PŁAWNIOWICE-ŚLĄSK! Maluchy z przystani umrą z głodu i zimna!

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie wrz 28, 2014 20:41 PŁAWNIOWICE-ŚLĄSK! Maluchy z przystani umrą z głodu i zimna!

Witam po dłuuuugiej absencji na Miau - ale się tu pozmieniało :)
Niestety zmusiła mnie do założenia tego wątku tragiczna sytuacja kotów :( Mój kolega z pracy godzinę temu umieścił na fb takiego posta:

"Podczas regat na Pławniowicach spotkaliśmy małego kotka, potem drugiego a potem jeszcze jednego i jeszcze, nagle hangar na łódki wypełnił się małymi 1 i 2 miesięcznymi kotkami piszczącymi o jedzenie. Razem 8 włochatych biedaków. Ponoć bylo ich 11, 3 nie dały rady z głodu, kilka zginie wkrótce, te młodsze bo kocica juz sie nimi nie zajmuje, a reszta na pewno nie przetrwa zimy. Kocięta w tygodniu są dokarmiane sporadycznie przez żeglarzy. Niestety sezon na żeglowanie już się kończy i kotki zostaną same za tydzień lub dwa. Na dodatek jedna z kocic znowu lata z brzuchem, jeśli okoci się za miesiąc to ten miot jest kompletnie skazany na śmierć. Trzeba je zabrać wszystkie zanim zamkną przystań na zimę i trzeba to zrobić już teraz. Proszę popytajcie ludzi kto chce małe włochate kuleczki, ja wezmę jeszcze jedną sierotkę już wybrałem najmniejszego i najbiedniejszego. Potrzebuję też miejsca tymczasowego na przechowanie ich do czasu aż pójdą do adopcji, schroniska nie przyjmą tylu kotów już rozmawiali ludzie z przystani. Chcę je zabrać w przyszłym tygodniu. Pomóżcie!!! 8 małych i kotna kocica czakają"

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Każda, najmniejsza nawet pomoc jest na wagę złota. Ponieważ nie mogę pomagać bezpośrednio, proszę o kontaktowanie się z Grześkiem, który tego posta umieścił -> https://www.facebook.com/grzegorz.kudlinski.5

Grzesiek mieszka w Katowicach, ale jest dość mobilny.
Obrazek Obrazek

Kinya

Od: Śro mar 19, 2008 13:08

Post » Pon wrz 29, 2014 7:08 Re: PŁAWNIOWICE-ŚLĄSK! Maluchy z przystani umrą z głodu i zi

Jak dowiezie do Katowic, to powinny stąd móc pojechać na całą Polskę :ok:
“To co robimy dla nas, umiera wraz z nami. To co robimy dla innych i dla świata zostaje po nas i jest nieśmiertelne.” -A. Pine
nasz wątek: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=159694

Alienor

Od: Pt mar 19, 2010 14:48

Post » Pon wrz 29, 2014 9:19 Re: PŁAWNIOWICE-ŚLĄSK! Maluchy z przystani umrą z głodu i zi

Oby!

Mam już jedną konkretną deklarację: sfinansowanie sterylki dla kocicy. Szukamy więc dla niej pilnie dt, do którego będzie mogła trafić po zabiegu!
Obrazek Obrazek

Kinya

Post » Pon wrz 29, 2014 9:23 Re: PŁAWNIOWICE-ŚLĄSK! Maluchy z przystani umrą z głodu i zi

Zależy czy Wam chodzi o TDT (na czas określony - przetrzymanie 10 dni po sterylce) czy DT na czas konieczny do znalezienia domu. O to drugie zwykle trudniej...
“To co robimy dla nas, umiera wraz z nami. To co robimy dla innych i dla świata zostaje po nas i jest nieśmiertelne.” -A. Pine

Alienor

Post » Pon wrz 29, 2014 9:50 Re: PŁAWNIOWICE-ŚLĄSK! Maluchy z przystani umrą z głodu i zi

No niestety o to drugie :(
Tak jak pisał Grzesiek, potrzebuje przede wszystkim domów tymczasowych dla tych kociaków.

HALO ŚLĄSK! :)
Obrazek Obrazek

Kinya

Post » Pon wrz 29, 2014 10:42 Re: PŁAWNIOWICE-ŚLĄSK! Maluchy z przystani umrą z głodu i zi

Kinya pisze:No niestety o to drugie :(
Tak jak pisał Grzesiek, potrzebuje przede wszystkim domów tymczasowych dla tych kociaków.

Primo - tutaj wszyscy zakoceni, więc znalezienie DT może nie być takie łatwe. Domy niestety nie są z gumy :( .
Secundo - priorytetem powinna być sterylizacja tamtej kotki - ona może poród przypłacić życiem, a jej kociaki i tak są skazane :( . Ona jest większa, dorosła (zakładam)- może sobie jakoś poradzi na miejscu. Maluchy trzeba stamtąd "wyciągnąć", ale oddawanie ich do schroniska to nie jest dobry pomysł.

PS Jednym z lepszych pomysłów byłoby szukanie im DT/DS przez wydarzenie na FB. :ok:

Alienor

Post » Pon wrz 29, 2014 21:51 Re: PŁAWNIOWICE-ŚLĄSK! Maluchy z przystani umrą z głodu i zi

Alienor pisze:
Kinya pisze:No niestety o to drugie :(

Primo - tutaj wszyscy zakoceni, więc znalezienie DT może nie być takie łatwe. Domy niestety nie są z gumy :( .
Secundo - priorytetem powinna być sterylizacja tamtej kotki - ona może poród przypłacić życiem, a jej kociaki i tak są skazane :( . Ona jest większa, dorosła (zakładam)- może sobie jakoś poradzi na miejscu. Maluchy trzeba stamtąd "wyciągnąć", ale oddawanie ich do schroniska to nie jest dobry pomysł.

PS Jednym z lepszych pomysłów byłoby szukanie im DT/DS przez wydarzenie na FB. :ok:

Wiem jak jest z dt i strasznie się martwię czy się uda :(
Pisząc o sterylce miałam na myśli właśnie tę ciężarną.
Wydarzenie na fb musiałby ktoś prowadzić, monitorować na bieżąco, ja niestety mimo najlepszych chęci nie dam rady, Grzesiek też cały czas w rozjazdach, więc to raczej odpada, choć wiem, że dałoby to o wiele większe szanse. Z drugiej strony wystarczy, że nie odpowiesz komuś w ciągu pięciu minut na posta i na wydarzeniu robi się rzeźnia: zostajesz oszustem, na pewno masz coś do ukrycia, a koty na pewno zjadłaś na kolację... :|
Obrazek Obrazek

Kinya

Post » Wto wrz 30, 2014 10:32 Re: PŁAWNIOWICE-ŚLĄSK! Maluchy z przystani umrą z głodu i zi

Dziś pojawiła się taka informacja: "sterylizacja już załatwiona w Sosnowcu za darmo sterylizują dzikie koty, te pieniądze można przeznaczyć na karmę dla maluchów, dom tymczasowy dla wszyskich kotków to najważniejsza sprawa".
Obrazek Obrazek

Kinya

Post » Wto wrz 30, 2014 10:40 Re: PŁAWNIOWICE-ŚLĄSK! Maluchy z przystani umrą z głodu i zi

Podniose wątek
Obrazek
Misia [*] u mnie 28.04.2017-14.06.2018

Meteorolog1

Od: Sob lis 23, 2013 0:42

Post » Wto wrz 30, 2014 14:04 Re: PŁAWNIOWICE-ŚLĄSK! Maluchy z przystani umrą z głodu i zi

Czyli czekacie na DT, żeby założył i poprowadził wydarzenie na FB? Bo to powinna robić osoba najlepiej zorientowana w temacie. Ja nie pomogę, bo nie mam ani FB ani miejsca w domu na kolejnego tymczasa...

Alienor

Post » Czw paź 02, 2014 22:25 Re: PŁAWNIOWICE-ŚLĄSK! Maluchy z przystani umrą z głodu i zi

Alienor pisze:Czyli czekacie na DT, żeby założył i poprowadził wydarzenie na FB? Bo to powinna robić osoba najlepiej zorientowana w temacie. Ja nie pomogę, bo nie mam ani FB ani miejsca w domu na kolejnego tymczasa...

Nie, nie czekamy; po prostu szukamy innymi drogami. Gdybyś miała FB wiedziałabyś, że wydarzenia niestety w 99% składają się z bicia piany i awantur :x Nasi "cudowni" rodacy nie potrafią oszczędzić nawet rodziców, którzy mają czelność nie odpowiadać na każdy głupawy post, bo akurat siedzą w szpitalu przy swoim umierającym na śmiertelną chorobę dziecku... Więc łatwo sobie wyobrazić co się dzieje na wydarzeniach zwierzakowych :? I dlatego od dawna z zasady nie biorę w nich udziału.

Mam info, że złapano 10 kociaków, 2 są już w nowych domach, a jutro do kolejnego domu ma iść mała Szanta :ok:

Obrazek
"malutka Szanta, sierotka z Pławniowic pod kroplowka. Jutro idzie do nowego domku"

Kociaki są w maleńkim mieszkanku Grześka, bo na razie dt brak :( Jutro ma mi podesłać więcej informacji, bo akurat siedzi w pracy na nockę i ma straszne urwanie głowy.
Obrazek Obrazek

Kinya

Post » Czw paź 02, 2014 22:25 Re: PŁAWNIOWICE-ŚLĄSK! Maluchy z przystani umrą z głodu i zi

Meteorolog1 pisze:Podniose wątek

Dziękuję Ci ogromnie! :1luvu:
Obrazek Obrazek

Kinya

Post » Pt paź 03, 2014 9:27 Re: PŁAWNIOWICE-ŚLĄSK! Maluchy z przystani umrą z głodu i zi

OK - czyli koteczki mają TDT. To świetnie :ok: . Powodzenia w szukaniu im domów :ok: :ok: :ok:

Alienor

Post » Pt paź 03, 2014 9:56 Re: PŁAWNIOWICE-ŚLĄSK! Maluchy z przystani umrą z głodu i zi

A można poprosić o linka do tego wydarzenia na FB?
Oto jeden z kotów wystraszony wielką liczbą cisnacych się do klatki widzów, wyrwał się z niej i skoczył na otwarte okno. Rozszalałe zwierzę udało się jednak niebawem ułaskawić i sprowadzić z powrotem do klatki, zanim pomyślało o dalszej ucieczce. (z wystawy kotów - Bruksela styczeń 1894 r.)

tomek_k

Od: Wto wrz 27, 2011 15:38

Post » Pt paź 03, 2014 9:58 Re: PŁAWNIOWICE-ŚLĄSK! Maluchy z przystani umrą z głodu i zi

:idea: :idea: :idea: :idea:
Obrazek

aannee99

Od: Wto sie 28, 2012 8:35

[następna]