Nie wiem czy chodziło o chorobę lub śmierć w miejscu odległym od planowanego miejsca spoczynku i transport czy o miejsce w grobowcu na zabytkowym cmentarzu...
Na wątku DIETY monolog więc się nie odzywam ale sobie koresponduję albo prywatnie ze znajoma osobą...- maila wysłałam dziś o 12:04 a od piątku czekam na ewentualną odpowiedź na nowoodkrytym profilu dotyczącym naszego testu - treść mniej więcej taka:
Prawdopodobnie ta strona dla mnie będzie świetna – to jest o naszym teście: a kiedyś może się ukażą odpowiedzi na moje już dość szczegółowe pytania… https://www.facebook.com/FoodDetectiveC ... cs?fref=tsDzień Dobry!!!
Chciałabym, prosić Panią o poradę w sprawie coraz większej ilości wątpliwości czy prawidłowo stosuję otrzymane zalecenia w związku z koniecznością wprowadzenia zmian w naszym żywieniu.
Uczę się przestrzegać zaleceń, zaszokowana podczas konsultacji byłam zbyt przejęta i nie wiedziałam co mnie czeka jako osobę, która zajmuje się gotowaniem.
Nie wszystko zapamiętałam i wątpliwości i pytania nasuwają się dopiero po pewnym czasie.
Mąż – WS - 10.09.2014 miał przeprowadzone badania i wyniki testu FoodDetektive TM - 59 są takie:
Bardzo wysokie miano asIgG (+++)- pszenica, gluten, mleko krowie, pełne jajo, -
Średnie (++)– orzeszki ziemne, drożdże,–
Podwyższone (+) – owies, ryż, kukurydza, żyto, pszenica Durum, orzech brazylijski, orzech nerkowiec, mieszanina ryb białych - dorsz, łupacz, flądrokształtne, rmieszanina skorupiaków , mieszanina roślin strączkowych(groch soczewica),
Ślad – migdały, orzech włoski, papryka(czerwona, zielona, żółta) czosnek, imbir...
Najprawdopodobniej równocześnie kandydoza.
…..
Czy i ewentualnie i jak często i w jakiej ilości może jeść :
produkty sojowe – mleko, serek tofu?
Kokos – mleko, orzech w całości?
Te produkty jadł – okazały się bardzo smaczne ale narazie je odstawiliśmy…
Ciecierzycę użyłam tylko raz ¼ szklanki w postaci mąki do chleba.
Na czym powinnam smażyć –
w różnych przepisach występuje olej kokosowy ale czy dla Niego jest odpowiedni – właśnie kończy mi się opakowanie.
Olej rzepakowy tłoczony na zimno właśnie przeczytałam, że nie nadaje się do smażenia .
W każdym przepisie na chleb jest dodatek oleju – jakiego mogę użyć?
Czy może powinnam całkowicie się przestawić na smażenie na oliwie z oliwek (jeśli nie piekę potraw ani nie gotuję w szybkowarze)
W tej chwili widzę w zaleceniach, że mimo nietolerancji mleka mogłabym stosować masło klarowane.
…..
Cukier! – przeciwskazanie drożdże i kandydoza…
Całkowicie odstawiliśmy cukier buraczany i trzcinowy i stosujemy ksylitol.
Stewia Mężowi nie smakuje!
Jaką postać cukru zawiera miód, dżem 100% „Łowicz”, jabłka i inne owoce, podobno jeszcze więcej cukru w porównaniu do surowych owoców jest w musie. – to wszystko Mąż uwielbia i zjada ogromne ilości – na ile powinnam Mu pozwolić?
Jako zamiennik jajek stosuję rozparzone siemię lniane, piekę chleb na sodzie albo bez dodatków z samych ziaren, na zakwasie jeszcze nic mi się nie udało – dopiero testuję kolejne przepisy…
Bąbelkował mi zakwas z dodatkiem cytryny i gryczano-jaglany… całkiem nowy tylko gryczany mimo trzymania obok kaloryfera niestety nie…
Proszku do pieczenia nie używam – nie wiem jaki jest dobry.
Chleb z dodatkiem 200 ml zakwasu był za kwaśny…
Czy słonecznika może zjadać dowolne duże ilości?
Dynia i cukinia, duszone z marchwią uwielbia i potrafi zjeść naraz ogromna porcję a nasiona dyni jedynie w chlebie.
Masła nie używamy wcale – polubił smarowanie awokado.
Czy cebuli może jeść bardzo dużo – dodaję ją do bardzo wielu potraw i warzywnych i ziemniaczanych.
Jakie może jeść mięso – w tej chwili piekę albo duszę a raczej gotuję w szybkowarze i indyka i wołowinę i wieprzowinę głównie schab.
Pozostaje nam kasza gryczana biała, jaglana, ziemniaki, nieśmiało próbuję amarantus i czeka już kupiona komosa ryżowa i łuski babki jajowatej.
W przepisach widzę nasiona chi – nie wiem czy mogę wprowadzać!
Zbryla mi się różowa sól himalajska – jak mogę temu zapobiec – do soli kamiennej i do solniczek z solą jodowaną dosypywałam ziarenka ryżu a jego Mąż nie może jeść…
Z góry bardzo dziękuję i pozdrawiam
E S
Przybliżam sobie link do moich wypróbowanych przepisów na ciasta: viewtopic.php?f=46&t=153345&p=10099959&hilit=ciasto+z+owocami#p10099959