SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Pon gru 29, 2014 18:46 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Czorny Miś pisze:hej hej, mojej młodej jako tako podeszła ta karma, jakaś nowość:

http://www.zooplus.pl/shop/koty/karma_d ... kot/463653

jak ją oceniacie? mogę ją spróbować na to przerzucić na stale? kurczaka wyeliminowałam jednak, po małej próbie podania, wróciło podgryzanie się i drapanie...

Witaj! Ja baardzo polecam, ten smak (u nas też kurza alergia) i można go zdobyć taniej niż na zoo+ (allegro - sprzedawca dogmaster i najlepszekarmy.pl). Przy końcu dużego worka 6Fish Orijen koty ewidentnie mi się męczyły a tu pełnia szczęścia do ostatniej chrupki ;) ( to będzie teraz 3 wór)

blathin

Od: Nie wrz 29, 2013 11:44

Post » Pon gru 29, 2014 18:52 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

anna84 pisze:Gdzie najtaniej kupię puszki Smilla?

Smillę kupisz tylko na zooplus to ich 'marka własna'.

grainfreek

Od: Nie paź 27, 2013 17:14

Post » Pon gru 29, 2014 18:54 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

akne
Applawsa można kupić za 17zł za kg na zoo+ ma tylko taka gigantyczną cenę.

grainfreek

Post » Pon gru 29, 2014 19:40 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

grainfreek pisze:akne
Applawsa można kupić za 17zł za kg na zoo+ ma tylko taka gigantyczną cenę.

W Zooplusie kupuję sporo Animondy i Smilli i innych pierdół, więc nie patrzę wtedy na cenę Applawsa :)

Jaki polecasz sklep internetowy sprzedający Applawsa 2 kg w dobrej cenie?
Obrazek
Obrazek

akne

Od: Pon lut 18, 2013 21:06

Post » Pon gru 29, 2014 19:49 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

obecnie wszystko zamawiam na zoo+ ale wcześniej ja była potrzeba kupić Applawsa to szukało się gdzie najtaniej i już - żadnych problemów nigdy nie było czy to z dostawą czy z dojechaniem paczki w całości.

edit : no jeśli chodzi o 2kg worki to fakty P21 S ma cenę b. konkurencyjną... u mnie zawsze lądowały duże worki...

grainfreek

Post » Pon gru 29, 2014 22:36 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

grainfreek pisze:ale_gach - Mi się to średnio podoba. Gluten kukurydziany, mało białka, sporo wapnia i fosforu jak na takie białko, tylko 1.000 tauryny, prawie 40% węglowodanów.

dzięki, w takim razie następna przyjedzie do nas Porta ;)

ale_gach

Od: Czw maja 08, 2014 15:58

Post » Wto gru 30, 2014 1:53 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Blathin, dziękuję pięknie za namiary na innego sprzedawcę - porownam sobie ceny. Na zooplusie kupuje mokre, ale cena pod 300 zł za duży wór trochę mnie jednak odstraszyla...
15.07.2014 - Tymusiu [*] zawsze będę Cię kochać....

Czorny Miś

Od: Czw wrz 05, 2013 18:33

Post » Wto gru 30, 2014 10:11 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

grainfreek pisze:Właśnie o tę taurynę mi chodziło ;). Jest w formie proszku i jest to czysta tauryna - sami też możemy podjadać ;) - bo nam też jest ona potrzebna ;)

p.s. na Felini Complete piszą że jest kompletna i nic nie trzeba suplementować ale jasne jest że tak napiszą ;) tauryna jest ale mogło by być jej więcej bo część na pewno się nie przyswoi - dlatego taurynę zawsze warto dosuplementowywać

MamaMeli - a masz blender? możesz blendera użyć.

Za ten blender to ja Cię ozłocę grainfreek :1luvu: :1luvu: :1luvu: Melinda właśnie RZUCIŁA się na miseczkę zmiksowanych serduszek i kurzego cyca, dziś jak kupię jakieś sensowniejsze mięso niż ten "awaryjny" cyc i będzie jedzone :1luvu:
Obrazek
Aki nem érti meg csendes dorombolásomat, az nem méltó rá, hogy értelmes, jó ízlésű állatok ragaszkodjanak hozzá
György Bálint

MamaMeli

Od: Pon kwi 21, 2014 14:49

Post » Wto gru 30, 2014 10:27 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Cieszę się ;) :ok:

grainfreek

Post » Śro gru 31, 2014 12:18 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Z obserwacji mojo-kocich...
Zaczęłam bliżej przyglądać się moim kotom, jak jedzą, ile jedzą oraz moim na to reakcjom.
Moje koty, sztuk cztery - kilkunastoletnia Zołzik z PNN, około 8-mio letni Gąbisław, 5-cio letni Fuffek oraz kończący właśnie roczek Florian (dziad nad dziady, wieczny tymczas, którego, wciąż wierząc w cuda, wierzę, że komuś oddam i jeszcze dopłacę) - jedzą to samo. Przy czym Zołzik i Fuffek nie mają zębów. Na śniadanie dostają 200gr puszkę mokrego z tych, tzw. najwyższych półek. Jeśli ładnie i szybko zjedzą dorzucam jeszcze 100gr tackę. Wieczorem dokładnie ten sam schemat. Prócz tego na cztery koty, stoją trzy miski z suchym - na zmianę jemy Power of Nature Meadowland Mix i Wild Cat Karoo. Do nakładania (bo nigdy nie wyliczałam czy odmierzałam ile koty dostają/jedzą) używam kubeczka z Ziwi Peak, ma coś koło 57 gram. I taki kubeczek rozsypuje do trzech misek. Starcza im wszystkim to na dobę do dwóch. Do mokrej karmy zawsze dolewam wodę, Fuffu zupek nie lubi więc jemu najmniej, inni lubią to dostają więcej. Co najmniej raz w tygodniu jeden posiłek jest surowy i wtedy dostają do oporu, ponad pół kilo mięcha.
Obserwując ich zauważyłam, że mimo stałego dostępu do suchej karmy koty pięknie sobie ją dozują używając jej jako zakąski tylko i wyłącznie. Nie mogę powiedzieć by jej nie lubiły - zawsze jak nasypuję świeżą porcję przybiegają i po kilka chrupek każdy zje. Ale nigdy nie widziałam by któryś opróżnił miskę do czysta za jednym posiedzeniem, a karmy w misce dużo nie ma. Gąbiś jest zwolennikiem wysoko przetworzonych karm i nie każda puszka mu pasuje. I to chyba on najczęściej zagląda do chrup ale też nie je ich w dużej ilości. Kiedyś świrowałam i jak coś mu nie podeszło otwierałam kolejne puszki/tacki/saszetki. Teraz stwierdzam, że albo się przemoże i zje to mokre, które jest albo zagryzie chrupką i poczeka na kolację. I faktycznie to na niego działa. Czasem za piątym razem poje mokrego, czasem jednak pozostanie przy chrupach. Ale kolejny mokry posiłek z reguły zjada z apetytem.
Patrząc na moje koty utwierdzam się w tym, że po pierwsze nadal pozostanę zwolennikiem nieograniczania kotom jedzenia (oczywiście nie mówię tu BARFie) po drugie dobra, naprawdę dobra sucha karma (choć i tak jest to wybór mniejszego zła) to nie ta, od której kot nie może się oderwać a ta, która już po kilkunastu chrupkach syci kota. Obecnie żaden z moich kotów nie obżera się chrupami tak jak to było za czasów Royal Canin czy nawet Taste of the Wild. Jedzą ich mało, wtedy kiedy są głodne, wtedy kiedy nie ma już mokrego albo dane mokre jest według nich nie do przyjęcia.
Wodę koty mają w czterech miskach - dwie plastikowe, koło misek, najrzadziej używane. W dużym pokoju dwie kolejne - ceramiczne, jedna o mniejszym obwodzie ale wyższa a druga, niższa o dużej powierzchni tafli. Każdy kot pije inaczej, z innej miski. Do tego fontanna a w sumie już dwie - ciurkająca i kopułkowa.
Niestety nie jestem w stanie BARFować a przy mojej pracy nie jestem w stanie też zachowywać paro godzinnych odstępów między rodzajami posiłków ale widzę, że moje koty doskonale sobie same z tym radzą i jak jest mokre nie jedzą chrupek po prostu.
Koty, w przeciwieństwie do ludzi powinny jeść by żyć, by zaspokoić głód a nie koniecznie dla smaku, tak jak my jemy słodycze czy czipsy. Powinny jest ze smakiem ale nie dla smaku, który przeważnie jest chemicznie wytworzony. Widać to nawet ludzkim nosem - ogromne różnice między poszczególnymi jakościami suchej karmy. Koty nie powinny też jeść z nudów co niestety często się kotom zamkniętym w domach dzieje a co jest stu procentową winą ludzi.
Obrazek

Boo

Od: Pt lis 04, 2005 11:41

Post » Śro gru 31, 2014 15:25 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Obrazek
Niech się spełnią świąteczne życzenia:
te łatwe i trudne do spełnienia.
Niech się spełnią te duże i te małe,
te mówione głośno lub wcale.
Niech się spełnią wszystkie one krok po kroku,
tego życzą w Nowym Roku.
Salem, Cymes, Tien i ich Otwieracz do puszek :mrgreen:
ObrazekObrazekObrazek

Salem 11

Od: Czw paź 24, 2013 20:05

Post » Pt sty 02, 2015 7:15 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Mam 2-miesięcznego kocurka. Zaczęłam od pokarmów Smilla. Właśnie wciął pokarm z puszki ze smakiem i leży teraz na moich kolanach i mruczy. :) Od wczoraj wieczór ma nasypany też pokarm suchy Smilla ale nie widziałam jeszcze, żeby go jadł.
Czy Smilla jest w porządku pokarmem? Czytałam w jakimś innym wątku, że była polecana. Jak porównałam ceny z proponowanym Applaws i Porta 21 to Smilla ma zdecydowaną przewagę w pokarmie mokrym. A co do suchego, to jeszcze Porta 21 by uszła.
Tu pytanie 1: lepsza sucha Smilla czy Porta 21? A może macie jeszcze jakieś propozycje pokarmów z tej tańszej półki, ale wciąż dobrej i zdrowej dla kociątka? :)

Pytanie 2: jeśli pół puszki dałam kotku jednego dnia, a drugie pół chcę dać np. następnego to jak przechowywać otwarty mokry pokarm? Na puszcze niestety nie jest to napisane a nie wiem, czy może leżeć po prostu w kuchni czy np. mam dać do lodówki (tylko pewnie nieźle by "zasmrodziło" lodówke, no ale może dodatkowa ochrona z woreczka by temu zaradziła)?

Pytanie 3: dodatkowe witaminy i tauryna...? Czy wystarczy sama tauryna (ktoś wcześniej proponował jakąś w proszku), czy czymś jeszcze powinnam uzupełniać dietę? Widziałam jakąś pastę multiwitaminową Smilla która ma 12 witamin i taurynę, ale nie wiem ile to warte?

czerwien

Od: Pon gru 29, 2014 0:16

Post » Pt sty 02, 2015 9:49 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

pytanie 1: lepsza sucha Smilla czy Porta 21? A może macie jeszcze jakieś propozycje pokarmów z tej tańszej półki, ale wciąż dobrej i zdrowej dla kociątka? :)
- ZDECYDOWANIE Porta21 Sensible. Smilla jest polecana dlatego, że w tej cenie nie znajdziesz nic o takim składzie - i wyłącznie dlatego.

Pytanie 2: jeśli pół puszki dałam kotku jednego dnia, a drugie pół chcę dać np. następnego to jak przechowywać otwarty mokry pokarm? Na puszcze niestety nie jest to napisane a nie wiem, czy może leżeć po prostu w kuchni czy np. mam dać do lodówki (tylko pewnie nieźle by "zasmrodziło" lodówke, no ale może dodatkowa ochrona z woreczka by temu zaradziła)?
- Koniecznie w lodówce. Są specjalne pokrywki na puszki, można puszkę przełożyć do słoika - najlepiej prostego (http://redanpale.blox.pl/resource/utope ... 315003.jpg) albo z braku laku włożyć puszkę do woreczka śniadaniowego.

Pytanie 3: dodatkowe witaminy i tauryna...? Czy wystarczy sama tauryna (ktoś wcześniej proponował jakąś w proszku), czy czymś jeszcze powinnam uzupełniać dietę? Widziałam jakąś pastę multiwitaminową Smilla która ma 12 witamin i taurynę, ale nie wiem ile to warte?
- Taurynę zawsze warto suplementować. Tańsze karmy mają to do siebie że sępią w nich na taurynie ile się da. Taurynę kupujesz w proszku rozpuszczasz w letniej wodzie aż do rozpuszczenia 'kryształków' i dodajesz do mokrego posiłku. Pamiętaj że musi być rozpuszczona bo inaczej może podrażniać!.
Wszelkie multiwitaminy odradzam - strata pieniędzy i taką multiwitaminą można bardziej zaszkodzic jak pomóc. W multiwitaminie jest tyle witamin że ostatecznie są one w znikomej ilości, pomijając witaminę A i D której akurat jest pod dostatkiem w gotowych karmach i nie powinno się jej dodatkowo suplementować

grainfreek

Post » Pt sty 02, 2015 16:14 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Adoptowaliśmy młodego kotka (8-10 mcy) przeszłość nieznana, eksmisja lub ucieczka, był w obróżce ale nikt nie szukał.... Może mieć nietolerancję pokarmową (luźne kupki po suchym RC), ale na parzonej wołowinie i indyku z odrobiną marchewki defekacja jest prawidłowa. Do RC nie wrócimy, w przyszłości będzie sucha bezzbożówka na obiad/na dzień (nie będzie sam kot głodny siedział) a śniadanie i kolacja gotowane mięso (sprawdzę też surową wołowinę) lub dobra puszka. Ale co z dodatkami do gotowanego jedzonka? Na pewno dodam taurynę (czystą z Felini bo ta dla sportowców ma domieszki), ale co jeszcze?? Multiwitamin nie polecacie, Felini complete tylko do surowego. Zamiast mieszanki BARF wolę kupić mięso lub rybę. Kurczaka nawet do domu nie wniosę, więc będzie wołowina, indyk, renifer, łosoś. Zamiennie do domowego (nie zawsze będzie można stanąć przy garach) analizuję puszki. Co myślicie o Granatapet, przekonuje mnie bezzbożowy skład i małe puszeczki (cena też dobra). Bardzo drogie karmy (PON zazwyczaj "chwilowo niedostępny") też mają wady a za cenę 50-60 zł/kg kupię od rybaka świeżego tuńczyka lub inną rybkę i sparzę wrzątkiem. Ale kotek jest młody i rośnie, co jeszcze dodawać??

fankapuchatego

Od: Wto lis 06, 2012 18:10

Post » Pt sty 02, 2015 16:57 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Felini Complete można też dawać od biedy do gotowanego mięsa, tylko po co je gotować?

Satirra

Od: Nie lut 23, 2014 10:33

[poprzednia][następna]