Moderator: Moderatorzy
maAnia pisze:(...)
Mam pytanie jeszcze, pewnie nie jest zbyt mądre, ale nie mogę znaleźć informacji: czy nerkowiec może dostawać olej z łososia?
bluerat pisze:Muszę skonsultować swojego podopiecznego, czy na Górnym Śląsku i w okolicy jest jakiś godny polecenia lek.wet. - najbardziej chodzi mi o profesjonalne USG nerek?
Wątek będę doczytywać, bo z córą mam mniej czasu.
W skrócie krwiomocz, białkomocz, posiew jałowy, krea, mocznik, fosfor, wapń wysokie. Na USG niby duże zmiany w korze i diagnoza zaawansowane PNN. Dużo pije i dużo sika.
Apetyt bdb, wymiotów brak, nie "wygląda" na nerkowego kota.
Mimo wyników mam jakieś przeczucie (jak z rzekomym AZS córki), że to jednak nie to, albo że nie jest aż tak źle.
Czarnuszek6 pisze:Taizu, dzięki za odp. Ma kamień i stan zapalny dziąseł i żel OraZn. Wet powiedział że za duże ryzyko robić jakikolwiek zabieg w narkozie. Czy podawać na siłę ten Ulgastran ze strzykawki mimo że się krztusi, pluje? zdaję sobie sprawę że koniecznie musi to mieć a jest to większy stres i problem niż kroplówki. Czy na anemię jest Aranesp i czy przy naszych wynikach już wskazany? kiedy wet powinien to zalecić? jest wątek o tym leku ale nie ma tam o działaniu.
bluerat pisze:(...)
W standardowych badaniach nie oznacza się czynników krzepnięcia, można jedynie określić czy jest anemia czy nie. On jest blisko dolnej normy, to aż dziwne po tylu tygodniach krwiomoczu.
bluerat pisze:Odkąd przestał jeść suche, dostawał tylko tacki i puszki rossmannowe, ale nie czarujmy się - kota znalazła wolontariuszka, fundacja udostępniła konto, na razie kot jest na długu, który ciągle rośnie, a i tak przestałam liczyć za pobyt, tylko co zje, wysika i badania. Nie stać mnie na fundowanie mu mokrej karmy nerkowej. Ta sucha nerkowa dopiero od tygodnia.
Od początku dużo pije, ok 400ml/dzień.
Co do fosforu, to szukam Alusalu, bo w najbliższych aptekach i hurtowni nie ma.
OKI pisze:Przy okazji co do dawkowania Alugastrin/Alusal - używam przelicznika: 4ml Alugastrinu = 1 tabletka Alusalu 500.
I tak: 2 kg Lakiego z fosforem 4,7 dostawało 1 ml Alugastrinu lub 1/4 Alusalu - 2x dziennie, a 4 kg Alfika z fosforem 5,7 - 2 ml Alugastrinu lub 1/2 Alusalu 2x dziennie.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości