SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Pon gru 22, 2014 15:02 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Owszem, GranataPet Delicatessen to dobra karma. Dobry też jest Catz Finefood i Feringa. Oprócz tego co w tym wątku to jeszcze jest zestawienie z dokładnymi analizami tu: http://www.barfnyswiat.org/viewtopic.php?t=168 To mokre, na suchych się nie znam - ale tam też jest zestawienie: http://www.barfnyswiat.org/viewtopic.php?t=166

Największy problem z nimi miałam przy dobieraniu smaków :twisted: Bo jest ich sporo, i moi panowie próbowali do skutku, aż się ustalili na kilku, które im daję na zmianę.
ObrazekObrazekObrazek
Panowie Kocurowie
"Poznasz siebie, poznając własnego kota." Konrad T. Lewandowski, "Widmowy kot"

PumaIM

Od: Pon sty 20, 2003 1:30

Post » Pon gru 22, 2014 16:28 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

a znacie jakas karme z mokrych ktora nie jest kosmicznie droga ale dobra? oprocz butchers, animonda carny bo moim kotom niezbyt smakuja.
tak najbardziej to jadly by tylko paszteciki winstona tylko i wylacznie, bo nawet miesa tak nie lubia jak winstony.
najlepsze ze u psow identycznie,choc probowalam nawet doline noteci te saszetki duze i tez nie chca.
przypuszczam ze koty nie mogly by byc tylko na pasztecikach z winstona ?
Kotka Milka

Post » Pon gru 22, 2014 16:37 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Ja Ci dam prostą radę na początek ;)
*Kup/zamów parę karm na próbę z tych polecanych i zobacz co będzie jadł(chętnie, chętniej lub wcale) ;) i jak będzie w kuwecie. Grunt to żeby kot zaczął w ogóle jeść coś innego niż do tej pory - a to bywa trudne ;/.
Moim zdaniem nie ma się co nastawiać na jakąś konkretną karmę zwłaszcza mokrą bo kot może się zwyczajnie na nią wypiąć.
Nie ma karm idealnych są tylko lepsze i gorsze, wybierz coś z tych lepszych i obserwuj kota - wszystko co wybierzesz będzie 1000x lepsze niż Whiskas więc na początek nie ma co sobie jakoś mega zaprzątać głowy w szukaniu karmy 'naj naj naj' bo im więcej będziesz czytać tym będziesz mieć w głowie większy mętlik ;) - trzeba wypróbować różne - najlepiej na początek zbliżone konsystencją do karmy którą kot je. Zazwyczaj koty jedzące kawałki "czegoś tam" w sosie, średnio chcą jeść np. mielonki... choć nie jest to oczyścicie reguła.
Ale co nie wybierzesz i tak będziesz musiała mieszać nowe ze starym więc może uda się i z mielonką ;)

*Karma uzupełniająca to karma bez dodatkowych witamin i minerałów oraz tłuszczu, zazwyczaj ma postać czystego mięska w galarecie, nie powinno sie ich podawać zbyt często właśnie dlatego że nie są zbilansowane.

*Mięsko jak najbardziej podawaj surowe, takie koty jedzą w naturze i tylko takie powinny otrzymywać.

Edit : jak lubi musy to wypróbuj karmy leonardo - tańsze lub Power of Nature - dość drogie.

*Jak zobaczysz ile karmy dobrej jakości schodzi Ci w miesiącu to zobaczysz że wyjdzie Ci tyle samo co Whiskas ;).

grainfreek

Od: Nie paź 27, 2013 17:14

Post » Pon gru 22, 2014 19:11 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Dostaje też od czasu do czasu porcję surowej piersi z kurczaka, ale znowu doczytałam, że surowego nie wolno, a bynajmniej się nie powinno...

Ależ gdzie takie coś wyczytałaś? Surowe mięsko jest jak najbardziej ok.

Co do karm uzupełniających i pełnych to taka informacja zawsze jest w opisie karmy.
Np. Karma uzupełniająca (czyli niekompletna - bez jakiś witamin, czy innych ważnych elementów)
http://www.zooplus.pl/shop/koty/karma_d ... kot/315866 - trzeci akapit, początek

kfiatek 1983

Od: Wto paź 04, 2011 22:15

Post » Wto gru 23, 2014 13:27 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

kfiatek 1983 pisze:
Dostaje też od czasu do czasu porcję surowej piersi z kurczaka, ale znowu doczytałam, że surowego nie wolno, a bynajmniej się nie powinno...
Ależ gdzie takie coś wyczytałaś? Surowe mięsko jest jak najbardziej ok.
Gdzieś na 12 - 13 stronie obecnego wątku była wzmianka o salmonelli..., ale dziś przeczytałam cały wątek raz jeszcze i doczytałam, że jednak wolno surowe i z tego się cieszę, przynajmniej jeden problem z głowy. Pierś z kurczaka kroję na małe porcje i mrożę, kot bardzo lubi takie surowe mięso. Czy taką porcję mogę podawać codziennie?
Nie analizowałam ile waży taka porcja, ale daję tyle, że kot się raczej najada, czasem trochę zostawi. Tak na oko porcyjka zmieściłaby się w mojej garści, czy wystarczy?
PumaIM pisze:Owszem, GranataPet Delicatessen to dobra karma. Dobry też jest Catz Finefood i Feringa
Rzeczywiście w wątku najczęściej pojawiają się te 3 marki, a więc zamówię na początek jakiś pakiet próbny z jednej z nich ( chodzi o karmę mokrą oczywiście ), natomiast jeśli chodzi o suchą to w wątku raczej nie pojawia się GranataPet - choć jest dostępna w sprzedaży :?:, natomiast często pojawia się Applaws,TotW lub Orijen, zatem którą zakupić do mokrej z GranataPet?, a może suchą też kupić GP?, co radzicie.
grainfreek pisze:Ja Ci dam prostą radę na początek ;)
*Kup/zamów parę karm na próbę z tych polecanych i zobacz co będzie jadł
grainfreek pisze: - trzeba wypróbować różne - najlepiej na początek zbliżone konsystencją do karmy którą kot je
A która z tych lepszych wymienionych powyżej ma konsystencję zbliżoną do Whiskasa?, choć myślę, że skoro moja kotka je i saszetki, i chrupki, i surowiznę to popróbowała już różnych konsystencji i w tej kwestii nie powinno być problemu.

I jeszcze jedno - dlaczego kot zakopuje miskę - czy to pełną czy to pustą :?: :wink:

PumaIM, kfiatek1983, grainfreek - dziękuję za rady :kotek:

Zofka

Od: Czw gru 04, 2014 13:26

Post » Wto gru 23, 2014 14:49 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Pierś z kurczaka nie jest dobra, koty powinny jeść tłuste mięso. Moim zdaniem lepszy będzie udo z kurczaka/indyka, najlepiej ze skórą.
Dobrze jest też dawać większe kawałki, żeby kot gryzł i tym samym czyścił sobie zęby. Dobre do tego jest twardsze mięso (pręga wołowa się świetnie nadaje, bo ma twarde żyły i kot się trochę musi pomęczyć).

I takiego samego mięsa też nie można dawać w dużych ilościach, bo jest po prostu zbyt ubogie w porównaniu do całej tuszki myszy czy ptaka (naturalnego pokarmu). Samo surowe mięso nie powinno stanowić więcej jak 25% dziennej porcji jedzenia.

Satirra

Od: Nie lut 23, 2014 10:33

Post » Wto gru 23, 2014 21:45 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Satirra dzięki, wszystkie wskazówki są dla mnie bardzo cenne :kotek:

------------

Zamówiłam karmę, ale napiszcie mi proszę, czy robiąc przelew w zooplus muszę wklepać gdzieś ten Numer konta w systemie IBAN: - co to jest w ogóle ? i Kod SWIFT/BIC banku:
Robię różne przelewy, ale zgłupiałam :roll:

Zofka

Post » Śro gru 24, 2014 2:40 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

to dane potrzebne do przelewów zagranicznych. olej to ;)
czynię banerki, na przykład takie jak te poniżej. jeśli potrzebujesz - ślij PW, zaradzimy.
Obrazek Obrazek

Maupa

Od: Pon cze 04, 2012 23:38

Post » Śro gru 24, 2014 7:50 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Słuchajcie, szukam karmy w saszetkach bo puszki, szczególnie te większe, zanim się zjedzą to na końcu pan kot kręci nosem.
A saszetka fajna bo raz otworzę, wyjmę i dam. Dodatkowo Flek nie lubi jak puszka z lodówki jest... Nie wiem, może ma dziąsła wrażliwe?
Znalazłam takie coś: http://www.zooplus.pl/shop/koty/karma_d ... bny/302129
Co to? Można dawać? Czy lepiej szukać dalej?

Edit: Znalazłam jeszcze to http://www.zooplus.pl/shop/koty/karma_d ... ets/193800
To podstawowa karma jest? Daje to ktoś, faktycznie ma tyle mięsa ile napisali?

Mayken

Od: Pt wrz 19, 2014 8:19

Post » Śro gru 24, 2014 8:16 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Mayken

No rewelacji nie ma...pierwsze to saszetki uzupełniające drugie skład dość marny - szkoda że nie ma na zooplus saszetek Leonardo bo one maja całkiem dobry skład i normalną cenę. Możesz zobaczyć tez na saszetki z Miamora - ale trzeba by się dowiedzieć jaki jest faktycznie skład bo na różnych stronach jest inny.
Ostatnio edytowano Śro gru 24, 2014 8:22 przez grainfreek, łącznie edytowano 1 raz

grainfreek

Post » Śro gru 24, 2014 8:20 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Biorę pod uwagę jeszcze to: http://www.zooplus.pl/shop/koty/karma_d ... bny/360912
Bo ma małe puszki i wychodzi mi, że chyba jedną dziennie by zjadł. A to na miesiąc daje jakieś 150 zł więc nie ma tragedii.
A jak jedną ładnie w ciągu dnia zje to nawet nie musi być w lodówce, chyba.

Mayken

Post » Śro gru 24, 2014 8:23 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

GranataPet ma 100g puszki w tej samej cenie ;)

grainfreek

Post » Śro gru 24, 2014 8:40 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Oja, dopiero teraz zauważyłam: http://www.zooplus.pl/shop/koty/karma_d ... 72692#more
Za dużo tego w tym zooplusie :D Wyszło mi, że potrzebuję tego 3 pakiety po 12 na miesiąc.
Miałam nawet pakiet próbny i Felicjanowi smakował. Tylko które z tych smaków omijać jeśli brzuszek wrażliwy?

Mayken

Post » Śro gru 24, 2014 9:01 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Maupa pisze:to dane potrzebne do przelewów zagranicznych. olej to ;)

Dzięki, tylko to chciałam wiedzieć :wink:

Zofka

Post » Śro gru 24, 2014 9:45 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Owszem, GranataPet ma puszeczki po 100g, a Catz Finefood ma saszetki po 85g. Jeszcze zależy jak duży kot - taki średni, czyli do 4 kg, to dwa takie opakowania opędzluje dziennie.
ObrazekObrazekObrazek
Panowie Kocurowie
"Poznasz siebie, poznając własnego kota." Konrad T. Lewandowski, "Widmowy kot"

PumaIM

Od: Pon sty 20, 2003 1:30

[poprzednia][następna]