Kocur sika gdzie popadnie

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt wrz 26, 2014 16:12 Kocur sika gdzie popadnie

Obrazek

Hejka, witam wszystkich

Od prawie 5 lat żyję z tymi dwoma kotami, czarna kotka i biały kocur. Jeżeli chodzi o kotkę to nie ma z nią najmniejszych problemów, mądra, nie namolna itp.
Natomiast kocur to jakiś wariat, przytulaśny jak nie wiem co, ale głupi i mówię to mimo, że nie wyobrażam sobie siebie bez kotów, albo z jednym ;P

Przez jakiś czas było wszystko ok, ale ostatnio białemu (oba są wykastrowane) coś zaczęło odwalać i mimo dwóch gigantycznych kuwet pełnych piasku i regularnie sprzątanych kocur leje na ten dywanik przed nimi! i to bezczelnie patrząc mi w oczy! a dodatkowo jak na ziemi lezy jakas szmatka, czy nwet skarpetka - leje na nią dosłownie i w przenośni, ostatnio nalał mi do kartonu z towarem czy na worek foliowy leżący na ziemii! Co mogę zrobić? kuwet częściej sprzątać się nie da, nigdy też więcej niż dwóch nie potrzebowałem (co ciekawe kuwety są czyste, ale przed nimi nalane) a niedługo wprowadzam się do dziewczyny, która uwielbia moje koty, ale będe miał przeebane jak zacznie biały lać tam gdzie leje teraz u mnie ;P

Próbowałem też WC Kici - czarny ok, biały nie załapał nic, absolutnie nic.

Mam też drugie pytanie - czy regularne wyczesywanie kotów ograniczy wypadanie siersci? Czy np czesząc je co 2 dni furminatorem http://www.loyalville.com/images/furlarge.jpg ograniczę ten kląb kłaków, ktore zostają na moim łóżku, ubraniu i dłoniach po nawet kilkusekundowym głaskaniu?

Pozdrawiam wszystkich kociarzy!

uhol

Od: Pt wrz 26, 2014 16:01

Post » Pt wrz 26, 2014 16:49 Re: Kocur sika gdzie popadnie

Kot w ten sposób może sygnalizować kłopoty ze zdrowiem.Zbadaj mu mocz i krew pod kątem nerek i pęcherza.
Nowy bazarek viewtopic.php?f=20&t=217527 Zapraszam

ewar

Od: Wto lis 06, 2007 20:17

Post » Pt wrz 26, 2014 19:53 Re: Kocur sika gdzie popadnie

Prawie na pewno kot jest chory na nerki lub pęcherz. Przerabiałem to :|
Nasza bardzo porządna kicia w wieku 6-7 lat, od zawsze bardzo elegancko chodząca do kuwety, zaczęła sikać na dywanik przed kuwetą. Moja mama długo polowała na siuśki, w końcu złapała (podstawiła chochelkę pod siusiającego kota). Badanie moczu wyszło straszne. Krwiomocz i ropomocz. To było kilka lat temu. Pamiętam tylko, że po tygodniu podawania dopyszcznie antybiotyku kicia wróciła do zdrowia, sikanie poza kuwetę też się skończyło. Nie pamiętam, jaki to był lek. Ale na pewno musisz z tym problemem iść do weta. Być może twój kiciuś cierpi przy oddawaniu moczu. A co do kłaków, to one chyba zawsze są i będą, bez względu na czesanie :roll:

wojtek_z

Od: Pt gru 31, 2010 12:08

Post » Czw paź 02, 2014 12:17 Re: Kocur sika gdzie popadnie

już po weterynarzu - 85 euro z badaniem krwi, żyć nie umierać w Niemczech ;)

Kot jest zdrowy, ma zdrowe nerki, nie mam jak pobrać moczu, ale teraz podajemy i tak antybiotyk na zapalenie pęcherza, a dodatkowo polecono mi kupić feromony dla kota FELIWAY, co też zrobiłem - podobno takie ziółko dla kota ;) pani weteynarz dopuszcza tez możliwość, że kot jest po prostu wredny i robi mi na złość, bo o ile kupe robi do kuwety o tyle sika przed nią. Spotkaliście się już z takim czymś?

uhol

Post » Czw paź 02, 2014 13:37 Re: Kocur sika gdzie popadnie

Z durnym weterynarzem? Pewnie! Kot sikając poza kuwetą komunikuje, że coś jest nie tak.
I zaraz, bo nie rozumiem, skoro wetka stwierdziła zapalenie pęcherza i przepisała antybiotyk, to jak może jednocześnie przypuszczać, że sikanie wynika z wredoty :?

Feliway u niektórych kotów sprawdza się rzeczywiście bardzo dobrze :) Dobrze byłoby go też podłączyć do kontaktu w mieszkaniu Twojej dziewczyny.

Tundra

Od: Śro sie 27, 2014 9:32

Post » Czw paź 02, 2014 13:44 Re: Kocur sika gdzie popadnie

uhol pisze:już po weterynarzu - 85 euro z badaniem krwi, żyć nie umierać w Niemczech ;)

Kot jest zdrowy, ma zdrowe nerki, nie mam jak pobrać moczu, ale teraz podajemy i tak antybiotyk na zapalenie pęcherza, a dodatkowo polecono mi kupić feromony dla kota FELIWAY, co też zrobiłem - podobno takie ziółko dla kota ;) pani weteynarz dopuszcza tez możliwość, że kot jest po prostu wredny i robi mi na złość, bo o ile kupe robi do kuwety o tyle sika przed nią. Spotkaliście się już z takim czymś?

sporo zapłaciłeś za oznajmienie światu o głupocie weta :mrgreen: . To ludzie są podli, złośliwi i wredni. Koty jak zachowują się "nie tak" to oznacza tylko jakieś kłopoty. Głównie z ich zdrowiem .Ale miałam też przypadek ,że kot sikał na całego bo...jego towarzysz był chory.Tak sygnalizował ,że coś się złego dzieje. Czasem też to co w naszym domu, miedzy rodziną się dzieje też ma na to wpływ. Posikiwanie, zapalenie pęcherza moze być wynikiem stresu. Czasem wystarczy kłótnia, zmiana żwirku czy dokupienie nowego mebla. Nasz Wojtek leje jak mąż niedostaecznie uważnie nim się zajmuje. Nie przywita się jako pierwszy czy nie wygłaszcze. Ot, taka jego uroda.

A wet przeczy sam sobie.Skoro jest ok, a kot wredny to po cholerę daje antybiotyki?
Obrazek

Dla naszych Słoneczek [*] Kochamy i tęsknimy.

ASK@

Od: Czw gru 04, 2008 12:45

Adopcje: 12 >>

Post » Czw paź 02, 2014 13:51 Re: Kocur sika gdzie popadnie

Zwierzęta nie robią na złość, nie znają takiego uczucia. Nie są wredne ani złośliwe. Bo niby po co? Nie czerpią satysfakcji z cudzej krzywdy.

asim

Od: Wto paź 02, 2012 18:50

Post » Czw paź 02, 2014 13:55 Re: Kocur sika gdzie popadnie

Feliway nie zaszkodzi, ale nie pomoże na kłopoty ze zdrowiem.Kot wie, co to jest kuweta, ale go boli, kiedy siusia i ją kojarzy z bólem.To logiczne.Kupę robi do kuwety, bo tego tak nie kojarzy.To już dorosły kot, może mieć kamienie.Właściwie to za co było tyle pieniędzy? Za samo badanie krwi? A usg chociażby?

ewar

Post » Czw paź 02, 2014 13:59 Re: Kocur sika gdzie popadnie

ewar pisze:Feliway nie zaszkodzi, ale nie pomoże na kłopoty ze zdrowiem.
Ano :ok: Miałam na myśli to, że może złagodzić chociaż trochę stres związany z pakowaniem i przeprowadzką.

Tundra

Post » Czw paź 02, 2014 21:53 Re: Kocur sika gdzie popadnie

nie no ona od początku mówiła albo to albo to, wiec bedziemy działać 2 torowo

co do ceny - jak na niemcy wcale nie zapłaciłem dużo. 50 za wizyte i leki i 35 za badanie krwi. oczywiscie wolal bym wcale nie placic, wiedziec co jest i kupic lek

kot dalej sika pod kuwetą, na szczescie podlozylem ceratę, kupka do kuwety, mało tego, nie daje mu wody a on sika naprawde dużo, wetka dzwonila zeby poczekac jeszcze 5 dni i zobaczyc czy antybiotyk pomoze, niezaleznie od tego uzywac feliway

co wy byscie w takim razie zrobili? latwo napisac zrob usg, ale w niemczech to kosztuje pewnie i 100 euro, i po prostu mnie na to nie stac

uhol

Post » Pt paź 03, 2014 10:18 Re: Kocur sika gdzie popadnie

uhol pisze: nie daje mu wody a on sika naprawde dużo
Jak to mu wody nie dajesz? Dlaczego?

Tundra

Post » Pt paź 03, 2014 11:05 Re: Kocur sika gdzie popadnie

Ratunku!!!Szkodzisz mu.Tutaj robimy wszystko, aby kot dużo pił, a Ty mu nie dajesz wody????? Obyś nigdy nie przekonał się co znaczą chore nerki lub pęcherz, u mężczyzn (samców) wyjątkowo bolesne, bóle są podprogowe.Mam kamicę nerkową, znam to z autopsji.Kot powinien BARDZO dużo pić.

ewar

Post » Pt paź 03, 2014 11:57 Re: Kocur sika gdzie popadnie

85euro to nie jest źle w porównaniu do cen weta w UK! zwłaszcza z badaniem krwi, bo sama konsultacja jest tańsza (35 funtów). Na pewno nie podałabym kotu antybiotyku bez wykonania badania moczu, najlepiej z posiewem. Przecież weterynarz może pobrać mocz z pęcherza. Czasami nawet lepiej oddać na badania po prostu mocz pobrany sprzed kuwety strzykawką - zawsze to jakieś badanie. Antybiotyk po 5 dniach albo pomoże, albo nie. Na pęcherz bierze się długo antybiotyki 10-14 dni, żeby wytłuc dobrze bakterie. Oby tylko antybiotyk był dobrze dobrany, bo jeśli okaże się nieskuteczny i trzeba będzie kota faszerować innym (również dobranym w ciemno?), to kot się przy okazji może dorobić jeszcze innych dolegliwości :/

Zawsze możesz rozważyć zabranie kota do PL na konkretny przegląd stanu zdrowia, może to będzie tańsze? :P
W UK jest szpital dla zwierząt od ludzi, którzy mało zarabiają i nie stać ich na prywatnego weta, może w Niemczech mają też coś takiego? Poszukaj, pożycz - szkoda kota, żeby się męczył; z zapalenia pęcherza się sam nie "wyliże"...
Ja na pewno leczyłabym kota, a pieniędzmi martwiłabym się później. Zwłaszcza, że kot daje Ci wyraźne wygnały, że coś z nim jest nie tak.

Feliway do kontaktu polecam.
Furminator oryginalny jest lepszy niż ta podróba z allegro (używałam obu, więc mam porównanie). Zmniejsza ilość kłaków w domu, ale na pewno nie wyeliminuje problemu całkowicie. Niewątpliwie koty nie powinny mieć problemów z zakłaczaniem :)

Satirra

Od: Nie lut 23, 2014 10:33

Post » Pt paź 03, 2014 14:57 Re: Kocur sika gdzie popadnie

rozważałem to, ale jak dodam koszt dojazdu to wychodzi to samo, a kot musi 5h w transporterze siedzieć, i wiem, ze tego nienawidzi po prostu.

z ta woda sie wyglupilem, juz mu nalałem i pije, zobaczymy jak to bedzie

kot generalnie jest zdrowy, żwawy, przytulaśny, łasi się na maksa, zeby nie to sikanie uznal bym go za najzdrowszego kota

uhol

Post » Sob paź 04, 2014 21:54 Kociak sika gdzie popadnie

Podłączę się. Kociak 4 mies. (były tymczas) leje uporczywie na łóżko. Niezależnie od domu. Też może mieć chore nerki czy raczej jednak kwestia behawioralna? A jeśli jak, to jak mu przetłumaczyć po ludzku, żeby przestał?
ObrazekObrazek

boniedydy

Od: Śro wrz 11, 2013 22:05

[następna]