SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie paź 12, 2014 14:25 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

mandala20 pisze:Nie wiem, czy to pytanie już padło, bo dopiero zaczęłam studiować wątek a potrzebuję szybkiej odpowiedzi. Na początku wątku pisaliście, że karmy "kitten" to chwyt marketingowy, ale z tego co zrozumiałam rozmowa dotyczyła karm suchych. Czy z mokrymi karmami jest podobnie? Chodzi mi konkretnie o karmę Animonda Carny. Na zooplusie składy są różne, np. "wołowina i serca" adult ma nieco inny skład niż "wołowina i serca" kitten. Czy ta karma w wersji Adult będzie odpowiednia dla 4-miesięcznej kotki? :kotek:

osobiście kupowałam czasami von feinstein dla kociaków bo moje ją lubią, tę z jagnięciną...a do kociaka najbliżej Nurisiowi który ma rok. Możesz napisać jak duże są to różnice w przypadku carny? Może zamów Feringę, ją na pewno można podać i teraz jest w promocij :kotek:
Obrazek
Aki nem érti meg csendes dorombolásomat, az nem méltó rá, hogy értelmes, jó ízlésű állatok ragaszkodjanak hozzá
György Bálint

MamaMeli

Od: Pon kwi 21, 2014 14:49

Post » Nie paź 12, 2014 14:45 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

MamaMeli pisze:osobiście kupowałam czasami von feinstein dla kociaków bo moje ją lubią, tę z jagnięciną...a do kociaka najbliżej Nurisiowi który ma rok. Możesz napisać jak duże są to różnice w przypadku carny? Może zamów Feringę, ją na pewno można podać i teraz jest w promocij :kotek:

Chciałam skopiować tu składy bezpośrednio z zoo+, ale okazało się, że nie przeczytałam ze zrozumieniem i składy są niemalże identyczne :oops: Zmyliło mnie to, że nawet biorąc pod uwagę tylko i wyłącznie typ Adult, przy jednym pakiecie podane jest "mięso i zwierzęce produkty uboczne (83% wołowiny, 15 % serc)", a przy drugim "wołowina (53%, mięso, płuca, wątróbka, nerki, wymiona), bulion (31%), serca (15%)", a są to przecież te same puszki :oops: Przepraszam za zamieszanie!

Generalnie Kiara powoli zbliża się do końca pakietu 12x200g Kitten, ale widzę że w wersji Adult można kupić bardziej przemieszane smaki, w sensie np. 4 różne smaki w pakiecie 12, a w wersji Kitten max 2. Stąd moje pytanie :)

Jezu, już sama się w tym wszystkim pogubiłam :roll:
Obrazek
Obrazek
Obrazek

mandala20

Od: Pon wrz 22, 2014 15:41

Post » Nie paź 12, 2014 19:24 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Witajcie :kotek:

Mam pytanie odnośnie tauryny. Wiem, że najlepiej podawać ją rozpuszczoną w ciepłej wodzie i tu się zaczyna problem...
1. Odmierzyłam żądaną ilość, zalałam ciepłą (nie gorącą wodą) i się nie rozpuściło... Można zalewać bardzo ciepłą wodą?
2. Czy taki roztwór można przechowywać? ( Np. zrobić 10 ml co mi wyjdzie na 3 koty na 3 dni...)

Zamierzam suplementować, bo moje koty najbardziej kochają tuńczyka z Cosmy a w suchej też mam nie za wiele 0,2%/kg...

blathin

Od: Nie wrz 29, 2013 11:44

Post » Pon paź 13, 2014 17:35 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Blathin, tauryny nie powinno rozpuszczać w gorącej wodzie, tylko w lekko ciepłej. Ogólnie rozpuszcza się trudno, najlepiej potraktować blenderem. Rozpuszczoną taurynę w wodzie możesz zamrozić w dziennych porcjach i tak przechowywać w zamrażarce.

sigman

Od: Pon wrz 03, 2012 10:19

Post » Pon paź 13, 2014 19:33 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Witam wszystkich serdecznie. Chciałbym się dowiedzieć kilku rzeczy i mam nadzieję, że mi pomożecie :). Otóż nasza kotka jest z nami od około 7 lat, a ma 8 lat. Przez ostatnie lata studiowałem, rzadko bywałem w domu i nie wnikałem za bardzo co je kot itp. Teraz jestem już w domu z bratem i przejąłem obowiązek zajmowania się kotkiem. Chciałbym dla niego jak najlepiej, dlatego starałem się uzupełnić wiedzę na temat pokarmu dla kota i wniosek jest jeden - Aurelia (tak wabi się kotek) nie był zbyt dobrze karmiony :(. Kot zawsze był karmiony Whiskasem i jego pochodnymi. Oprócz tego mieszanka suchej karmy ze sklepu zoologicznego (w tej chwili nie mogę powiedzieć jakie to dokładnie są to karmy, na pewno m.in. jakiś Whiskas). Czasem kot dostał kawałek surowej piersi z kurczaka, rybki, czy plasterek wędliny (właściwie o nią to zawsze sępiła). Więc tak, kotka ma 8 lat, jest wysterylizowana, wg zapisków weterynarza z 2006 jest rasy europejskiej, ale jak dla mnie ma zdecydowanie cechy kota norweskiego leśnego. Jaka diet jest wskazana dla mojego mruczka? Gdzie kupować taką karmę? I jeszcze jedna ważna kwestia, ile tak na prawdę powinien jeść kot. Dla przykładu na opakowaniu saszetki Purina Gourmet jest napisane, że dorosłemu kotu o wadze 4kg należy podawać 3-4 saszetki dziennie. Z tego wynika, że Aurelia od zawsze była głodzona, bo maks. zjadała 1 saszetkę na dzień + jedzenie suche. Bardzo liczę na Wasze rady. Pozdrawiam.

andzi18

Od: Pon paź 13, 2014 18:52

Post » Pon paź 13, 2014 20:19 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

PumaIM pisze:80% wody. 8% białka. Oleje i tłuszcze surowe - 4,5%, ile z tego tłuszcze zwierzęce? "Spełnia wymogi żywieniowe", taaa :roll: Tak mi się wydaje, że nawet jeśli kot zeżre całą taką puchę dziennie, to i tak będzie mocno głodny...

Napisałam, że karma Rafi "spełnia wymogi żywieniowe", bo wygrała przetarg w schronisku, a specyfikację do przetargu na karmę przygotowują weci (jak mniemam ;), ale wiadomo, że to minimum minimum i szczerze mówiąc, to nie wiem, wg jakich norm ;)

andzi18 pisze:Witam wszystkich serdecznie. Chciałbym się dowiedzieć kilku rzeczy i mam nadzieję, że mi pomożecie :). Otóż nasza kotka jest z nami od około 7 lat, a ma 8 lat. Przez ostatnie lata studiowałem, rzadko bywałem w domu i nie wnikałem za bardzo co je kot itp. Teraz jestem już w domu z bratem i przejąłem obowiązek zajmowania się kotkiem. Chciałbym dla niego jak najlepiej, dlatego starałem się uzupełnić wiedzę na temat pokarmu dla kota i wniosek jest jeden - Aurelia (tak wabi się kotek) nie był zbyt dobrze karmiony :(. Kot zawsze był karmiony Whiskasem i jego pochodnymi. Oprócz tego mieszanka suchej karmy ze sklepu zoologicznego (w tej chwili nie mogę powiedzieć jakie to dokładnie są to karmy, na pewno m.in. jakiś Whiskas). Czasem kot dostał kawałek surowej piersi z kurczaka, rybki, czy plasterek wędliny (właściwie o nią to zawsze sępiła). Więc tak, kotka ma 8 lat, jest wysterylizowana, wg zapisków weterynarza z 2006 jest rasy europejskiej, ale jak dla mnie ma zdecydowanie cechy kota norweskiego leśnego. Jaka diet jest wskazana dla mojego mruczka? Gdzie kupować taką karmę? I jeszcze jedna ważna kwestia, ile tak na prawdę powinien jeść kot. Dla przykładu na opakowaniu saszetki Purina Gourmet jest napisane, że dorosłemu kotu o wadze 4kg należy podawać 3-4 saszetki dziennie. Z tego wynika, że Aurelia od zawsze była głodzona, bo maks. zjadała 1 saszetkę na dzień + jedzenie suche. Bardzo liczę na Wasze rady. Pozdrawiam.

Człowiek może kilkanaście lat żywić się zupkami chińskimi, frytkami i hamburgerami, ale w każdej chwili może mu siąść organizm po takiej kiepsko odżywczej karmie.

W pierwszym poście na tym wątku masz wymienione karmy dobre i słabe:
viewtopic.php?f=1&t=163530

W skrócie: z suchych polecam osobiście Acana i Applaws, z mokrych Catz FineFood i Granata Pet. Do nabycia najtaniej w internetowych sklepach zoologicznych (np. zooplus.pl, animalia.pl), Allegro.
Kupuj na początek małe opakowania (400 g sucha, małe puszki mokrej), bo kici nie wszystko może posmakować.

Co do ilości karmy, to grunt, żeby kicia nie miała nadwagi - ale to weterynarz oceni, jaka jest powinna być jej prawidłowa waga.
Generalnie jeśli spojrzysz na nią z góry i widzisz, że ma z góry kształt okrągły, a pod brzuchem fałdkę, to znaczy, że trzeba ją odchudzić.

A jeśli kicia dostała mało mokrego, a dużo suchego, to nie ma się czym przejmować - suche jest bardziej kaloryczne, w mokrym jest dużo wody.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

akne

Od: Pon lut 18, 2013 21:06

Post » Wto paź 14, 2014 9:22 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

ktora karme kitten polecicie? obie karmy sa chetnie zjadane przez kota, roznica to w cenie i w wielkosci kg.

applaws kitten 124 zl za 7,5 kg
sanabelle kitten 100 zl za 10 kg

partner kieruje sie cena, ze taniej, ja chcialabym mu zamowic lepsza, dawkowania podobna wiec sanabelle zostanie wiecej. kot dostaje podroby i mieso 30-60 gram prawie codziennie i odsypuje na oko 15-20 gram karmy chociaz pani weterynarz mowi zeby sie nieprzejmowac bo kot rosnie.

sanabelle kupilam 2 kg w promocji, applaws 400 gram na probe bo nie bylo sanabelle w zoologicznym a niedlugo sie skonczy

aguusia1988

Od: Czw sie 14, 2014 9:43

Post » Wto paź 14, 2014 9:52 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Applaws podobno lepszy,bo bezzbożowy,choć Sanabelle też ma mniej zbóż.

http://forum.kocie-hospicjum.pl/viewtopic.php?f=3&t=365

Przepraszam,jeśli się powtórzyło,ale jeszcze nie przeczytałam całego wątku :wink:
"dzieci to skarb (choć nie do końca, bo zakopywać ich nie wypada)"

mamaja4

Od: Sob sie 23, 2008 7:59

Post » Wto paź 14, 2014 12:37 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

aguusia1988 pisze:ktora karme kitten polecicie? obie karmy sa chetnie zjadane przez kota, roznica to w cenie i w wielkosci kg.

partner kieruje sie cena, ze taniej, ja chcialabym mu zamowic lepsza, dawkowania podobna wiec sanabelle zostanie wiecej. kot dostaje podroby i mieso 30-60 gram prawie codziennie i odsypuje na oko 15-20 gram karmy chociaz pani weterynarz mowi zeby sie nieprzejmowac bo kot rosnie.

sanabelle kupilam 2 kg w promocji, applaws 400 gram na probe bo nie bylo sanabelle w zoologicznym a niedlugo sie skonczy

Z tych dwóch zdecydowanie Applaws.

asim

Od: Wto paź 02, 2012 18:50

Post » Wto paź 14, 2014 16:33 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

asim pisze:
aguusia1988 pisze:ktora karme kitten polecicie? obie karmy sa chetnie zjadane przez kota, roznica to w cenie i w wielkosci kg.

Z tych dwóch zdecydowanie Applaws.

tak jak mówi Asim, zdecydowanie applaws + dopóki kot rośnie, powinien mieć nieskrępowany dostęp do pożywienia. naprawdę trzeba się postarać i mieć dużo pecha, żeby spaść kociaka. ;) to nie ludzkie dzieci, które czasami siedzą, jedzą i śpią - kocięta są żywiołowe i skądś muszą brać energię na roznoszenie całego domu.
czynię banerki, na przykład takie jak te poniżej. jeśli potrzebujesz - ślij PW, zaradzimy.
Obrazek Obrazek

Maupa

Od: Pon cze 04, 2012 23:38

Post » Śro paź 15, 2014 10:58 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Oj tak - mam teraz dorastającego kociaka - teraz już je nieco mniej, ale w wieku 3-4 mcy potrafiła zjeść więcej niż dorosły kot a chuda jest :) Wszystko wybiegała. U nas miseczka z suchym stoi zawsze dostępna, uzupełniam 2x dziennie - rano i wieczorem, nie patrzę na dawki z opakowania, tylko mniej - więcej wiem ile zjedzą i żaden z moich kotów nie jest otyły :)
Oprócz tego około południa dostają porcje mięsa z Felini Complete.

asim

Od: Wto paź 02, 2012 18:50

Post » Śro paź 15, 2014 18:58 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Zapytam wprost: czy mały kociak może być za gruby? :mrgreen:

Moja mała biega, szaleje, itp. Je dobrą karmę. Nie ograniczam jej (ma ponad 4 m-ce). Ale jakaś taka nieforemna się zrobiła :20147 Wet mówi, że jest ok. Ale brzuszek ma okrągły i wydaje mi się, że jest no hmm za pulchna :mrgreen:

anuuuusia

Od: Sob lut 15, 2014 15:25

Post » Śro paź 15, 2014 18:58 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

pokaż ją, będzie szybciej ;)
czynię banerki, na przykład takie jak te poniżej. jeśli potrzebujesz - ślij PW, zaradzimy.
Obrazek Obrazek

Maupa

Od: Pon cze 04, 2012 23:38

Post » Śro paź 15, 2014 19:04 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Będzie ciężko, bo to mały huragan - prawie nieuchwytna :ryk:
Właśnie wyszła na wieczorny spacer. Postaram się ją dopaść jeszcze dzisiaj 8)

Edit: mam :D Jakość zdjęć słaba, bo przy kiepskim oświetleniu. No i akurat trwała zabawa, więc fotki w tzw. ruchu... Tylko jak je dodać :?:

anuuuusia

Od: Sob lut 15, 2014 15:25

Post » Czw paź 16, 2014 14:50 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Obrazek

Boo

Od: Pt lis 04, 2005 11:41

[poprzednia][następna]