Tynio ma dom!!!! :D :D :D

Koty i kotki do adopcji

Moderatorzy: Estraven, LimLim, Moderatorzy

Post » Pon lut 28, 2005 20:29 Tynio ma dom!!!! :D :D :D

Rok temu na śmietniku zaczęłam dokarmiać dzikiego kota chudego jak patyk. Dziki i płochliwy - ciężko było mu dać jeść, bo kiedy tylko się zbliżałam uciekał. Po jakimś czasie zauważył, że źródło jedzenia to ja ;) Czekał przycupnięty pod samochodami, aż sobie pójdę - już nie uciekał.
Kiedyś spod samochodu, kiedy już odchodziłam, do mnie zaćwierkał - jak ptak.
Odćwierkałam i od tej pory ćwierkaliśmy sobie przy karmieniu.
Patyk przychodził już wtedy regularnie. Siedział na śmietniku i czekał. Pewnego dnia nie uciekł - pozwolił się pogłaskać. Od tamtego dnia przychodził nie tylko na karmienie - ale także, a może przede wsyzstkim - na głaskanie i ćwierkanie.
Często przyprowadzał ze sobą jakąś koleżankę ;) a czasem toczył śmietnikowe boje i przychodził z podrapanymi uszami.
Zimą miał zapalenie uszu - potrząsał głową przy jedzeniu. Ufał mi już wtedy na tyle, że zakraplałam mu uszy Otosolem, podałam też Stronghold. Minęło, przychodził na karmienie jeszcze radośniejszy. Czasem znikał nawet na cały tydzień - wtedy go wypatrywałam, zastanawiając się czy nie przydarzyło mu się nic złego. Nawet nie wiem gdzie mieszkał.
Sądzę, że ktoś oprócz mnie go karmił - czasem Patyk przychodził wyłącznie na głaski i pogadać, znacząc przy tym wszystkie samochody na parkingu ;)
A dzisiaj..
Biedak coś się podziębił, bo w nosku lekko furczało. Podałam mu więc antybiotyk, żeby udusić infekcję w zarodku.
Patyk pobiegł za mną do klatki schodowej. Wyrzuciłam go, bo przecież w domu już 6 kotów, a to Patyk - dziki kot, chyba coś mu się pomyliło.
Ponieważ na dworze zimno postanowiłam po chwili zejść jeszcze raz, żeby dać mu coś ciepłego do zjedzenia. Patyk powtórzył ten sam numer - truchtem udał się za mną 8O
Wzięłam go na ręce, wniosłam na schody, nawet nie protestował. Trzymała go na rękach, żeby się mógł ogrzać, potem już zaczął się wyrywać, więc wyniosłam go na dwór.
Po godzinie mniej więcej od tego zdarzenia wracała do domu moja mama. Patyk nadal siedział pod drzwiami klatki schodowej i żałośnie płakał.
Cóż było robić... na dworze - 10 stopni....
Wzięłam go na ręce i przyniosłam do domu. Nawet się nie wyrywał...
Po chwili już miał umówiony zabieg - w tej chwili wybudza sie po kastracji - w domu mam 4 niekastrowane kotki przecież :strach:
W tej chwili siedzi w malutkiej klateczce - większą zajmuje Rysio...
W pokoju śmierdzi jak na śmietniku - smród straszny, Patyk w końcu kotem śmietnikowym jest...

Co ja mam zrobić z tym gościem?
Przy kastracji okazało się, że większość zębów ma połamanych - śmietnikowe kości mu nie posłużyły...
Ma około 5 lat - na tyle wskazywał kamień nazębny..
Jeśli Patyś jutro/pojutrze zażąda wypuszczenia - pozwolę mu byc wolnym kotem.
Ale jeśli nie?
Do azylu on się nie nadaje - to wolny kot, nie zrobię mu tego.
Czy ktoś adoptuje Patysia, kota z charakterem, o którym nie wiem nic, poza tym, że był na tyle mądry, by przez rok przetrwać na śmietniku i na tyle mądry by dziś przyjść i poprosić o pomoc.
Mam nadzieję, że on sam powie mi jutro co z nim zrobić. I mam nadzieję, że nie będzie płakał w nocy w tej ciasnej klatce, bo wypuścić go na ten mróz - po narkozie - nie mogę.
Ostatnio edytowano Pon lip 04, 2005 17:39 przez ryśka, łącznie edytowano 15 razy
Obrazek

ryśka

Od: Sob wrz 07, 2002 11:34

Post » Pon lut 28, 2005 20:35

Ryśka, kocia zaklinaczka. :D
Rysia, poczekaj pare dni. Kocio sam zdecyduje. Moze on dość wolności i sprzedałby sie za miche i ciepły kąt

Iwona

Od: Wto lut 05, 2002 15:55

Post » Pon lut 28, 2005 20:35

Kobieto wielkiego serca, mogę tylko podziwiać to co robisz dla kotów i potrzymać przysłowiowe kciuki za Patyka by znalazł z Twoją pomocą swoje miejsce w świecie :ok:
Obrazek

MariaD

Od: Pt mar 19, 2004 18:31

Post » Pon lut 28, 2005 20:39

ryśka jestes aniołem :aniolek:
najprawdziwszym
kciuki za Patysia i jego miejsce na świecie - wiedział do kogo sie o poradę w zyciowej drodze udać :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:
Obrazek

Kaska

Od: Pt paź 17, 2003 21:24

Post » Pon lut 28, 2005 20:45

:ok: za Patysiowe miejsce w zyciu.
Dorota, Mru(czek), Chipolit, Norka, O'Gon (Burak); Balbina, Tygrysiunia, Bolek i Coco za TM

Dorota

Od: Pon maja 20, 2002 13:49

Post » Pon lut 28, 2005 20:47

Biedny Patyś... I mądry Patyś, skoro uznał, że trzeba szukać pomocy...
Miałam podobną sytuację: przyszedł do nas kot z działki, znany zabijaka, który nie przepuszczał psu czy człowiekowi [Serio :!: uznawał sześć metrów za stosowny dystans i nikt nie miał dość odwagi by podejść bliżej, takie kocur z siebie dźwięki wydobywał :twisted: ]. Byliśmy w lekkim szoku, gdy usiadł przy naszym samochodzie domagając się zabrania... I co sie okazało? Kot miał niemal kompletnie zniszczone nerki. Po obejrzeniu na USG weterynarz doradzał natychmiastową eutanazję :( ... Przeżył jeszcze pół roku na kroplówkach. Bił mojego psa, napastował moje kotki, przytulał się, mruczał... nie potrafiłam zdecydować za kota, który mi zaufał :( :(
Wolałabym nie być złym prorokiem, ale jeśli Patyś uzna, że dobrze by było pomieszkać z tobą - zrób mu badania i to kompleksowe. Blanchet, Kitka, Bezucha... przychodziły pod naszą opiekę gdy było im bardzo źle. Niestety, zazwyczaj było za późno na skuteczną pomoc... :cry: :cry:
Obrazek Bis, Ami i Księżniczka ['] Obrazek

Siean

Od: Pon paź 25, 2004 21:11

Post » Pon lut 28, 2005 21:24

Kaska pisze:ryśka jestes aniołem :aniolek:
najprawdziwszym
kciuki za Patysia i jego miejsce na świecie - wiedział do kogo sie o poradę w zyciowej drodze udać :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:
Pieknie powiedziane :D Podpisuje sie pod tym :ok:

Ryska :king:
Ewelina i...
Obrazek

Kiara

Od: Nie mar 02, 2003 13:18

Post » Pon lut 28, 2005 22:13

Rysia jesteś aniołem :1luvu: :king: :aniolek:
Kciuki za Patysia, żeby okazał się zdrowy i znalazł domek :ok: :ok: :ok: :ok: [/quote]

kura1336

Od: Śro lut 18, 2004 20:31

Post » Pon lut 28, 2005 22:53

ryśka :1luvu: Koci anioł z ciebie :)
Obrazek
http://www.forastero.pl hodowla kotów brytyjskich

Mysza

Od: Pon cze 02, 2003 10:17

Post » Pon lut 28, 2005 23:18

Rysiu :love: nieustajaco jestem pelna podziwu dla ciebie :love:
Patyczku bardzo mocno za cibie trzymam kciuki :ok:
Obrazek

Magija

Od: Sob cze 05, 2004 11:34

Post » Wto mar 01, 2005 0:11

Szacunek :king: Niezbyt często spotyka się takich ludzi... Kciuki za dom dla kotka :ok:

yv73

Od: Pt gru 31, 2004 18:30

Post » Wto mar 01, 2005 8:04

Patysiu - madralo :-)
aktualny wątek viewtopic.php?f=46&t=221075
Urodziłam się zmęczona i żyję, żeby odpocząć.

zuza

Od: Sob lut 02, 2002 22:11

Post » Wto mar 01, 2005 8:33

Madry kot :D i kochana Ryska :1luvu:

Ada

Od: Wto lis 18, 2003 13:25

Post » Wto mar 01, 2005 8:38

Rysiu jestes wielka :king:
:ok: za zdrowie i dobry domek dla kotka
ObrazekObrazek

Mała

Od: Śro gru 29, 2004 21:20

Post » Wto mar 01, 2005 8:50

Rysiu :love:
magiczne :ok: za zdrówko i domek dla Patysia :ok: :ok: :ok:
Ash + Mysza + Luciano Pavarotti + ADHD tego ostatniego...
Obrazek

Ash

Od: Pon lis 17, 2003 9:55

[następna]