Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Wto wrz 30, 2014 15:38 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

puste zafoliowane
oddam peritol
Kotka Milka

Post » Wto wrz 30, 2014 17:14 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

zrobiliśmy dziś badania, faktycznie wyszły nerki- mocznik i kreatynina dużo za wysokie, mocznik praktycznie 5x wyższy niż norma także straszne wyniki. podali mu jakieś kroplówki, jakieś tabletki na nerki i mam mu podawać raz dziennie po jednej. na kroplówki jeździmy i mam nadzieję, że będzie za kilka dni ciut lepiej

teleportus

Od: Pt wrz 26, 2014 14:30

Post » Wto wrz 30, 2014 21:16 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Nie istnieją "tabletki na nerki"
"Koty trzeba chwalić, robia się od tego bardziej puchate"

taizu

Od: Śro gru 30, 2009 23:05

Post » Śro paź 01, 2014 20:11 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

no źle się może wyraziłem ale tabletki w każdym razie mają wspomagać pracę nerek, nawet napiszę nazwę tylko nie dziś bo ich przy sobie w tym momencie nie mam ale coś takiego dostał i mam mu podawać po jednej dziennie, nic zobaczymy jak będzie ale wydaje mi się, że po tych kroplówkach jest odrobinę lepiej

teleportus

Post » Czw paź 02, 2014 9:41 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

A u nas podejrzewam że dochodzi wątek: chora trzustka. Czarnuszkowi zdarzały się jasne biegunkowe kupki już kilka miesięcy temu, jeszcze przed kontuzjami, antybiotykami, badaniami które po tym wszystkim wykazały PKD. Na jednym z badań manualnie stwierdzono kiedyś bolesny brzuszek. Po USG też enigmatycznie lekarze wspominali o trzustce, w USG był opis głównie uszkodzenia nerek. Po tych kontuzjach, a jeszcze bez badań, gdy już jako "zdrowy" kot miał wrócić do swobody, dostał szczepionkę v. wściekliźnie, z chorymi niezdiagnozowanymi nerkami. Chce bidusia moja żyć, zjada na tyle że kupki są co 2 dni. Teraz powtarza się taki "rytuał", wymioty, potem kupka normalna, a nad ranem biegunka. W tych ostatnich badaniach jest Lipaza która wg weta nie wykazuje u nas chorej trzustki, ale dow. się od doświadczonej z trzustką osoby, że w Polsce pod tym względem weterynaria jest uboga: że aby zdiagnozować db trzustkę, weci wysyłają do Niemiec próbkę i za 2/3 dni jest wynik (SPEC). I najczęściej wychodzi to dopiero wówczas gdy trzustka jest już bardzo niewydolna. Jasne biegunki wskazują na trzustkę. Nie możliwe żeby to była reakcja tylko na mleko? Daję mleko z wodą, wczoraj sporo wypił, wody nie znosi, a musi coś pić. Ta osoba podpowiedziała mi także że na trzustkę można zadziałać jeszcze tak: bardzo powolna dożylna kroplówka kilka dni z lekiem (?), taka 100ml w 3 godziny. Wchodzę na wątek: trzustka.
----------
Proszę, jak sobie radzicie w domu z tym przy dłuższych dożylnych kroplówkach aby nie dostał się tam pęcherzyk powietrza?
----------
TELEPORTUS, sporo czytania przed Tobą. Im lepiej, tym wcześniej - musisz KONTROLOWAĆ lekarzy, i wiedzieć więcej niż niektórzy albo nawet większość z nich, taka ogólna db rada od fatalnie doświadczonej z wetami! Na początek: wstęp do tego wątku; wejdź też na "index wątków nerkowych z 2011" . Tam są m.in. wymienione wszystkie LEKI w temacie.

Czarnuszek6

Od: Pon lip 28, 2014 8:06

Post » Czw paź 02, 2014 10:35 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Przypominam mam do oddania:
Alusal do ssania
Alugastrin pół butelki
Lespewet pół butelki
Strzykawke 60 ml nie rozpakowana
2 strzykawki 10 ml nie rozpakowane
Peritol listek
Ranigast 75 mg cale opakowanie
Kotka Milka

Post » Czw paź 02, 2014 13:25 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

U nas chwilę po poście powyżej następna biegunka, szybka akcja do lecznicy, USG: zmian widocznych w trzustce nie ma, inne narządy w porządku i potwierdzenie obszernego uszkodzenia struktury obu nerek. Zalecenia: ścisła dieta, odstawienie mleka, jeśli się powtórzy biegunka - koniecznie wizyta jutro. Pytałam o przyczynę choroby, lekarz ostrożny w komentarzu na temat leczenia kiciusia antybiotykami w innej lecznicy itd., wolał zasugerować możliwość jakiegoś zatrucia na wsi na swobodzie jakąś trutką jako pierwszą przyczynę, złe odżywianie. Ale kiciuś nadal sobą, bardzo ciekawy świata, podczas "miziu miziu" USG z zaciekawieniem wpatrywał się w ekran swoich wyników. Rokowania na tygodnie, kilka miesięcy przy wszelkich staraniach. Kroplówkę Ringera dostał. Badanie SPEC lipazę trzustkową na życzenie można wykonać, pobiera, wysyła do Centrum...oni do Niemiec (140/150 zł).

Czarnuszek6

Post » Czw paź 02, 2014 17:34 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

tak, domyślam się, że wiele przede mną, wcale się od tego zgłębiania wiedzy nie uchylam. weta kontroluję innym wetem póki co no i na razie widzę poprawę, niewielką ale jednak :) jeszcze raz dzięki za rady :)

teleportus

Post » Czw paź 02, 2014 19:02 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Ja bym radziła te badania na trzustkę wykonać, my to zrobiliśmy za późno, był ostry stan zapalny,ale udało się , tyle, że zapalenie trzustki i wątroby spowodowało niewydolność nerek, którą Maurycy znosi coraz gorzej.

MaurycyKot

Od: Wto kwi 29, 2014 13:39

Post » Czw paź 02, 2014 20:02 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

MaurycyKot pisze:Ja bym radziła te badania na trzustkę wykonać, my to zrobiliśmy za późno, był ostry stan zapalny,ale udało się , tyle, że zapalenie trzustki i wątroby spowodowało niewydolność nerek, którą Maurycy znosi coraz gorzej.

Nie byłabym taka pewna, czy ostre zapalenie trzustki i wątroby były akurat przyczyną PNN. Te choroby mają ze sobą wprawdzie powiązanie, ale w zupełnie w inny sposób niż myślisz.

Pozdrawiam serdecznie
Tinka

PS: Badania specjalistyczne na trzustkę na pewno bym zleciła.
Disclaimer: Nie jestem lekarzem weterynarii i moje porady na forum miau.pl nie zastąpią konsultacji ze specjalistą.

Tinka07

Od: Pt lut 09, 2007 15:31

Post » Czw paź 02, 2014 20:12 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Jasne biegunki MOGĄ być reakcją na mleko, jeśli kot jest uczulony na laktozę. Oczywiście trzustkę bym sprawdziła, ale najpierw na próbę odstawiłabym mleko.

taizu

Post » Czw paź 02, 2014 21:36 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

A Centuś był dzisiaj w całkiem fajnej formie :) nie zapeszając

Centusiowa

Od: Czw sie 04, 2011 11:05

Post » Pt paź 03, 2014 6:47 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Maurycy, czyli nie kierować się tym że na USG wet nie stwierdził zapalenia trzustki, wątroby bo TYLKO to badanie SPEC nam to może na 100% wykazać, zwł. jeśli to początki? Wobec tego zrobimy to badanie. Myślę że wet nie nalegał na to badanie widząc beznadziejny stan i stopień uszkodzenia nerek jako chorobę wiodącą i nie rokującą. Badanie zrobimy, mimo wszystko.
------------
Taizu, chciałabym żeby to była reakcja na mleko te rozwolnienia ale kota całe życie (u Ojca) pił mleko /z wodą/ i nie miał problemu. A może BYŁ uczulony na laktozę i to picie mleka zachorowało go na nerki?
-----------------
Centusiu, brawo! i Czarnuszkowi dajesz nadzieję

Czarnuszek6

Post » Pt paź 03, 2014 9:07 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Jeśli pił mleko i nic mu nie było, to jednak raczej nie jest uczulenie (chociaż na próbę mleko można odstawić, uczulenia można dostać i po latach bezkarnego kontaktu z alergenem).
Od mleka czy uczulenia na nie raczej na nerki nie zachorował, tym możecie się nie zadręczać

taizu

Post » Pt paź 03, 2014 12:22 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Centusiowa pisze:A Centuś był dzisiaj w całkiem fajnej formie :) nie zapeszając

Bravo dla Centusia :1luvu:
ObrazekObrazekObrazek

kolendra_

Od: Wto cze 11, 2013 13:44

[poprzednia][następna]