Annuszka & Pafnucy - BARFujemy na całego!

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto paź 28, 2014 12:49 Re: Annuszka & Pafnucy - dwa widzewskie knedle!

I czym karmisz teraz? :)
Obrazek
Obrazek
Obrazek

mandala20

Od: Pon wrz 22, 2014 15:41

Post » Wto paź 28, 2014 12:53 Re: Annuszka & Pafnucy - dwa widzewskie knedle!

Teraz suchym Purizonem kurczok z rybem, puszki Cat's Finefood (różne smaki), ale coraz częściej surowe i gotowane mięso (uwielbiają wołowinę, ostatnio skrzydła kacze im się trafiły, szaleństwo), wczoraj zamroziłam mieszankę barfową (mięso z suplementami, zobaczymy jak im będzie wchodzić). Od czasu do czasu dla odmiany zwykły, biały twarożek (Bieluch np), mleko bez laktozy (w Biedrze, 2zł za litr ;)) i czasami, ale rzadko, ugotowane na twardo kurze żółtko. Mięso jednak wygrywa wszystko :mrgreen:

kotelsonciorny

Od: Pt lis 22, 2013 13:05

Post » Wto paź 28, 2014 13:21 Re: Annuszka & Pafnucy - dwa widzewskie knedle!

Barf to fajna sprawa z tego co czytam, ale ja się jakoś obawiam, mam wrażenie że mnóstwo z tym roboty i boję się, że zacznę a potem nie będę miała na to czasu :oops:
Obrazek
Obrazek
Obrazek

mandala20

Post » Wto paź 28, 2014 13:40 Re: Annuszka & Pafnucy - dwa widzewskie knedle!

Przygotowanie mieszanki z gotowymi suplementami nie zajmuje wcale dużo czasu. Ja pół mięsa zmieliłam, pół posiekałam. Będę wprowadzać powoli, jak dojdę do regularnego karmienia będę w stanie stwierdzić na ile starcza mi taka mieszanka jak ta. Tutaj wyszło mi 15 porcji po +/- 100g. Domyślam się, że jak na regularne karmienie to wcale niedużo, ale gdybym miała poświęcić na to godzinę, dwie w tygodniu to dam radę.

kotelsonciorny

Post » Wto paź 28, 2014 13:42 Re: Annuszka & Pafnucy - dwa widzewskie knedle!

To trzymam kciuki żeby się przyjęło :ok:
Obrazek
Obrazek
Obrazek

mandala20

Post » Wto paź 28, 2014 13:48 Re: Annuszka & Pafnucy - dwa widzewskie knedle!

:201494 Olaboga, boję się ich reakcji!

kotelsonciorny

Post » Wto paź 28, 2014 14:09 Re: Annuszka & Pafnucy - dwa widzewskie knedle!

No ale pewnie próbowałaś już dawać im po troszku surowego mięsa? Jadły?
Obrazek
Obrazek
Obrazek

mandala20

Post » Wto paź 28, 2014 14:12 Re: Annuszka & Pafnucy - dwa widzewskie knedle!

Ach, surowe mięso króluje. Kupuję taką poprzerastaną, gulaszową wołowinę (w Wędlince, 17zł za kg) i już jak kroję koty wyją mi nad głową. No ale Pafnuckowi wprowadzałam nową karmę karmiąc go z ręki, bo inaczej nie chciał jeść 8O

kotelsonciorny

Post » Wto paź 28, 2014 15:01 Re: Annuszka & Pafnucy - dwa widzewskie knedle!

A Pafnucy oficjalnie został I ogrodnikiem w tym domu! Storczyk boi się Pafnucka, za to Pafnucek wcale nie boi się storczyka:

Obrazek

Obrazek

Z kaktusem natomiast jest odwrotnie:

Obrazek

A i tak uwielbiam jego minę w stylu: "zobacz, jaki jestem ładny, nie ruszałem twoich kwiatków!"

Obrazek

Annuszka? Annuszka zajęła honorowe miejsce na środku naszego łóżka w sypialni. Moja obecność w domu nie zmieniła jej harmonogramu dnia, śpi cały dzień a wieczorem rozrabia ile może ;)

kotelsonciorny

Post » Wto paź 28, 2014 15:24 Re: Annuszka & Pafnucy - dwa widzewskie knedle!

Mięso surowe to naturalny pokarm, tak jest w naturze.Koty to drapieżniki, zjadają mięso i wnętrzności, kości to źródło białka, dlatego w BARF-ie mieli się je i dodaje do mieszanki, o ile się nie mylę.U mnie gulaszowa II jest we Fracu po 12,99.Panie mi wybierają taką ładną, prawie zrazówkę, a ja i tak proszę o taką trochę poprzerastaną, bo tak ma być.Można poprosić o zmielenie w sklepie i kłopot z głowy, ale ja swoim kroję.Dobra jest indyczyna, podobno indykom nie podaje się hormonów, czy czegoś tam, co dostają kurczaki.U mnie jest gulaszowe z udźca indyka, ale dość drogie, bo ok.20 zł.Ugotowane kurze, albo kacze skrzydełka wiele kotów lubi, chociaż bałagan jest wtedy koszmarny.Kacze są tanie, płacę po 2,99 za kilogram.Mało na tym mięsa, ale są kości i tłuszcz, czego koty potrzebują.Gryząc to czyszczą sobie ząbki.Ale jest jeden problem.Wiemy, co koty jeść powinny, co jest dobre dla nich.OK, tylko jak zmusić chociażby moją Gucię do zjedzenia mokrej karmy? Ona lubi prawie wyłącznie suchą, podobnie jak Maniuś.Dla innych sucha to nie jedzenie, nie tykają jej.No i co zrobić? Chciałabym, aby moje koty jadły głównie mokrą karmę ze względu na nerki.Nie jest to jednak wykonalne.Trzeba znaleźć złoty środek.A skoro sucha to bezzbożówka, naprawdę.
mandala20, nie daj się temu wetowi, nie czekaj na rujkę tylko ciachaj.Sterylizuję kotki już kilkumiesięczne, o ile oczywiście mogę, bo miewam przecież dorosłe.Kocurki kastruję później, powinny być dojrzałe.
Napiszę tak, dobra karma, regularne odrobaczanie i szczepienie dorosłych kotów co trzy lata to podstawa.Oszczędności na wecie ogromne.Aha, szczepienie powinno być w nóżkę ze względu na ryzyko mięsaka poszczepiennego.Ponoć drogie szczepionki ( purevax) go nie powodują, ale niedawno natknęłam się na wątek kotki tak szczepionej i mięsak był :cry: Szczepię nobivackiem tricatem i jest OK, wcześniej było rzadkie świństwo pt.fel-o-vax ( nigdy nie wiem jak to pisać :oops: ).Chyba już się tego nie stosuje.
Jestem pewna, że ani Pafnucy, ani Milo nie będą musieli odwiedzać weta.I tak ma być :ok:
Nowy bazarek viewtopic.php?f=20&t=217527 Zapraszam

ewar

Od: Wto lis 06, 2007 20:17

Post » Wto paź 28, 2014 16:09 Re: Annuszka & Pafnucy - dwa widzewskie knedle!

Ewo masz rację, jeśli kot je suchą karmę to musi to być bezzbożówka. Pafnucy niechętnie się na nią przestawiał, bo jednak RC mu ładnie, intensywnie pachniał, ale w końcu się skusił i zdarza mu się chrupy podjadać. Na szczęście jednak i on i Annuszka wolą mokrą karmę i mięso, a przy okazji obserwuję, że ładnie piją wodę. U mnie nie ma takiego taniego mięsa :( Tzn pewnie jest, ale daleko, na osiedlu w Biedronce gulaszowe wołowe kosztuje 14zł, ale za pół kg 8O a daleko na rynek nie mam jak jeździć. Jednak wyliczyłam że wczorajsza mieszanka barfowa wcale nie była taka droga, a to głównie indyk, kurczak i podroby (następna będzie z wołowiną). Same suplementy nie są zbyt tanie, ale to jednorazowy wydatek na dłużej, bo słoiczek FC starczy mi na 10 takich zestawów, a słoiczek tauryny na milion porcji :wink:

Póki co wszyscy zdrowi (poza mną ;)) i szczęśliwi (łącznie ze mną ;))

kotelsonciorny

Post » Wto paź 28, 2014 19:28 Re: Annuszka & Pafnucy - dwa widzewskie knedle!

Jeśli chodzi o suchą to ja się staram ograniczać, zostawiam w miseczce na noc i jak wychodzę na uczelnię. Wcześniej stała cały czas, ale stwierdziłam że wolę dawać więcej mniejszych porcji mokrego :wink:

Co do sterylki, ewar, właśnie mam zamiar zaplanować to na przełom stycznia i lutego, kiedy będzie sesja i częściej będę mogła być w domu, żeby obserwować czy wszystko ok. Nawet jeśli rui do tego czasu nie będzie :wink:

A barfowaniem sama muszę się zainteresować w najbliższym czasie...
Obrazek
Obrazek
Obrazek

mandala20

Post » Wto paź 28, 2014 21:01 Re: Annuszka & Pafnucy - dwa widzewskie knedle!

U mnie suche stoi cały czas, ale zainteresowaniem się nie cieszy, co cieszy mnie ;) ale dobrze, że nie wpychają w siebie do oporu. Annuszka na początku była w stanie zjeść kosmiczne ilości, ale teraz je ładnie, nie za dużo. Pafnucy nauczył się regularnych posiłków, a i tak jest sznurówką przy Annie ;)

kotelsonciorny

Post » Wto paź 28, 2014 21:28 Re: Annuszka & Pafnucy - dwa widzewskie knedle!

kotelsonciorny pisze:A i tak uwielbiam jego minę w stylu: "zobacz, jaki jestem ładny, nie ruszałem twoich kwiatków!"

Obrazek

+ zapomniałam dodać: cudowny :1luvu: i skąd ja znam to spojrzenie... :twisted:
Obrazek
Obrazek
Obrazek

mandala20

Post » Śro paź 29, 2014 5:56 Re: Annuszka & Pafnucy - dwa widzewskie knedle!

mandala20 pisze: Nawet jeśli rui do tego czasu nie będzie :wink:

I żeby nie było.Dla kotki to niezbyt przyjemne, a dla Ciebie uciążliwe.Sterylizuje się przed rujką, to nieprawda, że trzeba na nią czekać.
Nowy bazarek viewtopic.php?f=20&t=217527 Zapraszam

ewar

Od: Wto lis 06, 2007 20:17

[poprzednia][następna]