw ilu osobom będzie głupio po opublikowaniu sprawozdania... :twisted:

LittleDevils

Od: Wto mar 13, 2012 13:25

Post » Nie lut 15, 2015 20:18 Re: Walne FPL 2015

Nakaz badań genetycznych poruszany był nie raz.
Nie ma na to zgody ogółu, dlatego FIFE wydaje "zalecenie" badania kota.
Toffie, Bajek, Bździągwa, Julian

kinus

Od: Pon mar 03, 2003 23:22

Post » Nie lut 15, 2015 20:28 Re: Walne FPL 2015

LittleDevils pisze:Jestem ciekaw ilu osobom będzie głupio po opublikowaniu sprawozdania... :twisted:

A kiedy zostanie opublikowane? Chciałabym się mile rozczarować nawet za cenę poczucia się głupio. Przeżyję. 8)

aniamat pisze:
MariaD pisze:

I tym się różnimy, dla mnie osobiście wykonania samego badania echa serca jest kompletną bzdurą , a kolejnym bezsensem jest obowiązek wykonywania tego badania dla idei samego w sobie obowiązku... i co, jak z odczytu parametrów wyjdzie kardiomiopatia to jest zezwolenie na rozmnażanie bo hodowca obowiązek spełnił...?

A gdzie ja napisałam, że jest zezwolenie na rozmnażanie? 8) Myślałam, że piszemy o metodach eliminacji chorych kotów z hodowli?

aniamat pisze:Ok to napiszę jeszcze raz, teraz w trochę innym stylu:

Gen-test wynik - N/HCM, HCM/HCM) + echo serca - wada = ciachanie (oczywiście jest to moje zdanie na ten temat).

A co z N/N? One są poza podejrzeniem? Robimy gen-test i nie musimy robić echa corocznie? Pominęłaś je z mojej wypowiedzi.
Niestety one NIE są wolne od tej choroby.
Obrazek

MariaD

Post » Nie lut 15, 2015 20:35 Re: Walne FPL 2015

bo dwa genotesty i echo serca wykluczy chore koty :ryk:
jestem przeciwna eliminacji z hodowli nosicieli - zbytnia nadgorliwosc mogłaby doprowadzic do mega uszczuplenia puli geneycznej, a nie o to chodzi

Basia_G

Od: Śro paź 02, 2002 15:33

Post » Nie lut 15, 2015 20:40 Re: Walne FPL 2015

MariaD pisze:
LittleDevils pisze:Jestem ciekaw ilu osobom będzie głupio po opublikowaniu sprawozdania... :twisted:

A kiedy zostanie opublikowane? Chciałabym się mile rozczarować nawet za cenę poczucia się głupio. Przeżyję. 8)

Ja też :)
bo los tak naprawdę często się uśmiecha, trzeba tylko ten uśmiech dostrzec i na niego odpowiedzieć

Enya

Od: Czw paź 23, 2003 12:30

[poprzednia][następna]