Oddam dwa Maine Coony

Koty i kotki do adopcji

Moderatorzy: Estraven, LimLim, Moderatorzy

Post » Sob lis 22, 2014 15:01 Re: Oddam dwa Maine Coony

No nie są wykastrowane. Bałam się ich kastrować bo słyszałam że potem trzeba je cewnikować na starość.

Inriblog

Od: Pt lis 21, 2014 19:06

Post » Sob lis 22, 2014 15:31 Re: Oddam dwa Maine Coony

Inriblog pisze:No nie są wykastrowane. Bałam się ich kastrować bo słyszałam że potem trzeba je cewnikować na starość.

to masz pewnie główną przyczynę ich zachowania.
A kto ci takich bzdur naopowiadał? Jeśli wet to go zmień .Szybko. Zapoznaj się co grozi kotom nie kastrowanym. Cewnikowanie, jeśli już jest konieczne, dotyka kota bez względu na kastrację czy jej brak.Poczytaj co może spotkać twoją nie kastrowaną kotkę. Od ropomacicza do raka listew mlecznych. Podawanie hormonów ma też skutki uboczne i to wielkie.
Obrazek

Dla naszych Słoneczek [*] Kochamy i tęsknimy.

ASK@

Od: Czw gru 04, 2008 12:45

Adopcje: 12 >>

Post » Sob lis 22, 2014 15:36 Re: Oddam dwa Maine Coony

Inriblog pisze:No nie są wykastrowane. Bałam się ich kastrować bo słyszałam że potem trzeba je cewnikować na starość.

Wybacz, ale ... kto ci takich glupot nagadal??? 8O
Czy koty w ogole bywaly u weterynarza? Sa regularnie badane, odrobaczane i szczepione? Nie za bardzo moge sobie wyobrazic, ze wet moglby ci cos takiego powiedziec.
W tym momencie moge powtorzyc tylko to, co pisala ci juz myamya:

Koniecznie:
Iść w poniedziałek do weta, zrobić kotom komplet badań (minimum to morfologia, biochemia i badanie moczu z posiewem).
Wykluczyć chorobowe podłoże szczania po kątach (w szczególności przewlekły stan zapalny dróg moczowych i pęcherza).
Jeśli stan zdrowia kotów pozwala na zabieg - natychmiast umówić się na sterylkę/kastrację.

Najpierw trzeba wykluczyc chorobowe przyczyny sikania po katach (mowie o kotach kastrowanych) a potem zastanawiac sie nad przyczynami psychicznymi.

Tu masz link do kociego ABC: viewtopic.php?f=1&t=27018. Polecam lekture zwlaszcza czesci III i IV.
W zamyśleniu majestat mają niedościgły
Wielkich sfinksów, co w głębi pustyni zastygły,
Jakby w wieczny zapadły sen odrętwiający.

Norku

Od: Wto cze 01, 2010 15:25

Post » Sob lis 22, 2014 15:39 Re: Oddam dwa Maine Coony

Mnie straszyli że jak wysterylizuje kotkę, to odbiorę jej radość macierzyństwa i mnie za to znienawidzi, będzie gryźć i drapać :mrgreen:
Ale po pierwszej tygodniowej rui poleciałam biegiem do weta, bo stwierdziłam że już wole by mnie nienawidziła, niż darła się całe noce i sikała na łóżko :|
Poza tym sterylizacja kotek przedłuża im życie.

tosiatosia1

Od: Czw sie 25, 2011 12:59

Post » Sob lis 22, 2014 17:18 Re: Oddam dwa Maine Coony

a mi przychodzi do głowy jeszcze jedno pytanie...nie kastrowane, pewnie weta rzadko oglądały...a ile było słodkich małych kociaczków?

marta-jolka

Od: Pt wrz 14, 2012 13:07

Post » Sob lis 22, 2014 21:22 Re: Oddam dwa Maine Coony

Koty były i są szczepione i odrobaczane, z tym że nie było tematu sterylizacji. O tym cewnikowaniu mówiła mi wieloletnia właścicielka kota, który zmarł w wieku 24 lat był kastrowany i cewnikowany dlatego nie chciałam kastrować swoich kotów, ale już zmieniłam zadanie! Już jestem umówiona na zabieg. Czy wtedy będą korzystać już z kuwety i nie bedzie tak śmierdziało? Kotka miała jeden miot - jednego kociaka.

Inriblog

Od: Pt lis 21, 2014 19:06

Post » Sob lis 22, 2014 21:38 Re: Oddam dwa Maine Coony

Musisz zrobić im badania, przed każdym zabiegiem trzeba kota przebadać.
Sterylizacja na pewno pomoże, ale może są jeszcze inne powody, choroby ( dlatego badania by je wykluczyć) lub stres.

tosiatosia1

Od: Czw sie 25, 2011 12:59

Post » Sob lis 22, 2014 22:02 Re: Oddam dwa Maine Coony

Po kastracji może warto postawić dwie kuwety ? spróbuj nasypać dwa różne żwirki (czy co tam używasz) i poobserwuj koty, może coś innego im spasuje niż to co teraz sypiesz im do kuwety?porządkuj je przynajmniej raz dziennie,może w końcu kot załapie że w kuwecie fajnie jest ... załatwić swoją sprawę? ale przede wszystkim to badania i kastracja ,jak piszą dziewczyny wyżej.Może ktoś coś jeszcze doradzi w sprawach kuwetowych ?

staruszka

Od: Pon sie 06, 2012 23:46

Post » Sob lis 22, 2014 22:15 Re: Oddam dwa Maine Coony

Kastracja najwazniejsza a potem bedziemy sie martwic o kuwety, zwirek itp

LunaKlara

Od: Czw paź 20, 2011 22:06

Post » Nie lis 23, 2014 14:40 Re: Oddam dwa Maine Coony

Co to za niedouczony, durny wet który szczepi a nie powie o kastracji i jeszcze głupoty o cewnikowaniu opowiada 8O
Czy koteczka wciągu trzech lat nie była ani raz w ciąży mieszkając pod jednym dachem z niewykastrowanym samcem??? Czy możesz odpowiedzieć na to pytanie.
Obrazek

"Kotom bez trudu udaje się to, co nie jest dane człowiekowi: iść przez życie nie czyniąc hałasu."
Ernest Hemingway

ewan

Od: Nie cze 21, 2009 19:19

Post » Nie lis 23, 2014 14:49 Re: Oddam dwa Maine Coony

ewan pisze:Co to za niedouczony, durny wet który szczepi a nie powie o kastracji i jeszcze głupoty o cewnikowaniu opowiada 8O
Czy koteczka wciągu trzech lat nie była ani raz w ciąży mieszkając pod jednym dachem z niewykastrowanym samcem??? Czy możesz odpowiedzieć na to pytanie.

Odpowiedziała przecież :|

Wet faktycznie idiota :roll:
A przykład 24-letniego kota jest cokolwiek nieadekwatny :?

OKI

Od: Śro gru 23, 2009 19:05

Post » Nie lis 23, 2014 14:53 Re: Oddam dwa Maine Coony

OKI dziękuje, doczytałam dopiero teraz :oops: Stary człowiek, ślepy to i zadaje głupie pytania :wink:
Obrazek

"Kotom bez trudu udaje się to, co nie jest dane człowiekowi: iść przez życie nie czyniąc hałasu."
Ernest Hemingway

ewan

Od: Nie cze 21, 2009 19:19

Post » Nie lis 23, 2014 14:57 Re: Oddam dwa Maine Coony

Inriblog pisze:Koty były i są szczepione i odrobaczane, z tym że nie było tematu sterylizacji. O tym cewnikowaniu mówiła mi wieloletnia właścicielka kota, który zmarł w wieku 24 lat był kastrowany i cewnikowany dlatego nie chciałam kastrować swoich kotów, ale już zmieniłam zadanie! Już jestem umówiona na zabieg. Czy wtedy będą korzystać już z kuwety i nie bedzie tak śmierdziało? Kotka miała jeden miot - jednego kociaka.
W zamyśleniu majestat mają niedościgły
Wielkich sfinksów, co w głębi pustyni zastygły,
Jakby w wieczny zapadły sen odrętwiający.

Norku

Od: Wto cze 01, 2010 15:25

Post » Nie lis 23, 2014 20:27 Re: Oddam dwa Maine Coony

Inriblog pisze: Już jestem umówiona na zabieg. Czy wtedy będą korzystać już z kuwety i nie bedzie tak śmierdziało?

To nie następuje tak "od ręki". Hormony w kocie szaleją 2-3 miesiące i tyle może trwać znaczenie i podśmierdywanie.
Niestety, jest i druga, nie fajna opcja. Mocz przestanie cuchnąć to pewne.Ale przez twoje bagatelizowanie kastracji, u kotów mogą mogły się wykształcić złe nawyki nad którymi może trzeba będzie popracować. Pamiętaj, że to wy im zafundowaliście jazdę taką a nie inną. Nie musi tak być ale może. U mnie żaden kot ,kastrowany jako doroślak, nie miał takich nawyków. Przestawały sikać po kątach. Ale one przychodzą "z ulicy" więc trudno mi coś konkretnego o przeszłości powiedzieć.
Na pewno powinnaś im przed zabiegiem zrobić badania. Morfologia, biochemia, profil nerkowy.
Potem zabieg, odczekanie tych kilkudziesięciu dni a potem dopiero będziesz się martwić.Jakby co.
Obrazek

Dla naszych Słoneczek [*] Kochamy i tęsknimy.

ASK@

Od: Czw gru 04, 2008 12:45

Adopcje: 12 >>

Post » Pon gru 01, 2014 21:47 Re: Oddam dwa Maine Coony

I jak sytuacja z kotami ?
Po zabiegach są ?
Obrazek

itaka

Od: Sob maja 29, 2010 14:43

[poprzednia][następna]