Nieświąteczna norka Alienorka

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt sty 02, 2015 18:45 Re: Szara norka u Alienorka

Alienor pisze:To cięższy niż Toper - on jakieś 10 kg waży, może mniej. Wczoraj wyczesałam z niego chyba całego kotka :wink: .

To będzie mu lżej :ok:
Jamnik był moim pierwszym psem i wydawało mi się , że jak go kocham to dzielę się z nim wszystkim. Kęs ja, kęs on, a że jak to jamnik wciągał jak odkurzacz i dopiero jak zachorował mając prawie 15 lat ( ale zbieżność ) i jak wet na mnie wsiadł, nie mogąc go wysikać; puknęłam się w głowę, ale było już za późno. Kręgosłup mu siadł :cry:
Ja w ogóle mam tendencje do karmienia wszystkiego co się rusza.
Teraz też muszę uważać na siebie bo większy pies ma problemy ze stawami i też wiecznie głodny :mrgreen:
Obrazek

alab108

Od: Wto lis 09, 2010 22:35

Post » Pt sty 02, 2015 19:33 Re: Szara norka u Alienorka

Hej, ale się uśmiałam z Twoich opisów o Toperze :ryk: Chyba do siebie pasujecie - rozumiecie się wzajemnie! :D Chciałabym usłyszeć to psie chrapanie haha Pozdrawiam :D
Skarby: Obrazek

klaudiafj

Od: Czw cze 05, 2014 21:02

Post » Pt sty 02, 2015 19:43 Re: Szara norka u Alienorka

Toper. Dla tych, co bez FB.

Obrazek

Pozostaje pogratulować. Toperowi oczywiście :)
Obrazek

hanelka

Od: Nie lut 24, 2008 19:33

Post » Pt sty 02, 2015 22:56 Re: Szara norka u Alienorka

cużeś znów do domu przywlekła :roll:
nie pij więcej - a jak pijesz to czytaj książki, nie dotykaj kompa :ryk:

10 lat dla psa tej wielkosci to niewiele - jak inni słusznie zauważyli
to co przeszedł mogło go baaaardzo postarzyć (kiedys u weta widziałam 6 letniego psa, ktory wyglądał na 16-18 lat :cry: - gościu przyszedł do uspić , bo stary i nie biega po obejściu :evil: )

zerknij na jego pazurki - na zdjęciu wydają się za długie nieco, przy chodzeniu paluszki mogą boleć
trochę waga za duża - jedzonko zmienić trzeba
z oczu sie leje - infekcja lub zapalenie gardła lub kaszel kenelowy - dalacin powienien pomóc ale jak jego wątróbka :roll:

masz jajko z niespodzianką :mrgreen:

edit bo zapomniałam :mrgreen:
ślicznie jajko z niespodzianką :mrgreen:
gratuluję :D
Obrazek

Kinnia

Od: Nie sie 19, 2012 21:12

Post » Pt sty 02, 2015 23:51 Re: Szara norka u Alienorka

Toper jest oceniony przez weta na ok 10 - 11 lat (co najmniej). Pazury dziewczyny obcięły jak tylko go przywiozły. Spora część tej niby-masy to futro - ma gęste, stojące futro jak brytki. Strasznie dużo go swoją drogą wyłazi. Jest u mnie na dość awaryjnym DT bo jego stawy tylne siadały. Wykastrowany przez schronisko w sierpniu - wtedy tam trafił. Co było wcześniej nie wiadomo. Obawiam się, że mógł być potrącony lub pobity - ogon ma opuszczony i nie bardzo nim porusza, prawe biodro jest wyraźnie przesunięte w stosunku do lewego, załatwia się jak suka (to może być też problem ze stawami jako taki), ma problem ze schodami (i góra i dół), na początku spaceru ma wyraźnie problem z chodzeniem, potem mu się chyba poprawia, "rozchodzone" stawy lepiej go niosą. Niedowidzi, niedosłyszy i zwisa mu wszystko jak kilo kitu i pół sufitu byle było jedzonko, legowisko i człowiek. Bardzo dużo śpi, załatwia się na razie także w domu (ale nie pod siebie), chętnie daje się wyczesywać i myć sobie oczy. Chrapie jak menel i oddech też nie do końca mi się podoba - sprawdzimy to. Niedługo powinnam dostać na maila jego wyniki krwi z końca listopada, więc też będzie wiadomo coś więcej o jego stanie ogólnym. Koty go zlewają (nawet Ciel się przekonał, że nie ma co się spinać) choć utrzymują trochę dystans. I jest biszkoptowy - aparat przekłamał kolor.
“To co robimy dla nas, umiera wraz z nami. To co robimy dla innych i dla świata zostaje po nas i jest nieśmiertelne.” -A. Pine
nasz wątek: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=159694

Alienor

Od: Pt mar 19, 2010 14:48

Post » Sob sty 03, 2015 0:45 Re: Szara norka u Alienorka

hyyyy :roll:
futrzak do kompleksowego przegladu jest: podwozia i nadwozia, że o wnętrzu nie wspomnę :(
Obrazek

Kinnia

Post » Sob sty 03, 2015 17:43 Re: Szara norka u Alienorka

Jak znacie sposób jak starego, z lekka opóźnionego w kojarzeniu psa nauczyć że siku i kupa to na dworze na spacerze? Bo on potrafi wrócić ze spaceru na którym nic nie było i w domu się załatwić. Ja mam wykładzinę i kafelki więc woda z octem i dajemy radę, ale nie sądzę by się potencjalny DS znalazł przy takim uroczym drobiażdżku.
Swoją drogą było nieźle, bo Basileus w nastroju swawolnem wywalił się na środku pokoju, Toper podszedł do niego i chciał obwąchać -dostał z liścia i od razu zrozumiał, że nie powinien się do wywalonego na plecki kota zbliżać. Gorzej że innych rzeczy nie przyswaja tak łatwo.
I jak dziś byłam z nim na kolejnym spacerze to podleciał do nas piesek i obwąchał mu pupę - jak się pewnie domyślacie Toper się nie zorientował. A tamten pies mu pod ogon nos wsadził (a ogonek Topcio nosi zawsze opuszczony). Dogadujemy się z budrysek od czego zacząć diagnostykę dziadzia T.
“To co robimy dla nas, umiera wraz z nami. To co robimy dla innych i dla świata zostaje po nas i jest nieśmiertelne.” -A. Pine

Alienor

Post » Sob sty 03, 2015 18:20 Re: Szara norka u Alienorka

Niestety z dziadziami to już tak bywa, że załatwiają się to tu to tam. Mój staruszek też załatwiał sie po powrocie ze spaceru albo na korytarzu wracając ze spaceru. Dlatego zawsze miałam przy sobie bojowy zestaw awaryjny (papier toaletowy i woreczek) :wink: Ale może Toper załapie po jakimś czasie... :)
Obrazek

evik75

Od: Czw mar 29, 2012 21:26

Post » Sob sty 03, 2015 19:04 Re: Szara norka u Alienorka

Tym razem się udało - jak zobaczyłam że się obudził, poleciałam się ubrać i jak wstał to już byłam w pełnej gotowości bojowej, zapięłam go i wypchałam za próg. Opierał się, ale jestem silniejsza. Potem opieranie/przepychanie/wyciąganie i przez 2 progi bloku przeszliśmy, zniosłam na dół i od razu pociągnęłam na trawkę po drugiej stronie ulicy. Nie doszedł - zlał się między samochodami na parkingu. Jak zaczął sikać to się zatrzymałam i dałam mu dokończyć. Po 5 minutach spacerku po zielonym wykupkał się i zawróciliśmy do domu. Teraz śpi. Bo światło sztuczne jest oznaką, że trzeba iść spać. I Toper kieruje się do każdego z wózkiem i siatami - im hałaśliwsze, tym chętniej.

Alienor

Post » Sob sty 03, 2015 19:14 Re: Szara norka u Alienorka

Trzeba go spróbować nagradzać za udane wykupkanie czy wysiusianie się we właściwym miejscu. Pewnie jest coś co lubi - o ile już wiesz - najbardziej na świecie? A za załatwianie się w domu nic, albo krótkie NIE. Oczywiście tak, żeby psiura nie przestraszyć :mrgreen:
Ciekawe czy mu sie ta hałaśliwe wózki z czymś kojarzą..
Prawo i Sprawiedliwość jest najbardziej mściwym gangiem politycznym w Europie./Davies

Obrazek
"Lepiej czasem zapalić małą świeczkę, niż przeklinać mrok.."

morelowa

Od: Sob gru 19, 2009 10:38

Post » Sob sty 03, 2015 20:32 Re: Szara norka u Alienorka

bardzo ładny

Patmol

Od: Śro gru 30, 2009 14:03

Post » Sob sty 03, 2015 20:33 Re: Szara norka u Alienorka

Nauka sikania jak malego szczeniaczka - system nagród i Dziadunio załapie. :)
śliczny jest :)
Obrazek

Agneska

Od: Wto paź 26, 2004 12:28

Post » Sob sty 03, 2015 21:00 Re: Szara norka u Alienorka

On lubi dużo i żeby mokre było. I najchętniej w małych kawałkach albo zmiksowane.

Alienor

Post » Sob sty 03, 2015 22:03 Re: Szara norka u Alienorka

uczyc jak powyzej piszą - nagroda lub nie, fu, brzydko, .....

może diagnozę zacząć od morfol+bioch i usg?
Obrazek

Kinnia

Post » Nie sty 04, 2015 9:30 Re: Szara norka u Alienorka

Krew miał robioną jeszcze niedawno temu w schronie. Mam dostać wyniki na maila. Będę łapała siuśki i zobaczymy co z nich wyczytamy, bo rozważamy też stan zapalny pęcherza.
Siku w nocy na środku pokoju mnie obudziło - sprzątnęłam i zmyłam wodą z octem. Bladym świtem godzinę temu zaniosłam psa na spacer i się załatwił ładnie na trawniku - miejmy nadzieję, że pozytywne wzmocnienie sprawi, że tylko w środku nocy będzie mu się zdarzało. Albo że zacznie wołać, że potrzebuje.
Dziś do Topera startował w celach zabawowych mały szczeniaczek - nie zauważył go, mimo że chwilę żeśmy stały z babką i gadały. Gdy wróciliśmy Basileus skontrolował podogonie - też przeszło bez oznak zauważenia że coś się dzieje. Puszkę (otwartą) ze śniadaniem skojarzył dopiero jak mu ją pod nos podsunęłam, mimo że koty od zapachu dostawały już fiksum dyrdum. Do niego chyba mało co dociera.

Alienor

[poprzednia][następna]