dziki Patmol

blaski i cienie życia z kotem

Moderator: Estraven

Post » Pt paź 03, 2014 10:28 Re: dziki Patmol

taką małą szatkownicę z tarkami rożnymi mam od dawien dawna
ale grzybek się rozwalił =-i jej nie używam w sumie
te ostrza są bardzo ostre
a ja sie nawet nożem potrafię niechcący skaleczyć :oops:
może sam grzybek dokupię

czyli kupię szczotkę do mycia buraków
bardzo polubiłam buraki
są smaczne, taniutkie i łatwe do robienia
tylko bardzo brudzą :oops: wczoraj ubrudziłam niechcący mięso i potem musiałam Młodej tłumaczyć, że to nie krwawe kawałki mięsa (ona się brzydzi :roll: ) ale buraki

Patmol

Od: Śro gru 30, 2009 14:03

Post » Pt paź 03, 2014 10:32 Re: dziki Patmol

jak się prawidłowo gotuje brązowy ryż?
kupiłam taki jasny

30 minut pod przykryciem?

warto wcześniej namoczyć?

Patmol

Post » Pt paź 03, 2014 10:37 Re: dziki Patmol

Nigdy nie słyszałam o moczeniu ryżu ale ojciec Chmielewskiej słyszał o moczeniu suchych produktów, namoczyl makaron na noc i po gotowaniu nawet pies go nie chciał jeść ;-)

jozefina1970

Od: Nie maja 09, 2010 12:46

Post » Pt paź 03, 2014 10:40 Re: dziki Patmol

przy brązowym w wielu przepisach piszą o moczeniu
np tutaj
http://www.fitnessstyl.pl/przepisy-diet ... tail&id=14

Jak gotować?

1 szklanka brązowego ryżu, opłukać lub namoczyć na noc w wodzie ( przepłukać, gotować w nowej wodzie )
2 szklanki zimnej wody
1/4 łyżeczki soli morskiej

Patmol

Post » Pt paź 03, 2014 10:44 Re: dziki Patmol

Ja się naprawdę z moczeniem ryżu nie spotkałam a dzikiego i brązowego jem sporo . Możesz namoczyc a ja też spróbuje następnym razem

jozefina1970

Post » Pt paź 03, 2014 10:45 Re: dziki Patmol

namoczony ryż dużo szybciej się ugotuje

NITKA/KARINKA

Od: Sob lut 21, 2009 8:41

Post » Pt paź 03, 2014 10:48 Re: dziki Patmol

NITKA/KARINKA pisze:namoczony ryż dużo szybciej się ugotuje

Ale czy się paciaja nie zrobi? On się gotuje tylko 30 min normalnie

jozefina1970

Post » Pt paź 03, 2014 10:54 Re: dziki Patmol

ale dziki chyba dłużej niż 30 ?

Patmol

Post » Pt paź 03, 2014 13:19 Re: dziki Patmol

Jak pisze Nitka/Karinka - namoczony [wypłukany wcześniej porządnie] szybciej się gotuje. Ale na noc? 8O Wystarczy trochę, najlepiej wypraktykować.
Najlepszy sposób na gotowanie ryżu jest w książce "Kuchnia Kryszny" - zresztą ma świetne przepisy przy okazji.
Ale... gotowanie wg medycyny chińskiej powinno trwać max długo - ryżu też.
Jeśli proporcej ryżu i wody sa dobrane, to do wchłoniecia wody . I do spróbowania :mrgreen:
Zawsze pod przykryciem !

Patmol, tak z ciekawości - jak przeżyłaś do tej pory? Masz prawie dorosłe dzieci.. co one jadły i mąż Twój? Ktoś Ci gotował?
Nie wyniosłam z domu , żadnych umiejętności w tym względzie - zero. I jak już musiałam to nie było internetu :mrgreen: Do tej pory gotuję jak najprościej się da [zresztą zdrowiej] i nie wydziwiam, głównie dlatego, że nie chce mi sie dla mnie samej.
ZAWSZE zapominam umyć jajka przed rozbiciem - muszę chyba je sobie opisać :lol:
A buraki myję ciepłą wodą przed wrzuceniem do gara. Bez szczoteczek itp.
Chyba jestem okropnie nieporządna [żeby nie użyc innego słowa :mrgreen: ]
Prawo i Sprawiedliwość jest najbardziej mściwym gangiem politycznym w Europie./Davies

Obrazek
"Lepiej czasem zapalić małą świeczkę, niż przeklinać mrok.."

morelowa

Od: Sob gru 19, 2009 10:38

Post » Pt paź 03, 2014 13:48 Re: dziki Patmol

Trochę potraw potrafię ugotować - ale takich najprostszych. Po prostu coś tam gotowałam, ale na zasadzie żeby było szybko i z głowy -i dzięki temu jak dzieci były małe raczej w wolny dzień jechaliśmy do zoo (od rana, bo wtedy mało ludzi i gibony śpiewają) albo na jakąś porządną wycieczką albo na plac zabaw , nawet na cały dzień -w Warszawie były fajne parki jordanowskie, darmowe i takie ze można tam było spokojnie cały dzień siedzieć.

Poza tym w szkole są stołówki szkolne -dzieci jadały tam obiady dość chętnie.
W Warszawie było dość drogo, ale tam się trochę więcej zarabia. W Legnicy obiady były o polowe tańsze. 8)
A ja nie łubie obiadów -to zmora mojego dzieciństwa. Czasem mi się śni, że muszę zjeśc obiad i budzę się zlana zimnym potem.

A teraz? po pierwsze chciałam przyoszczędzić -bo w liceum nie ma obiadów i Młoda coraz bardziej kombinuje z jedzeniem
tak jak ja nadawałabym się na Włóczykija czy włóczęgę po prostu
to Młoda raczej na księżniczkę - nie ma obiadu na stołówce (bo nie ma w liceum stołówki) to najchętniej poszłaby do restauracji na obiad
na restaurację mnie nie stać
te obiady takie rożne na wagę tez nie sa tanie (ani chyba zdrowe)
a nie mogę Młodej wrobić w gotowanie, bo ona się dużo uczy (poszła do dość dobrego i porządnego liceum w mieści) no i jej gotowanie tez by drogo wyszło
bo ona jest taka nowoczesna księżniczka - byle czego nie zje , na zasadzie trochę ryżu, posypać cynamonem i z głowy :oops:
musi być zupa 8O
i jakieś mięsko i surówka i tak dalej i tak dalej

moje ulubione potrawy to po prostu owoce czy warzywa (ewentualnie trochę ugotowane, ale bez soli i całe)
gorzka czekolada
frytki (przypalone koniecznie)
przypalony chleb
i takie podobne :mrgreen:

Patmol

Post » Pt paź 03, 2014 15:00 Re: dziki Patmol

Mnie generalnie szkoda czasu też na gotowanie, ale nie jem pieczywa, więc muszę trochę. Po prostu gotuję na kilka dni - zupę prawie zawsze, jakieś warzywne ciapy, raz taka kaszę , raz inną, jakieś placki,naleśniki.. Tyle, że mnie nie przeszkadza jedzenie 3 dni tego samego.
Obiady lubię - bez mięsa oczywiście.
Z Twoich ulubionych to tylko niektóre owoce, warzywa ZAWSZE ugotowane. Wszystko inne niejadalne :roll:
Prawo i Sprawiedliwość jest najbardziej mściwym gangiem politycznym w Europie./Davies

Obrazek
"Lepiej czasem zapalić małą świeczkę, niż przeklinać mrok.."

morelowa

Od: Sob gru 19, 2009 10:38

Post » Pt paź 03, 2014 15:12 Re: dziki Patmol

Mnie też gotowanie kompletnie nie rajcuje...
:piwa:
Niech żyje prostota kulinarna!
Obrazek

violet

Od: Pon sty 07, 2013 17:17

Post » Pt paź 03, 2014 16:59 Re: dziki Patmol

Mam nadzieję, że macie w Legnicy Auchan - tam teraz jest promocja (do 7ego) na dynie ( w tym piżmowa i hokkaido, 1,39), śliwki, jabłka, orzechy, cebule, kapustę, papryki etc.
A jak maksymalnie nie chce Ci się gotować, zawsze można nierozmrożony filet z ryby morskiej wrzucić na patelnię podlany odrobiną oliwy/oleju, posolić, posypać natką pietruszki posiekaną i czosnkiem przeciśniętym przez praskę (lub posiekanym) - dusić obracając i posypując tym co już wiesz(bo woda się będzie tworzyła z tej "glazury :roll: ) aż się płyn do połowy odparuje a ryba zacznie rozpadać. Nie przesolić! Podawać z ryżem lub białym pieczywem - koniecznie razem z sosem bo jest boski :1luvu: .
“To co robimy dla nas, umiera wraz z nami. To co robimy dla innych i dla świata zostaje po nas i jest nieśmiertelne.” -A. Pine
nasz wątek: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=159694

Alienor

Od: Pt mar 19, 2010 14:48

Post » Pt paź 03, 2014 17:34 Re: dziki Patmol

Witam wszystkich. Zaglądam tu od niedawna i nie jestem jeszcze na bieżąco. :oops: . W związku z tym mam pytanie
Alienor pisze:zawsze można nierozmrożony filet z ryby morskiej ...dusić obracając i posypując tym co już wiesz(bo woda się będzie tworzyła z tej "glazury :roll: ) aż się płyn do połowy odparuje a ryba zacznie rozpadać.

Czym posypujesz rybę. Uwielbiam ryby ale przez tą nieszczęsną glazurę rzadko kupuję. Ograniczam się do ryb Świerzych, ale nie wszystkie można świeże kupić,
ObrazekObrazekObrazek

Salem 11

Od: Czw paź 24, 2013 20:05

Post » Pt paź 03, 2014 18:05 Re: dziki Patmol

To co już wiesz (bo było napisane wcześniej) to była po prostu odrobina soli plus posiekana natka pietruszki i posiekany lub przetarty czosnek (obu sporo - na 2 osoby biorę 3-4 filety z mintaja (lub 1-2 z flądry strzałozębnej bo to duża rybka), 2-3 duże ząbki czosnku i pół/cały pęczek pietruszki. Włożenie nierozmrożonej ryby na olej prócz strzelania powoduje i to, że ryba jest wilgotna, jędrna. W Hiszpanii taka potrawa (tyle że ze świeżego mintaja extra) to merluza en salsa verde :D . Dorośli mogą popijać białym winem albo jeszcze lepiej vino verde :ok: . Za każdym razem jak obracasz rybę jak zbieleje od spodu) posypujesz mieszanką tę stronę co była na dole a teraz jest na górze. Jak kto chce po zdjęciu ryby, można zblendować sos, ale mnie się zwykle nie chce, bo i tak jest pyszne :D .
“To co robimy dla nas, umiera wraz z nami. To co robimy dla innych i dla świata zostaje po nas i jest nieśmiertelne.” -A. Pine
nasz wątek: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=159694

Alienor

Od: Pt mar 19, 2010 14:48

[poprzednia][następna]