jak baba drapak robila

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw lut 24, 2005 13:29

mi sie marzy taka ogromna rura od sufitu do podłogi, obciagnieta sznurkiem, pomysl jest gorzej z wykonaniem bo jak taka rure umocowac do sufitu?
Obrazek

Magija

Od: Sob cze 05, 2004 11:34

Post » Czw lut 24, 2005 15:45

magija...... moge ci pomoc. Zrobilam na bazie takiej rury cos w stylu domku dla kota. Wieczorem zrobie fotki i wrzuce.
Sposob mocowania czegokolwiek do takiej rury tekturowej to srubka z nakretka, taka do metalu. Do sufitu i podlogi mocuje sie na katowniki (mozna od srodka je zrobic, by nie bylo widac). Co do krecania sznurem, to ty wiesz, ile zaplacisz za tyle sznura :?: :?: :?: 1m kosztuje ok 1.50..... tam wyjdzie z kilkadziesiat metrow 8O
Obrazek

Nika Łódź

Od: Pt maja 21, 2004 22:27

Post » Czw lut 24, 2005 15:49

Nika sznur na szczescie uda mi sie zdobyc nieodplatnie :wink: co do mocowania przy podlodze to chce to zrobic na desce, Maciek by mnie zabil za katowniki w parkiecie. :wink:
Obrazek

Magija

Post » Czw lut 24, 2005 15:58

Magija pisze:Nika sznur na szczescie uda mi sie zdobyc nieodplatnie :wink: co do mocowania przy podlodze to chce to zrobic na desce, Maciek by mnie zabil za katowniki w parkiecie. :wink:

ale do sufitu ci pozwoli?
Te rury sa o dlugosci 1.5 metra. W Obim wydebilam. Powaznie... moge pomoc, tylko musialabys wpasc do mnie na "projektowanie" :wink:
Obrazek

Nika Łódź

Post » Czw lut 24, 2005 16:01

Nika Łódź pisze:
Magija pisze:Nika sznur na szczescie uda mi sie zdobyc nieodplatnie :wink: co do mocowania przy podlodze to chce to zrobic na desce, Maciek by mnie zabil za katowniki w parkiecie. :wink:

Te rury sa o dlugosci 1.5 metra. W Obim wydebilam. Powaznie... moge pomoc, tylko musialabys wpasc do mnie na "projektowanie" :wink:

1,5 metra to za malo :( musi byc od sufitu do podlogi, w suficie dziury zrobie a jak , zawsze mozn a w razie co zakleic, z parkietem gorze :wink:

hmmm projektowanie powiadacie? :lol:
Obrazek

Magija

Post » Czw lut 24, 2005 17:33

Magija pisze:
Nika Łódź pisze:

1,5 metra to za malo :( musi byc od sufitu do podlogi, w suficie dziury zrobie a jak , zawsze mozn a w razie co zakleic, z parkietem gorze :wink:

Może przyda się Wam w projektowaniu ta stronka
http://kocia-stronka.republika.pl/drzewko-01.html

Takie rury też można polączyć , a u góry zamontować (zamiast kątowników ) takie urządzenie rozporowe jakie montuje się przy kwietnikach do sufitu.
Chyba można to dostać w OBI , Castoramie czy może w żelaznym.
:wink:
Powodzenia w projektowaniu :D

solaris

Od: Nie lis 21, 2004 23:07

Post » Czw lut 24, 2005 17:40

solaris pisze:Chyba można to dostać w OBI , Castoramie czy może w żelaznym.
:wink: :D

Nie mozna neistety :( Jak ktos znajdzie takie cudo to bardzo prosze o podanie zrodla :)

Liwia

Od: Pt gru 03, 2004 19:58

Post » Czw lut 24, 2005 17:45

Tez_Kaska pisze:
solaris pisze:Chyba można to dostać w OBI , Castoramie czy może w żelaznym.
:wink: :D

Nie mozna neistety :( Jak ktos znajdzie takie cudo to bardzo prosze o podanie zrodla :)

OK poszukamy , zobaczymy :wink: i dam znać :)

solaris

Od: Nie lis 21, 2004 23:07

Post » Czw lut 24, 2005 18:12

wiecie co? ja to jestem strasznie tepa w takich sprawach :oops: ja mam tylko 14 lat ale mimo wszystko chcialabym cos takiego sprawic kociorowi (leniuch straszny, ale moze by mu sie spodobalo...) czy ktos moglby mi napisac instrukcje wykonania takiego sprzeciora? no i mialabym prosbe - czy da sie zrobic to jakos tak, zeby nie przytwierdzac na stale ani do podlogi ani do sufitu ani do sciany? (rodzice by mnie zabili :lol: ) wiem, ze jestem troche wkurzajaca, ale przeczytalam caly watek i mimo wszystko nic z tego nie rozumiem... a i moze wie ktos w jakich mniej wiecej cenach mozna zrobic taki drapak? mysle ze kotu wystarczylby 1 m moze 1,5 m ale chcialabym zeby mial tam chociaz jedna poleczke - do spania :D

Jezeli ktos by mi pomogl to bede strasznie wdzieczna :lol:

Pinky

Od: Pt gru 05, 2003 19:32

Post » Czw lut 24, 2005 18:33

zobacz konstrukcje z pierwszego mojego postu - jest super prosta :)
A na gorze jesli zechcesz mozna przykrecic polke. Na pytania "konstrukcyjne" chetnie Ci odpowiem ale jak wroce czyli wieczorem.

Liwia

Od: Pt gru 03, 2004 19:58

Post » Czw lut 24, 2005 21:57

Magija pisze: 1,5 metra to za malo :( musi byc od sufitu do podlogi, w suficie dziury zrobie a jak , zawsze mozn a w razie co zakleic, z parkietem gorze :wink:

kochana..... dluzsze sa, ale to rura szalunkowa i kosztuje 100,- a te 1.5 metra sa za darmo, jak sie ostro pousmiechamy :twisted: Mnie sie udalo, a urodziwa nie jestem, wiec nam obu powinno sie udac ze 2 takie wydebic :lol: :lol: :lol: Mocowanie zrobisz za pomoca polek (ktore beda przymocowane do sciany). No zapraszam do siebie, to cos wykombinujemy, daleko nie masz :twisted: Obejrzysz ta rure, zobaczysz jak sie pracuje z takim materialem, jak mocuje... a zaraz ci zdjecia zrobie tego, co wykonalam z tej rury
Obrazek

Nika Łódź

Post » Pt lut 25, 2005 0:25

Tez_Kaska zaimponowałaś mi niezmiernie, bo ja owszem pomysły miewam ale kiedy przychodzi co do czego okazuje się, że większości nie da się zrealizaować z przyczyn technicznych (problem z myśleniem abstrakcyjnym). Skoro jednak tak dobrze Ci idzie może wymyślisz dla mnie instrukcję wykonania sznurkowej drabinki do drapaka. Oczywiście mam drapaczek standardowy z wiklinki do sufitu, z budkami, tunelami i półkami ale od dawna marzy mi się drabinka, bo widziałam koty w akcji na czymś takim - coś pięknego. :D Skoro zatem nie ma problemu ze sznurkiem pozostaje projekt, a to mnie już przerasta. Wymysliłam sobie że drabinka powinna być podczepiona od spodu do jednej z półek, tyle że nie wiem jak. Jeśli znajdziesz wolną chwilę i nieco zapału popracuj proszę koncepcyjnie bo zdecydowanie nieźle Ci idzie :D
Obrazek

Agata_j

Od: Pt sty 14, 2005 22:39

Post » Pt lut 25, 2005 1:13

Obrazek

Nika Łódź

Post » Pt lut 25, 2005 1:36

Ja tez jak kaska jestem inzynier chemik(niepraktykujacy) z zacieciem do majsterkowania.
Drapak zrobilam z pienka okreconego sznurkiem sizalowym. Jest to lite drewno przykrecone do plyty, obite taka wykladzina jaka jest na podlodze. W zwiazku z tym jest ladnie zamaskowany. Przez te 7 lat nieco sie juz zuzyl, wiec faktycznie dobry pomysl, zeby wymyslic cos innego.
Mam jeszcze rure luzem, przez ktora lubia biegac. Rura jest z gabki rozparta kolkami zrobionymi z pretow. Kupilam chyba w OBI takie gwintowane z dwoch stron. Do tego rura z gabki obszyta z jednej strony cicikiem a z grugiej zwyklym materialem. Jutro poszukam zdjecia.

Zrobilam tez z takiej sucharki nakladanek na kaloryfer legowisko. Tylko przy tym trzeba od razu kupic obejmy "cybandy" i skrecic, bo plastik laczacy ruchome elementy nie wytrzymuje 7 kg Tuptusia. Reszta jest obszyta polarem. W zimie to jest super legowisko.
Wymyslilam sobie tez taka antresolke pod sufitem i do tego zwykle drewniane schodki. tez to dobrze dziala. Teraz popatrzylam, ze rura na scianie do antresolki bylaby niezla.

Mam sporo zdjec, wiec jesli kogos interesuje to podesle.

Lidka

Od: Wto lut 03, 2004 8:57

Post » Pt lut 25, 2005 1:39

Lidka wszystkich interesuje. Nie podsyłaj tylko wklejaj :D
Obrazek

Agata_j

Od: Pt sty 14, 2005 22:39

[poprzednia][następna]