Moje koty - Amcia ['] Dixi [']

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon gru 22, 2014 0:05 Re: Moje koty -reaktywacja wątku :-)

Marcysia przeprowadziła się do kuchni i okupuje kredens, ale siedzi też na półeczce nad kuchennym kaloryferem. Czesto też schodzi i biega po mieszkaniu - z kotami jest OK, mnie się boi. Je mało, chętnie pije mleczko i skubie suche, mięsko surowe już jej przestało smakowac. Podobna jest do Amci bardzo, z przodu rozróżniam je po wąsiku u Marcysi (podobnym jak u Armaniego-Maniusia), z tyłu zauważyłam, że Amcia ma ciut więcej białych pasemek przy ogonku.

Ewa z Wólczańskiej ma kłopoty z Kitkiem, który przed przygarnięciem Marcysi był idealnie kuwetkowy, a teraz ciągle sika poza kuwetą. martwię się, bo w końcu Ewa jego też każe zabrać... :( Może Kitek protestuje z powodu braku marcysi, a moze Ewa nie jest w stanie zlikwidować zapachu sików w tych miejscach, które obsikała Marcysia...

Uszatka przyzwyczaiła się w ciągu dnia przychodzić do mnie na łóżko, próbowała nawet ze mną spać w nocy, ale w końcu uznała, że na fotelu obok łóżka jest przyjemniej :twisted: chodzi już swobodnie po całym mieszkaniu.

Kitka Chrupek zupełnie do mnie nie podchodzi, ucieka, kiedy chcę się zbliżyć. Martwi mnie ten regres, bo na początku miała jednak 2 miejsca, w których dawała się głaskać.

Maniuś bardzo lubi saszetki Felix i zawsze czeka niecierpliwie, kiedy przygotowuję posiłek, a potem zjada swoje i biega do misek dziewczynek, żeby skonsumować ich porcje Feliksa. Inne saszetki nie bardzo mu smakują, ale otwieram, bo lubią je pozostałe kotki. Mam dla Maniusia za mało czasu, powinien znaleźć domek, gdzie będzie najważniejszy.

Amcia potrzebuje głaskania, coraz częściej daje się pogłaskać np. kiedy śpi na bujanym fotelu albo na kanapie. Jak idę przez hol, Amcia pędzi do drzwi łazienki i czeka, czy za nią skręcę do łazienki - jeśli tak zrobię - Amcia pakuje się na pralkę i jest cała szczęśliwa. Zaraz zresztą pojawiają się Calineczka, Mini i Armani - wszyatkie czekają na głaskanie.

Calineczka jakoś nie może schudnąć, chociaż nie je dużo i stara się biegać. Jest urocza, przy głaskaniu nie drapie jak Mini czy Uszatka, nie wali łapką jak czasem Amcia i niekiedy (rzadko na szczęście) Armani. Można ją bezpiecznie głaskac, tak jak Sabcię.

Mini bardzo lubi głaskanie, ale zaraz przewraca się na plecy i łapie rękę łapkami, drapiąc boleśnie. dlatego trudno ją głaskać. Jest bardzo oswojona, przyłazi do łóżka (na zmianę z Uszatką). Ale nadal mam problem z wzięciem jej w ręce, czyli byłby kłopot z adopcją (gdyby ktoś o nią pytał), bo jak ją wsadzic do klatki "pokazowej" a potem - przenieść do kontenera?

U Sabci stwierdzono alergię - prawdopodobnie na kurczaka. Jola zobaczyła Sabci podrapania i zawlokła ją do weta, po drodze Sabcia płakała strasznie, ale u weta była grzeczna. Teraz Sabcia nie dostaje już kawałeczków fileta z kurczaka (a tak się cieszyłam, że czasami chciała trochę zjeść!). Za to daję jej odrobinę mielonego w indyka, kiedyś nie chciała, a teraz nawet chętnie zjada parę "kuleczek" z palca.
Nasz wątek:
viewtopic.php?f=46&t=220448
Wątek kotów Joli Dworcowej:
viewtopic.php?f=1&t=191624
Kącik Muzyczny
viewtopic.php?f=8&t=190784
Zjawiska niewytłumaczalne, opowieści o duchach i nie tylko
viewtopic.php?f=8&t=194190

jolabuk5

Od: Nie paź 16, 2005 14:56

Post » Pon gru 22, 2014 7:15 Re: Moje koty -reaktywacja wątku :-)

Sabciu, skąd Duża wie, że na kurczaka?
Moja nie wie, na co jestem uczulona. A chciałaby wiedzieć.
Fasolka
Obrazek
Obrazek

MalgWroclaw

Od: Czw paź 15, 2009 17:39

Post » Pon gru 22, 2014 7:51 Re: Moje koty -reaktywacja wątku :-)

A ja chciałabym wiedzieć, kto to Maniuś? Czy to pseudonim? Bo go nie znalazłam :(
Może nie ma ogłoszenia?
I kto tu mruczy<- to nasz blog, można poczytać i pomóc nam robiąc zakupy w Zooplus'ie
kliknij w banerek sklepu na pierwszej stronie bloga

hikora

Od: Czw sie 23, 2012 5:36

Post » Pon gru 22, 2014 11:33 Re: Moje koty -reaktywacja wątku :-)

hikora pisze:A ja chciałabym wiedzieć, kto to Maniuś? Czy to pseudonim? Bo go nie znalazłam :(
Może nie ma ogłoszenia?

Basiu - Maniuś to Armani :D
Obrazek

Ewa L.

Od: Śro lut 27, 2013 20:02

Post » Pon gru 22, 2014 12:08 Re: Moje koty -reaktywacja wątku :-)

Ewa L. pisze:
hikora pisze:A ja chciałabym wiedzieć, kto to Maniuś? Czy to pseudonim? Bo go nie znalazłam :(
Może nie ma ogłoszenia?

Basiu - Maniuś to Armani :D

No, na to bym nigdy nie wpadła :D
No to podrzucamy Maniusia!
I kto tu mruczy<- to nasz blog, można poczytać i pomóc nam robiąc zakupy w Zooplus'ie

hikora

Post » Pon gru 22, 2014 12:12 Re: Moje koty -reaktywacja wątku :-)

[quote="jolabuk5"]Marcysia przeprowadziła się do kuchni i okupuje kredens, ale siedzi też na półeczce nad kuchennym kaloryferem. Czesto też schodzi i biega po mieszkaniu - z kotami jest OK, mnie się boi. Je mało, chętnie pije mleczko i skubie suche, mięsko surowe już jej przestało smakowac. Podobna jest do Amci bardzo, z przodu rozróżniam je po wąsiku u Marcysi (podobnym jak u Armaniego-Maniusia), z tyłu zauważyłam, że Amcia ma ciut więcej białych pasemek przy ogonku.

Tu jest rozwiazanie zagadki :D
Obrazek

Ewa L.

Post » Pon gru 22, 2014 12:48 Re: Moje koty -reaktywacja wątku :-)

Czyli czytam bez zrozumienia....
Zwalę na pogodę :twisted:
Bo ona jakaś taka...

hikora

Post » Pon gru 22, 2014 13:03 Re: Moje koty -reaktywacja wątku :-)

hikora pisze:Czyli czytam bez zrozumienia....
Zwalę na pogodę :twisted:
Bo ona jakaś taka...

Jakaś taka nie ogarnięta ta pogoda :evil:
Obrazek

Ewa L.

Post » Pon gru 22, 2014 19:37 Re: Moje koty -reaktywacja wątku :-)

:D
Maniuś dlatego, że Armani wydał mi się zbyt zagraniczny, Armani - a więc - Mani, Maniek, a z tego - Maniuś :D
Dzięki, fajnie ze zaglądacie.
Sabcia mimo leków taka sobie, trochę ciepła (termometr mi się zepsuł, muszę nowy kupić), czasami ma atak kaszlu.

Fasolko, duża nie wie, czy to na pewno kurczak, ale pani doktor powiedziała, ze to najbardziej prawdopodobne. No i jak duza przestała mi go podsuwać, to na razie sie nie drapię. Tyle, ze teraz jestem chora na katar, więc może też z tego się nie drapię, bo siły nie mam. Duża sie odgraża, że jak do jutra nie będzie widać poprawy, to mnie znowu zawlecze do weta :-( Ona jest gupia, Fasolko.
Sabcia chora i zdegustowana
Nasz wątek:
Kącik Muzyczny

jolabuk5

Post » Pon gru 22, 2014 21:11 Re: Moje koty -reaktywacja wątku :-)

jolabuk5 pisze:Fasolko, duża nie wie, czy to na pewno kurczak, ale pani doktor powiedziała, ze to najbardziej prawdopodobne. No i jak duza przestała mi go podsuwać, to na razie sie nie drapię. Tyle, ze teraz jestem chora na katar, więc może też z tego się nie drapię, bo siły nie mam. Duża sie odgraża, że jak do jutra nie będzie widać poprawy, to mnie znowu zawlecze do weta :-( Ona jest gupia, Fasolko.
Sabcia chora i zdegustowana

Moja też jest gupia, Sabciu, gupsza. Szybko zdrowiej i jedz ładnie, bo wiesz.
Fasolka
Obrazek
Obrazek

MalgWroclaw

Post » Wto gru 23, 2014 12:23 Re: Moje koty -reaktywacja wątku :-)

No to teraz pokażemy się na nowych zdjęciach. Najpierw Marcysia, bo ona pierwszy raz:
Na półeczce nad kaloryferem w kuchni

Obrazek
i w naszym azylu na kredensie
Obrazek Obrazek

Zobaczcie jaka Marcysia jest podobna do Amci - duża rozróżnia je po wąsiku (Marcysia) i po białych łatkach przy ogonku (Amcia)
To Amcia:

Obrazek Obrazek Obrazek

Z wąsika Marcysia jest podobna do Armaniego-Maniusia, ale Maniuś jest większy.
Maniuś:

Obrazek
Obrazek Obrazek

A tu Calineczka - grubiutka, więc się z nikim nie pomyli: :D
Obrazek Obrazek Obrazek

Jeszcze jedna mała (chociaż dorosła!) kotka - Mini, wojowniczka :D
Obrazek Obrazek Obrazek

Tutaj Kitka-Chrupek, nasza pierwsza burasia:
Obrazek (trochę grubo tu wyszła)
Obrazek Obrazek

I nasza druga burasia - Uszatka (bo klapnięte uszko ma :D )
Obrazek Obrazek Obrazek

No i ja :oops: w niektórych moich ulubionych miejscówkach:
na poduszce dużej, która jest specjalnie dla mnie wyciągana z łóżka i rozkładana na stole

Obrazek
na blacie w szafce w małym pokoju (niedawno odkryłam tę miejscówkę, fajna jest)
Obrazek
w pudełku na zamrażarce w przedpokoju kuchennym
Obrazek
I najnowsza miejscówka - w pudełku, które duża specjalnie dla mnie wsunęła w drapak - bardzo fajnie się tu śpi, nawet wolę tu niż na poduszce, bo ciasno=bezpiecznie!
Obrazek
Sabcia
Nasz wątek:
Kącik Muzyczny

jolabuk5

Post » Wto gru 23, 2014 20:52 Re: Moje koty -reaktywacja wątku :-)

Wszystkim przyjaciołom spokojnych dobrych Świąt i najlepszego Nowego Roku życzą Sabcia, Amcia, Calineczka, Marcysia, Maniuś, Mini, Kitka i Uszatka oraz duża :D
Obrazek
Ostatnio edytowano Śro gru 24, 2014 19:45 przez jolabuk5, łącznie edytowano 1 raz
Nasz wątek:
Kącik Muzyczny

jolabuk5

Post » Wto gru 23, 2014 21:08 Re: Moje koty -reaktywacja wątku :-)

Obrazek

mateosia

Od: Nie wrz 11, 2011 18:41

Post » Śro gru 24, 2014 1:42 Re: Moje koty -reaktywacja wątku :-)

Obrazek
Obrazek
Obrazek

MalgWroclaw

Post » Śro gru 24, 2014 5:28 Re: Moje koty -reaktywacja wątku :-)

Zdrowych, szczęśliwych i pogodnych świąt życzą Pola, Zuzia i ich Duża . :s2: <3
Obrazek

Ewa L.

[poprzednia][następna]